Whatsapp

Lahana Diyeti Nedir?

Anasayfa » Blog » Lahana Diyeti Nedir?

Lahana Diyeti Nedir?

Lahana diyeti ya da lahana çorbası diyeti olarak bilinen diyet çok acil ve çok önemli ameliyatlara girmesi gereken hastalar için geliştirilmiştir. Bu diyetin oldukça etkili olması neden ile hızlı kilo vermek isteyenler tarafından da zaman içinde tercih edilmeye başlanmıştır. Lahana diyetinin odak noktasında olan lahana çorbasının yanında çeşitli lifli ve düşük yağlı besinlerin tüketilmesi ile yapılan bir diyet çeşididir. Gün içinde minimum kalori almayı amaçlayan bu diyet çeşidi genelde kısa sürede hızlıca kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilir. Lahana diyeti bir hafta boyunca uygulanır ve eğer düzenli olarak uygulanırsa kilo verme konusunda oldukça etkili olabilir. Ama lahana diyeti sonrasında verilen kilonun geri alınmaması için diyet sonrasında da beslenme tarzına dikkat edilmesi önemlidir.

Lahana Diyeti Nasıl Yapılır?

Lahana diyeti oldukça katı olan diyetlerin arasında yer alır. Yedi gün boyunca uygulanan diyette günde en az iki veya üç kere lahana çorbasının tüketilmesi gerekir. Bunun yanında lahana çorbasının yanında tüketilen besinlerde çeşitlilik gösterir. Bir gün protein yönünden zengin besinler tercih edilirken diğer gün kalsiyum yönünden zengin besinlerin tüketilmesi gerekir. Lahana diyeti boyunca alkol ve sigara kullanımının olmaması gerekir. Ara öğünlerde ise meyvelerin yanında sadece su içilmesi önerilir. Lahana çorbasının tüketimi için bir sınır bulunmasa da çorbanın yanında bol bol su tüketiminin sağlanması oldukça önemlidir.

  Zone Diyeti Nedir?

Lahana Diyeti Menüsü

Lahana diyeti menüsü kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve diyete uygun olarak içerikler değiştirilebilir. Sadece lahana diyetinde değişemeyecek tek şey diyetin ana besin kaynağı olan lahana çorbasıdır. Lahana diyetinde genel bir menü aşağıdaki gibi olabilir.

1. Gün

Diyetinizin ilk günü evde hazırladığınız lahana çorbasından istediğiniz kadar içebilirsiniz. Yanına meyve salatası tüketebilirsiniz. Tükettiğiniz meyvelerin arasında muz olmaması dikkat etmeniz gereken bir noktadır.

2. Gün

İkinci gün tabi ki yine istenildiği kadar lahana çorbası tüketilebilir. Bunun yanında çiğ veya pişmiş sebzeler de öğünlere ekleyebileceğiniz besinlerdendir. Bu sebzelere bir yemek kaşığını geçmeyecek kadar yağ ve patates de eklenebilir. Sebzelerin yanında tercih etmemeniz gereken besinler ise mısır ve bezelyedir.

3. Gün

Üçüncü gün lahana çorbasının yanına sadece meyve ya da sadece sebze tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Eğer tercih meyveden yana kullanılırsa meyvelerin içinde muz olmamasına ya da sebzelerden yana kullanılırsa patates olmamasına dikkat edilmelidir.

4. Gün

Lahana diyetinin dördüncü günüde ise sadece muz ve lahana çorbası yenilebilir. Yediniz muzun sekiz adedi geçmemesi dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

5. Gün

Beşinci güne gelindiğinde lahana çorbasına ek olarak 250-350 gram tavuk ya da balık yenilebilir. Tavuk ve lahana çorbasının yanında ise 6 taneyi geçmeyecek şekilde domates tüketilebilir. Eğer bu öğünde balık tüketimi tercih edilirse sonraki günün öğününde balık yenmemeli tavuk tercih edilmelidir.

6. Gün

Lahana çorbasının tüketimine devam edilirken yanına yine tavuk ya da bir önceki gün balık yenilmediyse balık tercih edilebilir. Sebze olarak ise patates haricinde tercihen buharda pişirilmiş sebzeler yenilebilir.

7. Gün

Lahana diyetinin son gününde de lahana çorbasına devam edin. Lahana çorbasının yanında yanına ek olarak esmer pirinç ve patates hariç buharda pişirilmiş sebze yenilebilir. İçecek olarak son gün şekersiz meyve suyu içebilirsiniz.

  Şok Diyet Yapmak Sağlıklı Mıdır?

Lahana Diyeti Faydaları Nelerdir?

Lahana diyeti boyunca çok fazla lahana çorbası tüketildiği için lahananın çeşitli faydalarından da yararlanılır. Lahananın oldukça faydalı bir besin olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Lahana özellikle C ve K vitaminleri açısından oldukça zengin bir kaynaktır. İçinde bulundurduğu çeşitli liflerle de ülseri, kabızlığı ve şişmanlığı önlemeye yardımcı olur. Ayrıca bütün bunların yanında B6 vitamini ve folik asit de içeren lahana oldukça düşük kalorili bir besindir. Diyet boyunca lahana çorbası tüketimi ile bu faydalardan yararlanmış oluruz.

Lahana Diyeti Yaparken Kahvaltı Yapılır Mı?

Lahana diyeti yaparken kahvaltı yapılabilir. Kahvaltı yapılırken ise çok şekerli ve yağlı besinlerin tüketilmemesine, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ya da kepek ekmeği tüketilmesin dikkat edilmesi diyete yardımcı olacak unsurlar arasındadır. Bunun yanında genelde kahvaltıda içilen çayın ya da portakal suyunun yerini meyveler alabilir. Kahvaltıda tercih ettiğiniz peynirlerin ise az yağlı ya da yağsız olmasına dikkat etmenizde fayda var. Öğle yemeği ve akşam yemeğinde ise lahana diyetine devam edilir. Bazen lahana diyeti yapan kişiler bu diyete sadece akşamları devam etmeyi tercih ederler.

Lahana Diyeti İle Kilo Verenler

Lahana diyeti ile kilo verenler uyandıkları bir saat içinde kahvaltı yapmaya dikkat etmelidirler. Kahvaltıdan dört saat sonra ise öğle yemeği yiyebilirler. Lahana diyeti ile kilo verenler ayrıca diyetten sonra düzenli beslenmeye dikkat etmezlerse tekrar hızlıca kilo alabileceklerinin farkında olmalıdırlar. Özellikle bu ani kilo alış şeker, kalp ve tansiyon hastaları için oldukça risklidir. Lahana diyeti ile kilo verenler, diyet boyunca baş dönmesi, yorgunluk, ağız kokusu, baş ağrısı halsizlik gibi problemlerle karşılaşabilirler. Eğer bu şikayetler günlük hayatı olumsuz etkileyecek kadar yoğunlaşırsa ve geçme ya da azalma görülmez ise diyetin bırakılması önerilmektedir. Lahana diyetini yapmaya başlamadan önce ise bir diyetisyene danışılması ve onunla bir yol haritasının çizilmesi lahana diyeti ile kilo vermek isteyen kişinin sağlığı açısından önemlidir. Her diyet herkese uygun değildir yapılan diyetlerde bilinçli olunmalıdır.

  Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Lahana Diyeti İle Kaç Kilo Verilir?

Oldukça az kaloriye sahip yiyeceklerle beslenmeyi hedefleyen ve odak noktasında lahana çorbası olan lahana diyetinin düzenli ve disiplinin yapılması ile bir haftada ortalama 4-5 kilo verilebilmektedir. Bu oran ortalama olup diyeti yapan kişinin yaşına, sağlık durumuna, metabolizmasına ve günlük aktivitesine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Haşlanmış Lahana Suyu Ne İşe Yarar?

Lahana içerdiği lifler sayesinde metabolizmaya hızlandıran yiyecekler arasında yer alırken lahana suyu kilo verilmesinde etkin rol oynar. Yağ yakıcı ve ödem attırıcı özelliği de bulunan lahana suyunun vücudu toksinlerden arındırıcı özelliği de bulunmaktadır. On beş gün boyunca bir bardak lahana suyu tüketiminde kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar hem de bağışıklık sistemini güçlendirerek hatalıklara karşı daha dirençli olunmasını sağlar. Bunların yanında göz sağlığını korurken kanı temizlenmesinde de etkin rol oynayabilir.

Lahana Diyetinde Neler Yenir?

Lahana diyeti yaparken kesinlikle yenmesi gereken besin lahana çorbasıdır. Lahana çorbası istenilen miktarda ve istenilen öğünde tüketilebilir. Bunun yanında günde en az iki veya iki buçuk litre su tüketimi sağlanabilir. Lahana suyu ve kalorisiz şeker ilavesiz içecekler de lahana diyetinde tüketilebilen içeceklerdendir. Bunların yanında sebze tüketimi sağlanabilir. Ama patatesin çok fazla tüketilmemesi çok önemlidir. Sebzelerin tüketimi esnasında pişirme yöntemi de başka bir önemli noktadır. Sebzeler buharda pişirilerek yenilebilir. Eğer yağ kullanımı gerekliyse yağ kullanımı yemeklerde bir çorba kaşığını geçmemelidir. Lahana diyetinde meyve tüketiminin de oldukça önemli bir yeri vardır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise muzdur. Muz tüketimi oldukça az olmalıdır. Muz yenilen günlerde başka bir meyve yenmemelidir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR