Whatsapp

Ödem Nedir? Nasıl Atılır?

Anasayfa » Blog » Ödem Nedir? Nasıl Atılır?

Özellikle günlük beslenme düzenimizin dışına çıkıp aşırıya kaçtığımız dönemlerde ya da fazla alkol tüketilen günlerde hissedilen şişkinliğin nedeni ödemdir. Ödemler genel olarak vücutta oluşan fazla sıvılardır. Bu ödemleri atabilmek için daha fazla sıvı tüketmeniz gerekmektedir. Ödem attırıcı detoks tarifleri de sıvı formda olursa daha hızlı ödem atabilirsiniz. Eğer deriniz her zamankinden daha parlak ve daha şişkinse bu ödeminiz var anlamına geliyor olabilir.

Ödem Nedir?

Ödem özellikle yaz aylarında çok karşılaşılan bir durumdur. Yiyip içilen besinlere bağlı olarak vücutta oluşan şişkinliklere ödem denilir. Ödem oluşumu genel olarak yanaklarda ve göbekte meydana gelmektedir. Ödem oluşumu bu iki bölgede yoğun olarak meydana gelse de başka bölgelerde de gözlemlenebilir. Ödemi vücuttan atmanın pek çok yolu vardır. Bunlardan ilki bol sıvı ile beslenmektir. Ödem attırıcı yiyecekleri tüketerek ya da onları sıvı hale getirerek tükettiğinizde ödem attığınızı hissedebileceksiniz. Ödemi vücuttan hızlı atabilmek için yaptığınız sporlar ile de desteklemeniz gerekmektedir. Oluşan ödeminizi atmak için yürüyüş yapmanız ya da kendinizi terletmeniz seçenekler arasında yer almaktadır.

Ödem Neden Olur?

Yaz aylarında içilen şekerli ya da alkollü kokteyller vücutta ödem yapabilmektedir. Bunun dışında alkollü içeceklerin hepsi ödem oluşumuna sebep olmaktadır. Eğer vücudunuzda yoğun miktarda ödem varsa ödem atmayı istediğiniz dönemde alkollü içeceklerden uzak durmanız önerilir. Bunlara ek olarak şekerli ve asitli içecekler de ödeme neden olan bir diğer unsurdur. Ödem atma döneminde içtiğiniz bu içecekleri daha iyi alternatiflerle yer değiştirebilirsiniz. Örneğin, yeşil çay iyi bir ödem attırıcı içecek olarak örnek verilebilir. Yeşil çay ve soda ikilisi de ödem arttırmaya örnek olan içeceklerdendir. Limonlu bol su içmek ödem atmanıza yardımcı olabilir. En çok sonuç alınan bir diğer ödem attırıcı içecek ise maydanoz kürü olmaktadır. Ödemler genel olarak fazla ve sağlıksız besinler tüketilen dönemlerde meydana gelmektedir. Normal yeme düzeninizin dışına çıkıp abartılı yemek yediğinizde vücutta ödem oluşumu gözlemlenebilmektedir.

  Kas Kaybı Nedir? Neden Olur?

Ödem Çeşitleri Nelerdir?

Ödemin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar periferik ödem, serebral ödem, pulmoner ödem, maküler ödem, lenfödem, lipödem oalrak sıralanabilir. Ödem çeşitlerine yakından bakalım.

Periferik Ödem: Genel olarak dolaşım sistemi ya da böbrek hastalıklarıyla ilgili olan bu ödem türü genel olarak ayak, bacak ve kollarda gözlemlenebilir. En sık görülen ödem türlerinden biridir.

Serebral Ödem: Serebral ödem en önemli ve belki de en tehlikeli ödemlerden biridir. Beyinde ödem olarak da bilinmektedir.

Pulmoner Ödem: Pulmoner ödem ise karaciğerlerle alakalı bir ödemdir.

Ödem Belirtileri Nelerdir?

Ödemin en ana özelliklerinden birisi bölgesel olarak şişme meydana gelmesidir. Ödem bireylerin vücutlarının çeşitli yerlerinde meydana gelen şişme durumları olarak tanımlanabilir. Fakat bu ödem yani su toplama iç organlarda da gerçekleşebilir. Yani gözle görülen ödem dışında gözle görülemeyen ödem çeşitleri de vardır. Bu yüzden ödem belirtilerini anlamak oldukça önemlidir. Ödem belirtilerini anlamak için vücudu dinlemek gerekir. Gözle görülebilen ödem belirtileri genel olarak el ve ayak bileklerinde şişlik, yüzde şişlik örnek olarak verilebilir. Bunlar dışında ciltte oluşan gerginlikler ve parlama da bireyde ödem olduğunun belirtilerinden biridir. Karın bölgesinde oluşan şişlik de ödemin habercilerinden biridir.

Ödemin fiziksel olarak gözle görülebilen etkileri olduğu gibi gözle görülemeyen fakat hissedilen belirtileri de meydana gelebilmektedir. Bunlardan ilki solunum güçlüğü olarak örneklendirilebilir. Eğer birey ciddi anlamda solunum güçlüğü çekiyorsa ödem olma olasılığı vardır, fakat bu solunum sıkıntısı başka sebeplerden dolayı da oluşmuş olabilir. O yüzden şikâyetiniz oluştuğunda doktorunuza gidip muayene olmanız en doğrusu olacaktır. Bunun dışında eğer nefes darlığı sorununuz varsa bu da ödem belirtisi olarak tanımlanabilir. Fakat her nefes darlığı solunum güçlüğü olarak tanımlanmaz. Göğüs ağrısı da ödem belirtileri olarak gösterilmektedir. En doğru sonucu ve en doğru teşhisi almanız için hastaneye başvurmanız gerekir. Gözle görülen ödem ya da gözle görülmeyen ödem tedavisi için doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Gözle görülmeyen, iç organlara bağlı ödemlerin tedavisi daha farklı olmaktadır.

  Gece Yeme Sendromu Nedir? Neden Olur?

Ödem Nasıl Anlaşılır?

Ödemi anlamanın birden fazla yolu vardır. Vücudunuzda oluşan ödemi anlayabilmek için yapmanız gereken birkaç şey vardır. Kendinizi basit bir şekilde muayene ederek vücudunuzda ödem olup olmadığını anlayabilirsiniz, fakat yine de en doğru sonucu almak için doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Eğer bazı bölgelerinizde özellikle el, ayak, kol ve yüz bölgelerinde şişlikleriniz varsa bu bir ödem belirtisi olabilmektedir. Eğer bu şişliklere bastırdığınızda içine doğru iniyorsa büyük ihtimalle ödeminiz var demektir. Yüzünüzde ya da karın bölgenizde oluşan ödem şişkinliklerden dolayı belli olabilmektedir.

İç organlara bağlı ödem ise gözle görülemeyen ödem türlerindendir. Bu ödemlerin varlığını ya da oluşup oluşmadıklarını anlamak için vücudunuzu dinlemeniz gerekmektedir.

Ödem Nasıl Atılır?

Ödemi atmanın birden fazla yolu vardır. İlk olarak vücutta oluşan ödemi atmada yürüyüş yapmak oldukça etkilidir. Fakat yürüyüş yapmanın yanında bol sıvı tüketmek de oldukça önemlidir. Ödem atmada önemli olan içeceklerin en başında yeşil çay gelmektedir. Yeşil çay ödem atma konusunda oldukça faydalıdır. Bunun yanında düzenli spor yapmanın da önemini unutmamanız gerekmektedir. Bol sıvı tüketmek ödem atmaya yardımcı olan bir diğer unsurlardan biridir. Bol limonlu ve tarçınlı su tüketerek ödem atabilirsiniz. Sularınıza çeşitli ödem attırıcı bitkiler veya besinler ekleyerek gün boyu tüketebilirsiniz. Bol sıvı tüketimi ödem atma döneminde oldukça önemlidir. Eğer ödem atmak istiyorsanız düzenli spor ve sıvı ağırlıklı beslenmeyi ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Bunun dışında o bölgeye çorap giydirilmesi ödem konusunda yardımcı olan seçeneklerden biridir. Ödem oluşan bölgenin, örneğin ayak bileği, biraz daha yukarıda bekletilmesi yardımcı olan tedavi yöntemlerinden biridir. Vücutta ödem oluşmuş bölgelerin hareket ettirilmesi de oldukça önemlidir. Örneğin, bacak kısmınızda ödem varsa o bölgeyi sürekli olarak hareket ettirmeniz size fayda sağlayacaktır.

  Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

Ödem Atıcı Besinler Nelerdir?

Ödem oluştuğunda vücuttan atmak için en etkili yöntemlerden biri de ödem atıcı besinler tüketmek olacaktır. Bunun için hangi besinlerin vücuttan ödemi attığını iyi bilmek ve onları tüketmek gereklidir.  Ödem atmak için tüketilmesi gereken besinlerin başında magnezyum açısından zengin besinler gelmektedir. Örnek olarak tahıllı yiyecekler, fındık, bitter çikolata gibi besinler verilebilir. B6 vitamini de önemli ödem attırıcı vitaminler olarak gösterilmektedir. Özellikle kadınlardaki premenstrual sendromunda su tutulumunu azaltır. Muz, avokado, patates gibi bol miktarda potasyum içeren besinler de ödem atmaya yardımcı besinlerdir. Bunun yanında yeşil sebzeler de ödem atmaya oldukça yardımcıdır. Ödem konusunda faydalı olmayan hatta tüketilmemesi önerilen besin ise tuzdur. Fazla tuzlu şeyler yemek, turşu yemek ödeminizi artırabilir. Bu yüzden ödem atma sürecinde iseniz tuzlu gıdalar tüketmemeye ya da turşu gibi tuz bakımından yoğun olan besinler tüketmemeye özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi için doktorunuza danışmanız tedavi süreciniz için daha etkili olacaktır.  

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR