Whatsapp

Burun İçi Yanması Neden Olur?

Anasayfa » Blog » Burun İçi Yanması Neden Olur?

Burun içi yanması, yaşamın her döneminde görülebilen yılın belirli dönemlerini etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Burun yangısı olarak da adlandırılan bu durum fizyolojik veya patolojik nedenlerden kaynaklı olabilir. Grip, soğuk algınlığı veya mevsim geçişleri nedeniyle burun yanması gelişebilir. Burun yanması şikayetlerine farklı semptomların eklenmesi halinde bir hastalığın başlangıcı söz konusu olabilir. Bu nedenle kişilerin burun yanması şikayeti ardından farklı semptom geliştirip geliştirmediğini gözlemlemesi önerilir.

Burun içi yanması ana hastalığın tedavisi veya alınacak bazı önlemler ile iyileştirilebilir. Bu nedenle temelinde yatan sorunun tespit edilmesi ve tedaviye başlanması gerekebilir. Mevsim geçişi gibi durumlar sonucunda gelişmesi halinde çeşitli önlemler ile şikayetlerin başlaması önlenebilir.

Burun İçi Yanması Nedir?

Burun içi yanması, kimi zaman gözlerin yaşlanmasına da neden olabilecek şiddete gelişen günlük hayatta kişilerde rahatsızlık hissi uyandırabilecek bir histir. Burunda ısı artışı, diken batması gibi hislerle tarif edilebilen bu durum burun içerisinde tahrişe neden olabilir. Burun yanmasının yanı sıra sinüslerde ve boğazda ağrı veya batma hissi gelişmesi halinde üst solunum yollarını etkileyen bir rahatsızlık geçirildiği düşünülebilir.

Burun İçi Yanması Neden Meydana Gelir?

Burun içi yanması çeşitli nedenler sonucunda açığa çıkabilir. Mevsim geçişlerinde, kuru havalarda, alerjik bünyelerin alerjene maruz kalmasında veya kimyasal tahriş edici maddelere maruziyetten burun içi yanması ile karşılaşılabilir. Bazı vakalarda ise ciddi üst solunum yolu enfeksiyonlarından veya basit soğuk algınlığından kaynaklı da gelişebilen bir semptomdur.

  Çölyak Hastalığı

Solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan burun spreyleri de burun içinde tahrişe neden olarak yanma hissi şikayetlerine sebebiyet verebilir.

Sigara kullanımı da burun içi yanmasına neden olabilir. Sigara içerken burun ve ağız mukozası toksinlere maruz kalır. Burada bulunan dokular belirli bir süre ardından toksinlere karşı duyarlı hale gelir. Uzun vadede tahrişe neden olabilecek bu durum bölgede enfeksiyon gelişme riskini arttırabilir ve kişiler burun içi dokusunda yanma hissiyle karşılaşabilir.

Burun İçinde Yanmaya Ne İyi Gelir?  

Burun içi yanmasının azalması veya önlenmesi için bazı önlemler alınabilir. Mevsimsel geçişlerde kışın kuru bir havaya maruz kalmak burun içinde tahrişe neden olabilir ve kişiler her nefes alırken yanma hissedebilir. Bu tür durumların önüne geçmek için bulunulan odada soğuk buhar makinesi kullanılabilir. Böylece havanın nemlenmesi ve burun içerisinde bulunan dokuların tahriş olması önlenebilir. Dış mekanlarda ise burnu kapatacak eşarp veya atkı gibi aksesuarlardan yararlanılabilir.

Alerjik bir bünyeye sahip olan kişiler; küf, ev tozu, kedi köpek tüyü veya polen gibi alerjenler ile temas etmesi sonucunda burun yanması şikayetiyle karşılaşabilir. Burun yanmasının yanı sıra; gözlerde sulanma, kaşıntı ve boğazda kaşıntı hissi açığa çıkabilir. Tüm bu şikayetlerin önüne geçilebilmesi için alerjenlere cevaptan kaçınmak veya bu tür dönemlerde kullanılması adına doktor tarafından reçete edilen antihistaminik ilaçlar kullanılabilir.

Burun içindeki yanma hissinin bir enfeksiyon nedeniyle geliştiği durumlarda ise ana sağlık probleminin tedavi edilmesiyle yanma şikayeti de geçebilir. Kullanılacak olan çeşitli antibiyotik veya anti viral etkili ilaçlar ana hastalığın tedavisini sağlarken hastalık ile gelişen semptomların da azalmasını destekleyebilir.

Burun İçi Yanması Hangi Durumlarda Tehlike Arz Eder?

Burun içi yanmaları genellikle hafif enfeksiyon veya alerjik reaksiyonlar nedeniyle gelişir. Burun içindeki mukozada gelişen tahribat sonucu açığa çıkan bu semptom genellikle endişe uyandırması gerektiren bir semptom değildir. Ancak yanma hissine; baş dönmesi, ateş, nefes darlığı, burun kanaması veya bayılma gibi ciddi semptomların eşlik etmesi halinde ciddi bir enfeksiyon gelişimi söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda semptomlar göz ardı edilmemeli ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Semptomların şiddetlenmesi mevcuttaki hastalığın kötü yönde ilerlediğini gösteriyor olabilir.

  Dışkıda Kan Ne Anlama Gelir?

Burun Yanması Olanlarda Ne Tür Etkiler Görülür?

Burun yanması şikayetine sahip olan bireylerde bu şikayete sebep olan ana nedene göre farklı belirtiler de açığa çıkabilir. Vücutta bir enfeksiyon gelişiminin söz konusu olması ve enfeksiyonun şiddetlenmesi halinde aşağıdaki semptomlar da gözlemlenebilir.

  • Yüksek ateş
  • Bayılma
  • Halsizlik veya yorgunluk
  • Nefes almada zorlanma
  • Öksürme
  • Boğazda ağrı veya batma hissi
  • Tat ve koku kaybı
  • Gözlerde kızarıklık veya sulanma
  • Denge problemleri

Burun Yanmasını Engellemek İçin Ne Yapılması Gerekir?

Burun içi yanmasının engellenebilmesi için hangi faktörler nedeniyle açığa çıktığının tespit edilmesi gerekir. Mevsim geçişlerindeki kuru hava nedeniyle gelişmesi halinde; nemlendirici elektronik cihazlar kullanılabilir. Dış mekanlarda ise atkı yardımıyla burun içinin hep sıcak kalması sağlanabilir.

Kişisel hijyene, hasta insanlarla temastan kaçınmaya özen gösterilmesi halinde solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalabilir. Enfeksiyonlara karşı korunulması halinde burun yanması da engellenebilir.

Alerjik bünyeye sahip kişiler herhangi bir alerjenle temastan kaçınmalı veya temas etmesi halinde ilaç müdahaleleriyle alerjik reaksiyon geliştirmelerinin önüne geçerek yanma şikayetinin gelişimini önleyebilir.

Burun İçi Yanmasının Çeşitleri 

Burun içi yanması farklı sağlık problemleri veya kimyasal gibi tahriş edici etkenlere maruziyet sonucu gelişebilir. Şikayetlerin açığa çıkma nedenine göre burun içi yanması farklı çeşitlere ayrılabilir. Bu çeşitler aşağıdaki gibidir;

  • Sinüzit nedeniyle burun içi yanması: Sinüzit, burun bölgesinde bulunan sinüslerde çeşitli nedenler sonucu iltihaplanma gelişmesiyle açığa çıkan bir üst solunum yolu hastalığıdır. Hastalık nedeniyle burun içinde tahriş gelişebilir ve yanma şikayetleri açığa çıkabilir.
  • İnfluenza (grip) nedeniyle burun içi yanması: Grip özellikle sonbahar aylarında yaygın görülen bir solunum yolu enfeksiyonudur. Hafif veya şiddetli bir şekilde atlatılabilen grip; halsizlik, yorgunluk, vücut ağrısı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi semptomları beraberinde getirebilir. Burun akıntısı gelişmesi halinde burun içi yanmasına da neden olabilir.
  • Sigara nedeniyle burun içi yanması: Sigara, burun mukozasının toksinlere maruz kalmasına neden olur. Bu toksinler bölgede tahriş yaratacağından kişilerde yanma şikâyeti gelişebilir.
  • Felç nedeniyle burun içi yanması: Burun için yanması, baş ağrısı, bilinç kaybı, ani güçsüzlük, dengesizlik veya koordinasyon kaybı gibi ciddi semptomlar ile görülmesi halinde inme belirtisi olabilir.
  • Bazı ilaçlar nedeniyle burun içi yanması: kullanılan bazı ilaçlar burun mukozasında tahribat yaratabilir ve bu durumun sonucunda yanma hissi gelişebilir.
  Yüz Yüze Diyet 

Sıkça Sorulan Sorular 

Burun İçi Sızlaması Acıtır Mı?

Burun içi sızlaması, kişiden kişiye farklı şiddette acı hissine neden olabilir. Bazı kişiler bu hissi iğne batması şeklinde tanımlarken bazı kişiler ise yangı hissi olarak tanımlar. Mukozadaki tahribatın fazla olması halinde açığa çıkan sızlamanın şiddeti artabilir ve kişilerde acı hissiyatına neden olabilir.

Burun İçi Yanmasına Tuzlu Su İyi Gelir Mi? 

Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi ve burun içi akıntısı görülmesi halinde burnu rahatlatmak üzere tuzlu su spreyleri kullanılabilir. Ancak şiddetli bir tahribat olması halinde tuzlu su bölgeyi irrite ederek yanma şikayetinin artmasına neden olabilir.

Burun İçi Tahrişine Ne İyi Gelir? 

Burun içi tahrişine; hava nemlendirme cihazları iyi gelebilir. Bulunulan ortamın nem düzeyini artırarak burun içindeki tahrişin önüne geçilebilir. Bazı vakalarda antihistaminik ve dekonjestan spreylerden yararlanılabilir. Kimyasala veya sigara dumanına maruz kalınması sonucu gelişen tahrişlerde ise kimyasallara maruziyetten kaçınılmalıdır.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR