Whatsapp

Diyete Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenle

Anasayfa » Blog » Diyete Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenle

Fazla kilolarından kurtulmak veya ideal kiloya ulaşmak için kilo almak isteyen kişiler diyet yapma fikri ile yüz yüze gelir. Diyet yapmak düşünüldüğü gibi sadece zayıflamaya yönelik bir faaliyet değildir. Diyet süreci kişilerin sağlıklı kilosuna ulaşmak veya çeşitli hastalıklara karşı mevcut sağlığını korumak veya iyileştirmek için uyguladığı beslenme davranışlarıdır. Diyet sürecinde kişiler sağlıklı beslenmeyi öğrenmeye ve sağlıklarına uygun beslenme şeklini benimsemeye yönelik bir eğitim gibi düşünebilir. Diyet uzun soluklu bir süreç olduğundan beraberinde motivasyon ve doğru bilgi gerektiren bir süreçtir. Bundan dolayı diyet yapılmadan öncesinde psikolojik olarak bir hazırlık yapılması süreç içerisindeki başarı oranını ve mutluluk düzeyini arttırır.

Diyet sürecinden istenilen verimin elde edilebilmesi için diyete başlamadan önce bilinmesi gerekenlere bir göz atılması gerekir. Daha sağlıklı bir işleyiş ve hedeflenen kiloya ulaşılması için diyet süreci ciddiye alınması ve emek gösterilmesi gereken bir dönemdir. Bu noktada bazı ipuçlarına değinilerek kişilerin diyet yapması daha kolay bir hale getirilebilir. Uygulanan diyet programları daha sağlıklı olarak kişilerin yaşam kalitesini arttırabilir. Diyete başlamadan önce bilinmesi gerekenler ile tüm bu başlıklar hayata kavuşturulabilir. 

Diyet Motivasyon Gerektiren Bir Süreçtir

Diyet yapmak beraberinde bazı yasaklı besinleri veya tüketim miktarı kısıtlanması gereken besinleri getirebilir. Bunlar fast- food veya rafine şekerli gıdalar olabileceği gibi bazı özel sağlık problemlerinde kişinin vücut örüntüsüne olumsuz yönde etkisi olabilecek sağlıklı gıdalar da olabilir. Doktor veya diyetisyen tarafından gerçekleştirilecek olan önerilere uyum sağlanabilmesi için kişinin bu sürece hazırlık yapması ve psikolojik olarak kendini hazırlaması gerekir. Hedeflenilen kiloya ulaşmak veya hedeflenen sağlıklı vücut kompozisyonuna sahip olunabilmesi için diyete başlamadan önce mutlaka motivasyon sağlanmalıdır.

  İstemsiz Kilo Kaybı Neden Olur?

Diyet sırasında motivasyon düzeyinde azalmalar veya çoğalmalar gözlemlenebilir. Örneğin; kilo vermek isteyen bir kişinin diyetin ilk haftalarıyla beraber yüksek miktarda kilo vermesi sürece olan motivasyonunu arttırır. Ancak beklenen kilonun verilememesi veya kişinin diyet yapmaktan sıkılması ise motivasyonu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tür noktalarda yeniden motivasyonu sağlamak üzere çalışmalar yapılmalıdır. Bu durum kişiye özel belirlenmesi gereken bir durum olup gerekli motivasyonun sağlanması ardından süreç daha sağlıklı bir şekilde işleyecektir. Diyet süreci pes edilmemesi gereken ve kişinin kendine inanması gereken bir süreçtir.

Sağlıklı Bir Diyet Süreci İçin Belirli Kan Tahlillerine İhtiyaç Vardır

Diyet sürecinde diyetisyen desteği alacak olan kişilerden bazı kan tahlili sonuçları istenir. İstenilen tetkikler arasında insülin değerleri, kolesterol seviyeleri, karaciğer enzimleri, tiroit hormonları, kandaki demir düzeyi ve B12 ve D vitamini değerleri yer alır. Her bir kan değeri kişiye uygun beslenme programının belirlenmesinde önemli bir role sahiptir. Kolesterol seviyesi yüksek olan kişilerin günlük tüketmesi gereken kolesterol miktarına dikkat edilmesi ve bununla beraber protein kaynaklarının dağılımına özen gösterilmesi gerekir. Demir, B12 ve D vitamini eksikliği olan kişilerde kilo verme süreci zorlaşabilir. Bununla birlikte demir eksikliği bulunan kişilerin demir düzeylerini artırmaya yönelik bir beslenme programı uygulaması gerekir. Tiroit hormonlarında artış veya azalış durumları da kişinin kilo alma veya vermesini yakından etkiler. Örneğin; hipotiroidi problemiyle karşılaşan kişilerin zayıflama süreci daha zor olabilir. Hipertiroidi hastalığının ise kilo alması zorlaşabilir. Bu tür bir durumda kişilerin buna yönelik bir beslenme programı uygulaması hem süreç başarısını hem de hastanın sağlığını korunmasını sağlar.

Kan tahlili görülmeden veya internet üzerinden bulunacak bir diyet listesi mevcut sağlık durumunu olumsuz yönde etkileyebilecek güce sahip olabilir. Bundan dolayı diyet süreci öncesinde bilinçli bir şekilde süreç planlanması yapılmalı ve mümkünse bir diyetisyen kontrolünde süreç takip edilmelidir.

  Raşitizm Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Diyet Kişiye Özgü Olmalıdır

Her bir bireyin ihtiyacı olan enerji miktarı ve bu enerjinin hangi besinlere ne oranda dağılması gerektiği değişkenlik gösterebilir. Kişilerin beslenme alışkanlıkları da diyet sürecini birebir olarak etkiler. Örneğin; kahvaltı alışkanlığı olmayan bir bireyin kahvaltı etmesiyle zorunlu tutulan bir diyet listesi uygulaması süreç içerisindeki motivasyonu olumsuz yönde etkileyebilir. Hiç kabak yemeyen birinin kabak diyeti ile zayıflamaya çalışması diyetten soğumasına ve beraberinde gelen başarısızlık ile kendini başarısızlık ile suçlamasına sebebiyet verebilir. Bu tür durumların hepsi bir travma yaratarak kişilerin, ideal kilolarına ulaşmayı imkansız gibi görmesiyle sonuçlanır. Tüm bunların yanı sıra kişinin boyu, kilosu, yaşı, cinsiyeti veya yaşadığı coğrafi düzen alması gereken enerji miktarını etkiler. Kişiye özgü planlanan bir diyette tüm bu unsurlara dikkat edilerek bir diyet listesi oluşturulur. Bu sayede kişinin diyeti uygulayabilmesi daha kolay olur ve hedeflenen kilolara ulaşmak daha kolay bir hale gelir.

Diyetisyen Desteği Alınması Diyet Sürecini Kolaylaştırır

Diyetisyen, kişinin kan değerlerine ve mevcut sağlık durumuna göre bir diyet programı planlayarak sağlıklı bir diyet süreci geçirilmesini sağlar. Kilo vermek isteyen kişiler için sağlıklı beslenme alışkanlığının hayatının bir parçası haline getirilmesi üzerine eğitim gerçekleştirir. Verimli bir süreç ardından kişiler verdikleri kiloları kısa bir süre içerisinde geri alma gibi bir problemle karşılaşmaz. Kişi alacağı destekle diyet sürecini sağlıklı beslenme alışkanlığına çevirerek sürdürülebilir kılabilir. 

Diyetisyen kontrolünde gerçekleşmeyen diyet süreçlerinde kişiler özgür iradesini belirli bir süre ardından kaybedebilir. Bazı durumlarda ise kişi ihtiyacı olmamasına rağmen besin kısıtlamalarına giderek mevcut diyet sürecini zorlaştırabilir. Diyetisyen tüm bu durumların önüne geçerek kişinin tam olarak ihtiyacı olan besinlerle beslenmesini ve ideal kilosuna ulaşmasını daha kolay bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar.

  Fıtık Ameliyatı

Bazı kişiler için düzenli olarak biri tarafından takip edilmek diyete olan bağlılığı arttırır. Diyetisyen tarafından yapılacak haftalık veya iki haftada bir olan görüşmelerde kişiler daha fazla sorumluluk sahibi olarak diyet sürecini iradesini kaybetmeden daha kolay bir şekilde tamamlayabilir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR