Whatsapp

Soğuk Havalarda Beslenme Nasıl Olmalı?

Anasayfa » Blog » Soğuk Havalarda Beslenme Nasıl Olmalı?

Havaların soğumasıyla birlikte birçok kişi de yemek yemeye yönelimde artış görülür. Bu durumun temelinde vücudun ısı dengesini korumak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyması yer alabilir. Artan kalori ihtiyacı, tokluk dengesinin sağlanmasında zorluklar yaşanmasına neden olabilir. Porsiyon kontrolünde artış veya yüksek kalorili yiyeceklere olan yönelim artabilir. Bu tür durumlarda kişiler nasıl besleneceği konusunda endişelere kapılabilir. Kışı kilo artışıyla noktalamak istemeyen kişiler bazı beslenme önerilerine ihtiyaç duyabilir. Doğru besinlerin tercih edilmesi, yeterli miktarda kalori alımının sağlanması soğuk havalara karşı direnci arttırabileceği gibi kilo kontrolünü de sağlayabilir.

Soğuk Havalarda Beslenme

Soğuk havalarda, doğru besinler tüketmek ve ihtiyaç duyulan kadar kalori alımı sağlamak vücudun enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve vücudun sıcak kalmasını sağlamak için önemlidir. Kışın, vücut daha fazla enerjiye ihtiyaç duyabilir. Vücut ısısının korunması için günlük kalori harcaması daha yüksek olabilir. Bu nedenle günlük kalori alımı arttırılarak enerji ihtiyacı karşılanabilir. Ancak fazla kilo problemi yaşamamak adına kalori alımı arttırılırken dikkatli olunmalıdır. Bu noktada bir diyetisyen desteği alınabilir.

Sıcak yemekler ve içecekler tüketmek vücudun sıcak kalmasını destekleyebilir. Çorbalar, bitki çayları, sıcak süt gibi çeşitli sıcak içecekler tüketilebilir.

Hücre gelişiminin ve işlevinin yeterli olabilmesi için günlük protein alımına özen gösterilmelidir. Protein alımı yılın her mevsiminde önemli bir başlıktır. Kış aylarında ise ekstra ön plana çıkabilir. Bu noktada; et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri ve baklagiller protein kaynağı olarak günlük beslenmeye eklenebilir.

  Mide Ekşimesi Nedir?

Sağlıklı yağların tüketimi vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasını destekleyebilir. Avokado, zeytinyağı, ceviz veya badem gibi yağlı tohumlar sağlıklı yağ kaynakları olarak beslenmeye eklenebilir.

Lifli gıda tüketimi beslenme için son derece önemlidir. Gerek sindirim sisteminin verimli bir şekilde çalışmasını desteklemede gerekse tokluk süresini uzatmada lifli gıdalar rol alırlar. 

Soğuk havalarda susuz kalınmaması gerekir. Sıcak içecekler tüketildiği gibi ihtiyaç duyulan kadar su alımı da ihmal edilmemelidir. Vücudun dehidrate olması vücudun sıcak kalma yeteneğini azaltabilir.

Çok Üşüyen İnsanlar Ne Tüketmelidir? 

Çok üşümek vücuttaki bazı besin değerlerinin yeterli olmamasından kaynaklı gelişebilir. Yapılan incelemelerde demir eksikliği gibi üşümeye neden olabilecek bazı mineral eksiklikleri tespit edilebilir. Bu tür durumlarda besin takviyelerine ihtiyaç duyulabilir. Klinik bir tablo ile karşılaşılmaması halinde ise alınacak bazı önlemler veya beslenmeye eklenecek bazı gıdalar ile vücudun termojenik dengesi desteklenebilir. Bu tür durumlarda aşağıdaki öneriler uygulanabilir:

  • Sıcak çay, bitki çayları, sıcak su gibi sıcak içecekler tüketilebilir.
  • Acı biber, zerdeçal, kimyon veya tarçın gibi baharatlar günlük beslenmeye eklenebilir.
  • Diş sağlığına zarar vermeyecek derecede olan sıcak yiyecekler tüketilebilir. Çorba, sebzeli yemekler veya ızgara yemekler tüketilebilir.
  • Protein alımı artırılabilir.
  • Yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir.
  • Doktor kontrolünde D vitamini, C vitamini veya çinko gibi vitamin ve mineral takviyeleri kullanılabilir.

Soğuk Havalarda Beslenme Türleri Nelerdir?

Soğuk havalar için spesifik bir beslenme türü bulunmaz. Ancak kışın bağışıklık sistemi düşebileceğinden bağışıklık sistemini destekleyen besinleri günlük beslenmeye eklemek doğru bir beslenme şekli olarak düşünülebilir. Bağışıklık sisteminin güçlü kalması ve ihtiyaç duyulan enerjinin alınabilmesi için beslenme şekline özen gösterilmelidir. Bu noktada sağlıklı yağlardan, baharatlardan, sıcak içeceklerden, kış sebzeleri ve meyvelerinden yararlanılabilir. Günlük ihtiyaç duyulan protein ve sıvı alımı ihmal edilmemelidir.

  Hemoroide İyi Gelen Besinler

Soğuk Havalarda Tüketilen Gıdalar Nelerdir?

Soğuk havalarda bağışıklık sisteminin korunması, vücut sıcaklığının dengelenmesi ve vücutta gerçekleşen birçok fizyolojik reaksiyonun verimli bir şekilde devam edebilmesi için bazı gıdaların günlük beslenmeye eklenmesi önerilir. Bu gıdalar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri
  • Somon veya uskumru gibi Omega 3 kaynağı olan yağlı balıklar
  • Fındık veya ceviz gibi yağlı tohumlar
  • Pırasa, lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Nar, mürdüm eriği ve turunçgiller gibi meyveler

Vücut Isısını Korumak İçin Hangi Gıdalar Tüketilmeli?

Vücut ısısını korumak için bazı gıdalardan yararlanılabilir. Bu noktada öncelikle sıcak çorbalar, kış sebzelerinden oluşan sıcak yemekler, ızgara, fırında veya haşlama yöntemleriyle pişirilen et, tavuk veya balık gibi protein kaynakları tüketilebilir. Zeytinyağı, avokado yağı, ceviz veya badem gibi sağlıklı yağlar ile günlük kalori alımı desteklenebilir. Bitki çayları gibi sıcak içeceklerden yararlanılabilir. 

Üşümek Vücudu Acıktırır Mı? 

Üşümek, vücudun ısı dengesini korumak için daha çok enerji sarf etmesine neden olabilir. Bu durum direkt olarak açlık yaratmasa da kişilerin daha fazla besin alımına ihtiyaç duyduğu bir tablo yaratabilir. Soğuk havalarda besin tüketimini artırmaya yönelik ihtiyaçlar gelişmesi doğal karşılanan bir durumdur.

Soğukta Yemek Kilo Aldırır Mı? 

Günlük alınması gereken kalori miktarından daha fazla kalori alınması ve tüketilen besinlerin sağlıksız besinlerden oluşması her mevsimde kilo alınmasına neden olabilir. Kışın günlük ihtiyaç duyulan kalori miktarı artabilir ve bu durum kişileri daha fazla yemek yemeye yönlendirebilir. Doğru miktarda kalori alımının artırılması halinde kişiler kilo artışı ile karşılaşmayabilir. Ancak çok yüksek miktarda kalori alımı vücutta yağ dokusunun artmasına neden olabilir.

Kışın Hangi Aralıklarda Yemek Yenilmeli?

Beslenme düzeni ve yeme sıklığı kişiden kişiye değişebilir. Çalışma saatleri, metabolik hastalık durumu, kullanılan ilaçlar gibi faktörler yemek yeme aralıklarını etkileyebilir. Kişilerin halihazırda sürdürdüğü beslenme alışkanlıkları da yine ihtiyaç duyduğu yeme sıklığını değiştirebilir. Bu nedenle beslenme düzeni kişiye özel planlanmalıdır. Ancak yeterli miktarda enerji alamamak veya uzun süreli açlıklar vücudun ısı dengesinin korunmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle kişilerin tokluk dengesini sağlayabileceği bir beslenme düzeni uygulaması önerilir. 

  Fibroadenom Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Akşam geç saatlerde yemek tüketmek çeşitli metabolik hastalık riskini arttırabilir. Gün içerisinde porsiyon kontrolü yapılarak besin tüketilmesi sindirim sistemi ve kalp damar sağlığı olmak üzere birçok sistemi olumlu yönde etkileyebilir.

Sıkça Sorulan Sorular 

Kışın Kilo Almak İçin Neler Tüketilmeli? 

Kışın kilo almak için günlük alınan kalori miktarının arttırılması gerekebilir. Yağlı süt ürünleri, kuruyemişler, kuru meyveler veya yağlı etler gibi yiyecekler tercih edilebilir. Ancak sadece kilo almak için fastfood gibi işlenmiş gıda tüketimine yönelmek doğru bir adım değildir. Bunun yerine sağlıklı yağlardan veya tam tahıl gibi kompleks karbonhidrat değeri yüksek olan gıdalardan faydalanılabilir.

Kışın Kilo Almamak İçin Ne Yapılmalı?

Kışın vücut, sıcaklığını korumak üzere daha çok enerji harcar. Bu durum daha fazla yemek yeme isteği açığa çıkarabilir. Açlık hissini kontrol altında tutmak ve ihtiyaç duyulan enerjiyi almak adına besin değeri yüksek olan gıdalara yönelim artabilir. Porsiyon kontrolü ihmal edilmeyerek kilo almamak mümkün olabilir.

Pekmez, Üşümeye İyi Gelir Mi? 

Pekmez, besleyici ve vücut için çeşitli faydalara sahip bir gıdadır. Kış aylarında günlük beslenmeye pekmez eklenmesi birçok sistemi olumlu yönden etkileyeceğinden üşümeye karşı da vücudun daha dirençli olmasını destekleyebilir.

Üşümek Kilo Verdirir Mi?

Üşümek, vücudun kendini sıcak tutması için daha çok enerji sarf etmesine neden olur. Açığa çıkan bu termojenik tepki vücudun günlük kalori yakımını artırabilir. Ancak bu etki vücutta küçük bir değişim yaratır. Bu nedenle üşümek kilo verdiren bir durum olarak düşünebilir ancak kilo verme stratejisi olarak kullanılmamalıdır.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR