Whatsapp

Safra Kesesi Polip

Anasayfa » Blog » Safra Kesesi Polip

Safra kesesi, sindirim sisteminde rol alan karaciğerin ürettiği safrayı depolayan bir organdır. Safra kesesinde meydana gelen kasılmalar ile biriken safra bağırsağa boşalır. Bu sayede bağırsaklarda da sindirim devam eder. Polipler ise tüm sindirim sisteminin iç yüzeyini oluşturan epitel hücrelerinin değişmesine bağlı oluşurlar. Epitel hücrelerin bulundukları yerlerde büyümeleri ve değişik çaplarda yumrular oluşturmaları polip olarak adlandırılır. Safra kesesinde bulunan epitel hücrelerde farklılaşma olması halindeyse safra kesesi polipi oluşur. Oluşan polipler kanserleşme riski taşıdığından mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Gerekli durumlarda safra kesesi alınarak polip gelişimine bağlı kanser oluşma riskinin önüne geçilir.

Safra Kesesi Polip Nedir?

Safra kesesi polipi kesenin iç duvarlarında bulunan epitel hücrelerinin zar yapısında başlar. Poliplerin büyümesi ve artmasıyla beraber ise polip sapları organ boşluğuna doğru büyür. Büyümeyle beraber safra kesesinin boşaltım kanalı üzerinde baskı oluşturabilirler. Özellikle yağ sindiriminde görev olan safra sıvısının yeteri kadar bağırsağa geçmemesi halinde sindirime yönelik sorunlar açığa çıkabilir. Safranın yeteri kadar bağırsağa salgılanmaması durumunda ise safra kesesinde iltihaplar açığa çıkabilir. Poliplerin küçük olması durumunda genellikle herhangi bir bulgu gözlenmez. Polipler genellikle %95’e kadar iyi huylu yapılardır ancak düşük ihtimalle de olsa kanserleşme riskine sahip olabilirler. 12 mm ve altındaki polipler iyi huylu kabul edilirken çapı 1 santimden yüksek olan polipler kanserleşme riskine sahiptir. 2 santimden büyük olanlar ise safra kesesinde kanser gelişme riskini oldukça yükselir.

Safra kesesi polipleri farklı türlere ayrılır. Polip oluşturan içeriğe bağlı olarak safra türleri de değişkenlik gösterir. Safra kesesi polipleri genellikle kolesterol içeren poliplerdir. Bu yapılar iyi huylu olup kanserleşme özellikleri oldukça düşüktür. Diğer polip türleri ise adenomyomlar, inflamatuar polipler veya adenomatöz yani gerçek poliplerdir. Adenomatöz poliplerin kanserleşme potansiyeli %25 oranındadır.

  Diyet- Ekmek İlişkisi

Safra Kesesi Polip Neden Olur?

Safra kesesi polipleri neden oluştuğu tam olarak belirlenememiştir. Ancak yapılan çalışmalarda kesin bir ilişki bulunmasa dahi 40 yaşının üstünde olan kadınlarda safra kesesi polipi gelişme ihtimalinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Diyabet ve obeziteye bağlı da polip gelişiminin gözlemlenebileceği düşünülür. Genetik faktörler ve yağ metabolizmasında meydana gelen bozukluklar da safra kesesinde polip oluşumuna sebebiyet verebilir.

Safra Kesesi Polip Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi polipleri bazı kişilerde herhangi bir belirtiye sebep vermeyebilir. Belirti verdikleri vakalarda ise aşağıdaki semptomlar gözlemlenebilir.

  • Şişkinlik
  • Karın sağ üst kadranında rahatsızlık hissi
  • Mide bulantısı
  • Yiyeceklere karşı tolerans kaybı gözlenmesine bağlı olarak artan sindirim şikayetleri

Safra Kesesi Polipleri Nasıl Yok Edilir?

Safra kesesi polipleri ameliyat yöntemleri ile yok edilir. Polipin boyutunun 5 milimetrenin üzerinde olması halinde cerrahi müdahalelere başvurulur. Safra kesesinde polip temizlenmesi yerine direkt olarak safra kesesi alınır. Bu sayede yeniden polip oluşumunun da tamamıyla önüne geçilir. Polipler tekrarlayabilen ve sıkça gözlemlenen sağlık problemleridir.

Safra kesesi poliplerinde, safra kesesinde çapı bir santimden büyük polip olması, bir santimden küçük birkaç adet polip olması ve kesedeki polipin bir santimden küçük olmasına rağmen hastada şikayet oluşmasına sebep olması halinde cerrahi müdahalelere başvurulur.

Safra Kesesi Polip Ameliyatı Riskli Midir?

Safra kesesi polip ameliyatı anestezi içeren her ameliyatta olduğu gibi anesteziye bağlı risklere sahiptir. Bunun yanı sıra söz konusu bir organ çıkarma işlemi olduğundan iç organlara yönelik bir kanama riskiyle de karşılaşılabilir. Ancak ameliyatın uzman bir cerrah tarafından gerçekleştirilmesi halinde ameliyat sırasında gelişecek riskler minimum düzeye indirilir.

Safra kesesi ameliyatları genellikle 45 dakika içerisinde tamamlanan ameliyatlardır. Polipin boyutunun alınması gereken bir düzeyde olması halinde kanserleşme riskinin önüne geçmek ve sindirim problemlerini önlemek üzere safra kesesi alınabilir.

  Addison Hastalığı

Safra Kesesi Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra kesesi polipi tedavisinin ideal bir şekilde planlanabilmesi için öncelikle doğru teşhis konulması gerekir. Safra kesesi polipleri genellikle farklı bir hastalık incelemesi sırasında tespit edilirler. Tanı için genellikle girişimsel olmayan yöntemler kullanılır. Batın ultrasonografisi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) veya minimal girişimsel radyolojik tanı yöntemleriyle teşhis gerçekleştirilir. Endoskopik ultrasonografi de kullanılabilir. Safra kesesi poliplerinin boyutunun tespit edilmesiyle gerekli tedavi planlaması yapılır. 20 milimetrenin üzerindeki safra kesesi polipleri kanser gibi düşünülür ve kısa süre içerisinde ameliyat ile safra kesesi alınır. 10 ve 20 mm arasındaki polipler ise kanser şüpheli olacağından yine safra kesesi vücuttan uzaklaştırılır. Safra kesesi polipleri çapı genellikle bir santimin altında olduğundan herhangi bir şikâyete sebebiyet vermedikleri müddetçe müdahale ihtiyacı yaratmazlar. Ancak yemeklerden sonra ağrı, bulantı, şişkinlik veya ateş gibi semptomların gözlemlenmesi ile yine ameliyata başvurulur. 5 milimetrenin altındaki polipler 6 ay arayla ultrasonografi ile kontrol edilirler. Büyüme gözlemlenmediği halde ameliyata başvurulmaz ve sadece düzenli takipleri sağlanır. İlk gözlemin 3 ay içerisinde, her şeyin yolunda olması halinde bir sonraki ultrasonografi çekiminin 6. ayda olması önerilir. Poliplerde hiçbir büyüme gözlemlenmemesi halinde ise yılda bir ultrasonografi çekimiyle kontrol sağlanmalıdır.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR