Whatsapp

Miyom Nedir?

Anasayfa » Blog » Miyom Nedir?

Miyom Nedir?

 

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları hastalıklardan birisi olan miyom, kadın hastalıkları arasında yer almaktadır. Kadınlarda rahim içerisinde bulunan kasların anormal bir şekilde çoğalmasından meydana gelmektedir. Rahmin kas yapısından kaynaklanan miyom hastalığı, bir çeşit tümör olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınlarda genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan miyom hastalığına, nadiren de olsa kadınların ergenlik bir başka ifade ile gençlik döneminde de rastlanılmaktadır. Kadınların 30 yaş ve 40 yaş dönemlerinde sıklıkla görülen hastalıklarından biri olarak bilinmektedir.

Yapı olarak düzgün bir forma sahip olan miyomlar, sınırlı yapıdaki kitleler olarak da ifade edilmektedir. Bireylerin vücudunda miyomların ortaya çıkmasında ailesel etmenlerin payı büyüktür. Hormon durumları ile ilişkili olan miyomların, özellikle menopoz döneminden sonra yapılarında değişimler görülebilmektedir. Kadınların menopoza girmelerinin ardından sıklıkla görülen miyomlar iyi huylu olabilecekleri gibi kötü huylu miyomlarda görülebilmektedir. İyi huylu miyom denildiğinde, küçülme eğiliminde olan miyomlar akla gelmektedir.

Miyomların bir diğer türü olan kötü huylu miyomlarda ise, iyi huyluların tam tersi olarak büyüme eğilimi mevcuttur. Bireylerin vücudunda miyomlar oluşabilmektedir. Bireyin tehlike altında olup olmadığını ilgili miyomların iyi ya da kötü huylu olması etkilemektedir. Kişilerde miyom oluşumuna neden olan etmenler tam olarak bilinmemektedir. Miyomlar, düşük oranda bile olsa kanser formuna dönüşebilmektedir. Miyomların kötü huylu ya da büyüme eğiliminde olan miyom olduğu belirlendikten sonra takibe alınması büyük öneme sahiptir. Kansere dönüşebilme riski bulunan miyomun kansere dönüşmeden önce ne olduğunun tespit edilmesi ve takibe alınması gerekmektedir.

 

Miyom Ne Demek?

 

Kadınların rahim bölgesinde görülen miyomlar, farklı büyüklüklere sahip olmasına ek olarak iyi ya da kötü huylu olabilmektedir. Miyom tanım olarak, rahim ile ilgili olan ve genel itibariyle kansere dönüşmeyen anormal doku olarak ifade edilmektedir. Fakat bireylerin vücutlarında ortaya çıkan miyomların kötü huylu olabileceğini de unutmamaları gerekmektedir. İyi huylu miyomlar küçülmeye, kötü huylu miyomlar ise büyümeye eğilimli olmaktadır. Her kadında aynı miktarda, büyüklükte ve formda ortaya çıkmayan miyomlar sıklıkla iyi huylu yapıya sahiptir. Hem düzgün yapıda hem de sınırlı bir formda bulunan miyomlar, farklı yerleşimlere de sahip olabilmektedir. Miyomların bulunabilecekleri yerleşimler şu şekilde sıralanmaktadır:

  Stres Kilo Aldırır Mı?

 

  • Miyomlar ilk olarak intramural yerleşimde bulunabilmektedir.
  • Miyomların yerleşebilecekleri ikinci yerleşim yeri ise subseröz olarak isimlendirilmektedir.
  • Miyoma rastlanan bir diğer yerleşim yeri ise intrakaviter olarak adlandırılmaktadır. Rahim ağzı olarak da ifade edilen yerleşim yeri, kadınlarda kanserli hücrenin en sık görüldüğü yer olma özelliğine de sahiptir.
  • Miyomların yerleşebilecekleri bir diğer yerleşim yeri ise saplı olarak ifade edilmektedir.

 

Miyom Belirtileri Nelerdir?

 

Kadınların sıkça karşılaştıkları hastalıklardan olan miyomlar, çeşitli belirtiler ile kendisini belli etmektedir. Aşağıda ifade edilen belirtilerin tam anlamıyla miyom olduğunu göstermemesine ek olarak; ilgili belirtilerin gözlendiği kişilerin mutlaka doktora gitmeleri gerekmektedir. Miyomların iyi ya da kötü huylu olmasına göre tedavi yöntemi belirlenebilecek olup, takibe de alınması kişinin sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. En sık görülen kadın hastalıklarından olan miyomun bireyin vücudunda olduğuna dair ipucu niteliğindeki belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

 

  • Bireylerin adet dönemlerini ağır bir şekilde geçirmeleri miyom olduğuna dair ortaya çıkan ilk belirtidir.
  • Bireylerin normale kıyasla daha uzun süre adet dönemi yaşamaları da miyom belirtilerinden bir diğeridir.
  • Bireylerin karın bölgesinde ve rahim kısmında basınç ve/veya baskı hissetmeleri de miyom belirtilerinden biri olarak öne çıkmaktadır.
  • Bireylerin rahim bölgesinde ağrı meydana gelmesi de miyom belirtilerinden birisidir.
  • Bireylerin normale kıyasla daha fazla idrara çıkması da belirtiler arasında yer almaktadır.
  • Kişilerin kabızlık problemi yaşamaları da bazı durumlarda miyomların habercisi olabilmektedir.
  • Miyom belirtilerinden bir diğeri olarak da, sindirim ile ilgili sorunların varlığı söylenebilmektedir.
  • Bireylerin sırt ve bacak bölgelerinde ağrının meydana gelmesi de miyom belirtisi olarak öne çıkmaktadır.
  • Kişilerin kısır olması da çoğu zaman miyom belirtisi olmaktadır.
  • Bireylerin düşük yapmaları da aynı şekilde miyomların habercisi olabilmektedir.
  • Bireylerin adet dönemleri haricinde de rahim bölgesinde kanama meydana gelmesi de miyom belirtileri arasında yerini almaktadır. Diğer bir ifade ile bireylerin adet görmemeleri gereken günlerde de adet olmuş gibi kanama yaşamaları durumu miyomun habercisidir.
  Prostat Nedir?

Miyom Neden Oluşur?

 

Miyomların ortaya çıkmasında bazı hormonlar etkili olmaktadır. Miyom oluşumuna neden olan hormonlar; östrojen ve progesteron olarak sıralanmaktadır. İlgili hormonların etkileri haricinde de bireyde miyom ortaya çıkabilmektedir. Genetik faktörler de miyom oluşumuna neden olabilmektedir. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan miyomun, genellikle 30 yaş ve üzeri kadınlarda sıklıkla görüldüğü bilinmektedir.

 

Miyom Büyüklükleri Ne Kadardır?

 

Rahim içerisinde baskı ya da basınç hissine neden olan miyomların belirli durumlarda doktorun uygun görmesi halinde alınması gerekebilmektedir. Bireyleri rahatsız eden miyomların boyutlarına göre vücuttan alınıp alınmayacağına karar verilir. Bunun için düzenli takip sağlanmalı ve miyomun büyümesi halinde direkt olarak müdahale edilmelidir. Miyomların büyük miyom olarak ifade edilebilmesi için belirli bir büyüklük aralığı mevcuttur. 6 cm ile 7 cm aralığında boyuta sahip olan miyomlar genellikle yapıca büyük miyomlardır. Vücudunda miyoma rastlanan bireylerin rahatsızlık duymasına da bağlı olarak 6 cm ile 7 cm aralığında olan miyomların alınması gerekmektedir. İnsan vücudunda rastlanan en büyük miyomun boyutu ise, 20 cm ile 25 cm aralığında ölçülmüştür.

 

Miyom Kötü Huylu Olursa Ne Olur?

 

Miyomların kötü huylu olması bir diğer ifade ile bireyde sarkom görülmesi durumunda kişi için risk teşkil etmektedir. İyi huylu ve kötü huylu miyomların özelliklerinden de hareketle bakıldığında kötü huylu miyomların büyüme eğilimlerinin bulunduğu görülmektedir. Büyüme eğilimi bulunan miyomlar zamanla sarkom bir diğer ifade ile kanserli yapıya dönüşebilmektedir. Bir tür kanser çeşidi olan sarkomlar, menopoz sonrası dönemde kadınlarda sıklıkla rastlanmaktadır. Belirli büyüklüklere sahip olan miyomların vücuttan alınması gerekmektedir. Aksi takdirde bireylerde dayanılmaz ağrı ve basınç meydana gelmektedir. Alınan miyomların patolojiye gönderilmesi doğru teşhis için önemlidir.

 

Miyom Ne Zaman Tehlikeli Olur?

 

Rahmin farklı bölgelerine yerleşebilen miyomlar, bazı durumların görülmesi halinde tehlikeli bir yapıya ulaşmış olduğunu belirtmektedir. Rahim içerisine yerleşen ve bireyde aşırı kanama olmasına neden olan miyomlar, diğer miyom türlerine kıyasla risk teşkil etmektedir. Bir diğer ifadeyle kişilerin rahimlerinde iyi ya da kötü olarak nitelendirilebilecek iki farklı miyom türü bulunmaktadır. İyi huylu miyomlar küçülme yönünde eğilim gösterirken; kötü huylu miyomlar özellik açısından büyüyebilecek yapıdadır. Miyom bulunan bireylerde aşırı kanama meydana gelmesi halinde miyomun tehlikeli olduğu anlaşılmaktadır.

  Ramazan Ayı Sonrası Diyet

 

Miyom Alınmazsa Ne Olur?

 

Bireylerin rahimlerinin içinde, rahim duvarında ve rahmin dışında meydana gelebilen miyomlar, kişileri rahatsız etmesine bağlı olarak alınmayı gerektirebilmektedir. Miyomların alınmaması halinde ilgili basınç ve ağrı durumu devam etmektedir. Kötü huylu miyomların büyüme eğilimi oldukları da göz önüne alındığında aşırı büyüyen miyomlar kişinin karnında ciddi bir boyuta sahip olabilmektedir. Karın içerisinde oluşan ciddi boyutlu kitleler ise kişinin bağırsak fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Miyomun alınmaması halinde kişide idrara çıkma sıklığında artış, basınç ve ağrı durumunun devamlılığı gibi olumsuzluklar devam edecektir. Ayrıca idrar torbası üzerinde ciddi bir baskı oluşturan miyomlar kişinin idrarını yaparken zorlanmasına da neden olmaktadır.

 

Miyom Küçülmesi İçin Ne Yapılır?

 

Miyomların kişiyi rahatsız etmesi halinde ameliyatla alınması söz konusu olabilmektedir. Bireylerin ameliyat olmak istememe ya da ilgili durumdan rahatsız olmamaları halinde miyomların küçülmesi için uygulayabilecekleri yöntemler vardır. Ameliyatsız miyom tedavisi olarak da ifade edilen tedavi yöntemleri üç farklı türe sahiptir. Ameliyatsız miyom tedavisi türleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Perkütan ablasyon,
  2. Hayfu,
  3. Embolizasyon.

 

İlk yöntem olarak belirtilen “Perkütan ablasyon” yöntemi miyomların küçültülmesi başta olmak üzere diğer kanserlerde de etkin olarak kullanılmaktadır. Miyomun ortasından ve içinden özel iğneler yardımıyla girilmesi, yakılması ve öldürülmesi olarak da ifade edilebilmektedir. Ameliyatsız miyom tedavisi türlerinden bir diğeri de hayfu olarak adlandırılmaktadır. Hayfu tedavisinde de, iğne yerine yüksek enerjiye sahip ses dalgaları kullanılmaktadır. İlgili ses dalgalarının mercek aracılığıyla yoğunlaştırılarak ortaya çıkarılan ısı yardımıyla miyomların yakılması ve tahribata uğratılması söz konusudur.

Ameliyatsız miyom tedavisi yöntemlerinden sonuncusu ve en çok kullanılanı olan embolizasyon ise, anjiyografi işlemi aracılığıyla ilgili miyomun damarlarında tıkayıcı rol üstlenen taneciklerin yerleştirildiği yöntem olarak tanımlanmaktadır. Embolizasyon yöntemi bireylerde miyom tedavisinden en fazla başarı sağlayan ve sıklıkla kullanılan tedavi yöntemi olarak bilinmektedir.

 

 

 

 

 

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR