Whatsapp

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Anasayfa » Blog » Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yaşadığımız çağda en çok tercih edilen cerrahi girişimlerinden biri tüp mide ameliyatıdır. Mide küçültme ameliyatı veya Laparoskopik olarak da bilinir. Tüp mide ameliyatı öncesi ve sonrasında beslenme oldukça önemlidir. Bu yüzden sonrasında bir uzmandan beslenme için bir diyetisyenden destek alınır. Diyet listesi kişiye özel ayarlanır. Her ne kadar diyet listeleri kişiye özel olsa da temelde, ameliyat sonrası beslenmenin üç aşamadan oluştuğunu söylemek yanlış olmaz.

  • İlk Aşama:

Ameliyatı gerçekleşmiş hasta ilk 2 ay aşamalı katı gıdaya geçişi sağlanır. Buna bağlı olarak ilk 2 hafta katı gıda tüketimi olmaz. Protein ve kalsiyum alabilmek için süt ürünleri temel gıda olmalıdır.

  • İkinci Aşama:

2 hafta sonucu çatal ile kolayca parçalara ayrılabilen ve ezilebilen gıdaların tüketimi sağlanır. Geçiş dönemi aşaması olduğu için 1. aşamadaki kurallar burada da geçerlidir.

  • Üçüncü Aşama:

Hasta beş haftayı tamamladıktan sonra proteinden zengin kaloriden düşük diyet ürünlerine adım adım geçmeye başlar. Her gün yeterli miktarda protein alındığından emin olunmalıdır. Tolere edilen yiyeceklerden azar azar yenmeli. Düşük yağ, düşük kalori ve porsiyon kontrolü kilo kaybetme amacınıza yardımcı olacaktır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Cinsellik Nasıl Olmalıdır?

Tüp mide ameliyatından sonra tam olarak ne zaman cinsel yaşamda aktif olabileceğine dair doğrudan bir cevap yoktur. Ameliyat sonrasındaki iyileşme süresi nasıl kişiden kişiye değişiyor ise, tekrar cinsel aktiviteye başlama süresi de değişir.

  Çocuklarda Obezite Belirtileri Nelerdir?

İyileşme sürecinde kişinin kendini dinlemesi çok önemlidir. Bedeniniz bir pozisyon veya durumda rahatsız oluyor ise tamamen durulmalıdır.Vücudunuzu çok zorlamamanız gerekmektedir, yanlış hareket sonucu iyileşme süreniz uzayabilir veya ameliyat başarısız olabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Çikolata Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Tüp mide ameliyatından sonra mide ilk dört gün içerisinde iyileşme gösterir. Ama tüp mide ameliyatından sonra beslenme nasıl olmalıdır başlığında da belirttiğimiz gibi mideye katı gıda girişi erken dönemde pek mümkün değil. İlk hafta sıvı tüketimi sonrasında ezilebilen gıdalara geçiş olduğunu bilinir. Bunun en büyük nedeni ise midenin iyileşme süresinin bir aylık bir zaman dilimini kapsamasıdır. Bu süreçlerde yasak olan besinlerin başında gazlı içecekler veya çikolata gibi atıştırmalıklar gelmektedir.

Çikolata besin olarak yağ, kalori ve şeker bakımından oldukça yüksek bir işlenmiş gıdadır. Bu yüzden her ne kadar sıvı halde de bulunan çikolatalar olsa da ameliyat sonrasında tüketimi yasaktır. Kalsiyum, protein ve düşük kalori kriterlerini kapsamayan çikolatanın tüketimine başlama süresi ise kişiden kişiye farklılık gösterir. İyileşme sürecini başarıyla tamamlamış insanlar, diyetisyenlerine danışarak sağlıklı bir  şekilde çikolata tüketimine başlayabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Alkol Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Tüp mide ameliyatı sonrasında hastaların yaşam tarzlarını A’dan Z’ye gözden geçirmeleri gerekir. Mide küçültme ameliyatı sonrası erken dönemde dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de alkol tüketimidir. Her ne kadar tüp mide ameliyatı sonrasında alkol tüketimi yasak değildir. Yasak olmaması, alkolü kontrolsüz şekilde tüketebileceği anlamına gelmiyor. Alkol, her ne kadar kalori ve yağ oranı bakımından düşük bir içecek olsa da tüketimi süresinde kilo alımına neden olduğunu unutmamakta fayda var. Tüp mide ameliyatı sonrası alkol tüketimi hakkında bunları bilmenizde fayda var:

  Kolesterol Hastaları Nasıl Beslenmeli?

 

  • Ameliyat sonrası ilk 6 ay alkol tüketilmemelidir. Bunun nedeni vücudun daha doğrusu midenin gıdalar ile tekrardan tanışma süresinin dengeli ve aşamalı olarak gerçekleşmesi gerekmektedir.
  • Operasyon sonrası alkol tüketimi uzmanlar tarafından onaylanmış olsa da şekerli veya gazlı içeriğe sahip alkollerden uzak durulmalıdır. Alkol içeren kokteyller, hem çok kaloridir hem de mideyi rahatsız edebilir.
  • Tüp mide ameliyatı sonrasında mümkün olduğunca az alkol kullanılmalıdır.
  • Alkol tüketimi düzenli bir hal alırsa, mutlaka bir profesyonelden destek alınmalıdır. Zaten uzun süreli tüketimde zararlı olan alkolün, midenin küçülmeye başlamasıyla vücutta kilo kaybı yerine tam tersi bir etkisi olabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Spor Programı Nasıl Olmalıdır?

Mide küçültme ameliyatı sonrasında kişilerin, kendilerine özel hazırlanmış beslenme ve egzersiz programlarına harfiyen uymaları beklenir. Ameliyatın, sadece vücudun kilo vermeye elverişli bir hal almasını sağladığını unutmamak gerek. Ameliyat sonrası verilen egzersiz programı sayesinde kilo verme süreci ve iyileşme sürecinde önemli bir yol kat edilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası hasta hala hastanedeyken, doktorların önerileri doğrultusunda ayağa kalkmaya başlarlar. Sonrasında küçük adımlarla kısa mesafe yürüyüşlerine başlanır. Hastanın yürüyüşlere çıkması, bulunduğu dönemde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve özellikle pıhtı oluşma riskinin azaltılması amaçlanır.

Ameliyat sonrası taburcu olan hastalara genellikle bir süre daha küçük yürüyüşler yapması önerilir. Hastanın kendini zorlamadan, her defasında mesafeyi arttırarak yaptığı bu yürüyüşler ilk ay için yeterli olacaktır.

 

1 ay geçtikten sonra hastaların sağlık durumlarının değerlendirmesi sonucu kilo verme sürecine yardımcı olacak farklı bir egzersiz programına geçilir. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarına adapte olabilmesi için haftada en az dört gün 3 km kadar yürünmelidir. İlk aydan sonra yürüyüşe ek hafif koşu, bisiklet, tenis ve fitness gibi egzersizler ihmal edilmemelidir. Kısaca ameliyat sonrasında yapılacak her egzersiz hem ameliyatın başarılı olmasını hem de bireyin sağlıklı yaşama adapte olmasını hızlandıracaktır.

  Dengeli Beslenme Nedir? Dengeli Beslenmenin Önemi?

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Sigara Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Tüp mide ameliyatı, bireyde ani kilo kaybından daha çok, kişilerin sağlıklı yaşam benimsemesine yardımcı olan bir ameliyat türüdür. Bu yüzden sağlıksız olan veya bir gıdayı sağlıksız yapmasına neden olan alışkanlıktan uzak durulması gerekir. Sigara, alkol gibi kalorisi olmayan ama tüketimde sağlık sorunlarına neden olabilecek maddelerinde de kullanımı bu yüzden ameliyat sonrasında tavsiye edilmez. Tüp mide ameliyatı geçiren hastalar en az bir ay sigara dâhil her türlü zararlı alışkanlıklardan kaçınmalıdır. Mide ameliyatı sayesinde hastalar, sigarayı bırakarak sağlıklı yaşama daha kolay adapte olabilir.

Sigara tüketime tekrar başlamak için öngörülen süre ise en az 30 gündür. Elbette 30 gün sonunda sigaranın hala tüketilmemesi genel sağlık açısından oldukça faydalıdır. Herkesin bildiği gibi sigara tüketimi, akciğer problemleri, kalp problemler, damar tıkanması gibi birçok ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Ameliyat olanlar, dokularındaki iyileşmeyi sigara içerek uzatılır. Normal şartlarda 30 gün sonunda ilk haftalara oranla daha sağlıklı olması beklenirken sigara tüketen bireylerde bu sürecin daha yavaş ilerlediği gözlemlenmiştir. Buna bağlı olarak hiç sigara içmemiş bir bireyle sigara içeren birey arasında iyileşme sürecinde farklılıklar olacaktır. Örneğin ameliyat sonrası oluşan hastalıklar, sigara içen bireylerde daha ağrılıyken, hiç tüketmemiş bireylerde de daha hafif geçer. Bu yüzden ameliyat olmadan en az bir ay önce sigara bırakılması önerilir. Bu şekilde vücut kendini temizler ve ameliyat sonrasında sadece midede oluşan doku iyileşmesine odaklanabilir.  30 günlük süreye uyumayan hastalarda dokularına zamanında ve yeterli seviyede oksijen ulaşmayacak ve iyileşme süreci sekteye uğrayacaktır.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR