Whatsapp

Zayıflama Tedavisinde Vitaminlerin Önemi

Anasayfa » Blog » Zayıflama Tedavisinde Vitaminlerin Önemi

Vitamin ve mineraller vücutta önemli sistemler üzerinde rol alır. Bu sistemler arasında kilo alımını veya verilmesini etkileyen sistemler de bulunur. Kişiler beslenmelerine ve günlük egzersiz miktarlarına dikkat etse de hedefledikleri kiloyu veremeyebilir. Uzun uğraşlara rağmen kilo verilememesinin altında sağlık problemleri yatabileceği gibi vitamin eksiklikleri de yatabilir. Vitamin eksiklikleri, kilo vermeyi olumsuz etkileyebilir ve çeşitli sağlım problemlerine de neden olabilir. Bundan dolayı ciddiye alınmalı ve doktor kontrolünde takviye alınarak vitamin değerleri sağlıklı değerlere çekilmelidir. 

Vitamin Eksikliğinde Kilo Verilir Mi?

Vitaminler vücutta çeşitli mekanizmalar üzerinde rol alır. Her bir vitaminin rol aldığı sistem değişkendir. Bazı vitaminler sindirimde görev alabilirken bazıları organ fonksiyonları üzerinde etkilidir. Metabolizma ve sindirim üzerinde görev alan vitamin eksikliği halinde kilo verme zorlaşır veya verilemez. Bundan dolayı diyete başlanmadan öncesinde kan tahlili yaptırılmalı ve mevcut vitamin mineral değerlerine baktırılmalıdır. B vitamini ve D vitamini gibi vitamin eksiklerinde kilo verme süreci olumsuz etkilenebilir. Bu gibi durumlarda bu vitaminlerden eksik besinler günlük beslenmeye eklenebilir. Yüksek derecede eksiklik olması halinde ise vitamin takviyelerine başvurulmalıdır. Vitamin takviyeleri mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. Alınan takviyeler ile zayıflama süreci daha kolay hale getirilebilir.

Hangi Vitamin Eksikliği Kilo Vermeyi Engeller?

Belirli vitamin eksikliklerinde kilo vermek zorlaşır. B vitaminleri ve D vitamini vücutta enerji mekanizması üzerinde rol alan vitaminlerdir. Eksikliği halinde metabolizma hızında yavaşlamalar oluşur. Bu durum kilo verme sürecini zorlaştırır. 

B vitaminleri karbonhidrat, protein ve yağ sindirilmesi üzerinde rol alır. B1 vitamini bir diğer adıyla tiamin, karbonhidratların enerjiye çevrilmesi ve vücut tarafından kullanılmasını sağlar. B1 vitamini eksikliğinde karbonhidratların enerjiye çevrilmesinde azalış görülür. Bu azalışla beraber vücutta depolanması artarak kilo alımına neden olur. B12 vitamini de benzer bir etkiye sahiptir. Bundan dolayı zayıflama süreci öncesinde diyetisyenler kişilerin B vitamini değerlerine bakılmasını ister. B vitamini eksikliğinde kompleks B vitamini takviyesi alınarak bu eksiklikler kapatılabilir. B vitamininden zengin besinleri günlük beslenme ekleyerek B vitamini eksikliğini giderebilir. B 12 vitamini hayvansal kaynaklı ürünlerde bulunur. Kırmızı et, yumurta ve sakatatlar B 12 vitamininden zengindir. Diğer B vitamini çeşitleri ise bitkisel bazlıdır. Muz, patates, kuru baklagiller ve yulaf B vitamininden zengin besinlerdir.

  Mikrobiyata Nedir? Neden Oluşur?

Kilo verme üzerinde etkili olan bir diğer vitamin ise D vitaminidir. D vitamini, kişilerin günlük motivasyonumu artıran bir vitamindir. Enerji sistemi üzerinde çeşitli rollere sahiptir. Vitamin mineral emilimlerinde de rol alması vücudu çeşitli eksikliklere karşı korur. Yapılan çalışmalar obez insanlarda D vitamini eksikliğini daha sık rastlandığını gösterir. D vitamininin kilo alma üzerindeki etkisi tam olarak bilinmese de eksikliği halinde zayıflama sürecinin zorlaştığı bilinmektedir.

D Vitamini Eksikliğinde Neden Kilo Verilmez?

D vitamini güneş ışığı alan cilt tarafından sentezlenen bir vitamindir. Besinlerle alımı oldukça azdır. Günde belirli saat aralıklarında güneş ışığı almak D vitamini sentezlenmesi destekler. Ancak alınan güneş ışınları yeteri kadar D vitamini sentezlenmesi için yeterli olmayabilir. D vitamini eksikliği dünya genelinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ciddi oranlarda D vitamini eksikliği olan kişilerin kalp damar sağlığından vücudun çeşitli organlarını korumak için mutlaka takviye alması gerekir.

D vitamini eksikliğinin kilo verme üzerinde tam olarak neden etkisi olduğu hala bilinmemektedir. Ancak metabolizma hızı üzerinde etkisi olduğu düşünülür. Bağışıklık sisteminin üzerine de önemli rollere sahip bir vitamindir. Kişilerin motivasyonunu sağlayan hormonları üretme sisteminde de rol aldığı bilinir. Tüm bu etkilerin birleşmesi ile D vitamini eksikliğinin kilo verme sürecini olumsuz etkilediği bilinir.

D vitamini eksikliği halinde mutlaka D vitamini takviyesi alınmalıdır. Tuna, somon, sardalye ve yumurta sarısı gibi besinlerde de D vitamini bulunur. Ancak bu besinlerin günlük beslenmeye eklenmesi D vitamini eksikliği giderilmesi için yeterli değildir. Zayıflama sürecinin olumsuz etkilenmemesi için eksiklik halinde diyetle beraber D vitamini alınmalıdır. 

Demir Eksikliği Olanlar Neden Kilo Veremez?

Demir, vücuttaki hücrelere oksijen taşınması üzerinde etkili bir mineraldir. Besinlerin metabolize edilmesinde büyük rollere sahiptir. Besinlerden enerji elde edilmesi sürecinde büyük role sahiptir. Eksikliği halinde besinler yeteri kadar enerjiye dönüştürülemez ve vücutta birikir. Bu durum kişilerde kilo alımıyla sonuçlanır. Demirin, hücrelere oksijen iletmesi sadece yaşam faaliyetleri için değildir. Oksijene sahip hücreler yağ yakımında rol alabilir. Düşük demir seviyeleri, kişilerde yorgunluk hissi oluşumuna neden olur. Yorgunluk hissiyle beraber kişiler diyete uyum sağlamakta zorlanır. Egzersiz sırasında performansları düşerek yeteri kadar egzersiz yapılmamasını sağlar. Tüm bu etkiler demir eksikliği olan kişilerin kilo vermesini zorlaştırır.

  Fazla Kilonun Zararları

Zayıflama diyetlerinde verimli bir kilo kaybı sağlanabilmesi için tüm vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesi gerekir. Demir eksikliği sadece zayıflama süreci için değil sağlıklı bir beden için ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Kilo Vermek İçin Hangi Vitaminler Kullanılır?

Vitaminlerin direkt olarak zayıflatma gibi bir etkisi yoktur. Ancak eksiklikleri halinde kilo verme zorlaşabilir. B vitaminleri ve D vitaminleri metabolizma hızı üzerinde etkili olan vitaminlerdir. Zayıflama sürecinin olumsuz etkilenmemesi adına B vitamini ve D vitamini eksikliği halinde her iki vitaminin de takviyesi kullanılabilir. Vitamin takviyesi alınmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. B vitaminleri kompleks olarak kullanılabileceği gibi tek tek de alınabilir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR