Whatsapp

Mide Ülseri Nedir?

Anasayfa » Blog » Mide Ülseri Nedir?

Mide Ülseri Nedir?

Mide ülseri, midede vücuttaki sıvılar ve asitler sebebiyle tahrip edilmesi ve doku kaybı meydana gelmesidir. Ülser genellikle kanamalı ya da ağrılı yaralar şeklinde kendini gösterir. Mide ülseri gastrit ülser olarak da adlandırılır. Mide ülseri, sindirim sistemi hastalıkları arasında en sık görülen hastalıklardan birisidir. Mide ülseri hastalar tarafından çoğu zaman önemsenmemektedir ancak herhangi bir mide ülseri belirtisi fark edildiğinde müdahale edilmez ise hastalık sindirim sisteminde büyük sorunlara yol açabilir.

Mide Ülseri Nedenleri

Mide ülseri nedenlerinden en büyüğü Helicobacter Pylori adı verilen enfeksiyondur. Genellikle düzenli olarak kullanılan aspirin, antiromatizmal ilaçlar bu bakterinin vücutta üremesine neden olur. Ülserin diğer nedenleri ise genetik yatkınlık, stres, kortizonlu ilaçlar, alkol, sigara, aşırı tuz tüketimi, uzun süre aç kalmak, besinleri az çiğnemek, uykusuzluk sorunu, mideyi fazla doldurmak, besinlerde hijyene dikkat etmemek, yoğun tempoya bağlı yorgunluk, aşırı kahve tüketimi ve çevre kirliliğidir. Genellikle midede oluşan dengesizlikler sebebiyle mide kendisini koruyamaz ve ülser ortaya çıkabilir.

Ülserin Belirtileri Nelerdir?

Mide ülseri belirtileri her hastada farklı semptomlarla kendini gösterebilir. Ancak en bilinen ülser belirtileri üst karın bölgesinde kemirme ve yanma hissi ile beraber ağrı görülmesidir. Ülser belirtileri özellikle sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde kendini gösterir. Ülserin diğer belirtileri ise bulantı, kusma, iştahsızlık, sık acıkma, yemek sonrası mide ağrısı, hazımsızlık ve kilo kaybıdır. Bu hafif belirtiler dikkate alınmadığında sindirim sisteminde ciddi sorunlar meydana gelebilir.

  Spastik Kolon Nedir? Neden Olur?

Ülser Hangi Yaş Aralığında Sıklıkla Görülür?

Ülser, her yaştan insanda ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Ancak genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıktığı bilinir ve erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Duodenal ülser ise genellikle 30-50 yaş aralığındaki kişilerde görülür ve duodenal ülsere erkeklerde daha sık rastlanır.

Ülserin Sonuçları Nelerdir?

Ülserin çeşitli sonuçları bulunur. Mide ülseri sonuçları şu şekildedir:

  • Kanama: Üst sindirim sisteminde gerçekleşen kanamaların en büyük nedeni ülser olarak karşımıza çıkar. Kimi zaman aniden ortaya çıkarken kimi zamanda hafif belirtiler vererek ortaya çıkabilir. Kanaması olan mide ülseri hastalarında koyu renkli kusma ve siyah gaita şikayetleri görülür. Eğer kişi aniden fenalaşıyor ise, soğuk soğuk terleme hali devam ediyorsa üst sindirim sistemi kanamasından şüphelenmeli ve sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
  • Mide delinmesi (Perforasyon): Ülserin derinliğinin artması sonucunda mide delinmesi meydana gelir. Mide asitlerinin karın boşluğundan geçmesi sonucunda ani ve şiddetli ağrı ortaya çıkar. Mide delinmesi mevcut hastalarda karın sertliği, kıpırdama ve yürüme zorluğu olması sebebiyle tedavi zordur ve genellikle ameliyat ile tedavi edilir.
  • Tıkanma: Özellikle akut ülserin doku şişliği meydana getirmesi ve uzun süre derin mide ülseri olması hastanın yiyecek, içecek ve mide suyu geçişini engelleyerek tıkanmaya sebep olur. Dolayısıyla hastada kusma şikayeti sıklaşır ve çoğalır. Buna bağlı olarak emilimi gerçekleşmeyen besinler kişinin kilo vermesine neden olur.

Ülser Tipleri Nelerdir?

Ülser genel olarak iki tiptir. Ülser, mide içerisinde meydana geliyorsa mide ülseri, ince bağırsağın üst kısmında meydana geliyorsa duodenal ülser olarak adlandırılır.

Ülser Kimlerde Görülür?

Ülser, daha çok 60 yaş üstü erkeklerde görülmektedir. Ülkemizde yaygın olarak onikiparmak ülseri görülür. Özellikle 30-50 yaş aralığındaki erkeklerde duodenal ülser yaygındır. Kadınlarda ise 60 yaş ve üzeri kişilerde mide ülseri yaygın olarak görülür.

  Koroner Arter Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Ülser Nasıl Önlenir?

Ülserden korunmanın ilk adımı kişinin bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak için kişisel hijyenine ve özellikle el hijyenine dikkat etmesidir. Eller sık sık yıkanmalıdır ve yiyecekler tamamen pişirilerek tüketilmelidir. Ağrı kesici ve mide ilacı kullanan kişilerin ilaçları yemekle birlikte kullanması önerilir. Özellikle ilaç kullanımı sırasında alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.

Ülser Diyeti Nasıl Yapılır?

Ülser diyeti, ülser tedavisinin bir parçasıdır ve hastaların iyileşmesine büyük ölçüde yardımcı olur. Ülser diyeti kişiye özel olarak doktor tarafından hazırlanmalıdır çünkü her ülser hastasının hastalık nedeni ve hastalık derecesi aynı değildir. Ülser hastalarının birçok yiyeceğe karşı hassasiyeti oluğundan yemek yeme isteği azalır ve iştahsızlık meydana gelir. İştahsızlığa bağlı olarak mide boş kalır ve midede asit salgısı artarak ülserin ilerlemesine neden olur. Bu sebeple ülserli hastaların uzun süre aç kalmamaya özen göstermesi gerekir.

Ülser diyeti yaparken özellikle midede yanmaya neden olan ve mide salgısını arttıran besinlerden uzak durmak ülser diyetinde önemlidir. Eğer soğan, ekşi, acı, baharatlı gıdalar kişinin mide sorunlarını artıyorsa tedavi sürecinde bu gıdalar tüketilmemelidir. Mide ülseri diyeti yapılırken tuzlu, sodyum bakımından zengin (turşu, sucuk, salam, salamura vb), kızartılmış yiyecekler, kırmızı et, turunçgiller ve domates gibi asitli besinler tüketilmemelidir. Ülser hastası kişi sigara kullanıyorsa sigara kullanımının azaltılması veya tamamen bırakılması önerilir. Aynı şekilde alkol tüketimi de ülser tedavisini zorlaştıran faktörler arasındadır ve uzak durulmalıdır. Özellikle antioksidan ve posa açısından zengin, lifli besinler ülser diyetinde yer almalıdır.

Ülser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastaya ülser tanısı konulduktan sonra Helicobacter Pylori  için ilaç tedavisi uygulanır. Eğer bakteriler hala varlığını sürdürüyor ise antibiyotik tedavisine başlanır. Ülser ilaçlarının yanı sıra mide asidini azaltıcı ilaçlarda tedaviye eşlik eder. İlaç tedavisinin yanı sıra asit ve pepsini engellemek için vagus sinirinin kesilmesi de mümkündür. Ancak bu yöntem ülser sorununun tamamen çözülmesini sağlamaz ve ülser tekrarlayabilir.

  Çocuklarda Obezite Belirtileri Nelerdir?

Bazı ülser vakalarında ise ciddi komplikasyonlar sebebiyle cerrahi ameliyatlar gerekebilir. Ülserli bir hastaya cerrahi operasyon yapılabilmesi için ülserin delinmesi, sık sık tekrar eden ve durmayan kanama, mide çıkışında tıkanıklık, iyileşmeyen ülser yarası, biyopsi sonucunda kötü huylu hücre bulunması gibi durumlar ortaya çıkmalıdır. Ülser tedavisinin diğer bir önemli adımı ise ülser diyetidir. Ülser diyeti ile ülsere neden besinlerden uzak durmak ve ülserin iyileşmesine yardımcı olmak amaçlanır.

Ülser Tehlikeli Midir?

Ülser kanama, mide delinmesi, tıkanma gibi sonuçlara neden olabileceğinden tehlikeli bir hastalıktır. Kişi, ülser olduğundan şüpheleniyor ise mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Ülsere ileri seviyelere ulaşmadan müdahale edilirse ve tedavi uygulanırsa tehlike durumu azalır.

Peptik Ülser Nedir?

Peptik ülser, mide ve duodenumda görülen ülserdir. Peptik ülser mide asidinin aşırı üretiminden dolayı meydana gelir. Peptik ülseri olan hastalarda midede ve ince bağırsağın üst kısmında açık yaralar meydana gelir. Peptik ülser, düzenli kullanılan ilaçların yan etkisi sebebiyle de ortaya çıkabilir.

Ülser Öldürür Mü?

Ülser mide ya da ince bağırsakta oluşabilecek kanama, yırtılma, delinme, tıkanma gibi durumlarda müdahale edilmez ve tedavisi yapılmaz ise ölüme yol açabilecek bir hastalıktır. Ancak ülsere yapılacak zamanında müdahaleler bu riski çok azaltır.

Ülser Ağrısına Ne İyi Gelir?

  • Bol sıvı tüketmek,
  • Sağlıklı ve düzenli beslenmek,
  • Kızartma, aşırı şekerli, tuzlu ve yağlı besinlerden uzak durmak,
  • Hafif ve buharda pişmiş yiyecekler tercih etmek,
  • Çiğ yiyeceklerden uzak durmak,
  • Aşırı çay ve kahve tüketmemek,
  • Öğünleri sıklaştırmak ve öğünlerde daha az besin tüketmek ülser ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

Bazı besinler bakterin çoğalmasını engeller ve ülser ağrısına iyi gelir. Bu besinler arasında badem, kızılcık, elma, kereviz, sarımsak, kiraz,  yaban mersini, koyu yapraklı sebzeler ve tam tahıllar yer alır.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR