Whatsapp

Kilo Kontrolü

Anasayfa » Blog » Kilo Kontrolü

Vücutta sabit bir kiloda kalmak hem hormonsal hem de deri sağlığı için son derece önemlidir. Özellikle, sağlıklı kilo değerleri arasında olan bireyler kilo kontrolünü sağlayarak hayatları boyunca ideal kilolarını koruyabilirler. Kilo kontrolü, bedenin ve zihnin dinç hissetmesi için oldukça önemli bir başlıktır. Kişilerin hep aynı bedende kıyafetler giymesi ve sağlıklı bir bedene sahip olması günlük hayattaki motivasyonlarını da arttırır. Bununla beraber, kas ve yağ kütlesinde olması gereken referans aralıklarına sahip bireyler mevcut kilolarını korumaları halinde metabolizma hızlarını düşmeye karşı korur. Böylece yaşlanmayla birlikte kontrol edilemez bir kilo almanın veya bölgesel yağlanmanın önüne geçilebilir.

Kilo kontrolü, geçmişinde kilolu olup veya geçmişinde son derece zayıf olup kilo vererek veya alarak sağlıklı kilo değerlerine ulaşan bireyler için son derece önemlidir. Yapılan çalışmalar, mevcuttaki kilo değerinin korunabilmesi için 4 ay boyunca kilo alıp vermeden o kiloda sabit kalınması gerektiğini vurgular. Beyin, yeni kilosuna alışarak buna yönelik hormonsal salınımları uyarır. Kişiler yeni bedenlerinin ihtiyacı doğrultusunda açlık hormonu, tokluk hormonu veya insülin gibi hormonlar salgılarlar.

Kilo Kontrolü Ne Anlama Gelir?

Kilo kontrolü, istemsiz bir şekilde kilo alınıp verilmesinin önüne geçilmesi ve mevcuttaki kilonun korunması anlamını taşır. Bu süreç içerisinde kişiler günlük besin alımlarına dikkat eder ve günlük egzersizler hayatlarının bir parçası haline getirirler. Kilo kaybı veya alımı gerçekleşmesi ardından kilo kontrolü sağlanması halinde kişiler eski kilolarına geri dönme eğilimi gösterir. Bundan dolayı kilo kontrolü sağlanması zayıflama veya kilo alma süreçleri ardından büyük önem taşır. Beynin yeni kiloya uyum sağlaması sağlanmalı ve kilo kontrolüyle mevcuttaki kilo korunmalıdır.

  Yaşa Göre Obezite Sınırı

Kilo Kontrolü İçin Neler Yapılır?

Kilo kontrolü için çeşitli yöntemlere başvurulabilir. Bir zayıflama süreci ardından kişiler kilo kontrolü sağlayacaksa diyetlerinde küçük değişimler yaparak günlük kalori miktarlarını sabitleyebilirler. Tam tersi bir durumda ise kişiler kilo almak için diyet sürecinden çıktıysa öğün düzenlerini aksatmamalı ve yeni beslenme alışkanlıklarını hayatlarının bir parçası haline getirmelidir. Haftada bir düzenli tartılarak kilolarındaki değişimi takip etmelidir. Kilo kaybı veya alımı görülmesi halinde stres yapılmamalı ancak almaya veya vermeye dikkat edilmemesi yönünde dikkat edilmelidir. Doğru besin tercihleri yapılmalı tüketilen yiyecekler sağlıklı yiyecekler arasından tercih edilmelidir.

Kilo kontrolünde uyku düzenine dikkat edilmesi büyük önem taşır. Düzenli ve verimli bir uyku düzenine sahip olunmalıdır. 

Kilo kontrolü için haftada bir tartılmaya ek olarak ve ayda bir olacak şekilde vücut kompozisyonunu ölçen gelişmiş cihazlar ile ölçüm alınabilir. Bu sayede vücuttaki kas ve yağ dengesinin korunup korunmadığı gözlemlenebilir. Değişimler olması halinde beslenme düzeninde buna yönelik değişimler yapılabilir.

Özellikle, zayıflama diyetleri ardından “artık yeterince zayıfladım ve dilediğimi yiyebileceğim” gibi düşünceler kilo kontrolü için olumsuz düşüncelerdir. Beslenme alışkanlıklarının en baştaki haline dönmesi kilo kontrolünü zorlayan bir davranıştır. Kişilerin tekrardan yüksek kalorili besinleri sıkça tüketmesi veya sağlıksız beslenme alışkanlıklarına geri dönmesi kilo alımı ile sonuçlanabilir.

Sağlıklı Kilo Kontrolü İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Sağlıklı bir kilo kontrolü için beslenme düzenine dikkat etmek altın kural niteliğindedir. Bu durumda sağlıklı beslenme alışkanlıklarından vazgeçilmemesi büyük önem taşır. Porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi ve yiyeceklerin sağlıklı besinler arasından seçilmesi kilo kontrolü için önemlidir.

Kilo kontrolünde su tüketiminin de büyük bir yeri vardır. Günde en az 2 litre olacak şekilde su tüketimi sağlıklı bir beden için gereklidir. Yeterli su tüketimi ile kilo kontrolü daha kolay bir şekilde sağlanabilir.

  Siroz Nedir?

Abur cubur tüketimi yerine sağlıklı kaynaklardan yana kullanılan besin tercihleri ile bu istek sağlıklı hale getirilebilir. Paketlenmiş tatlı gıdalar yerine kuru veya yaş meyveler tüketmek, cips yerine yağlı tohumlardan olan yer fıstığı, badem veya ceviz gibi kuru yemişler tüketmek besin tercihlerini sağlıklı kaynaklardan yana kullanmak için doğru örneklerdir.

Kilo kontrolü ve aç kalmak arasında düşünüldüğü gibi bir bağlantı bulunmamaktadır. Aç kalma ile kilo kontrolü sağlanmamakta aksine olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Başlangıçta kilo vermeye devam edilse bile vücudun açlık sendromuna girmesi halinde kilo verme durur ve aksine kiloda artış görülebilir. Aç kalmak kilo kontrol sürecine zarar veren bir eylemdir.

Kilo kontrolünde dengeli şekilde beslenmek de oldukça önemlidir. Öğünlerin karbonhidrat, protein ve yağ dengesine sahip olması gün içerisindeki tokluk süresini olumlu yönde etkiler. Kişiler ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılayarak günlük alması gereken vitamin ve mineral değerlerini de alabilirler. Taze sebze ve meyve tüketimine günlük beslenmede yer vererek ihtiyaç duydukları besin çeşitliliğini sağlayabilirler.

Kilo Kontrolü İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Kişilerin, diyabet, insülin direnci, tiroit hormonlarında salınım problemleri veya kilo üzerinde etkili diğer hormonsal değişimler yaratan hastalıklara sahip olması halinde hormon değerlerinin kontrol altında tutulması da büyük önem taşır. Örneğin; tiroit fonksiyonlarında yetersizlik olan bir kişi fonksiyon kabiliyetini yitirmeye devam etmesi halinde tiroit hormonu salgılanmasında azalmalar açığa çıkar. Bu durum metabolizma hızını olumsuz yönde etkileyerek kişilerin kilo almasına neden olabilir ve kilo kontrolünü zorlaştırabilir. Benzer bir şekilde, insülin direnci olan bir birey tekrar eski beslenme düzenine dönmesi ile insülin direncinde de artışlar görülebilir. Bu durum da kilo kontrolünü zorlaştırır ve kişilerin kilo almasına sebep verebilir. Tüm bu durumların önüne geçilmesi için sağlıklı bir beslenme düzene devam edilirken kan değerleri de kontrol altında olmalıdır. Diyetisyen kontrolünde beslenmenin yanı sıra endokrinoloji uzmanı veya dahiliye uzmanı tarafından düzenli kontroller sağlanmalıdır. Kamp parametre değerlerini görmek üzere, düzenli kan tahlilleri yaptırmak büyük önem taşır.

  Protein Nedir? Protein Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR