Whatsapp

Şeker Ameliyatı

Anasayfa » Blog » Şeker Ameliyatı
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin tincidunt nunc lorem, nec faucibus mi facilisis eget. Mauris laoreet, nisl id faucibus pellentesque, mi mi tempor enim, sit amet interdum felis nibh a leo.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Şeker Ameliyatı Nedir?

Hareket etmeme, beslenmeye dikkat etmeme veya kalıtsal nedenler ile ortaya çıkan şeker hastalığı, tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığı iki ayrı tipe sahiptir. Tip 1 diyabet hastalığında insülin üretimi yokken, Tip 2 diyabet hastalığında insülin üretimi vardır fakat vücut insülin direnci sebebiyle insülini kullanamaz durumdadır. Vücut insülin direnci sebebiyle hasta sürekli açlık hisseder ve gıda tüketimi artar. Sık tüketime bağlı olarak obezite olunca da insülin direnci artar ve bir kısır döngü durumu ortaya çıkar.

Şeker ameliyatı ise Tip 2’ye sahip olan bireylere uygulanan bir operasyondur. Obezite ameliyatı olarak da geçer. Pankeras ve ince bağırsaktaki düzeni yeniden tesis eden bu operasyon insülini normal düzeyde yeniden salgılatmayı amaçlar.

Tip 1 diyabet hastalığının tedavisi insülin ile yapılabilir.  Tip 2 diyabet hastalığında ise diyet ve ilaç tedavisi sonrası organlarda hasar oluşmaya başlamışsa cerrahi ameliyat gerçekleştirilir. Bu sebeple Tip 2 diyabette kan şekeri hep yüksektir. Bu da organlarda hasara sebep olur. Şeker hastalığı tedavisi yapılırken kan şekerini düşürmek amaçlanır. Şeker hastalığı tedavisi için yapılan operasyon, Tip 2’yi tedavi eden bir yaklaşımdır. Ameliyatla birlikte insülin sorunsuz bir şekilde kullanılır ve kan şekeri yüksekliği son bulur.

Şeker Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her sindirim sistemi ameliyatında olduğu gibi şeker hastalığının tedavisi için yapılan ameliyatlarda da bazı riskler bulunur. Bu riskleri sıralarken şüphesiz en başta her ameliyat için olduğu gibi narkoz alımı sürecini belirtebiliriz. Bu risklerden ilki narkoz verilen her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da narkozun neden olabileceği riskler bulunur. Ancak bu riskler şeker ameliyatlarında çok nadir rastlanan durumlardır.

  Düzenli İlaç Kullanan Kişiler Nasıl Beslenmelidir?

Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler bu riskleri her geçen gün daha da azaltmakta. Riskleri minimum seviyeye indirecek teknolojiler geliştirilmekte. Hatta riskleri ortadan yüksek oranda kaldırabilmek bile mümkün. Şeker ameliyatı sürecinin kişiden kişiye farklılık gösteren bir seyirde olduğunu ve başkalarıyla kıyaslanamayacak olduğunu unutmamak gerekir. Şeker ameliyatı olacak kişinin tüm değerleri doktor tarafından belirli bir süre takip edilerek bu riskler en aza indirilir.

Şeker Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Şeker ameliyatı süreçlerinde en çok akıllara takılan sorulardan bir diğeri de ameliyatın nasıl yapılacağıdır. Ameliyatın nasıl yapılacağının hastalar için büyük önem taşımasının sebebi risk faktörleridir. Bu riskler ameliyat sürecinin nasıl ilerleyeceğine de şekil verir. Şeker ameliyatı hastanın durumuna göre 10 farklı yöntemle uygulanabilir. Şeker ameliyatlarının tamamında mide ve ince bağırsaklara müdahale gerçekleşir.

Eğer hastanın fazla kiloları sebebi ile ameliyat gerekiyorsa diyabet cerrahisi yerine obezite cerrahisi tercih edilir. İleal interpozisyon veya transit bipartisyon yöntemleri şeker hastalığı operasyonları için kullanılır. Her iki yöntemin metotları benzerdir ancak etki mekanizmaları farklıdır.

İleal interpozisyon ameliyatı metabolik cerrahi  işlemdir. İleal interpozisyon ameliyatında midenin bir kısmının alınmasındaki amaç mideyi küçültmek değil, açlık hissini tetikleyen Ghrelin hormonu salgısını azaltmaktır. Midenin hacminin küçülmesiyle ve hormon salgısının azaltılması ile hastanın iştahını baskılamak amaçlanır. Daha sonra onikiparmak bağırsağı ve mide bağlantısı kesilerek mide ile bağırsağın bağlantısı üst bölgeye aktarılır. Böylelikle insülin hormonu salgılanmaya başlar. Bu yöntemin uygulandığı ameliyat sonrası hasta uzun süre yemek yemese bile açlık hissetmez.

Transit bipartisyon yöntemi, hem insülin salınımını arttırır hem de vitamin ve mineral kaybını önler. Transit bipartisyon ameliyatı ile besin tüketim miktarı %50 – %80 arasında azaltılır ve tüketilen besinlerin %60’ı yeni bağırsak yolundan, %40’ı eski bağırsak yolundan hareket eder. Besin geçişinin iki farklı yoldan olması sindirimi hızlandırır ve kana karışan şeker miktarı azalır.

  Kolajen Nedir? Görevleri Nelerdir?

Günümüzde şeker ameliyatları için geliştirilen teknolojiler sayesinde yapılan ameliyatlarda %95 başarı sağlanır. Ancak bu başarının elde edilmesi yaklaşık 1 yıl sürmektedir. Ameliyatı yapacak olan doktorun uzmanlığı ve ameliyatın gerçekleşeceği hastanenin donanımı da ameliyat başarısını arttıran faktörler arasındadır. Şeker ameliyatlarında hastaların çoğunluğu hem şeker hastalığı sorunlarından hem de beraberindeki hastalıklardan tamamen kurtulmaktadır.

Şeker Ameliyatı Kimler Olabilir?

Şeker ameliyatı yapılabilmesi için ilk şart vücutta insülin üretiminin tamamen yok olmamasıdır. Ancak Tip 1 diyabet hastalığında pankreas hiç insülin üretmez ve genellikle hasta yaşam boyu takviye insülin ve ilaç kullanmalıdır. Bu sebeple Tip 1 diyabet hastalarına şeker ameliyatı yapılamaz.

Şeker ameliyatı vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olan Tip 2 diyabet hastalarına uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ameliyat, Tip 2 diyabet hastalarına, obezlere, kan şekeri yüksek olanlara insülin ve ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda yapılır. Bu operasyon, laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında midenin %50’lik kısmı çıkarılarak ince bağırsakların yeri değişir. Böylece pankreas insülin salgılamaya başlar ve insülinin etkinliği artar.

Bu ameliyatla birlikte Tip 2 diyabet hastalığı ortadan kalkar. Ayrıca bu ameliyatla birlikte hastalar obeziteden de kurtulmuş olurlar. Bu ameliyatın avantajı ağrısız geçmesi, akciğer sorunlarına yol açmaması, normal hayata dönüş zamanının kısa olması ve iz kalmaması gibi detaylardır.  Ancak ileri organ hasarı, şeker hastalığı sürecinin 10 seneden uzun süredir olması ve pankreas salınımlarının az olması ameliyatın faydalarını azaltabilmektedir.

Her Tip 2 diyabet hastası olan kişi şeker ameliyatı olamaz. Hastanın ameliyat olabilmesi için bazı şartlar vardır. Ameliyat olamayacak hasta grubu şöyledir:

  • Hastalık geçmişinde kalp krizi ve koroner bypass olan hastalar.
  • BMI oranı 30’un altında olan bireyler. (Çünkü bu kişilere başka tedaviler uygulanır.)
  • Hastaya özel yapılan değerlendirmeler sonucunda insülin kullanımı tekrar sağlanabilen kişiler.
  • Böbrek yetmezliği hastaları (diyalize girsin veya girmesin).
  • Organlarında ciddi yıpranmalar ve hasarlar olan hastalar.
  Nabız Nedir? Normal Nabız Kaç Olmalı?

Şeker Ameliyatı Sonrası Yaşam Tarzımız Nasıl Olmalıdır?

Şeker ameliyatı sonrası kişiye özel hazırlanan bir beslenme programı uygulanır. Operasyon sonrası ilk 15 gün sıvı beslenme, 15-30 gün püre beslenme ve 30 günden sonra katı beslenme kuralları uygulanmalıdır. Bu süreçte hastanın vitamin ve protein ihtiyacının karşılanabilmesi için yağsız et suyu, tavuk suyu ve kemik suyu gibi gıdalar tüketmesi mümkündür. Ameliyat olana kişi bol su tüketmelidir. Özellikle ameliyat sonrası ilk 1 sene doktorun tavsiye ettiği takviye gıdalar mutlaka kullanılmalıdır. Ameliyat sonrası hasta yeni beslenme alışkanlıkları edinmeli, gün içerisinde az ve sık beslenmeye özen göstermelidir. Tüketilen yiyeceklerin sağlıklı olması ve midede hazımsızlık yapacak gıdaların tüketilmemesi çok önemlidir.

Tüketilen yiyecekler kadar yiyeceklerin hangi pişirme tekniği ile hazırlanması gerektiğine de özen gösterilmelidir. Besinler tüketilirken iyice çiğnenerek sindirim sorunları engellenmelidir. Özellikle çiğ sebze, asitli içecek ve yiyecekler, salça, yağlı yiyecekler ve baharatlar tüketilmemelidir.

Şeker ameliyatı, hastanın günlük yaşamını kısıtlayacak bir cerrahi değildir. Hasta, ameliyattan 4 saat sonra ayağa kalkarak yavaş yürüyüşler yapabilir. Ameliyat sonrası doktorun tavsiyeleri de göz önünde bulundurularak  hasta hareketsiz kalmamalı, uzun süre uzanmamalı veya oturmamalıdır. Ameliyattan 15 gün sonra hastanın spor egzersizlerine devam etmesinde bir sorun görülmemektedir.

Şeker Ameliyatı Ücretleri Ne Kadar?

Şeker ameliyatı fiyatları uygulanacak ameliyat yöntemine göre değişmektedir. Bunun yanı sıra hastanın durumu, operasyonun gerçekleşeceği hastane, doktorun uzmanlık seviyesi gibi faktörler fiyat üzerinde etkilidir. Şeker ameliyatı için en net fiyatları çeşitli tetkiklerden geçerek öğrenebilirsiniz. Dilerseniz hemen buraya tıklanarak tüm süreç hakkında bilgi edinerek kolaylıkla profesyonel destek alabilirsiniz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR