Whatsapp

Plato Dönemi Nedir? Hangi Diyetle Kırılır?

Anasayfa » Blog » Plato Dönemi Nedir? Hangi Diyetle Kırılır?

Zayıflama diyetlerinde geçen belirli bir süre ardından diyet uygulanmaya devam etse bile kişilerin kilo vermesi yavaşlayıp durabilir. Bu durum kişilerde endişe oluşmasına ve diyet sürecinde yanlış yaptıkları bir durum olduklarını düşünmesine neden olabilir. Özellikle, uzun süreli diyet dönemlerinde plato dönemi sıkça karşılaşılan bir durumdur. Vücudun kendini koruma altına alması isteğiyle gelişen plato dönemi geçici olup kilo vermeye devam edilebilir. Genellikle, doğal olarak kabul edilen bir durum olmasına karşın bazen yanlış diyet uygulamalarından kaynaklı da gelişebilir. Bu noktada uygulanan diyet incelenmeli veya diyet programında değişiklikler yapılmalıdır. Plato döneminden çıkılacak beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yapılarak zayıflama sürecine devam edilebilir.

Plato Dönemi Nedir?

Kilo vermek için vücutta kalori açığı yaratılması gerekir. Kalori açığı günlük alınan kalori miktarının kısıtlanması ve vücudun hareketlilik miktarının arttırılmasıyla sağlanır. Kalori kısıtlaması ile zayıflama görülürken vücut kendini koruma altına alma eğilimi gerçekleştirir. Açlık sendromuna girilen bu dönemde kilo vermenin durduğu plato dönemine girilir ve vücut aldığı enerjiyi depolamaya çalışır. Sağlıklı bir zayıflama sürecinde plato dönemi oluşabileceği gibi yanlış diyet listelerinden kaynaklı da plato dönemine girilebilir. Yüksek kalori kısıtlamaları plato dönemine giriş hızını arttırır. Vücudun bir anda karşılaştığı açlık sendromuna bağlı olarak kilo verme durur. Ciddi kalori kısıtlamalarına gidilmesi halinde plato dönemi sonucunda kilo vermenin aksine kilo artışı bile görülebilir. Bundan dolayı sağlıklı bir diyet programı uygulamak ve gerektiği kadar aşamalı kalori kısıtlaması yapmak daha sağlıklı bir ilerleyiştir. Diyet listesinde yapılan çeşitlilikler ile vücut şaşırtılabilir. Bu sayede plato döneminden çıkılarak kilo vermeye devam edilebilir.

  Memede Dolgunluk Hissi ve Ağrı

Tek bir besine bağlı ve çok düşük miktarda kaloriyle beslenmek plato döneminden çıkış sürecini zorlaştırabilir. Bu durumda kişilerin başlangıçta kalori alımını artırmaya yönelik beslenme programları uygulaması gerekebilir. Program ardından metabolizma hızının tekrar hızlanması ve vücudun plato döneminden çıkması sağlanır. İhtiyaç duyulan kadar kaloriyle beslenerek zayıflama sürecinde sağlıklı bir şekilde devam edilebilir. Detaylı bilgi için Kalori Hesaplama  içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Plato Dönemi Ne Zaman Başlar?

Plato döneminin ne zaman başlayacağı kişiden kişiye ve uygulanan diyete göre değişiklik gösterir. Bazı durumlarda vitamin, mineral eksikliklerinin gelişmesi de plato dönemine girilmesine neden olabilir. Yüksek kalorili gıdalarla beslenen kişilerin kalori kısıtlaması yapmadan sağlıklı beslenme alışkanlığına geçmesi ile kilo verme görülebilir. Bu sürecin ardından doğru kalori kısıtlamaları ile kilo verme süreci sağlıklı bir şekilde ilerler. Bu tür zayıflama süreçlerinde plato dönemine girme daha geç görülür. Halihazırda düşük kaloriyle beslenen kişilerde ekstra kalori kısıtlamalı diyet uygulanması halinde ise başlangıçta kilo verilirken kısa süre içerisinde kilo verme durabilir. Özellikle, bazal metabolizma hızının ihtiyaç duyduğu kaloriden daha az kalori alımı plato dönemine giriş sürecini hızlandırır. Bundan dolayı zayıflama diyeti kişiye özel planlanmalıdır. Kişinin mevcut durumdaki beslenme alışkanlıkları öğrenilmeli ve buna yönelik bir diyet listesi hazırlanmalıdır. Planlanmış kalori kısıtlamaları ile plato dönemine olabildiğince geç girilmesi sağlanabilir.

Sağlıklı bir ilerleyiş ardından yüksek kilolar kaybeden kişilerde hedef kiloya son 3- 4 kilo kala plato dönemine girilmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Fazla kilolu bireylerde kalori açığı yaratmak daha rahat olabilir ve kilo verme hızı daha yüksek olabilir. Son 3- 4 kilo kala fazla kilo miktarının azalmasına bağlı olarak kilo verme hızı yavaşlar. Bu noktada kişiler pes etmemeli ve diyetlerine devam etmelidir. Kişi normal düzeninde egzersiz yapmayan biri ise bu noktada hayatına egzersiz ekleyerek metabolizma hızını arttırabilir. Bu sayede kalan 3- 4 kilo da kolay bir şekilde verilebilir.

  Folikülit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Plato Dönemi Ne Kadar Sürer?

Plato döneminin ne zaman başlayacağı kesin olmadığı gibi ne kadar süreceği de kesin değildir. Halihazırda çok düşük kaloriyle beslenen bir birey kalori alımını daha da düşürmesi halinde plato süresini uzatabilir. Kilo verilmeye devam edilmesi halinde ise verilen kilo protein yetersizliğine bağlı olarak kas kütlesinden verilir. Sağlıklı bir vücut örüntüsü için bu istenmeyen bir durumdur. Kaslar, metabolizma hızını arttırmada birebir rol alan dokulardır. Yağ dokusu ise endokrin sisteminde rol alan ve miktarının artmasında hormonsal dengesizliklere neden olabilen dokulardır. Hem kas hem de yağ dokusu sağlıklı değerler arasında olmalıdır. Sadece zayıflama amacı ile kas kilosundan verilen kayıplar istenilen kilo kayıpları değildir. Kişiler kilo verdikçe daha ince görüneceklerini düşünürken sadece kastan kilo kaybetmeleri hayallerindeki görüntüye kavuşmalarını engeller. Bundan dolayı plato döneminden çıkmak için kalori alımını ekstra kısıtlamak yerine vücudu şaşırtmaya yönelik tüketilen besinlerde değişiklik veya besin tüketimi saatlerinde farklılık yaratılabilir.

Plato Dönemi Nasıl Atlatılır?

Plato döneminden çıkmak için diyetisyenler farklı yöntemler uygularlar. Genellikle, kişinin mevcut diyet listesine farklılıklar katılarak diyet sürecinde değişiklikler yapılması sağlanır. Farklı diyet programları uygulamak plato döneminin kısa sürede atlatılması üzerinde etkilidir. Kendisine özel bir diyet programı uygulamayan ve çok düşük kalorileri ile beslenen kişiler daha yüksek kalorili diyet listeleriyle beslenerek vücudunu şaşırtabilir. Bu süreç ardından ise bir diyetisyen eşliğinde çalışmaları önerilir. Bu sayede ihtiyaç duydukları kadar kalori ile beslenirler ve yeni bir plato dönemine girme sürecine ertelerler. 

Plato döneminden çıkmak için egzersiz yapmak veya mevcuttaki egzersiz miktarını arttırmak etkili olabilir. Egzersiz, metabolizma hızını arttırarak günlük ihtiyaç duyulan kalori miktarını artırır. Bu sayede tekrardan kalori açığı yakalanabilir ve kilo vermeye devam edilebilir. 

  Reflü

Beslenmeye yeşil çay gibi metabolizma hızlandırıcı etkisi olan besinlere eklenebilir. Bu sayede metabolizma hızı tekrar hızlandırılabilir ve vücudun ödem atması sağlanabilir. Bromelain gibi ödem atma etkisi olan ve metabolizmayı hızlandıran gıda takviyeleri de plato döneminden çıkmada etkili olabilir. Ancak gıda takviyesi kullanılmadan önce mutlaka bir diyetisyene veya doktora danışılması gerekir. Bitkilerin güçlü bileşenler içerdiği unutulmamalı ve kulaktan dolma bilgiler ile bitkilerin gücünden yararlanılmamalıdır.

Plato Dönemini Atlatmak İçin En Etkili Diyetler Hangileridir?

Plato dönemini atlatmak için aralıklı oruç, sıvı ağırlıklı detoks diyetleri ve ketojenik diyetten yararlanılabilir. Aralıklı oruç sayesinde besin alımı metabolizma hızının en hızlı olduğu saatlerde sağlanır. Vücut besin tüketim saatleri konusunda değişikliğe uğraması ile kilo vermeye devam edebilir. Sıvı ağırlıklı detoks diyetinde ekstra bir kalori kısıtlaması sağlanabilir. Günlük alınan lif miktarının artmasıyla bağırsak hareketi hızlandırılabilir ve ödem atımı sağlanır. Bu sayede plato döneminden çıkılabilir. Proteinden zengin ve karbonhidrattan kısıtlı ketojenik diyette ise vücudun ketoasidoza girmesi sağlanır. Bu sayede yağ yakımında artış görülür. Enerji üretiminde meydana gelen bu değişiklik ile de plato döneminden çıkılabilir. Tüm bu diyet süreçlerinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için diyetisyen desteği alınması önerilir.

Diyet süreci, kişinin sağlık durumu, günlük alması gereken besin ihtiyaçları ve mevcut beslenme düzenine göre planlanmalıdır. Doğru beslenme planı ile plato dönemini atlatmak daha kolaydır. Kas kaybını minimuma indirip yağ kütlesinden kilo kaybı sağlamak başarılı bir diyet süreci gerçekleştirildiği anlamını taşır. Plato dönemleri doğru uygulamalar ile kısa süre içerisinde atlatılır. Böylece kişinin motivasyonunu düşmeden diyet süreci sağlıklı bir şekilde tamamlanır.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR