Whatsapp

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

Anasayfa » Blog » Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

Günümüzde aralıklı oruç olarak bilinen IF (Intermittent  Fasting) diyeti aslında bir beslenme programı değildir. Aralıklı oruç diyetinin diğer diyet programlarından farkı ne kadar besin tüketildiğinin değil besinlerin hangi zaman diliminde tüketildiğinin önemli olmasıdır. Aralıklı oruç diyetini uygulayan kişiler hangi besinleri tükettiğine değil besinleri ne zaman tükettiğine özen göstermelilerdir. Aralıklı oruç diyeti sadece kilo vermek için uygulanmaz. Kilo vermenin yanı sıra fit ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak, yaşam kalitesini ve süresini artırmak ve sağlık sorunlarını en aza indirgemek için tercih edilen bir beslenme şeklidir.

Aralıklı oruç diyetinde zaman kavramının önemli olduğu aşikardır. Fakat tek başına yeterli değildir. Aralıklı oruç diyetinin etkisinin daha hızlı ve verimli olması için belirtilen süre zarfında tüketilen besinlerin de önemi ayrıdır. Sağlık açısından zararı bulunan işlenmiş gıda paketli ve hazır yiyecekler ya da sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durulmalıdır. Öğünlerde sebze ağırlıklı beslenirken et ve et ürünlerinden de yeteri miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Bu sayede insan metabolizması güçlenecek ve yağ yakarak kilo verme süreci hızlanacaktır. Aralıklı oruç diyeti programının en önemli koşulu aç kalma süresidir. Bu programı uygulayacak kişi 8 saat aç kalmayı kabul etmelidir. Eğer herhangi bir sağlık sorunu var ise bu diyeti uygulamadan önce doktora danışılmalıdır.

Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?

Aralıklı oruç diyeti belirli zaman aralığında yeterli besin miktarının tüketilmesine dayanan bir diyet türüdür. Bu diyet programı uygulanırken hamur işleri, tatlı ürünleri ya da işlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durulmalıdır. Daha çok protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Yumurta, süt ve süt ürünleri, lifli gıdalar, et ve balık türleri en sık tüketilmesi gereken ürünlerdendir. 8 saatlik zaman diliminde tükettikleri ürünlerde yağ kullanımında aşırıya kaçmamak da önemlidir. Serbest zaman ve sonrasında açlık hissedildiğinde sade kahve, çay ya da kalorisiz içecekler ile açlık hissi bastırılabilir. Ayrıca metabolizmanın hızlanması için de bitki çaylarının dengeli bir şekilde tüketilmesine özen gösterilmelidir. Serbest alan ve sonrasında su tüketimine de ekstra özen gösterilmelidir. 8 saatlik zaman diliminde 2-3 saat ara ile 3 ana öğün olarak beslenilmesi hem daha az açlık hissedilmesini hem de dengeli bir şekilde kalori alınmasını sağlayacaktır.

  Ramazan Ayı Sonrası Diyet

Aralıklı Oruç Diyetini Kimler Yapabilir?

Kilo vermek için sıklıkla tercih edilen aralıklı oruç diyetini 18 yaşının üzerindeki tüm bireyler uygulayabilir. Bu diyeti uygularken tercih edilecek yöntemler doktor kontrolü sonucunda doğru bir şekilde seçilmelidir. Kişinin vücut kitle endeksi, boy ve kilo miktarları, yaşam koşulları, beslenme alışkanlıkları gibi faktörler aralıklı oruç diyetinin yapılıp yapılamayacağını anlamak için oldukça önemlidir. Her bireyin ihtiyaçları farklıdır. bu ihtiyaçlara uygun olarak bir beslenme düzeni ve zamanı belirlenmelidir.

Aralıklı oruç diyetinin uygulanmasının sakıncalı olduğu bazı durumlar vardır. Kişilerde bu durumlardan bir veya birkaçı mevcut ise aralıklı oruç diyetini uygulamamalılardır. Bu durumlar şunlardır:

  •       Vücut kitle indeksi 20 ve altında olan kişiler,
  •       Hamile ya da emziren anneler,
  •       Kronik rahatsızlığı bulunanlar,
  •       Metabolizma rahatsızlığı olanlar,
  •       Yeme bozukluğuna sahip kişiler,
  •       Düzenli ilaç kullananlar,
  •       Şeker hastaları bu diyet türlerini uygulamak için uygun değillerdir.

Bu rahatsızlıklardan biri ya da birkaçı olmasına rağmen aralıklı oruç diyeti uygulamak isteyen kişiler uzman doktor onayından sonra diyeti uygulayabilirler.

Aralıklı Oruç Diyeti Ne Kadar Yapılmalı?

Aralıklı oruç diyeti kilo vermek ve sağlıklı kalmak için tercih edilen yöntemlerden biridir. Fakat uzun süre bu şekilde beslenmek de doğru değildir. Bu yüzden aralıklı oruç diyeti programının haftada 2 ya da 3 gün süresince uygulanması diğer günler sağlıklı beslenmeye devam edilmesi önerilir.

Aralıklı Oruç Diyeti Hangi Saatlerde Yapılır?

Aralıklı oruç diyetinin birkaç farklı programı bulunmaktadır. Bütün programların ortak noktası 8 saat aç kalma süreleridir. Diyeti uygulayacak kişiler kendileri için en uygun programı seçerek başlayabilirler. Aralıklı oruç diyeti programları arasında en yaygın şekilde kullanılanlar şöyledir:

  Mide Tembelliği

16-8 Aralıklı Oruç Diyeti

Bu diyet programında insanlar günün sadece 8 saatinde yemek yiyebilirler. Geri kalan sürelerde kalori miktarı bulunan besin ürünlerinin tüketilmesi yasaktır. Eğer 16 saatlik zaman diliminde kişi açlık ya da kan şekeri seviyesinin düştüğünü hissederse yemek yerine bitki çayları, sade kahve ya da kalorisi olmayan diğer içecek türlerini tüketebilir. 16-8 aralıklı oruç programında süreyi kişiler kendi yaşam standartlarına uygun olarak belirlemelilerdir. Genellikle öğlen 12:00 ila akşam 20:00 arası ya da sabah 09:00 ila akşam 17:00 arası bu diyet programını uygulamak için ideal bir zaman dilimidir. Kişilerin yaşam koşulları dikkate alındığında bu saat aralıklarında değişiklik yapılabilir. Sadece 8 saat kuralına uyulmasına özen gösterilmelidir. Yemek yemenin serbest olduğu zaman dilimlerinde dengeli ve besleyici besinler tüketilmelidir. Sağlıksız, yüksek yağ ve kalori oranına sahip besinlerden uzak durulmalıdır. Bu diyet programını uygularken egzersiz hareketleri yapmayı ve yeterli su tüketmeyi de ihmal etmemelisiniz.

5-2 Aralıklı Oruç Diyeti

5-2 aralıklı oruç diyetini uygulayan kişiler, haftanın 5 günü normal beslenme düzenlerini devam ettirirken seçtikleri 2 günde ise maksimum 500 kalori alımı yapmalılar. Kalori alımının düşük olduğu günleri peş peşe tercih etmemeleri önemlidir. Bu sayede hem daha iyi sonuçlar elde edebilecekler hem de diyet programını uygularken zorluk yaşamayacaklardır. Seçilen 2 günde uygulanacak program 16-8 aralıklı oruç diyetine  uygun yapılmalıdır. Yoğun iş hayatı ya da okul durumları olan kişiler için 5-2 aralıklı oruç diyeti çok uygundur.

Ye-Dur-Ye Aralıklı Oruç Diyeti

 Bu diyet programında belirli bir ya da iki gün seçilir. Seçilen günlerin dışında kişiler normal beslenme düzenlerine devam ederken seçtikleri günlerde 24 saat aç kalırlar. Bu süre zarfında sadece kalorisi bulunmayan gıdaların tüketilmesine izin vardır. Diğer diyet programlarına oranla en zor olan yöntemdir. Herkes için uygun bir program olmadığından doktor kontrolü olmadan bu aralıklı oruç diyeti uygulanmamalıdır.

  Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aralıklı Oruç Diyeti Faydaları Nelerdir?

Aralıklı oruç diyeti programlarını düzenli bir şekilde devam ettirdiğiniz takdirde etkilerini görmeniz mümkündür. Hem zaman dilimlerine uyarak hem de beslenme şeklini değiştirerek kilo vermenize yardımcı olan aralıklı oruç diyetinin birçok faydası da vardır. Bu faydalardan bazıları şunlardır:

  •       Metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermeye yardımcı olurken aynı zamanda formda kalmayı da destekler.
  •       Şeker miktarının azalması ve rafine şekerinden uzak durulmasından dolayı kan şekerini düzenler.
  •       Sağlıksız yiyeceklerin kalbe verdiği zararların önüne geçerek kalbi korur.
  •       sağlıklı beslenme sayesinde beyninizi güçlendirir.

Aralıklı Oruç Diyetinin Zararları Var Mıdır?

Aralıklı oruç diyetinin faydaları kadar zararları da vardır. Uzun süre bu diyet programının uygulanması kişilerde baş dönmesine ve çok daha fazla açlık hissetmelerine yol açar. Kabızlık, ishal, mide bulantısı, şişkinlik gibi sorunlar da aralıklı oruç diyeti sırasında karşılaşılabilecek belirtilerdendir. Açlık hissinin açığa çıkardığı yorgunluk, odak problemi, aşırı uyku isteği ve ağız kokusu gibi problemlerde görülen yan etkilerden bazılarıdır.

Belirli zaman diliminde beslenme üzerine kurulu olan aralıklı oruç diyetini uygulamadan önce sağlık kontrollerini yaptırmanız bu etkilerden olabildiğince az etkilenmenize yardımcı olacaktır. Kalıcı ve sağlıklı kilo verebilmeniz bu diyet programlarını doktor kontrolünde gerçekleştirmeniz çok daha sağlıklı ve verimli olacaktır.

 

 

 

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR