Whatsapp

Mide Botoksu Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Anasayfa » Blog » Mide Botoksu Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Günümüzün ciddiye alınması gereken sağlık sorunları arasında yüksek kilo ve beraberinde gelen obezite hastalığı yer alır. Tek başına diyet ile hedeflenen kilo kaybını başaramayan veya iştah kontrolü sağlamakta zorlanan kişiler için çeşitli obezite tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemlerin büyük bir kısmını cerrahi müdahaleler oluştururken mide balonu ve mide botoksu gibi uygulamalar alternatif yöntemler arasında yer alır. Mide botoksu ile iştah kontrolü sağlanması ve kişilerin daha hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermesi hedeflenir. Uygulanması kolay ve zahmetsiz bir şekilde başarılı sonuca ulaşım sağlayan bu yöntem ile her yıl binlerce kişi ideal kilolarına kavuşur. Mide botoksu özellikle ameliyat korkusu olan kişiler için de ideal bir yöntemdir. Endoskopi ile gerçekleştirilen işlem ardından hastalar günlük hayatlarına kolayca devam edebilir. Tüm bu olumlu özellikleri mide botoksu hakkında merak uyandırır. İşte, mide botoksu hakkında bilinmesi gereken beş şey.

Mide Botoksu Nasıl Etki Eder?

Mide botoksu sıkça duymaya alışık olduğumuz diğer botoks uygulamaları ile benzer bir yöntemdir. Botulinum toksini bir diğer adı ile botoks endoskopi yöntemi ile mide kaslarına uygulanır. Botoks maddesi mide kaslarını etkisiz hale getirerek mide hareketliliğini yavaşlatır. Bu durum mide boşalma süresinin uzamasına ve tokluk hissiyatının artmasına neden olur. Açlık problemi veya yeme atakları yaşayan kişiler için bu problemlerin önüne geçmek üzere uygulanabilecek ideal bir yöntemdir. Kişiler hissedecekleri tokluk hissi ile daha az yemek yeme alışkanlığı sergileyecek ve beraberinde kilo verecektir. Sağlıklı beslenerek ve düzenli egzersiz ile mide botoksu uygulaması ardından 15- 20 kilo arası kilo kaybı sağlanabilir. 

  İdrardan Kan Gelmesi: Hematüri Nedir?

Mide botoksu tamamı ile sağlıklı bir uygulama olup midede kalıcı bir tahribat yaratmaz. Uygulama ardından 10 gün içerisinde etki etmeye başlayarak, 6- 8 ay içerisinde etkisini azalarak kaybeder. 

Mide Botoksu Süreci Nasıldır?

Mide botoksu, vücut kitle indeksi 27-35 kg/boy² üzerinde olan, uzun süreli diyetler ile hedeflenen kiloya erişemeyen, obezite ameliyatına yönelik endişe duyan ve iştah problemi olan kişilere uygulanan bir yöntemdir. Operasyon öncesinde genel cerrah ile gerçekleştirilen ön görüşmede hastanın botoks için uygun olup olmadığı değerlendirilir. 16- 65 yaş arasında genel sağlık durumu elverişli olan her bireye mide botoksu uygulanabilir. Doktor ile gerçekleştirilen ön görüşme ardından hastanın uygun bulunması halinde operasyon için gün belirlenir. 

Mide botoksu sedasyon altında uygulanan ağrısız ve acısız bir işlemdir. Endoskopi yöntemi ile gerçekleştirilen işlem 15- 20 dakika içerisinde tamamlanır. İşlem ardından hasta birkaç saat hastanede dinlendirilir ve ardından aynı gün içerisinde taburcu edilir. Uygulamanın ilk gününden itibaren beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekir. Bu noktada doktorunuzun ekibinde görev alan diyetisyenler ile çalışarak sağlıklı beslenmeye de bir adım atılabilir.  

Mide Botoksu Ardından Beslenme Süreci

Mide botoksu sonrasında beslenme sürecine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Hedeflenen kilo kaybına ulaşım sağlamak için diyetisyen tarafından hazırlanan beslenme programları uygulanmalıdır. Mide botoksu uygulamasından sonra ilk bir hafta sıvı beslenilmelidir. Bu süre içerisinde iştah kaybı olan midede rahatsızlık hissi oluşmaması ve hastalarda besin açığı olmaması adına sıvı beslenme verilir. Bu noktada su, şekersiz meyve kompostosu, laktozsuz süt, yağsız et suyu veya protein ilaveli sıvı karışımlar tüketebilir. Birinci haftanın sonunda ise lifli sebzelere geçilir. Lifli sebzeler ile bağırsak düzenin sağlıklı bir şekilde devam etmesi sağlanır. Çok yağlı veya kızartma yiyeceklerden uzak durularak, haşlama, fırında veya az zeytinyağı ile pişirilmiş lifli sebzelere beslenmede yer verilebilir.

  Vejetaryen Diyeti Nedir?

3.haftayla birlikte hasta et tüketimine başlayabilir. Rahatsızlık hissi yaratmaması adına tüketilmesi gereken porsiyon miktarı diyetisyen tarafından belirlenir. Izgara, haşlama veya fırında pişirilen az yağlı et veya tavuk ile hastanın günlük beslenmesi besin çeşitliliği ile zenginleştirilir. Kızartma ve işlenmiş et grubundan uzak durulması gerekir.

3.haftanın ardından hastanın kilo vermesi devam ederken Akdeniz Diyetine geçiş yapılır. Akdeniz tipi beslenme, sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme alışkanlığının benimsenmesini destekleyen bir diyet şeklidir. Taze sebze ve meyve tüketimine yer verilen bu beslenme alışkanlığı zayıflama sürecini de destekler. Tüm bu adımlarda diyetisyen takibi sağlanarak hastanın diyete uyumunun maksimum düzeyde olması hedeflenir. Mide botoksu ile 6 ay kadar diyetisyen takibinin bir arada götürülmesi önerilerek hedeflenen kilo kaybına ulaşılabilir. Bu 6 aylık süreç içerisinde diyetisyeniniz sık sık beslenme düzenlemesi yaparak, diyet sürecinizin eğlenceli ve uygulanabilir olmasını sağlayacaktır. 

Mide Botoksu Bağırsak Düzenini Olumsuz Etkiler Mi?

Bağırsak tembelliği veya irrite bağırsak sendromu yaşayan kişilerde endişe yaratan durumlardan biri tuvalet düzenidir. Mide botoksu, mide kaslarına etki eden bağırsak hareketlerine hiçbir şekilde müdahale gerçekleştirmeyen bir uygulamadır. Botoks uygulaması sadece midenin düz kaslarına gerçekleştirilir ve bu işlem sinirler üzerinde herhangi bir tahribata neden olmaz. Mide botoksu ardından diyetisyen ile yapılacak görüşmede mevcut bağırsak hastalıklarına mutlaka değinilmelidir. Diyetisyeniniz size özel hazırlayacağı beslenme programında bağırsak yapınız için uygun besinlere yer vererek bağırsak düzeninizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekleyebilir. Yüksek lifli taze sebze ve meyveler ile bağırsak hareketliliğin sekteye uğramasının önüne geçilebilir. 

Mide Botoksu ve Mide Balonu Arasındaki Fark Nedir?

Obezite cerrahi yöntemlerine ek olarak geliştirilen her iki yöntem hastalarda kafa karışıklığı yaratabilir. Mide botoksu ve mide balonu birbirinden son derece farklı iki uygulamadır. Ortak noktalarından biri her iki yönteminde endoskopi ile gerçekleştiriliyor olmasıdır. 

  Çocuklarda Obezite Belirtileri Nelerdir?

Mide botoksunda, mide düz kasları üzerine botoks uygulaması yaparak kas hareketlerinin yavaşlatılması hedeflenir. Mide balonunda ise mide içerisine özel materyaller ile hazırlanmış bir balon yerleştirilir. Balon mide hacminin büyük bir bölümünü kaplar ve kişiler ciddi ölçüde bir iştah kaybı yaşar. Küçülen mide hacmi sayesinde daha az yemek yiyerek hasta kilo verir. Mide balonunda da işlem ardından beslenme son derece önemlidir. Bundan dolayı yine bir diyetisyen ile çalışılmalıdır.

Elips yutulabilir mide balonu olmaması halinde mide balonunu çıkarmak için ikinci bir operasyon daha geçirilir. Bu işlem yine endoskopi ile gerçekleştirilir ve mide balonunun alınması için uygulanır. Mide balonları 6 veya 12 aylık olabilir. Sürenin dolmasıyla birlikte mide balonunun alınması gerekir. Elips yutulabilir mide balonunda ise balon süreç içerisinde kendi patlayarak doğal yöntemler ile vücuttan atılabilir. 

Mide balonunda mide içerisine yerleştirilen bir cisim olmasından dolayı operasyon ardından bazı hastalarda mide bulantısı veya ağrı semptomu oluşabilir. Ancak her iki semptomda geçici olup birkaç gün içerisinde azalarak geçer. Botoks uygulaması ardından bahsedilenler gibi bir yan etki oluşmamaktadır.

Hasta için ideal olan uygulamaya hekimin hasta değerlendirmeleri ve hastanın hedefleri doğrultusunda karar verilmelidir. Her iki süreçte hastaya detaylıca anlatılır. Hastanın süreç hakkındaki görüşleri de önemli olduğundan tedavi başarısı için tüm sürecin bilinmesi büyük önem taşır. Mide botoksu ve mide balonu tekrarlanabilen uygulamalardır. Aynı hastaya belirli aralıklar ardından her iki uygulama da yapılabilir. 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR