Whatsapp

Stres Kilo Aldırır Mı?

Anasayfa » Blog » Stres Kilo Aldırır Mı?

Günlük hayatta hemen hemen herkes farklı nedenlerden dolayı stres ile mücadele ediyor. İş, sosyal hayat veya özel hayata bağlı sorunlar stres faktörünü arttırabiliyor. Dış etkenler kadar iç etkenler de vücuttaki stres birikimine neden oluyor. Sağlıksız beslenme iç etkenlerin başında gelen en önemli başlıklardan biridir. Rafine şeker, trans yağ, yüksek kalorili yiyecek tüketimi vücuttaki oksidatif stresi arttırır. Bu durum da hücreler için ekstradan stres oluşumuna neden olarak hücre yapısını olumsuz yönde etkiler. Gereğinden fazla ilaç kullanımı veya düzenli ilaç kullanımı da stres faktörünü arttırabilir.

Stresin artmasıyla beraber vücuttaki kortizol seviyeleri yükselir. Kortizol seviyelerinin yükselmesi insülin direncini tetikleyerek kişilerin daha fazla yemek yemeye yönelmesini sağlar. Bir diğer hormonsal denge ise kortizol ile mutluluk hormonları olan dopamin ve endorfin arasındadır. Dopamin ve endorfin stres durumunda yetersiz kalabilir ve üretiminde görev alan şekerli ve yağlı gıdaların tüketimine yönelim artabilir. Tüm bu durumlar, kişilerde kilo artışına ve kilo artışıyla beraber çeşitli metabolik sendromlara sebebiyet verebilir.

Stres ve Sıkıntı Kilo Aldırır Mı?

Stres ve sıkıntıyla beraber kişiler zararlı beslenme alışkanlıklarına yönelebilir. Paketli gıda tüketiminin artması, sağlıklı öğünler yerine fast food gibi yüksek kalorili besinlerin tercih edilmesi, alkol tüketimine başlanılması kilo artışına neden olabilir. Yemek yedikçe rahatlama hissiyatı gelmesi kişilerin daha fazla yemek yemesiyle sonuçlanır. Bu durum bir süre sonra olumsuz bir döngüye dönüşebilir. Kişilerin kilo almasıyla beraber dış görünüşlerinden mutsuz olması kendilerini daha stresli ve mutsuz hissetmesine neden olabilir. Mutsuzlukla beraber yemek yeme isteği artabilir ve kişiler daha da çok yemek yiyebilir. Bu durum daha fazla kilo alımı ile sonuçlanır.

  Apandisit Nedir?

Sıkıntı ve stresle beraber kilo alınmasının bir diğer nedeni ise kişilerin gece yemek yeme alışkanlığı benimsemesidir. Akşam ev gibi konforlu bir alana geçiş yapılmasıyla kişilerde rahatlamak için yemek yemeye eğilim görülebilir. Geç saatte yenilen yemekler yeteri kadar metabolize edilemediğinden yağ olarak vücutta depolanır. Bu durumda kilo artışına neden olur.

Stresten Vücut Şişer Mi?

Stresten vücut şişebilir. Vücuttaki stres faktörünün artması, tansiyon, diyabet, çeşitli kalp hastalıkları, depresyon, anksiyete, uyku problemleri ve bağırsak fonksiyonlarında olumsuzluklara neden olabilir. Bağırsak fonksiyonlarında sorunlar oluşması başta irrite bağırsak sendromu olmak üzere çeşitli sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Bu durum sindirim güçlüklerine ve beraberinde hazımsızlık problemlerine yol açar. Karın çevresinde gözle görülür ve günlük hayatı olumsuz yönde etkileyecek derecede şişkinliklere neden olabilir.

Diyabete bağlı kilo artışı gözlemlenebilir. Kan şekerinin yükselmesi ancak hücrelerin yeteri kadar glikozdan yararlanamaması hali olan diyabet, kişilerin daha çok yemek yeme isteğine sahip olmasıyla sonuçlanır. Bu durumda kilo artışıyla beraber şişkinliklere sebebiyet verebilir.

Bahsedilen diğer sağlık sorunlarının önüne geçilmesi için çeşitli ilaç tedavilerine başvurulabilir. İlaçlarla beraber de şişkinlik veya hazımsızlık problemleri gözlemlenebilir. İlaçlarla birlikte yeteri kadar su tüketilmemesi halinde ekstra ödem oluşumu gelişebilir.

Stres Göbeği Nasıl Olur?

Vücuttaki stres seviyelerinin artmasıyla kortizol seviyelerinde de artış gelişir. Kortizol yağ doku ile salgılanabilen bir hormon olup kortizol ihtiyaç duyulması halinde yağ dokuda da artış gözlemlenir. Yağ depolanması genellikle karın çevresinde gerçekleşir. Kortizol seviyelerine yükseliş stres göbeğinin en temel nedenlerinden biridir.

Bahsedilen hormonsal değişimler de stres göbeği oluşmasında etkilidir. Kişiler mutluluk hormonu olan endorfin salgılayabilmek için daha fazla şekerli gıda tüketimine yönelir. Bu durum başlangıçta etki gösterse de bir süre sonra vücut tüketilen tatlı miktarına da alışır ve daha fazlasını tüketmek ister. Tüketilen besin miktarının artmasıyla günlük alınan kalori miktarı artar ve beraberinde kilo artışı görülür.

  Memede Dolgunluk Hissi ve Ağrı

Strese bağlı reflü veya mide ülseri gibi sağlık problemleri gelişebilir. Bu durum sindirim sistemi üzerinde çeşitli olumsuzluklara sebebiyet vererek kişilerin hazımsızlık veya mide yanması gibi şikayetlere sahip olmasına neden olur. Bu durumda karın bölgesinde ciddi anlamda şişmeye ve hazımsızlığa yol açar. Oluşan şişkinlik de stres göbeği olarak düşünülebilir.

Strese bağlı diyabet gelişimi de sıkça rastlanan bir durumdur. Diyabet ile kilo artışı gelişebildiği gibi diyabet gelişmesi halinde kilo artışı olabilir. Bu durumda stres göbeğinin büyümesine sebebiyet verir.

Stres Göbeği Nasıl Geçer?

Sağlıklı beslenme hayatın her döneminde önemli bir başlıktır. Besin çeşitliliğine önem verilmesi ve ihtiyaç duyulan miktarda besin tüketilmesi sağlıklı beslenmenin temelini oluşturur. Bu durum hem ideal kilonun korunmasını sağlar hem de kişinin sağlıklı bir bedene sahip olmasını kolaylaştırır. 

Vücuttaki fonksiyonların olması gerektiği şekilde işleyiş göstermesi için de sağlıklı beslenme büyük bir önem taşır. Stresli dönemlerde veya genel olarak stres altında yaşayan kişiler için sağlıklı beslenme dikkat edilmesi gereken bir konudur. Strese bağlı değişen hormonsal dengeler stres göbeği oluşumuyla sonuçlanır. Sağlıklı beslenme mevcuttaki göbeğin geçmesi için etkili yöntemlerden biridir. Uygun zayıflama diyetleri ile kişiler stres göbeğinden kurtulabilir.

Günlük hayata egzersiz eklenmesi hem metabolizmanın hızlanmasını hem de endorfin hormonu salgılayarak kişilerin kendilerini daha mutlu hissetmesini sağlar. Egzersiz, stres göbeğinin giderilmesi için etkili bir yöntemdir. Haftada belirli günlerde ve belirli saatler içerisinde spor yapmak kişilerin kendilerini daha zinde hissetmesini sağlar. Sporla beraber gelen mutluluk hissi sağlıklı besinlere yönelim isteğini arttırabilir. Her iki durumda beraberinde stres göbeğinin geçmesiyle olumlu bir şekilde sonuçlanır.

Stresten kaynaklı oluşan sağlık problemlerinde ilaç tedavilerine başvurulması halinde su tüketimi de ihmal edilmemelidir. Yetersiz su tüketimi vücutta ödem oluşumuna neden olur. Su tüketiminin yetersiz olmasıyla ilaçların ekstradan ödem tutma etkisi yaratması halinde stres göbeği daha da artar. Yeşil çay, rezene veya nane çayı gibi ödem atıcı ve mideyi rahatlatıcı çaylardan faydalanabilir.

  Holozoik Beslenme Nedir? Kimler Yapar?

Kişilerin ideal kilolarına kavuşmasıyla stres göbeği büyük bir oranda azalır.

Stres göbeğinin azalabilmesi için günlük hayattaki stres faktörünün de azalması önem taşır. Stresin azalmasıyla birlikte kişiler sağlıklı davranışları daha rahat benimser. Stresi dağıtacak yönde aktiviteler yapmak günlük hayattaki stres düzeyini ciddi ölçüde azaltır. Meditasyon, yoga yapmak, yeni bir hobi edinmek veya stres faktörünü hayattan uzaklaştırmak da stres göbeğinin azalmasını sağlar.

 

Stresten Kilo Almamak İçin Ne Yapılmalı?

Stresten kilo almamak için yapılması gereken ilk şey stres faktörünü azaltmaktır. Buna ek olarak sağlıksız beslenmeye yönelimi önlemek büyük önem taşır. Yüksek yağlı, paketlenmiş ürünlere yönelmek yerine doğal yağlı tohumlar olan fındık badem ve ceviz gibi sağlıklı kaynaklara yönelinebilir. Tatlı isteğinin artması halinde sağlıklı tarifleri veya meyvelere başvurulabilir. Bu sayede tüketilen besinlerin sağlıklı kaynakları olması sağlanır. Tüketilen besinlerde porsiyon kontrolü sağlamak büyük önem taşır. Bir besinin sağlıklı olması kalorisi olmadığı anlamına gelmemektedir.  İhtiyaç duyulan miktarlarda tüketim sağlanmalı ve fazlasını tüketmekten kaçınılmalıdır.

Taze sebze ve meyve tüketimine günlük beslenmede yer verilmeli, az yağlı protein kaynakları tercih edilmelidir. Alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.

Günlük hayatı egzersiz ekleyerek metabolizma hızının yavaşlamasının önüne geçilebilir.

Dengeli beslenme konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını düşünen kişiler mutlaka bir diyetisyene danışmalı ve diyetisyen kontrolünde öğün planlaması yapmalıdır. Öğün planlaması ile saat düzenlemesi yapılarak gece yemek yeme alışkanlığının önüne geçilmesi sağlanabilir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR