Whatsapp

Yüksek Ateş Nedir? Yüksek Ateş Sebepleri Nelerdir?

Anasayfa » Blog » Yüksek Ateş Nedir? Yüksek Ateş Sebepleri Nelerdir?

Yüksek ateş, bireyin vücut sıcaklığının çoğu zaman bir hastalık nedeniyle geçici olarak yükselmesi şeklinde tanımlanır. Yüksek ateş kendi başına bir hastalık olmazken gelişmesi halinde vücutta bir hastalık geliştiğinin göstergesi olabilir. Yüksek ateşle karşılaşılması halinde bireyin vücudunda olumsuz tıbbi bir durumun olduğu düşünülebilir. Bu nedenle göz ardı edilmemesi gereken bir semptom olan yüksek ateşe neden olan ana sağlık problemini tespit edilmesi gerekir. Hastalığın tedavi edilmesi veya etkisinin azalmasıyla yüksek ateş kendiliğinden birkaç gün içerisinde geçer.

Yüksek Ateş Nedir?

Fizyolojik süreçlerin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için vücut sıcaklığının belirli aralıklarda olması gerekir. Normal vücut sıcaklığı bireyden bireye değişiklik gösterebilirken ideal insan vücudu sıcaklığı 37- 37 santigrat olarak kabul edilir. Vücut sıcaklığının çeşitli nedenlerden dolayı bu sıcaklığın üzerine çıkması yüksek ateş olarak adlandırılır.

Yüksek ateş genellikle enfeksiyon veya tıbbi sorunların belirtisi olarak açığa çıkar. Bakteriyel veya viral kaynaklı enfeksiyonların gelişmesi halinde vücut enfeksiyonla savaşmak adına vücut sıcaklığını artırır. Sıcaklığın yükselmesi vücutta bir hastalığın geliştiğini gösteriyor olabilir.

Vücut sıcaklığının 40 seviyelerine yaklaşması halinde sıcaklık vücutta ciddi sağlık problemleri gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle yüksek ateş kontrol altına alınması gereken bir sağlık problemidir.

Yüksek Ateşin Sebepleri Nelerdir? 

Yüksek ateş, genellikle bir enfeksiyonun veya diğer tıbbi sorunların belirtisi olarak ortaya çıkar. Enfeksiyonlar, bakteriyel veya viral kaynaklı olabilir ve grip, soğuk algınlığı, bademcik iltihabı, idrar yolu enfeksiyonları, zatürre gibi birçok farklı hastalığa neden olabilir. Ayrıca, yüksek ateş bazı ilaçlar, bağışıklık sistemi bozuklukları, vücudun aşırı sıcak maruz kalması (ısı çarpması), çocuklarda diş çıkarma gibi diğer nedenlerle de oluşabilir. 

  Kilo Vermeyi Yavaşlatan Sebepler Nelerdir?

Yüksek Ateş Neden Olur?

Bağışıklık sistemi vücutta gelişen enfeksiyonlarla savaşmak için vücut sıcaklığını yükseltebilir. Genellikle yüksek ateş enfeksiyonla verilen bir savaşın habercisi olabilir. Yüksek ateşle beraber genel sağlık durumunda farklı belirtilerde açığa çıkabilir. Halsizlik, kas ağrıları, baş ağrısı veya titreme gibi semptomlar yüksek ateşe eşlik edebilir.

Yüksek Ateş Tanısı Nasıl Konulur?

Yüksek ateş, hastanın ateş ölçerle ölçülmesiyle fark edilebilen bir durumdur. Ancak ateşlemenin nedenini bulabilmek ve doğru tedaviyi uygulamak üzere neyden kaynaklı yüksek ateş geliştiğinin bulunması gerekir. Ateşin yükselmesiyle bir sağlık kuruluşuna danışılması önerilir. Doktor tarafından gerçekleştirilecek fiziksel muayenede; akciğer sesleri dinlenir, lenf bezleri kontrol edilir ve kulak burun boğaz sağlığının incelemesi yapılır. Doktor ateşe eşlik eden semptomları öğrenmeye yönelik çeşitli sorular sorar. Yüksek ateşe neden olabilecek temel nedeni bulabilmek adına hastanın anamnez alınır ve tıbbi geçmişi değerlendirilir. Enfeksiyonel bir durumun olup olmadığını anlamak üzere laboratuvar testlerine başvurulur. Bazı durumlarda röntgen veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme teknikleri de uygulanabilir. Tüm değerlendirmelerin yapılması ardından yüksek ateşe neden olan sağlık probleminin teşhisi konulabilir.

Yüksek Ateş Çeşitleri Nelerdir?

Yüksek ateş açığa çıktığı ana nedene ve çıkış sıklığına göre farklı kategorilere ayrılabilir. Yüksek ateş çeşitleri aşağıdaki gibi açıklanabilir.

  • Aralıklı ateş: Aralıklı ateşe sahip hastalarda vücut sıcaklığı gün boyunca normal sıcaklıklardadır. Ancak aralıklarla vücut sıcaklığı artıp azalabilir.
  • Tekrarlamayan ateş: Bu ateş türünde vücut sıcaklığı dalgalıdır. Genellikle gelip geçici bir durum olan tekrarlamayan ateşte vücut sıcaklığı normale dönmez.
  • Yoğun ateş: Vücut sıcaklığı gün boyunca geniş bir aralıkta seyredebilir. En yüksek ve en düşük sıcaklıklar arasında 1,4 santigrat dereceye kadar farklılıklar gelişebilir.
  • Sürekli ateş: Gün boyunca sıcaklıkta az miktarda değişiklik olan veya vücut sıcaklığının hep yüksek kaldığı durumu temsil eder.
  • Tekrarlayan ateş: Bu ateş tipinde sıcaklık günlerce veya haftalarca değişkenlik gösterebilir. Sıcaklık normal seviyelerde seyrederken aralıklarla yükseldiği bir döngüye girebilir.

Yüksek Ateş Ne Kadar Sürer?

Vücut sıcaklığının neden kaynaklı yükseldiği ve hastanın tedavi olup olmadığına göre yüksek ateş görülme süresi değişebilir. Yüksek ateş genellikle birkaç gün içerisinde geçebilir. Tedavi alınması veya ateş düşürücü gibi ilaçlar kullanılması halinde bu süre azalabilir. Ancak yüksek ateşin göz ardı edilmesi durumunda hastalığın şiddeti artacağından ateş nedeniyle gelişebilecek olan komplikasyon riski de artabilir. Bu nedenle yüksek ateşe sahip olan bir bireyin bir sağlık kuruluşuna başvurması önemlidir.

  Karaciğer Kanseri Nedir?

Yüksek Ateş Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Yüksek ateşe neden olan sağlık problemine göre tedavi yöntemleri değişkenlik gösterir. Vücutta yüksek ateş gelişmesi bir enfeksiyonun veya farklı bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bu nedenle yüksek ateş görülmesi halinde tıbbi bir destek alınması gerekir. Yapılacak olan muayeneler ardından neden kaynaklı ateş yükseldiği tespit edilebilir. Elde edilen tanıya göre ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Enfeksiyon veya sağlık problemini kontrol etmek adına antibiyotikler veya farklı ilaçlardan faydalanılabilir.

İlaç tedavisinin haricinde hastaların yüksek ateş tedavisi sırasında dinlenmeye ve sıvı alımına özen göstermesi gerekir. Yüksek ateş sırasında sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su, meyve suyu veya elektrolit içeren içeceklerden destek alınabilir. Soğuk kompresler ve soğuk duştan da destek alınabilir.

Yüksek ateş, ana sağlık probleminin tedavi edilmesiyle kendiliğinden geçen bir semptomdur. Kişilerin havale geçirmesine neden olabilecek vücut sıcaklığına ulaşılmasını önlemek adına tedavi, alınabilecek olan bu önlemler ile desteklenebilir.

Yüksek Ateş En Hızlı Nasıl Düşürülür?

Yüksek ateşin hızlı bir şekilde düşmesine yardımcı olmak adına soğuk kompreslerden faydalanılabilir. Soğuk sularda bekletilen bezlerden veya buz kütleleri kullanılabilir. Ancak bu yöntem kullanılırken aşırı soğuk nedeniyle ciltte gelişebilecek yanma riskine dikkat edilmelidir. Vücut ısısının hızla düşürmek için ılık bir duş veya banyo almak da yardımcı olabilir.

Kişiler üzerlerindeki kıyafetlerin hafif giysilerden oluşmasına özen gösterebilir. Çok kalın ve rahatsız kıyafetler de ateş yükselmesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Yüksek Ateş Ne Zaman Tehlikeli Olur? 

Yüksek ateş, vücudun bir enfeksiyon veya başka bir sağlık sorunuyla başa çıkma tepkisi olarak açığa çıkabilir. Bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmak için açığa çıkardığı bir durum olan ateş bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Bu durum halk arasında havale geçirme olarak tanımlanır. Genellikle çocuklarda görülebilen bu durum kişilerin kasılmasına neden olan bir nöbet durumudur. Vücutta kalıcı hasarlar yaratabilen havale önlenmesi gereken ciddi bir sağlık problemidir. Yenidoğan veya bebeklerde vücut sıcaklığının 38 derecenin üzerine çıkması riskli bir durum olarak kabul edilir. Yetişkin bireylerde ise bu değer 39,4 santigrat derece şeklindedir. Özellikle bireyin kronik sağlık problemlerine sahip olması halinde vücut sıcaklığının bu denli yükseldiği durumlar mutlaka önlenmelidir.

  Dukan Diyeti Nedir?

 

Yüksek Ateş Hangi Hastalığın Belirtileridir? 

Yüksek ateş, birçok farklı hastalığın belirtisi olarak açığa çıkabilir. Yüksek ateş genellikle enfeksiyonlarla ilişkilendirilir. Yüksek ateşin yaygın olarak gözlemlendiği bazı hastalıklar aşağıdaki şekilde listelenebilir.

  • Strep boğazı (Streptokokal farenjit), menenjit (beyin zarlarının iltihabı), bel soğukluğu (Gonore) gibi bakteriyel enfeksiyonlar
  • Malaria, amebiyazis gibi parazit enfeksiyonları
  • Grip, soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar
  • Üriner sistem enfeksiyonları
  • Sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Romatolojik hastalıklar 
  • Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak hastalıkları
  • Bazı kanser türleri

Sıkça Sorulan Sorular 

Ateş Ölçer Yoksa Ateş Nasıl Ölçülür? 

Ateş ölçer bulunmaması halinde civalı cam termometreden destek alınabilir. Koltuk altına veya makata yerleştirilen termometre ile vücut sıcaklığı ölçülebilir. 

Ateş Kaç Olursa Hastaneye Gidilmelidir? 

Yenidoğan veya bebeklerde vücut sıcaklığının 38 dereceye yaklaşması halinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Yetişkinler ise 39,4 derece sıcaklığı sahip olması halinde mutlaka bir sağlık uzmanından destek almalıdır.

Ateş 41 Derece Olursa Ne Olur? 

41 derece ateş, yüksek ateş olarak kabul edilir ve sağlık için oldukça riskli bir durumdur. Şuur kaybı, nefes almada güçlük veya kasılma gibi semptomlar yaratabilir. Müdahale edilmemesi halinde vücutta organ hasarı gibi kalıcı hasarlar yaratabilir. 

Ateşliyken El ve Ayaklar Neden Soğur?

Vücut ısısı normalde iç organlarda ve merkezi bölgelerde en yüksek seviyededir. Ancak yüksek ateş gibi etkenlere yanıt olarak vücut ısı düzenlemesi yapabilir. Ateş durumunda vücut ısısı yükselirken bu tür durumlarda terleme gibi mekanizmalar kullanılarak ısısının düzenlenmesi sağlanır. El ve ayaklar gibi periferik bölgelerde kan damarları daralabilir ve vazokonstriksiyon adı verilen bir süreç gelişebilir. Vücut ısısının merkezi bölgelerde korunmasını sağlamak için periferik bölgelerde kan akışı sınırlanabilir ve bu durum el ve ayaklarda soğuma gelişmesine neden olabilir.

Çocuklarda Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?

Yüksek ateş gelişmesi halinde ateş düşürücü ilaçlardan destek alınabilir. Soğuk kompresler uygulanarak ve çocuğa hafif kıyafetler giydirilerek vücut sıcaklığının dengelenmesi desteklenebilir. Ancak çocukluk döneminde yüksek ateş kritik bir durum olduğundan bu durum aksatılmadan bir sağlık uzmanına danışılması önerilir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR