Whatsapp

Mide Şişkinliği Nedir?

Anasayfa » Blog » Mide Şişkinliği Nedir?

Mide şişkinliği özellikle yemek sonrasında midede çok fazla gaz üretilmesi ve sindirim sistemi kaslarında oluşan hareket bozulmalarından kaynaklı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Midede biriken gaz miktarı az olduğunda ciddi bir rahatsızlık ortaya çıkmaz. Fakat gaz miktarında artış görüldüğünde ve mide şişkinliği uzun süre devam ettiği takdirde rahatsızlık önemli bir hal alır. Mide şişkinliği özellikle karın bölgesinde ağrı, kramp, gerginlik ve hassasiyet oluşmasına neden olur. Mide şişkinliği günlük yaşantınızı olumsuz yönde etkileyen bir durumdur.

 Mide Şişkinliğine Ne Neden Olur?

Mide şişkinliğinin oluşmasına neden olacak pek çok faktör vardır. Sürekli değişen çevresel faktörler, artan stres durumları, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme gibi birçok faktör mide şişkinliğinin oluşmasının sebeplerinden bazılarıdır. Elbette mide şişkinliği oluşmasını sağlayan gaz miktarının artmasının başka nedenleri de vardır. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

  •       Yemek yerken lokmaları çok fazla çiğnemeden yutmak ve hızlı yemek yemek,
  •       İçecekleri içerken pipet kullanmak ve bu sayede midenin havayla dolmasına sebep olmak.
  •       Uzun süre aç kalmak.
  •       Tek seferde fazla besin tüketmek.
  •       Yağ oranı yüksek gıdalar tüketmek.
  •       Yüksek lif oranına sahip gıdalar tüketmek.
  •       Gün içerisinde az su tüketmek.
  •       Gıda kaynaklı zehirlenme, hassasiyet ya da alerji durumlar,
  •       Çölyak hastalığı, gastrit, bağırsak sorunu, kabızlık gibi hastalıklar,
  •       Vücutta oluşan ödem,
  •       Fazla kilolar sonucu karın bölgesindeki yağlanmaların mideye baskı uygulaması sonucu mide şişkinliği oluşabilir.
  Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

 Mide Şişkinliği Belirtileri Nelerdir?

Midede oluşan gaz sıkışması kişilerin rahatsız ve karın çevresinde ağrı hissetmesine neden olur. Oluşan mide rahatsızlığının gözle görülür birkaç belirtisi de bulunmaktadır. Özellikle karın ve mide bölgesinde dışarıya doğru fark edilebilir büyüklükte bir şişkinlik oluşması, midede biriken gazı ağız yoluyla çıkarma/geğirme, karın bölgesinde oluşan ağrı ve kramplar mide şişkinliğinin en belirgin özelliklerindendir. ayrıca karın bölgesinde hissedilen dolgunluk ve basınç da mide şişkinliğinin belirtileri arasında yer alır.

 Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Mide şişkinliği ciddi boyutlardaki bir rahatsızlığı belirtisi değil ise uygulanacak birkaç yöntem ile kişilerin daha iyi hissetmeleri ve mide şişkinliğinden kurtulmaları sağlanabilir. Ayrıca mide şişkinliği yaşamadan önce yemek sırasında ve sonrasında birkaç noktaya dikkat edildiğinde mide şişkinliğinin oluşması da engellenebilir. Mide şişkinliğinden kurtulmanın püf noktaları şöyledir:

  •       Yemek sırasında besinleri çok fazla çiğnemek ve yavaş yemek yemek.
  •       Yemek sırasında ve sonrasında gazlı içecekler tüketmemek.
  •       Mide şişkinliğine sebebiyet verecek çok yağlı ve lifli gıdalardan uzak durmak.
  •       Fazla yemek sonrası oluşan mide şişkinliğini önlemek için bitki çayları tüketmek.
  •       Gün içerisinde yeteri miktarda su tüketmek.
  •       düzenli tuvalet alışkanlığı ile bağırsakların rahatlamasını sağlamak.
  •       Sindirimi kolaylaştıran besinler tüketmek.
  •       Sigara, alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmak.
  •       Yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyi bırakmak.

Mide Şişkinliğine Neden Olan Besinler Nelerdir?

İçerisinde yüksek lif oranı bulunan besinler çok fazla tüketildiğinde mide şişkinliğine yol açabilir. Aynı şekilde çok yağlı ve gazlı ürünlerde şişkinliğe neden olan besinler arasında yer alır. Midede şişkinlik ve gaz problemi yaşamamak için bu besinlerden yeteri miktarda tüketilmeli, besinlerin aşırı tüketiminden uzak durulmalıdır. Mide şişkinliğine neden olan besinlerden bazıları şunlardır:

  •       Yüksek lif oranına sahip tahıllar, kuru baklagiller ve kuruyemiş çeşitleri,
  •       Çiğ sebzeler,
  •       Sert meyveler,
  •       Mayalı yiyecek ve içecekler (mayalı ekmek, poğaça vb.)
  •       Gluten ve laktoz gibi hassasiyet durumu oluşabilecek ürünler,
  •       Aşırı şekerli besinler,
  •       Yapay tatlandırıcılar ve gazlı içecekler,
  •       Brokoli, lahana, karnabahar gibi sülfürlü sebzeler mide şişkinliğine neden olabilecek besinlerdir.
  Hamile Diyeti Nedir?

 Mide Şişkinliği Yaşayanlar Nasıl Beslenmelidir?

Ara ara ya da sıkça mide şişkinliği yaşayan kişiler beslenme alışkanlıklarına dikkat etmelilerdir. Özellikle sıkça mide şişkinliği probleminiz var ise beslenme şeklinizi gözden geçirmelisiniz. mide şişkinliği problemi yaşayan kişilerin beslenmelerinde dikkat etmesi gereken hususlar aşağıda yer almaktadır.

  1. Mide şişkinliği yaşayan kişiler fazla öğün sayısını artırarak öğünlerdeki besin miktarını düşürmelilerdir. Bu besinleri çok fazla çiğneyerek, küçük parçalar halinde yutmalılardır.
  2. Öğünlerinde ihtiyaç duyulan karbonhidrat, protein ve yağ dengesini düzenli tutmalılar.
  3. Sebzeleri olabildiğinde pişirerek tüketmeye özen göstermelilerdir. Çiğ sebze ve sert meyvelerin sindirimi daha zor olacağından şişkinlik hissine neden olabilir.
  4. Yemeklerden yarım saat öncesinde ılık su tüketmeye özen göstermeliler.
  5. Çok yağlı ya da fazla besin tükettikleri öğünlerden sonra anason, papatya, nane çayı gibi mide rahatlatıcı özelliği bulunan bitki çaylarından tüketebilirler.

 Mide Şişkinliği Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Mide şişkinliği kimi zaman basit bir gaz sıkışması olsa bile kimi zamanlarda da ciddi rahatsızlıkların habercileridir. Mide şişkinliğinin habercisi olduğu hastalıklar şunlardır:

  •       İrritabl Bağırsak Sendromu: Hassas bağırsak sendromu olarak da bilinen ve %15 görülme olasılığı olan irritabl bağırsak sendromu, yüksek oranda FODMAP (bazı tahıl ve baklagillerde bulunan bir tür karbonhidrat) içeren besinlerin çok miktarda tüketilmesi sonucu oluşan kramp, ağrı, şişkinlik, ishal ve kabızlık sorunudur. Buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana gibi FODMAP içeren ürünlerden uzak durulmalıdır.
  •       Çölyak Hastalığı: Gluten, arpa, buğday gibi tahıllarda bulunan proteine karşı oluşan hassasiyete çölyak hastalığı denilmektedir. Vücudun glutene karşı hassasiyet oluşması da mide şişkinliğine yol açar. Gluten hassasiyeti sadece çölyak hastalarında bulunmaz. Çölyak hastası olmayan kişilerde de glutene bağlı olarak mide şişkinliği görülmektedir.
  •       Ülser: Mide ve 12 parmak bağırsağının mide asidi ile tahrip edilmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. En önemli belirtileri arasında ağrılı mide şişkinliği yer almaktadır.
  •       Kabızlık: Mide şişkinliğinin artması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Genellikle lifli gıdalar tüketilerek engellenebilir.
  Yeme Bozukluğu Nasıl Fark Edilir?

 Mide Şişkinliği Nasıl Tedavi Edilir?

Mide şişkinliği için tedavi yöntemleri uygulanmadan önce mide şişkinliğine neden olan sorunlar saptanmalıdır. Şişkinliğe neden olan sorun belirlendikten sonra kişiye özel tedavi yöntemleri belirlenir. Gerektiği durumlarda ilaç tedavisi uygulanabilir. Kabızlık, ishal gibi bağırsak rahatsızlıklarından kaynaklanan mide şişkinliğini önlemek için probiyotik takviyeler kullanılabilir. sindirim sisteminde bulunan kasların rahatlamasını sağlayacak ve sindirimi kolaylaştırıcı ilaçlar  ve takviye gıdalar da mide şişkinliği tedavisinde etkilidir. Ancak bu tür ilaç ve gıda takviyeleri kesinlikle uzman doktorlar tarafından kişiye özel olarak belirlenmelidir. Doktor onayı olmadan kullanılması doğru değildir.

Mide Şişkinliği Nefes Darlığı Yapar Mı?

Mide şişkinliği, midede biriken gaz miktarının yüksek basınç uygulaması sonucu kişilerde nefes darlığına neden olabilir. Nefes darlığı hissettiğiniz zamanlarda sakince nefes alıp vermeye devam edin. Endişe ya da heyecana kapılmadan ağız yoluyla derin bir nefes alıp 2 saniye bekledikten sonra burundan aldığınız nefesi geri verin. Bu işlemi rahatlayana kadar tekrar ediniz. Hem mide şişkinliğini azaltacak hem de nefes darlığını giderecek basit hareketler yaparak da rahatlamanıza yardımcı olabilirsiniz.

 Mide Şişkinliği Tansiyonu Yükseltir Mi?

Hareketsiz yaşam, stres, şeker rahatsızlığı, sağlığa zararlı besinlerin tüketilmesi kişilerde tansiyon sorununa neden olmaktadır. Mide şişkinliği kendi başına tansiyonun yükselmesini sağlamasa bile mide şişkinliğine sebep olan etkenler tansiyonun yükselmesinde de etkin rol oynamaktadır.

Mide Şişkinliği Kalp Çarpıntısı Yapar Mı?

Mide şişkinliği oluşturduğu basıncın etkisiyle kalpte çarpıntıya neden olabilir. Mide ve çevresinde hissedilen yoğun ağrı kalp çarpıntısına neden olduğu gibi bazı durumlarda kalp krizine de neden olabilmektedir.

 

 

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR