Kramp Nedir? Neden Olur?
Her yaş grubundan insanın hayatını etkileyen ortak şikayetlerden biri olan kramp, kasların istemsizce kasılması olarak tanımlanır. Gün içerisinde kısa süreliğine rahatsızlık yaratan ve birkaç dakika içerisinde geçen bu durum bazı zamanlarda uzun süreli bir şikayete dönüşebilir. Krampların şiddetinin artması ve tekrarlanma sıklığının çoğalması halinde temelinde yatan farklı bir problem olup olmadığı düşünülebilir. Bu nedenle kramp şikayetlerinin artması halinde kişinin genel sağlık durumunun değerlendirilmesi gerekebilir. Farklı bir sağlık durumunun tespit edilmesi halinde ise ideal tedavi planlaması yapılmalıdır.
Kramp Nedir?
Kramp her yaş grubunda, cinsiyette, boy ve kiloda görülebilen bir kas rahatsızlığıdır. Kramp gelişmesi halinde birçok kişi gerginlik hissedebilir ve endişelenebilir. Kramp süresi saniyeler sürebilirken bazı durumlarda bu his dakikalarca sürebilir. Kramp gelişmesi halinde ise kişilerin herhangi bir şekilde bu hissi geçirememeleri paniğe kapılmalarına yol açabilir. Krampların tekrarlaması halinde ise kişiler bu şikayete alışabilir.
Kramplar günün her saatinde gelişebilir. Gün içerisinde sabit dururken veya otururken kramp hissedilebilir. Yüzme esnasında kramp hissedilmesi halinde ise bu kişileri panikletebileceğinden olumsuz durumlar beraberinde gelebilir. Kramplar gece uyku sırasında da gelişebilir ve kişilerin uykularından uyanmasına neden olabilir.
Kramp Neden Olur?
Kramp bir diğer değişle kas spazmlarının gelişim nedenleri değişkenlik gösterebilir. Gün içerisinde çok ayakta durmak, stresli olmak, vitamin eksiklikleri, ani hareketler gibi nedenler sonucunda kramp gelişebilir. Ancak kramp şikayetleri bir hastalığın veya olumsuz bir çevresel faktöre maruziyetin etkisiyle de açığa çıkıyor olabilir.
Gün içerisinde uzun süre ayakta durmak veya genetik etkenler nedeniyle varis gelişebilir. Varisler çoğu zaman baldır bölgesinde veya ayak bileklerinde gelişir ve kas spazmlarına yol açabilir. Kramp şikayetleri genellikle bacak arkasında bulunan baldır bölgesinde başlar.
Tiroit hastalıkları kramp gelişiminde rol alabilir. Hipertiroidi ve hipotiroidi nedeniyle adalelerde kramp şikayetleri görülebilir. Kramp gelişiminde rol alabilecek bir diğer hastalık diyabettir. Diyabet ile kan şekerinde meydana gelen değişimler nedeniyle kas kasılmalarında farklılaşma görülebilir. Kan şekerindeki yükseliş ve düşüşler ise kramp şikayetleriyle sonuçlanabilir.
Kramp atakları ve böbrek hastalıkları arasında da bir ilişki bulunabilir. Hayati öneme sahip olan su, kas hareketliliğinde ihtiyaç duyulan elektrolit dengesini sağlar. Böbrek rahatsızlıkları nedeniyle böbrek fonksiyonlarında açığa çıkan kusurlar sıvı ve elektrolit dengesinin bozulmasına neden olabilir. Buna bağlı olarak ise kramp gelişebilir.
Vücuttaki stres düzeyinin artması birçok hastalığa neden olabildiği gibi kramp gelişiminde de etkili olabilir. Stres kadar heyecanın veya paniğin arttığı zamanlarda da kişilerde istemsiz bir şekilde kas kasılmaları gelişebilir. Kişilerin stres düzeylerini düşürmeye yönelik alacağı önlemler veya yapacağı egzersizler ile kramp şikayetleri giderilebilir.
Kramp gelişiminde rol alan bir diğer unsur ise gebeliktir. Gebelik döneminde kadınlar kilo olmaya başlar ve hareket kısıtlılığı gelişir. Artan kilo ile vücudun kas iskelet dengesi bozulabilir ve hamileler kramp şikayetleri yaşayabilir.
Kramp Neyin Eksikliğinde Olur?
Kas ve iskelet sisteminin etkili bir şekilde çalışmaya ve mevcuttaki sağlığını korumaya devam edebilmesi için belirli minerallere ihtiyaç vardır. Kasların gevşemesi ve kasılmasında görev olan magnezyum ve kalsiyum insan vücudu için elzem mineraller arasındadır. Vücutta kalsiyum ve magnezyum eksikliği gelişmesi halinde kas gevşeme ve kasılma dengesi değişebilir. Bu durumun beraberinde ise kramp şikayetleri görülebilir.
D vitamini eksikliği gelişmesi halinde de kramp gelişimi gözlemlenebilir. Kaslarda meydana gelen güçsüzlük spazm gelişiminde rol alabilir.
Kramp Kimlerde Olur?
Kramp her yaşta ve cinsiyetteki bireyin yaşayabileceği bir şikayettir. Ancak bazı meslek grubundaki veya farklı yaşam düzenine sahip kişilerde kramp gelişimi daha fazladır. Bisikletçi, atlet veya maraton koşucusu gibi kişilerde ani kas hareketlerinden dolayı kramp gelişimi daha yüksektir. Bu sporlarla uğraşan kişilerin yanı sıra; tüm gün ayakta çalışan veya günlük hayatında yoğun strese maruz kalan kişilerde spazm şikayetleri ile daha çok karşılaşılır.
Besin emilimi problemi yaşayan veya yetersiz beslenen kişilerde vitamin mineral eksikliği nedeniyle kramp şikayetleri gelişebilir.
Kramp her yaşta görülen bir şikayettir. Ancak ergenlik döneminde kramp şikayetleri ile daha fazla karşılaşılır. Ergenlik döneminde vücudun sürekli değişime uğraması vücudun dengesini bozabilir. Bu durum kramp gelişiminde rol alabilir.
Gebelik dönemindeki kadınlarda da kramp şikayetleri görülme oranı daha yüksektir. Artan kilo ve meydana gelen hormonsal değişimler kas spazmı gelişiminde etkili olabilir.
Diyabet ve böbrek hastalarında, tiroit problemi yaşayan kişilerde de kramp şikayetleri ile karşılaşılabilir.
Kramp Nasıl Durur?
Kramp, ani hareket etmelerin haricinde genellikle kendiliğinden başlayan ve birkaç dakika içerisinde kendiliğinden geçen bir kas spazmıdır. Yapılacak bazı müdahaleler ile kramp şiddeti azaltılabilirken bazı davranışlarla ise atağın şiddeti artabilir. Kramp gelişmesi halinde kişilerin sakin kalması gerekir. Panik olup daha fazla hareket etmek sancının şiddetini arttırabilir. Kramp yaşanılan bölgeye hafif bir şekilde masaj yapmak kramp süresinin azalmasını destekleyebilir. Kas spazmı başladığında kişilerin en yakın yere oturması hatta uzanmaları önerilir.
Yüzerken bacak arkasında yer alan baldır bölgesinde kas spazmları gelişebilir. Bu noktada kişilerin sakin kalarak sudan çıkması önerilir. Panik yapılması halinde kişiler istemsiz su yutabilir ve istenmeyen sonuçlar açığa çıkabilir. Kıyıdan uzakta gelişmesi halinde ise kişiler su yüzeyine uzanarak spazmın geçmesini sakin bir şekilde bekleyebilir.
Krampın durdurulmasına yönelik yapılacak çok şey olmazken gelişmesini önleyebilmek mümkündür. Bazı önlemler veya krampa neden olan hastalıkların tedavisi ile kramplar tamamı ile durdurulabilir.
Krampları Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?
Kramp sancılarını bazı önlemler ile azaltmak mümkündür. Öncelikle ani hareketlerden kaçınarak kas spazmı gelişimi azaltılabilir. Kramp sancısı başladığında bölgeye masaj yaparak krampın şiddeti azaltılabilir. Dengeli ve düzenli beslenmek, kan şekerini dengeleyecek besinleri içeren beslenme düzenine sahip olmak ve bol sıvı tüketmek krampları önleyebilir.
Gün içerisinde uzun süre ayakta kalmamaya özen göstermek, düzenli egzersiz yapmak da krampı önlemek için önemlidir. Kramp şikayeti bulunan kişilere ılık duş almaları önerilir. Stres düzeyini arttıracak aktivitelerden uzak durulması, günlük yaşamdaki stresi yönetmeye yönelik egzersizler yapılması da yine kas spazmlarını önleyebilir.
Kramp sancılarının besin yetersizliklerinden dolayı gelişmesi halinde eksikliği görüleb besinlerin yeteri kadar alınmasına özen gösterilmelidir. Vitamin ve mineral eksikliklerinde ise besin takviyeleri alınabilir. Doktorun takibi dahilinde kişiler; magnezyum, K ve D vitamini takviyeleri alabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Kramp Tehlikeli Midir?
Uzun süre kramp şikayetine sahip olmak veya uykudan uyandıracak şekilde şiddetli kramp ağrısı çekmek ciddiye alınması gereken bir sağlık probleminin belirtisi olabilir. Bu tür şikayetler olması halinde bir sağlık kuruluşundan destek alınması önerilir.
Hangi Hastalıklar Kramp Yapar?
Kramp şikayetleri bazen bir hastalığın semptomu olabilir. Hipertiroidi veya hipotiroidi gibi tiroit hastalıkları, böbrek hastalıkları ve diyabet hastalıkları kas veya adale krampları gelişiminde rol alabilir.
Kramp Ağrısı Ne Kadar Sürer?
Kramp ağrısının süresi kişiden kişiye veya krampın neden geliştiğine göre değişiklik gösterebilir. Genellikle kramp şikayetleri birkaç saniye ile 15 dakika arasında sürer. Bazı kişilerde nadir de olsa daha uzun süreli kramp şikayetleri ile karşılaşılabilir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR