Prostat Nedir?
Prostat Nedir?
Prostat idrar torbasının çıkışında yer alan organlardan birisidir, başlıca görevi ise üreme ile ilgilidir. Erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat, spermleri koruyan sıvı üretip saklamaktadır. Prostat bununla birlikte mesanenin ağzını sıkarak idrar parçalanmasını da önlemektedir. Meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü salgılamaktadır.
Yaşlanma ile birlikte erkeklerin genelinde boyut olarak büyüme gösteren prostat normal boyutları üzerine çıktığında her erkekte benzer bir yol izlememektedir. Bazı kişilerde prostat içinden geçen idrar kanalında büyüme meydana gelirken diğer kişilerde ise idrar torbası içine doğru bir büyüme meydana gelmektedir.
Bu tip büyümelerde ultrason görüntüleri prostatın hafif büyümüş şekli olarak görülürken hastada oldukça ciddi şikayetler meydana getirebilir. Prostatın dışarıya doğru genişlediği ve büyüdüğü durumlarda hastalarda genellikle aynı oranda şikayetler meydana gelmemektedir.
Prostat Belirtileri Nelerdir?
Prostat belirtileri arasında genellikle aşağıdakiler yer almaktadır:
- İdrar yapmaya başlamada veya idrar sonlandırmada çekilen güçlük,
- Zayıf veya kesik bir şekilde idrar akışı,
- İdrarda yanma veya ağrı,
- Sık sık idrara çıkma ihtiyacı,
- Mesaneyi tam boşaltamama hissi,
- Geceleri sık idrara kalkma,
- Ani idrar sıkışıklığı,
- İdrar tutma zorluğu,
- İdrar yaptıktan sonra devam eden damlamalar,
- İdrar yapamama hali.
Prostat alt idrar yolları sorunlarından bir tanesidir. Fakat prostatın hangi tür hastalığa bağlı olarak geliştiğini ancak üroloji uzmanı muayenesi ve gerekli tanısal incelemeler sonucunda saptanabilmektedir. Prostat hastalıkları erken dönemde herhangi bir şikayet oluşturmayabilir. Belirgin herhangi bir şikayet olmadığı takdirde; prostat muayenesi, idrar analizi ve radyolojik görüntüler sayesinde bu hastalığın tanısı konulabilmektedir.
İdrar yollarını ilgilendiren bu belirtilerin veya bulguların altta yatan sebebini bulmak için mutlaka bir doktorla görüşülmelidir. Bu tip yakınmalar veya belirtileri olan kişiler mutlaka bir üroloji uzmanına da gözükmelidir.
Prostat Büyümesi Nedir?
Prostat büyümesi, genellikle halk arasında iyi huylu prostat olarak bilinmektedir. Yapılan çalışmalar ve araştırmalarda 50 yaşındaki erkeklerin yüzde 25’inde, 80 yaşın üstündeki erkeklerde ise %90 ında iyi huylu prostat büyümesini görüldüğü bildirilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon kişide prostat büyümesi olduğu tahmin edilmektedir.
Prostat erkeklik hormonu testosterona karşı duyarlı bir organdır. Erkeklik hormonunun üretilmediği ya bazı durumlarda prostatın büyümediği görülmektedir. Buna karşılık olarak prostat en çok testosteron seviyesinin azaldığı yaşlılık döneminde büyüme gösterir.
Prostata Ne İyi Gelir?
Prostata iyi gelen yiyeceklerin tüketilmesi prostat kanseri riskini azaltmaktadır. Özellikle E vitamini çinko ve selenyum içeren besinler prostata iyi gelmektedir. Beslenme dışında düzenli olarak fiziksel aktivite ve sağlıklı düzeyde vücut ağırlığına sahip olmak da prostat kanserinin korunmasına yardımcı olmaktadır.
Prostat sağlığına fayda sağlayan besinler arasında; selenyum içeren sarımsak, yumurta ve deniz ürünleri bulunmaktadır. Ayrıca çinko bakımından zengin fındık süt ve baklagillerden sıklıkla tüketilmelidir. Domates, karpuz ve kuşburnu gibi likopen içeren meyve ve sebzelerde prostata iyi gelmektedir.
Selenyum mineralinin düzenli olarak tüketilmesi özellikle sigara kullanan kişilerde prostat kanseri riskini azaltabilir. Çinko minerali DNA’nın onarımında ve dolayısıyla hücre döngüsünde etkileri sebebiyle prostat sağlığı üzerinde önemli ölçüde etkilidir. Likopen ise antioksidan özellikli bir mineraldir ve hücre hasarlarını engelleyici ve onarıcı etki göstermesiyle bölünmeyi yavaşlatabilir.
Brokoli içerisinde bulunan maddeler yardımıyla kanser gelişimini azaltan besinler arasındadır. Brokolinin içerisinde bulunan sülforafan prostat hücrelerinde kanserleşme eğiliminde olanları ortadan kaldırmaktadır. Yeşil çay da normal vücut fonksiyonlarını olumlu yönde etkilemektedir. Yeşil çayın içerisinde bulunan çeşitli kimyasallar prostat kanseri gelişimindeki büyüme, hücre ölümü ve hormon etkileşimi gibi birçok konuda etki göstererek koruyucu bir özellik sağlamaktadır.
Fasulye, mercimek ve diğer bakliyatlar kimyasal İçeriğe sahip bitkisel besinlerdir. Düzenli bir şekilde tüketildiği takdirde prostat kanserine karşı koruyucu özellik gösterebilmektedir. Balıklarda bulunan Omega 3 ve Omega 6 gibi esansiyel yağlar haftalık beslenme programlarının değişmez bir parçası olmalıdır, çünkü bu yağ asitleri vücut tarafından üretilmemektedir ve dışarıdan alınması gerekir.
Prostat Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Prostat kanserinin kesin bir nedeni bulunmamaktadır. Fakat bununla birlikte yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda bu kanser türünün bazı risk faktörleri ortaya çıkmaktadır. Prostat kanseri en genel olarak normal bir prostat hücresinin DNA’sındaki anormal bir değişiklik sonucunda meydana gelmektedir. DNA hücrelerimizde genleri oluşturan en küçük kimyasal yapılardır. Prostat kanseri için risk faktörler,;
- İleri yaş,
- Ailede prostat ya da meme kanseri öyküsü,
- Yüksek erkeklik hormonu düzeyleri,
- Hayvansal protein ve yağ içeriği bakımından zengin gıdaların oldukça fazla tüketilmesi,
- Obezite ve hareketsiz bir yaşam şeklinde sıralanabilmektedir.
Prostat kanserinde genetik yatkınlığı işaret edebilecek durumların varlığından söz edilebilmektedir. Örneğin bir derecede akrabaları prostat kanseri tanısı konulmuş kişilerin riski iki kat daha fazladır. Özellikle kardeşlerde bulunan prostat kanseri kişilerdeki bu risk artışını daha da belirgin hale getirmektedir. Beslenme ve prostat kanseri arasında da oldukça büyük bir ilişki bulunmaktadır.
Aşırı miktarda süt ve süt ürünleri tüketimi, doymuş yağlı gıdalar, yüksek düzeyde kalsiyum alınması, düşük D vitamini seviyesi, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin aşırı tüketilmesi prostat kanserinin gelişimine sebep olmaktadır. Obez bireylerde prostat kanserine karşı bir yatkınlık da meydana gelebilir.
Prostat Kanseri Nedir?
Prostat kanseri erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostatın anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sebebiyle ortaya çıkan kötü huylu tümör şeklinde oluşan bir yapıdır.
Prostat Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Prostat kanseri tedavileri çeşitlidir. Bunlara etki eden faktörler; kanserin büyüme hızı, yayılması ve hastanın genel sağlık durumuna göre çeşitlendirilir. Bunların yanı sıra tedavinin potansiyel faydaları ve yan etkileri de bu başlıca faktörlerdendir. Tedavi seçeneklerinde ise; cerrahi, kemoterapi, radyoloji, hormonal tedavi ve bunların da farklı bir çeşitleri bulunmaktadır.
Hastalıkta erken tanı oldukça önemlidir. Bilinen en yaygın ve en etkili tedavi seçeneği cerrahi tedavidir. Genellikle tamamen çıkarılması gerekmektedir. Etkilenen prostat dokusunun tamamen çıkarılması işlemi cerrahi işlemlerdendir.
Prostat Ameliyatı Nedir?
Cerrahi prosedür açık ya da kapalı ameliyat şeklinde gerçekleştirilebilir. Açık ameliyatlarda alt karın bölgesinde geniş bir kesi atılarak prostat bezine ulaşılmalıdır. Prostat bezi ulaşıldığı takdirde kolaylıkla prostat bezi çıkartılır. Kapalı prostat ameliyatında ise laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Kapalı ameliyatlarda ise küçük kesirlerden vücut içine sokulan kameralar ve ameliyat gereçleri vasıtası ile prostat bezi parça parça vücuttan dışarıya çıkarılır.
Kapalı prostat ameliyatı genellikle 1 saat sürmektedir ve sonrasında hastaya sonda takılmaktadır. Ameliyat tekniğine ve hastanın durumuna göre sonda 1 ve 3 gün içerisinde çıkartılmaktadır. Hastanede kalış süresi de hastanın durumuna bağlı olarak değişmektedir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR