Akdeniz Diyeti
Akdeniz Diyeti Nedir?
Akdeniz diyeti uzmanlar tarafından sıklıkla önerilen bir diyet ve beslenme ve diyet şeklidir. Bu diyet, American News & World Report tarafından yapılmasının oldukça kolay olması, genellikle bitkisel temelli bir beslenme şekli sunması, diyabet ve şeker hastaları için faydalı olması gibi sebepler dolayısıyla 2020 yılının en iyi diyeti olarak seçilmişti. Tüm bunların yanı sıra Akdeniz diyeti yapılması en kolay sağlıklı diyetler arasında yer alıyor. Peki Akdeniz diyeti nasıl yapılıyor?
Akdeniz diyeti kurallı bir diyet değildir. Bunun yerine diyet altyapı olarak yemek yemeyi temel alır. İsminde de anlaşılabileceği gibi Akdeniz diyeti, Akdeniz’e yakın ve komşu ülkelere ait ve gelenekselleşmiş; pişirme, sofra kurma ve yemek yeme adetlerine dayanır. Dünyanın birçok yerinde bu diyet Med diyeti olarak da bilinir.
Akdeniz diyeti temel olarak; zeytinyağı, sebze, yeşillik, meyve ve balık ağırlıklı olarak yapılan bir diyet ve beslenme türüdür. Akdeniz diyeti, yalnızca fazla kilolarından veya yağlarından kurtulmak isteyenlerin değil, toplumdaki hemen hemen herkesin uygulayabileceği bir diyet olarak tanımlanıyor. Üstelik birçok uzman bu diyetin ve bu diyete ait beslenme şeklinin hayat tarzı olarak benimsenmesi gerektiğinden de önemli derecede bahsediyorlar.
Akdeniz Diyeti Piramidi
Akdeniz diyeti piramidinin temelinde hareketli ve egzersiz odaklı bir yaşam tarzı vardır. Akdeniz diyetinde bu piramide uyum sağlamak bu diyeti yapmanın en temel gereksinimlerindendir. Piramit toplamda 10 bölümden oluşur. Piramidin en altında günlük olarak egzersiz yapmak yer alır. Bundan sonra aşağıdan yukarıya sırasıyla piramidin ilk 4 aşaması her gün yenmesi gerekenlerdir. Egzersizden sonraki ilk bölüm ekmek, pirinç, kepekli tahıllar, makarna ve kuskustur. 3. bölümde meyve, sebze, baklagiller, bezelye ve kuruyemiş gelir.
Piramitte aşağıdan yukarıya doğru çıkıldığında 4. aşamada zeytinyağı yer alır ve 5. aşamada ise peynir ve yoğurt bulunmaktadır. Bundan sonra piramidin 6. aşamasına geçilir. Piramidin 6-7-8 ve 9. aşamaları haftada bir yenmesi gerekenlerdir. Bu bölümde 6. aşamada; balık, 7. aşamada tavuk ve hindi, 8. aşamada yumurta ve 9. aşamada da tatlı yer alır. Piramidin en tepedeki 10. ve son aşaması ise ayda bir iki kere tüketilmesi gereken yiyeceklerin bulunduğu kısımdır ve burada da et yer alır.
Akdeniz Diyeti Menüsü
- Kahvaltı öğününde: yarım yağlı peynir, yumurta, bol yeşillik ve zeytin tercih edilebilir.
- Öğlen ve akşam öğünlerinde: peynirli, ton balıklı veya tavuklu salatalar, yarım yağlı yoğurt veya ayran, bulgur pilavı, zeytinyağlı sebze veya bakliyat yemekleri, bol yeşillikli salata, ızgara tavuk veya balık, peynirli veya tavuklu makarna, esmer ekmek çeşitleri tüketilebilir.
- Ara öğünlerde: yarım yağlı süt veya ayran, Ceviz, badem, fındık gibi kabuklu yemişler ve meyveler tercih edilebilir.
- Nadir yenmesi gerekenler kırmızı et ve tatlılar olarak sıralanır.
- Salam, şeker, margarin, sucuk, şekerli içecekler, tereyağı, sosis gibi işlenmiş şarküteri ürünleri tüketilmemelidir.
Akdeniz Diyeti Yapanlar
Akdeniz diyeti günümüzde hem çok ağır yeme kısıtlamalarına maruz kalmak istemeyen hem de sağlıklı bir şekilde ve egzersiz yaparak kilo vermek ve hayatını düzene sokmak isteyen herkesin başvurduğu bir diyet türüdür. Özellikle son zamanlarda birçok ünlünün ve sosyal medya fenomeninin Akdeniz diyetini denediği, bu diyeti yaparak olumlu sonuçlar elde ettiği ve kilo verebildiği duyulmaktadır. İnsanların çevrelerindeki kişilerin ve özellikle ünlülerin Akdeniz diyetini yapması ve diyete dair olumlu yorumlar paylaşması diyetin yapan insan sayısını günden güne artırmaktadır.
Akdeniz Diyeti Zayıflatır Mı?
Akdeniz diyeti diğer diyet türleri ile kıyaslandığında onlar gibi çok katı ve net kuralları olmayan bir diyet türüdür. Tam bu sebeple Akdeniz diyeti uygulaması ve sürdürülebilirliği diğer diyet çeşitlerine kıyasla oldukça kolay olan bir diyet türüdür. Ancak tüm bunlara sağmen Akdeniz diyetinin diğer birçok sağlıklı ve kilo verme temelli olan diyet çeşitlerinden çok da fazla bir farkı bulunmamaktadır. Bu sebeple Akdeniz diyetinde bir haftada yarım ile bir kilo arasında bir kilo verimi görülebilir. Bu da ayda 3 ile 6 kilo arasında bir kilo veriminin mümkün olabileceği anlamına geliyor.
Akdeniz Diyetinde Neler Yenir?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi Akdeniz diyeti genel olarak sebze, meyve, balık ve zeytinyağı ağırlıklı bir beslenme türüdür ve temel olarak yemek yemeye odaklanır. Bu diyet türünde de diğer birçok diyet türünde olduğu gibi her besin kategorisinde yenebilecek ve yenmesi gereken besinler vardır. Bunlar şöyle listelenebilir;
- Sebzelerde: ıspanak, patlıcan, Brüksel lahanası, salatalık, brokoli, karnabahar, pazı, taze fasulye, rezene, lahana, mantar, bezelye, soğan, domates, kuşkonmaz, enginar, kereviz, kabak.
- Kök sebzelerde: havuç, patates, şalgam, yer elması, tatlı patates ve pancar.
- Meyvelerde: armut, kavun, muz, üzüm, incir, şeftali, çilek, elma, hurma, portakal
- Kuruyemişler: Badem, ceviz, fındık, kaju, antep fıstığı, yer fıstığı.
- Baklagillerde:mercimek, siyah fasulye, kuru börülce, barbunya, fasulye ve nohut.
- Kepekli tahıllarda:irmik, çavdar, tam tahıllı arpa, mısır, tam tahıllı makarna, kahverengi pirinç, buğday, kepekli ekmek, kinoa, karabuğday, bulgur, kuskus ve yulaf .
- Balık/deniz ürünlerinde:ton balığı, uskumru, midye, ringa, karides, sardalye, istiridye, yengeç, alabalık, somon.
- Kümes hayvanlarında: hindi, tavuk.
- Yumurtalarda: ördek, tavuk, bıldırcın.
- Süt ürünlerinde: çökelek, yoğurt, lor, peynir, süt, kefir.
- Otlar/baharatlarda: nane, çörekotu, fesleğen, defne.
- Sağlıklı yağlarda:badem yağı, zeytin, avokado, avokado yağı, ve sızma zeytinyağı yenebilecekler arasındadır.
Akdeniz Diyetinde Neler Yasak?
Akdeniz diyetinde nelerin yeneceği kadar nelerin yenmeyeceği ve yasak olduğu da bir o kadar önemlidir. Akdeniz diyetinde salam, sosis gibi işlenmiş etler, tuzlu kuruyemişler, gazlı ve şekerli içecekler, yüksek şekerli meyveler ve tatlılar, şekerli ve yağlı hamur işleri yenmiyor ve yasak olarak yer alıyor.
Akdeniz Diyeti 1 Haftada Kaç Kilo Verdirir?
Akdeniz diyeti yaparken tüketilen besinlerin besin değerleri yüksektir. Bu besinler vitamin, lif, mineral ve posa açısından zengin besinlerdir. Bu besinler bu besin zenginliğinden dolayı oldukça doyurucudur ve bu sebeple oldukça uzun bir süre tok tutabilirler. Tüm bunlarla birlikte Akdeniz diyeti aynı zamanda düzenli olarak yapılan fiziksel egzersizleri de içerir ve bu sebeple sosyal yaşamı destekleyerek diyeti uygulayanların kilo verebilmesini sağlar.
Akdeniz diyetini yapmaya başlayan, uzun süre devam ettiren ve hatta bunu bir yaşam tarzına çevirebilen insanlarda 1 hafta içerisinde yaklaşık olarak 2-3 kilo verimi mümkün olabilmektedir. Ancak bu diyeti yaparak sağlıklı bir şekilde fazla kilolardan kurtulabilmek için Akdeniz diyetinin aynı zamanda sporla da desteklenmesi gerekir.
Akdeniz Diyeti Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Akdeniz diyetinin kilo vermek dışında da birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Akdeniz diyeti beyin sağlığını koruyabilir. Depresyon riskini azaltabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol ile mücadelede önemlidir ve kalp ve damar sağlığına iyi gelebilir. Sindirim sistemini düzene sokar ve hazımsızlık ile kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır.
Akdeniz Diyeti Neden Sağlıklı Kabul Edilir?
Akdeniz diyeti içerisinde sağlıklı yağlar barındırır ve diyet doğal gıdalar açısından da zengindir. Bu sebeple Akdeniz diyeti uzun vadeli ve sürdürülebilir bir diyet türüdür. Yapılan birçok araştırma, Akdeniz diyeti ve bu tür bir beslenme düzeninin yapılan egzersizlerle birlikte ileriki yaşlarda bilgileri işleme, düşünme ve hatırlama yetilerinin korunmasını sağladığını ortaya koymuştur.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR