Çocuklarda Kasık Fıtığı
Çocuklarda görülme sıklığı yaygın olan hastalıklardan biri kasık fıtığıdır. İnguinal herni olarak da adlandırılan kasık fıtığı prematüre bebeklerde veya düşük kiloyla doğan bebeklerde sıkça görülen bir sağlık problemidir. Doğum ardından teşhis edilmesi ile hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken bir sağlık durumudur. Fıtığa müdahale edilmemesi halinde organ kayıpları oluşabileceğinden kasık fıtığı ciddiye alınması gereken bir durumdur. Erkek çocuklarında kız çocuklarına göre daha sık görülen kasık fıtığı genellikle ağrısız bir şişlikle dikkat çeker. Ameliyat ile müdahalesiz ile çocuklar kısa süre içerisinde sağlığına kavuşur.
Çocuklarda Kasık Fıtığı Nedir?
Çocuklarda veya bebeklerde kasık fıtığı doğumsal bir şekilde kasık kanalında gerçekleşen boşluktan karın içinde bulunan doku veya organların dışarı doğru çıkmasıdır. Fark edilir edilmez müdahale edilerek fıtığın giderilmesi sağlanır. Aksi takdirde ciddi organ hasarlarına sebep olarak organ kaybına hatta bazı durumlarda ölüme sebebiyet verebilir. Doğum ardından doktor tarafından fark edilebileceği gibi ilerleyen zamanlarda aile tarafından da fark edilebilir. Kasık bölgesinde küçük şişlik halinde bir oluşumun görülmesi kasık fıtığı olabilir. Kasık fıtığı başlangıçta herhangi bir ağrıya sebebiyet vermediğinden çocuğun hal ve hareketlerinden fıtık olup olmadığı anlaşılmayabilir. Şüpheli bir şişlik görülmesi halinde mutlaka çocuk hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.
Çocuklarda Kasık Fıtığı Neden Olur?
Bebeklerde kasık fıtığı daha çok erkek bebeklerde gözlemlenen bir rahatsızlıktır. Doğum öncesi erkek bebeklerde testisler karın kısmında böbreklere yakın olacak şekilde konumlanır. Bebeğin büyümesi ve gelişmesi ile testisler ilk oluştukları yerden aşağı doğru kayarak skrotuma bir diğer adıyla torbaya yerleşir. Skrotum, testislerin olması gereken yerdir. Testisler skrotuma doğru inerken karın içerisini kaplayan periton olarak adlandırılan zar da kasık kanalına doğru iner ve burada bir kese oluşur. Oluşan kanal doğumla beraber işlevini kaybederek kapanır. Kızlarda da bu kanal round ligamanın bulunduğu yerdir. Round ligaman rahim ve karın arasındaki sabitliği sağlayan yapıdır. Bu kanal oluşumu sırasında erkeklere benzer bir mekanizmayla yine kasık kanalında bir kese oluşabilir. Kızlarda da benzer bir şekilde doğumla beraber bu kanal kapanır. Ancak bazı durumlarda bu kanal kapanmaz ve karın boşluğu ve torba arasında bir kesecik oluşmasına neden olur. Bağırsakların, organların veya momentum adlı bölgede yer alan yağ tabakasının bu keseceğin içine girmesiyle kasık fıtığı gelişir. Kız bebeklerde yumurta veya yumurta tüplerinin de kanala girdiği görülebilir. Kanal açıklığının dar olması halinde bu kanala karın içi sıvısı geçebilir. Sıvıyla beraber oluşan fıtık çocuklar hareket hallerindeyken daha çok şişebilir. Bu fıtık çeşidine halk arasında su fıtığı denilir. Her iki durumda da fıtık müdahale edilmesi gereken bir sağlık problemidir.
Çocuklarda Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda kasık fıtığı ağrısız bir şekilde belirti gösterir. Genellikle kasık bölgesinde beliren ve dönemsel olarak kaybolan ağrısız şişlikler üzerine doktora başvurulur. Erkek çocuklarında skrotum da da şişmeler gözlemlenebilir. Fıtık genellikle sağ tarafta görülür. Çocuğun veya bebeğin ağlaması ıkınması veya öksürmesine bağlı olarak şişlik artabilir. Karın içi basıncın artması fıtığın da belirginliğini artırır. Fıtık şişliği genellikle çocuk yatar pozisyondayken veya sakin bir şekilde oturduğu bir pozisyondayken azalır. Hareket etmesiyle tekrar şişkinlik gözlemlenir. Fıtığın ilerlemesiyle erkek çocuklarında skrotumu dolduracak ve testislerin yanına kadar inecek şekilde şişkinlikler gözlemlenebilir. Kız çocuklarında fıtık olması halinde ve kesenin içerisinin sert olması halinde yumurtalıklardan birinin fıtık bölgesine girdiği düşünülebilir. Kız çocuklarında yumurtalıklar bağırsaklardan daha sık bir şekilde fıtığa sebebiyet verir. Fıtık huzursuzluğa ve bazı pozisyonlarda çocuğun rahatsız hissetmesine neden olabilir. Ancak fıtıkta sıkışma gerçekleşmediği sürece herhangi bir ağrı oluşmaz. Büyük çocuklarda hareket halindeyken fıtık şişkinliği artar dinlenme halinde ise kaybolur. Belirtilerin gözlemlenmesi halinde mutlaka bir çocuk hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.
Çocuklarda Kasık Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Kasık fıtığı genellikle bebeğin altı değiştirilirken fark edilir. Büyük çocuklarda ise genellikle çocuğun üstünü değiştirirken veya banyo sırasında göze çarpar. Ailenin durumu fark etmesiyle çocuk hekimine başvurulmalı ve hekim fiziksel muayene yapmalıdır. Rutin çocuk muayenelerinde de kasık bölgesinin kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Kasık fıtığına hâkim olan bir hekim fiziksel muayene sırasında fıtık teşhisinin kolayca koyabilir. Bazı durumlarda ilk incelemede fıtık saptanmayabilir. Ancak ailenin gözlemlediği semptomlara bağlı olarak görüntüleme tekniklerine başvurulabilir. Oluşan şişlik içerisinde bir sertlik olduğu gözlemlenmiş ise ultrasonografi yapılarak bölgenin görüntülenmesi sağlanır. Ultrasonografi sayesinde fıtık olup olmadığı veya hangi organın fıtığa neden olduğu teşhis edilebilir.
Çocuk Kasık Fıtığı Kendiliğinden Geçer Mi?
Çocukluk döneminde açığa çıkan kasık fıtığı kendiliğinden geçmez. Fıtık olduğunun şüphelenilmesi halinde mutlaka bir uzmana danışılmalı ve gerekli tedavi sağlanmalıdır. Çocuk fıtığında cerrahi müdahalelere başvurulur. Doğru tedavi ile fıtığın kaybolması sağlanır. Ameliyat planlaması, en kısa süre içerisinde yapılmalı ve ameliyat alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Tedavinin aksatılması halinde organ kaybı veya ölüm gibi ciddi sonuçlar açığa çıkabileceğinden ameliyattan çekinilmemeli ve direkt olarak fıtığın tedavisi sağlanmalıdır.
Çocuk Kasık Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Kasık fıtığı cerrahi yöntemler ile tedavi edilen bir sağlık problemidir. Kesin tanının konulması ardından ameliyat planlaması yapılarak en kısa zaman içerisinde fıtık tedavi edilir. Cerrahi müdahale için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Ameliyat genel anestezi altında ameliyathanede gerçekleştirilir. Bebeğin veya çocuğun fıtık durumuna göre açık veya laparoskopik yöntemlerle kapalı şekilde ameliyat gerçekleştirilebilir. Açık ameliyatlarda kasık bölgesinde küçük bir kesi oluşturulur. Kapalı ameliyatlarda ise göbek bölgesinden 3 milimetrelik bir kamera ile karın içinden fıtık bölgesine görüntüleme sağlanır. Deri altından gerçekleştirilen müdahalelerle fıtık tedavisi sağlanır. Her iki ameliyat türü ardından da hasta bir gün hastanede kontrol altında tutulur.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR