Whatsapp

Montignac Diyeti Nedir?

Anasayfa » Blog » Montignac Diyeti Nedir?

Montignac Diyeti Nedir?

Montignac diyeti Michel Montignac tarafından geliştirilmiş bir diyet türü ve beslenme şeklidir. Diyet türlerinde genel olarak kalori alımını azaltmak ve kalori yakımını artırmak temel prensiptir. Ancak Michel Montignac bunun tam aksine kalorinin önemli olmadığını savunmuştur. Kalori hesabı yaparak diyet yapmak yerine asıl önemli olanın insanların yedikleri şeylerin ne olduğu düşüncesini benimsemiştir.

Bu diyet türünde genel olarak glisemik index temel alınmaktadır. Montignac diyetindeki asıl amaç glisemik indexi düşük besinleri tercih etmektir. Bu şekilde kilo alımının engellenmesine çalışılır.  Glisemik index genel olarak bir gıdanın tüketimi sırasında kandaki şeker miktarının yükselme oranını hesaplar. Glisemik indexin yükselmesi ile pankreastaki insülin hormonunun salgılanması doğru orantılıdır. Yüksek oranda salgılanan insülin hormonu ise kilo alımına sebebiyet verir. Tam da bu sebeple glisemik indexi düşük yiyeceklerin tüketilmesi kilo alımını engelleyebilir.

Montignac diyeti çok az seviyelerde kalori alımını öneren, şok kilo verme olarak adlandırılan diyet türlerine, müshil gibi laksatif ilaçlara ve kilo verme alanında mucize olarak nitelenen ilaçlara karşı meydana gelmiş bir diyet türüdür. Montignac diyeti ile yaklaşık olarak iki ayda 8 kilo verilebilir. İlk başta bu diğer türleri ile kıyaslandığında düşük gözükebilir fakat Montignac diyeti temelinde sağlıklı ve dengeli bir biçimde beslenmeyi amaç edinir.

Montignac diyeti, bir insanın acıkmasına sebep olan ve yağ kazanmasına sebep olan şeyin yüksek derecede insülin salgılanması olduğunu söyler. Bu sebeple Montignac diyeti proteinler ile yağların aynı zamanda tüketilmemesi gerektiğini ve glisemik indexi yüksek olan pirinç, beyaz un, şeker ve patates gibi besinlerden uzak durulması gerektiğini öner sürer.

  Ghrelin-Açlık Hormonu

Montignac Diyeti Nasıl Uygulanır?

Montignac diyeti temelinde iki aşamada yapılır. Diyetin birinci aşamasında geçen süre bir ay veya bir aydan biraz daha uzun olabilir. Montignac diyetinin bu ilk aşamasında amaç edinilen kötü beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesidir. Bu diyette en önemli noktalardan bir tanesi de kesinlikle öğün atlamamaktır. Montignac diyetindeki fikre göre kahvaltı gün içinde en çok besinin tüketilmesi gereken öğündür. Bu sebeple de akşamki öğünlerde mutlaka az ve hafif besinler tüketilmelidir.

Montignac diyeti ilk aşaması: Bu aşama zayıflama fazı olarak da adlandırılıyor. Bu aşamadaki ana amaç glisemik index oranı %35’in aşağısında olan gıdaların tüketilmesi. Bu aşamada, diyeti yapan kişinin vücut ağırlığının bir gramı için 1.3 ile 1.5 gram arasında protein tüketimi önerilir.

Montignac diyetinin ikinci aşaması ilk aşamanın aksine korunma ve vücudu dinlendirme aşamasıdır. Burada da yine yüksek glisemik indexe sahip besinler tüketilmez. Bunlar yerine kalorisi düşük karbonhidratlı gıdaların tüketimi tercih edilir. Bu aşamadan sonra artık tüm hayat tarzı sağlıklı beslenme ve ulaşılan yeni kiloyu kontrol etme üzerine kurulur.

Montignac diyetine ait en önemli özelliklerden bir tanesi de proteinler ile karbonhidratların farklı öğünlerde tüketilmesi prensibidir. Montignac diyeti esnasında kesinlikle proteinler ile karbonhidratlar aynı öğünlerde alınmaz. Bu diyet türünü ortaya atan Michel Montignac, birçok diyetin temel ilkesi olan kalori alımına önem vermemekte, bunun yerine bir diyette asıl önemli olanın yenilen şeyler olduğunu söylemektedir. Bu diyetin ilk aşamasında beyaz un ve şeker komple yasaktır ve beslenme programından tamamiyle uzaklaştırılır. Ancak kepekli un ile veya kabuklu yemişler ile hazırlanan gıdalar rahatlıkla tüketilebilir. Fakat karbonhidratlı bir besin tüketildikten sonra minimum 3-4 saat arasında bir ara verilmeli bu arada kesinlikle hiçbir şey yenmemelidir. Bir sonraki öğüne bu aradan sonra geçilmesi gereklidir.

  Mide Ekşimesi Nedir?

Aynı ilke proteinli gıdaların tüketildiği durumlarda da geçerlidir. Diyeti uygulayanlar, diyetin ilk aşamasında vücutlarının ihtiyaç duyduğu tahıl gereksinimini fındık, meyve, ceviz, yağsız yoğurt, badem, kuru meyve ve şekersiz marmelat gibi ürünler vasıtası ile giderebilir. Fakat Montignac diyetinde ikinci aşamaya geçildiğinde früktoz kullanılarak yapılan veya yüksek seviyede kakao olan bitter çikolata gibi besinleri çok yüksek miktarlarda olmamak kaydı ile diyeti yapanlar tüketebilir.

Montignac Diyeti ile Kilo Verenler

Montignac diyeti çok hızlı kilo verdirmez ancak diyet, yemek miktarını veya kaloriyi de çok fazla kısıtlamadığı için özellikle yemek yemeyi çok seven ama aynı zamanda diyet de yapmak isteyen veya diyetin sağlıklı yaşam amacını ön planda tutmak isteyen kişiler arasında oldukça popülerdir. Diğer diyetlere kıyasla bu farklılıkları sebebi ile montignac diyeti son zamanlarda oldukça tercih edilir bir diyet haline gelmiştir. İnternet üzerinde, sosyal medyada, forumlarda, blog sayfalarında, çevrimiçi sözlüklerde bu diyeti yapan birçok kişi bulunabilir ve bu kişilerin tecrübeleri ile yorumlarından faydalanılabilir. Diyeti düzenli olarak sürdürebilmiş, yasaklarına uyabilmiş ve sistematik şekilde diyeti uygulamış birçok kişi bu diyet sayesinde fazla kilolarından kurtulduğunu belirtmektedir.

Montignac Diyet Listesi

Montignac diyetinin tam olarak uygulanabilmesi ve tam anlamıyla verim alınabilmesi için kesinlikle ve kesinlikle öğün atlanmaması gerekir. Eğer öğün atlanırsa insülin salgılanmasında dalgalanmalar meydana gelecektir ve bu da diyeti olumsuz etkileyecektir. Bu diyette tüketilen gıdaların miktarları çok fazla sınırlandırılmaz. Ancak bu gıdaların tüketilme zamanları çok önemlidir. Diyete başlandığında ilk olarak glisemik indexi düşük gıdaların yer aldığı bir kahvaltı önerilir. Ancak bu gıdalar aynı zamanda yağsız da olmalıdır. Çok fazla tüketmemek kaydı ile kahvaltıda yoğurt, kepek ekmek, süt ve yağsız peynir yenebilir.

  A Vitamini Nedir? Ne  İşe Yarar?

Öğle ve akşam yemeklerinde de balık, omlet, tavuk veya kırmızı et gibi protein değeri yüksek olan besinler tüketilebilir. Ancak bu besinlerin tüketiminde de yağsız olması koşulu vardır. İşlenmiş yani rafine edilmiş her karbonhidrat, patates, havuç, pancar, mısır, muz ve karpuz gibi besinler diyetin ilk esnasında bırakılacak olan besinlerdir. İşte örnek bir diyet listesi;

  • Kahvaltı: Meyve, kepek ekmeği ve diyet margarin, kafeinsiz kahve, kaymaksız süt,
  • Öğle: Yağ, limon ve sirkeli avokado, biftek, taze fasulye ve peynir.
  • Akşam: Çiğ sebze veya sebze çorbası, mantarlı omlet, yeşil salata, yağsız beyaz peynir.

Tüketmekten kaçınılması gereken yiyecekler ise şöyle sıralanabilir;

  • Ekmek ve tahıllar: Açma, kruvasan, poğaça ve benzeri hamur işleri.
  • Sütlü ürünler: Tam yağlı süt, yağlı peynir ve yoğurt, kaymak, krem şanti.
  • Çorbalar: İşkembe çorbası, paça.
  • Balık: Aşırı ve uygun olmayan yağlarda kızartılmış balıklar, balık yumurtası, havyar.
  • Et: Yağlı olduğu belli olan tüm etler, kümes hayvanları derisi, ördek ve kaz, sosis, salam, pastırma, sucuk.
  • Yağlar: Tereyağı, margarinler ve kuyruk yağı.
  • Sebze ve meyveler: Hangi yağda kızartıldığı belli olmayan patates ve sebzeler, cips.
  • Tatlılar: Dondurma, baklava, kremalı pasta, hazır pasta ve bisküvi, hazır pudingler, çikolata ve tüm hazır tatlılar.
  • Kuruyemişler: Hindistan cevizi.
  • Hazır salata sosları, mayonez.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR