Whatsapp

Mide Yanması Nedir?

Anasayfa » Blog » Mide Yanması Nedir?

Mide Yanması Nedir?

Mide yanması, kişilerin göğsünde ya da göğüs kemiğinin hemen arkasında yer alan yemek borusundaki yanma hissi olarak ortaya çıkmıştır. Birçok kişide bu ağrı özellikle yemek yedikten sonra akşamları ya da uzanma şeklinde meydana gelmektedir.  Yemek borusu ağzı ve mideyi birbirine bağlar bu boru sayesinde yiyecekler ritmik dalgalarla mideye doğru ulaştırılır. Bunun yanı sıra göğsü karından ayıran düz kaslar da bulunmaktadır. Diyaframdaki basınç farkı da mide içerisindeki tutuma yardımcı olmaktadır.

Midenin içinde bulunan asitten dolayı yaralanmalar iltihaplanmalara neden olmaması için midenin iç cephelerini kaplayan özel bir koruyucu hücre bulunmaktadır. Fakat yemek borusu midedeki bu hücreler ile aynı yapıya sahip değildir. Bu nedenle yemek borusunda bir koruma yoktur. Bu yüzden mide asidi ve sindirim sıvıları yemek borusuna geri akmaktadır. Aksi takdirde yemek borusunda iltihaplanma ya da bunu korunması ağır bir hasara sebep olabilmektedir. Bu noktada da mide yanması meydana gelmektedir.

Bireylerde arada bir gerçekleşen mide yanması yaygın görülen bir durumdur, fakat birçok kişide bu rahatsızlık her gün meydana gelmektedir. Her gün görülen mide yanması olduğunda tıbbi bakım gerektiren daha ciddi bir durumlar meydana gelmektedir. Bu yüzden çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır

Mide Yanması Neden Olur?

Gastrit midenin içini kaplayan koruyucu bir dokuda meydana gelen iltihaplanma ya verilen isimdir. Bu durumda yemek sonrasında mide yanmasına eş zamanlı olarak bulantı veya şişkinlik de meydana gelebilmektedir. Tedavi edilmeyen ve ilerleyen bir gastrit vakalarında midede ülser oluşması ya da kanser riski olabilmektedir.

  İyot Nedir? İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Helikobacter Pylori ismindeki bakteri türü normal şartlarda midenin asidik ortamında varlığını sürdüren bakteri türlerinden biridir. Bu enfeksiyon zamanında; bulantı, iştah ve kilo kaybı mide yanması gibi belirtiler olabilmektedir. Günümüzde özellikle temiz su bulunmayan yerlerde besinlerin hazırlandığı süreçte gerek temizlik gerekse hijyenik standartların takip edilmediği ortamlarda bu bakteriler yaygın olarak bulunmaktadır ve mideye yerleşmektedir.

Belirli ilaçlar ya da antibiyotikler de mide yanmasına neden olmaktadır. Sağlıklı bireylerin beslenme süreçlerinde çok fazla yedikleri ya da içtikleri yiyecekler mide yanmasına zemin hazırlayabilir. Bu yiyecekler arasında; ananas, greyfurt, portakal, asitli meyve suları, domates, ketçap gibi ürünler, çok yağlı besinler, baharatlı yiyecekler, soğan, kafein ve çikolata bulunmaktadır. Aşırı derecede alkol tüketimi de doğrudan ya da dolaylı olarak sigara dumanı da mide yanmasına sebep olanlardan biridir.

Hamilelik mide yanmasının nedenlerinden biridir. Hamilelik döneminde bireylerin karın boşluğu içerisindeki basınç artmaktadır. Direkt olarak yemek borusu üzerinde görülen çeşitli hastalıklar da mide yanmasının sebepleri arasında yer alır.

Mide Yanması Tipleri Nelerdir?

Mide yanmasının tiplerinden en yaygın olanları Gastrit ve Reflü’dür. Bu hastalıkta mide asidi yemek borusuna doğru geriye akar ve çeşitli ağrılara sebep olur. Bu ağrı genellikle göğüs kemiğinin ya da göğüs kemiğinin arkasında bulunan keskin bir ağrı ve yanma hissi olarak görülebilir. Hatta çoğu zaman reflü ağrısı kalp krizi ağrısı ile karıştırılabilir.  Ağrıları göğsün alt kısmında da kalabilir.

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide yanmasını engellemek için evde uygulanabilecek çok sayıda doğal tedavi çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Karbonatlı su karışımı sayesinde mide asitleri nötralize edilerek mide yanması engellenebilir. Bunu yapmak için bir çay kaşığı karbonat ile bir bardak su kullanılması gerekmektedir.
  • Zencefil uzun yıllardır birçok hastalık için kullanılmaktadır. Mide yanmasının yanı sıra mide bulantısını da oldukça hafifletmektedir. Zencefili hem tatlılarda hem çorbalarda hem de yemeklerde kullanabilirsiniz Tabii ki bunun yanında çayını yapıp içebilirsiniz.
  • Meyan kökü mide yanması tedavisinde kullanılır. Meyan kökü yemek borusunun içinde bulunan mukoza kaplamasının artmasına yardımcı olabilmektedir. Bu yüzden yemek borusu mide asidine neden olduğu zararlardan koruyabilir. Meyan kökünün çok uzun süre ya da aşırı kullanımı tansiyonu yükseltip potasyumu düşüren bildiği için meyan kökü kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
  • Elma sirkesi ile suyu da karıştırarak ve yavaş yavaş içerek mide yanmasının önüne geçilebilir.
  • 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre yemeklerden sonra yarım saat sakız çiğnemek de mide yanmasını düşürmektedir. Çünkü sakız tükürük üretimini arttırmaktadır. Bu da mide asidinin daha az olmasına katkıda bulunmaktadır.
  Metabolik Sendrom Nedir?

Mide Yanması Nasıl Engellenir?

Mide yanmasını engellemek için hayat standartlarımız da biraz değişikliğe gitmek mümkündür. İlk olarak sigara ve alkol tüketimi kontrol altına alınmalıdır.  Az ve sık sık yemek de mide yanmasını engellemektedir. Çünkü yemekleri çok fazla miktarda tüketmek mide duvarının gerilmesine neden olmaktadır.

Mideye zarar veren kafein, çikolata, soğan, sarımsak gibi gıdalardan daha fazla kaçınılması gerekmektedir. Ayrıca yemekleri hazırlarken de fazla yağ kullanmamaya özen gösterilmelidir. Giydiğimiz kıyafetler de mide yanması ile ilişkilendirilebilir. Özellikle midenin etrafını daha fazla sıkan kemerler, pantolonlar ya da diğer giyecekler mideden yemek borusuna kaçmasını daha da kolaylaştırabilmektedir. Bu yüzden mümkün olduğunca daha rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Özellikle reflüsü ya da gastriti bulunan kişiler buna önem vermelidir. Ayrıca uykuya dalmadan önce yemek yenilmemesi gerekmektedir. Midenin besinleri iyice sindirebilmesi için üç saate ihtiyacı vardır.

Mide Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

Mide yanması tedavi edilirken en önemli özellik altta yatan tıbbi sebeptir. Mide yanmasının altında yatan tıbbi sebep belirtildikten sonra tedavi yöntemleri de farklılık göstermektedir. Örnek vermek gerekirse mide yanması bakteri sebebiyle oluşuyorsa öncelikle doktor, bu bakteri enfeksiyonunu gidermek için antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Bunun yanı sıra böyle bir enfeksiyon yoksa ve hafif bir gastrit bulguları taşıyorsa diyetle desteklenen tedavi uygulanır. Mide yanmasının tıbbi tedavisinde mide asidini dengeleyen ilaçlar kullanılmaktadır.

 

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR