Histamin Diyeti
Histamin vücut tarafından salgılanan bir azot bileşiğidir. Bir nörotransmiterdir. Mesajların beyine iletilmesi, sindirimi aktifleştiren mide asidi salgılanmasının sağlanması ve lokal bağışıklık yanıtı oluşturulmasında görev alır. Bazı kişilerde histamin yüksek oranda salgılanabilir veya vücut bunu yeteri kadar parçalayamayabilir. Bu durum kişilerde belirli sağlık problemlerinin açığa çıkmasına neden olur. Histaminin yüksek oranda olması veya parçalanamaması haline ise histamin intoleransı denilir. Sanılanın aksine histamin intoleransı histamine karşı gösterilen bir duyarlılık değildir. Histaminin yüksek oranda vücudumuzda bulunmasına bağlı gelişen semptomlardır.
Histamin Diyeti Nedir?
Histamin diyeti, histamin intoleransı gösteren kişilerin semptomlarını hafifletmek veya ortadan kaldırmak için uygulanan bir diyet şeklidir. Histamin intoleransı diyeti, histamin alerjisi diyeti veya histamin eliminasyon diyeti olarak da adlandırılır. Diamin oksidaz (DAO) enzimi histamin parçalanmasından sorumlu enzimdir. Bazı durumların sonucunda DAO sentezi azalır. Yiyeceklerden alınan histamin parçalanamaz hale gelir. Bu durum vücutta yüksek oranda histamin birikmesine ve histamin intoleransına neden olur. Histamin diyetinde yüksek oranda histamin içeren yiyecekler günlük beslenmeden çıkarılır.
Histamin Diyeti Nasıl Yapılır?
Histamin eliminasyon diyetinde histamin içeriği yüksek olan veya vücudun histamin üretiminin artmasına neden olan yiyecek ve içecekler elimine edilir. Bu sayede kişinin DAO ve histamin seviyelerinin normal düzeylere dönmesi desteklenir. Histamin diyeti kişinin günlük hayatını zorlaştıran bir diyet değildir. Ancak belirli gıdaların tüketiminden uzak durulması gerekir. Bu süreci bir diyetisyen ile takip etmek diyet adaptasyonunu kolaylaştırır.
Histamin Diyetini Kimler Yapabilir?
Bu diyeti vücudunda yüksek histamin seviyesine sahip olan veya yeterli DAO sentezleyemeyen herkes yapabilir. Doktor ve diyetisyen takibinde ilerlemesi gereken bir süreçtir. Diyetin belirli bir süresi ardından kişilerin semptomlarında hafiflemeler görülür.
Histamin Diyeti Ne Kadar Sürer?
Bu diyet öncesinde eliminasyon diyeti yapılması önerilir. Eliminasyon diyeti sayesinde kişinin gerçekten neye karşı intoleransı olduğu tespit edilir. Alınan kan örneği ile DAO seviyeleri incelenir. Kişinin histamin diyeti yapmaya başlaması ile semptomlar takip edilir. Diyet için belirlenen kesin bir süre yoktur. Histamin intoleransı oluşma sebebi sadece gıdalardan kaynaklı olması halinde 4-6 hafta kadar bir süre ardından histamin içeren gıdalar düşük porsiyonlarda tekrar beslenmeye eklenebilir. Kullanılan ilaçlar veya geçirgen bağırsak sendromuna bağlı olarak histamin intoleransı oluşması durumunda ise diyetle beraber bu rahatsızlıkların da tedavi edilmesi gerekir. Tedavi ardından kişiler histamin içeren besinleri küçük porsiyonlarda beslenmelerine ekleyebilir.
Histamin Diyetinde Yasak Olan Besin Grupları Nelerdir?
Histamin diyetinde bazı besinlerin yasak olmasının üç ana nedeni vardır. Histamin seviyesi yüksek olan besinler vücuttaki histamin seviyesini daha çok yükseltmeleri nedeniyle yasaklanır. Diğer besinler ise DAO salınımını engellemeleri nedeniyle yasaklanır. Son olarak vücutta histamin salınımını arttıran besinler de bulunur. Bu besin grupları da histamin diyetinde tüketilmemelidir.
Histamin açısından zengin olmaları nedeniyle yasak olan besinler aşağıdaki gibidir;
- Alkol
- Fermente içecekler
- Lahana turşusu gibi fermente gıdalar
- Süt ürünleri
- Kurutulmuş meyveler
- Avokado
- Patlıcan
- Ispanak
- İşlenmiş veya füme etler
- Kabuklu deniz ürünleri
- Eski kaşar, rokfor peyniri gibi bekletilmiş peynirler
DAO sentezini engellemeleri nedeniyle yasaklanan besinler aşağıdaki gibidir;
- Alkol
- Siyah çay
- Mate çayı
- Yeşil çay
- Enerji içecekleri
Histamin salınımı arttıran besinler aşağıdaki gibidir;
- Alkol
- Muz
- Domates
- Buğday tohumu
- Fasulyeler
- Papaya
- Çikolata
- Turunçgiller
- Fındık, özellikle ceviz, kaju fıstığı ve yer fıstığı
- Gıda boyaları ve diğer katkı maddeleri
Histamin Diyetinde Serbest Olan Besin Grupları Nelerdir?
Her besin histamin içerir. Ancak bazı besinlerin histamin değerleri oldukça düşüktür. Aşağıda yer alan besinler histamin diyeti kapsamında günlük beslenmeye eklenebilir. Bu sayede histamin değeri düşük bir beslenme programı izlenebilir.
- Taze et ve balık
- Narenciye olmayan meyveler
- Yumurtalar
- Kinoa ve pirinç gibi glutensiz tahıllar
- Hindistan cevizi sütü gibi bitkisel sütler
- Domates, avokado, ıspanak ve patlıcan hariç taze sebzeler
- Zeytinyağı
Histamin Diyetinin Yan Etkileri Var Mıdır?
Histamin diyeti belirli bir süre içerisinde uygulanan diyet şeklidir. Semptomların azalması ardından kişiler yüksek histamin içerikli gıdaları kontrol dahilinde günlük beslenmesine ekleyebilir. Histamin diyetinin olası bir yan etkisi yoktur. Diyetisyen takibi ile uygulanması diyetten elde edilecek başarı oranını arttırır.
Histamin Diyeti Kaç Kilo Verdirir?
Histamin diyeti zayıflamak için uygulanan bir diyet değildir. Ancak Bazı besinlerin günlük beslenmeden çıkarılması kişilerin kalori kısıtlaması yapmasına neden olur. Bu durum bazı kişilerde kilo verme ile sonuçlanır. Kilo verme etkisinden ziyade histamin intoleransına bağlı gelişen sindirim problemleri kişilerde hazımsızlık ve şişkinlik yaratabilir. Histamin diyeti ile semptomların azalmasına bağlı olarak kişilerde hafiflik hissi oluşur. Ödem tutumu olması halinde vücuttan ödem atılması kilo verme hissiyatı yaşatır.
Histamin Diyeti Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Histamin diyeti yapanlar belirli başlıklara dikkat etmelidir. Öncelikle diyetisyen veya doktorunun ön gördüğü süre boyunca diyete uyum son derece önemlidir. Yasaklı besinler tüketilmemelidir. Besin kısıtlaması yapılmasına bağlı olarak yenilebilen besinlerin porsiyonları abartılmamalıdır. Önerilen kadar besin değerlerine dikkat edilerek öğün yapılmalıdır.
Histamin Diyeti Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Histamin intoleransı vücutta çeşitli semptomlara neden olur. Histamin diyeti ile bu semptomların belirtileri azaltılır veya tamamen ortadan kaldırılır.
- İntoleransa bağlı baş ağrısı ve migren ataklarını azaltabilir.
- Burun tıkanıklığı ve sinüs problemlerinin önüne geçebilir.
- Yorgunluk ve tükenmişlik hissiyatını azaltır.
- Sindirim sorunlarının geçmesini sağlar.
- Düzensiz adet döngüsü olan kişilerde periyot aralıklarının düzene girmesini destekler.
- Mide bulantısı veya kusma gibi semptomların görülme sıklığını azaltır.
- İntoleransa bağlı yüksek kan basıncı oluşumunu önler.
- Vücut ısısını düzenlemede zorluk, doku şişmesi, düzensiz kalp atışı, endişe, baş dönmesi gibi ileri derece semptomların gelişmesini engeller.
Histamin Diyeti Listesi Nasıl Hazırlanır?
Histamin diyetinde kişinin günlük alması gereken enerji miktarı belirlenir. Enerji miktarına bağlı olarak ihtiyaç duyulan besin değerleri hesaplanır. Ardından klasik bir diyet sistemi gibi öğün planlaması yapılır. Klasik diyet programlarından ana farkı histamin içeriği yüksek olan, histamin salınımını arttıran veya DAO salgılanmasını baskılayan besinlere diyette yer verilmemesidir.
Histamin Diyeti Faydaları Nelerdir?
Histamin diyeti, histamin intoleransı tedavisinin en etkili yöntemidir. İntoleransa bağlı olarak gelişen semptomların giderilmesini sağlar. Bu sayede günlük yaşam kalitesini arttırır. Alkolün yasak olması alkol tüketimi yüksek olan kişiler için bir avantajdır. Bu sayede diyet süresi boyunca kişiler alkolün zararlı etkilerine maruz kalmaz.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR