Whatsapp

Vücut Tipleri

Anasayfa » Blog » Vücut Tipleri

Herkes vücudu ile ilgili mutlaka sevmediği bir noktaya sahiptir. Bazı kişiler kilo almak ister bazıları kas geliştirmek ister, bazıları ise kilo vermek ister. Bunların hepsini yapmak aslında kolaylıkla mümkün olmaktadır. Asıl önem arz eden nokta ise bunların nasıl yapılacağıdır. Temelde her insanın vücut tipi kendisine özeldir. Ancak bunların haricinde üç temel vücut tipinden bahsedilebilir. Vücut tipleri genellikle üçe ayrılır. Bunlar; ektomorf, endomorf ve mezomorf vücut tipleridir.

Vücudunda, diyetinde, görünüşünde, vücudunun şeklinde ve yapacağı egzersizlerde değişiklik yapmak veya bunlara sıfırdan başlamak isteyen kişilerin ilk olarak hangi vücut tipine sahip olduğunu öğrenmesi ve planlamasını buna göre yapması gerekmektedir. Ancak hangi vücut tipine sahip olunduğu öğrenildikten sonra hem ne tarz bir diyet uygulanacağına hem de ne tarz bir antrenman yapılacağına karar verilebilir. Birçok insan bu üç vücut tipinden birine sahip değildir. Çoğu insan bunlardan ikisinin karışımı şeklinde bir vücut tipine sahiptir.

Vücut Tipleri Nelerdir?

Ektomorf, endomorf ve mezomorf olarak üç gruba ayrılan vücut tiplerine dair ilk teori 1940’lı yıllarda ABD’li bir bilim insanı olan William H. Sheldon’a aittir. Bu durumu ilginç kılan nokta ise Sheldon’un bir psikolog olmasıdır. Bu sebeple Sheldon tarafından üretilen teori fiziksel özellikler yerine belli başlı davranış kalıplarında temellenmekteydi. Bu teori geçersiz sayıldı ve ciddiye alınmadı. Ancak bu teori daha sonra zaman içerisinde geliştirildi. Geliştirildikten sonra da gerçekten insanların ektomorf, endomorf ve mezomorf olarak adlandırılan üç temel vücut tipine sahip olduğu anlaşıldı. Fakat tabii ki herkes, yaşayan milyarlarca insan bu vücut tipleri üzerinden değerlendirilemez.

  Stoma Nedir?

Birçok kişi bu üç vücut tipinden ikisinin karışımı olan özelliklere sahiptir. Aynı zamanda yaygın yanlış inanışın aksine bu vücut tipleri kişilerin boylarının uzunluğu ile alakalı değildir. Bu farklı vücut şekilleri daha çok kişilerin sahip oldukları vücut ölçüleri ile alakalıdır. Bunların dışında; elma tipi vücut, kum saati vücut gibi farklı vücut tipleri de bulunmaktadır. Ancak bunlar da temel olarak bu üç vücut tiplerindeki temel özelliklerin karışımları ile oluşmuş vücut tipleridir.

Vücut Tipleri Özellikleri Nelerdir?

Ektomorf vücut tipi

Genellikle yağ ve kas gruplarının az olduğu vücut tiplerine denmektedir. Bu yapıya sahip kişilerin vücut yapıları dardır. Kemikleri de aynı şekilde incedir. Bu vücut tipinde kas gelişimi diğerlerine kıyasla zordur. Aynı şekilde kas kütlesinin artışı da zordur. Bu vücut tipinde temel olarak göğüs çıkıntısı düzdür ve omuzlar ufak ve dardır. Bu kişilerde yağ kütlesi az olduğu için var olan kaslar dahi gösterişsiz ve küçüktür. Aynı zamanda bu vücut tipine sahip kişilerin metabolizmaları çok hızlıdır.

Bu vücut tipine sahip kişiler oldukça ince yapılılardır. Vücutları yağ da kas da kolay kolay tutamaz. Aynı zamanda metabolizma çok hızlı çalıştığı için kilo alımı da bir hayli zordur. Kilo alınsa dahi çok hızlı bir şekilde kaybedilir. Vücut tipleri arasından ektomorf yapıya sahip kişilerin kilo almak için çok yoğun kalori alması hatta kalori yakımını en aza indirebilmek için yatmadan hemen önce yemek yemeleri gerekmektedir. Kas gelişimi için de büyük kas grupları üzerinde kısa ama yoğunluğu yüksek antrenman yapmaları gerekir. Aynı zamanda aktif vücut gelişimi için de pek çok gıda takviyesine ihtiyaç duyarlar.

Endomorf vücut tipi

Hem kas oranının hem de yağ oranının bol olduğu bir vücut tipidir. Bu vücut tipine sahip insanların vücut hatları genel olarak hem yumuşak hem de yuvarlaktır. Yağlanmaya çok müsait bir vücut tipidir. Kaslar çok kolay gelişir ancak aynı derecede yağ yakılması oldukça zordur ve metabolizma çok yavaş çalışır. Bunun yanında bu vücut tipine sahip kişilerin kas yapıları da yağlıdır.

  Enteral Beslenme

Endomorf tüm vücut tipleri içerisinde sahip olunabilecek en kalın vücut tipidir. Burada yağlı ancak güçlü bir vücut tipi söz konusudur. Kilo alımı oldukça kolaydır. Ancak alınan kiloların büyük kısmının yağ olarak alınması durumu da söz konusu olabilir. Bu kişilerin çok sıkı antrenman yapmaları gerekmektedir çünkü antrenmanı bırakır bırakmaz hızlı bir kilo alımı söz konusu olur. Aynı zamanda alınan kiloları vermek de çok kolay değildir. Bu kişilerin yoğun ve sık bir şekilde kardiyo antrenmanları yapmaları gerekir. Bu sayede metabolizma hızı artar ve yağ yakımı yükselir. Bu kişilere protein ağırlıklı diyetler önerilir çünkü bu vücut tipi karbonhidratı yağ olarak depolamaya çok yatkındır. Bu kişiler aktif vücut geliştirme yaparlarsa gıda takviyelerine ihtiyaç duymazlar.

Mezomorf vücut tipi

Genellikle atletik bir vücut yapısı söz konusudur. Vücut hatları çok diri ve serttir. Aynı zamanda kas yapısı da yağsız ve göğüs yapıları çok belirgindir. Kas gelişimi çok kolay bir şekilde yapılabilir. Vücut tipleri içerisinden ektomorf vücut tipi ile kıyaslandığında daha kolay, endomorf vücut tipi ile kıyaslandığında daha zor yağlanır. Bu vücut tipine sahip kişiler antrenman yapmaya başladığında çok hızlı bir şekilde kas kazanımı elde ederler. Çünkü doğaları gereği oldukça güçlü bir yapıya sahiplerdir. Ancak kas kütleleri çok fazla olsa dahi beslenme düzenine dikkat edilmedikçe yağlanma durumu yaşanabilir. Vücut geliştirme noktasında vücut tipleri arasından en avantajlı olanı mezomorf vücut tipidir.

Vücut tipleri nasıl anlaşılır?

Vücut tiplerini anlayabilmek için bazı ufak ipuçları vardır. Eğer alınan kilolar çok hızlı bir şekilde veriliyorsa bu mezomorf vücut tipine sahip olunduğu anlamına gelir. Ancak aynı şekilde kilo vermekte zorluk yaşanıyorsa bu durumda da endomorf vücut tipine sahiplik var demektir. Eğer genel olarak kilo alma problemi varsa hatta halk arasındaki tabirle yiyip yiyip kilo alamama durumu söz konusu ise ektomorf vücut tipine sahip olma söz konusudur. Beslenmeye dikkat edilerek kilo alınmıyorsa bu durumda da mezomorf vücut tipinden bahsedilir. Eğer aynı şekilde kemik inceliği varsa bu da ektomorf vücut tipi anlamına gelir.

  Hipoglisemi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kadın vücut tipleri nelerdir?

Kadın vücut tipleri genel olarak armut vücut tipi, dikdörtgen vücut tipi, kum saati vücut tipi şeklinde ayrılabilir. Elma tipi vücutta genel olarak üst vücut alt vücuda göre çok daha geniştir. Aynı şekilde bu kadınlar geniş omuz ve göğüs ölçülerine sahiptir. Kalçaları ise daha zayıf ve dardır. Armut vücut tipinde ise alt beden üst bedene kıyasla daha geniş ve büyüktür. Kalçalar ve bacakların üst kısmı bele ve göğse göre daha geniştir. Dikdörtgen tipte ise omuzlardan bele ve kalçalara kadar vücut tipi ve ölçüleri çok dengelidir. Kum saati tipi ise en yaygın kadın vücut tiplerinden biridir. Vücudun üst kısmının ölçüleri ile kalça ölçüleri birbirine çok yakındır.

Erkek vücut tipleri nelerdir?

Erkek vücut tipleri söz konusu olduğunda ise Zayıf ve I şeklindeki vücut tipleri görülmektedir. Bu vücut tipine sahip erkekler genel olarak zayıftır. Omuzları ve belleri incedir. Daha çok uzun boylu erkeklerde rastlanır. Orta kilolu vücut ise kas inşası daha kolay olan vücut tipidir. Omuz, kalça ve bel oranları genel olarak birbirine orantılıdır. Bunların yanında bir de yavaş metabolizmaya sahip vücut tipi vardır. Bu tip de halk arasında klasik Türk erkek vücut tipi olarak adlandırılır. Kalça ve göbek bölgeleri kilo almaya ve yağlanmaya çok müsaittir. Omuzlar geniş olabilmektedir, fakat bel çevresi normale göre daha kalındır.  

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR