Whatsapp

Nasıl Kilo Verilir?

Anasayfa » Blog » Nasıl Kilo Verilir?

Kilo vermek aslında matematiksel bir işleme dayanır. Kilo verebilmek için vücudun aldığı kaloriden daha fazlasını yakması gerekir. Günlük harcanan enerji miktarının arttırılması veya alınan kalorinin azaltılması ile kilo verilir. Vücut dinlenme halindeyken yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için belirli miktarda bir kaloriye ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç duyulan enerji miktarına Bazal Metabolizma Hızı denir. Sağlıklı bir birey metabolik işlemlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için en az bazal metabolizma hızı kazar kalori almalıdır. BMH altında kalori alımı halinde vücut kendini açlık sendromunu sokarak alınan tüm kaloriyi depolama eğilimi gösterir. Bu durum hem organ sağlığı hem de kilo verme sürecini olumsuz etkiler. 

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için bilinçli kalori kısıtlamalarına gidilmeli, sağlıklı besinlerden yana yemek tercihleri yapılmalı ve günlük hareket düzeyi arttırılmalıdır. 

Kilo Artışının Nedenleri Nelerdir?

Bir kişi vücudunun ihtiyaç duyduğu enerjinin düzenli olarak daha fazlasını alması halinde kilo almaya başlar. Tüketilen besinlerden gelen enerjinin yakılmak için kullanılmayıp depolanması kilo artışına neden olur. Yenilen her besin kilo aldırabilirken özellikle sağlıksız olarak adlandırılan besinlerin kilo aldırma özelliği fazladır. Yüksek şeker içerikli ürünler, yağlı gıdalar veya kalori değeri çok yüksek olan besinler günlük alınan kalori miktarını arttırır. Bu durum bu tür besinlerden gelen enerjinin yağ olarak depolanmasıyla sonuçlanır.

Sağlıksız gıdalar, vücut sindirim sisteminde sağlıklı bir etki yaratmazken bu besinlerle gelen doymuş yağ asitleri veya glikoz enerji sisteminde belirli miktarda kullanılabilmeleri ardından depolanır. Bu durum sağlıksız bir kilo alışıdır. Kişiler lif içeriği yüksek sağlıklı yağ ve karbonhidrat kaynakları tüketerek tokluk süresini uzatabilir. 

  Holozoik Beslenme Nedir? Kimler Yapar?

Kilo Direnci Nedir?

Kilo direnci, belirli bir süre boyunca kilo verilmesi ardından vücudun kilo verememesidir. Bu durum beyin tarafından geliştirilen bir beden savunmasıdır. Beyin, yağ kaybetmesine bağlı olarak enerji depolamaya gider. Metabolizma hızını düşürerek alınan enerjinin depolanmasını sağlar. Özellikle, şok diyetlerde veya hızlı kilo kayıplarında çok sık karşılaşılan bir reaksiyondur. Yetersiz miktarda kalori alınması halinde vücut açlık sendromuna girerek kilo verişini durdurur. Kilo direnci oluşarak kişiler uzun süre aynı kiloda kalır. Belirli bir dönem ardından veya detoks programları gibi farklı diyet programları ile vücut şaşırtılabilir. Bu şaşkınlık ardından kilo direnci kırılır. Bu tür diyet değişimleri yapılırken diyetisyen desteği alınması önerilir. 

Kilo Nasıl Verilir?

Kilo vermek için vücutta kalori açığı yakalanması gerekir. Bu kalori açığı, kalori kısıtlaması yaparak veya günlük harcanan enerji miktarını arttırarak sağlanır. Bazal metabolizma hızının altına düşülmeden kalori açığı yakalanması gerekir. Zayıflama diyetleri bu prensibe dayanır. Bazal metabolizma hızını arttırmak için egzersiz miktarını da arttırmak gerekir. Haftada 3 veya 4 gün düzenli egzersiz yapmak günlük yakılan kalori miktarını arttırır. Sporla beraber kas kütlesinin artması halinde metabolizma hızı artar. Bu durum vücudun dinlenme halindeyken bile daha fazla kalori yakmasını sağlar. Kişinin ekstra bir sağlık problemi olmaması halinde hem diyete hem de egzersize dikkat ederek kilo verilebilir.  

Kilo Verdiren Yiyecekler Nelerdir?

Bazı yiyeceklerin kilo verdirdiği iddia edilir. Maalesef ki hiçbir yiyeceğin kilo verdirme etkisi yoktur. Ancak sağlıklı tercihler yapmak alınan besinlerden vücudun tam verimle yararlanmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, yulaf vb. lifli besinler uzun sürede sindirilir. Sindirim süresinin uzaması uzun süreli tokluk sağlar. Bu sayede kişiler daha rahat porsiyon kontrolü yapar. Öğünler arasındaki tokluk hissinin artması bir sonraki öğünde sağlıklı öğünler tercih edilmesini arttırır. Bu sayede lifli besinler kilo verme sürecini destekler.

  Besin Piramidi ve Beslenme

Ara öğünlere yoğurt, kefir ve süt gibi alternatiflerin konulması yine tokluk süresini uzatır. Ana öğünlerde daha az yemek yemeğe iten bu durum kilo vermeyi destekler.

Günlük alınması gereken protein miktarı zayıflama diyetlerinde oldukça önemlidir. Proteinden az beslenmek kas ve kemik kayıplarına neden olur. Bu durum metabolizma hızının düşmesine neden olur. Proteinden yetersiz olan diyetlerde kişiler enerji ihtiyacı için daha çok karbonhidrata yönelir. Bu durum kilo vermenin durması aksine kilo alınması ile sonuçlanır. Protein kaynakları kilo verme sürecinde önemli gıdalardır.

Su tüketimi kilo verme üzerinde oldukça etkilidir. Su, metabolizma hızını hızlandırır ve ödem oluşumunu önler. Her iki etkisi de zayıflama süreci için paha biçilmez özelliklerdir. Sadece zayıflama değil hayatın her anında su tüketimine dikkat edilmelidir. 

Bitki Çayları Kilo Verdirir Mi?

Bitki çaylarının kilo verdirmesi üzerine birbirinden farklı haberler bulunur. Bitki çayları özellikle de yeşil çay metabolizma hızını hızlandırabilir. Vücuttan ödem atarak kişilere hafiflik hissi kazandırır. Sindirimi kolaylaştıran çaylar mideyi rahatlatarak kişinin diyet sürecinde rahat hissetmesini sağlar. Bitki çayları direkt olarak kilo verdirmez. Ancak vücudun kilo alımında ve veriminde görev alan sistemlerde roller alabilirler.

Bir bitkiden beklenen etkinin görülmesi için kullanılan bitkinin doğru bitki olduğuna dikkat edilmelidir. Bitkiler güvenilir kaynaklardan temin edilmelidir. 

Detoks Suları Kilo Verdirir Mi?

Detoks suları, ödem atımı ve düşük oranda metabolizma hızını hızlandırma üzerinde etkilidir. Temel çalışma mekanizmaları günlük alınan kalori miktarında açıklar yaratmaktır. Özellikle ana öğün niyetine detoks suları tercih edildiğinde kısa süre içerisinde kilo kaybı oluşur. Ancak bu birçok diyetisyen tarafından önerilen bir zayıflama yöntemi değildir. Bu tür şok diyetler veya sürekli detoks suları ile beslenme sonucunda verilen kilolar diyet ardından kısa süre içerisinde geri alınır. Ciddi oranlarda yapılan kalori kısıtlamaları metabolizma hızını olumsuz yönde etkiler. Kişiler başta hızlı kilo verse de bir süre ardından kilo vermeleri durur. 

  Tiroid Fırtınası Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Detoks suları, diyette kilo vermenin durduğu dönemlerde vücudu şaşırtmak için uygulanabilir. Fazla yemek yenilen günler ardından alınan kalorinin depolanmasını önlemek için detoks suları ile vücut dinlendirilebilir. Uzun süreli detoks sularına dayanan diyetler sağlığı olumsuz yönde etkiler. 

Sağlıklı ve Kalıcı Nasıl Kilo Verilir?

Kilo verme süreci zamana yayılması ve aceleci olunmaması gereken bir süreçtir. Kısa süre içerisinde yüksek kilo verimi sağlıklı sonuçlar açığa çıkarmayabilir. Kişiler yüksek kilo kayıplarında genellikle kilonun çoğunu kastan verir. Ancak sağlıklı bir kilo kaybı sürecinde kaybın büyük oranı yağ kütlesinden sağlanmalıdır. Vücutta biriken fazla yağ vücut için zararlıdır. Kilo vermek vücudun daha sağlıklı olması için yapılmalıdır.

Kalıcı kilo vermek için diyet, sağlıklı beslenme alışkanlığına çevrilmelidir. Belirli kalori kısıtlamaları bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Bu noktada diyetisyen desteği almanın önemi devreye girer. Diyetisyen takibi ile kişiler kendi sağlık profillerine ve günlük besin ihtiyaçlarına uygun bir beslenme programı uygularlar. Bu sayede kilo en sağlıklı şekilde verilir. 

Verilen kilonun kalıcı olması diyet ardından beslenme şekline dikkat etmesine dayanır. Sağlıklı bir şekilde belirli bir süre ardından gelinen kilonun 3- 4 ay kadar sabit tutulması önerilir. Bu sayede vücut yeni kilosuna alışır. Koruma diyeti ardından, sağlıklı ve dengeleyerek beslenme alışkanlığının benimsenmesi ise kişiler verdikleri kiloyu kalıcı hale getirebilir. 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR