Kilo Vermeyi Yavaşlatan Sebepler Nelerdir?
Yüksek miktarda kilo alımı yaşamı olumsuz yönde etkileyebilen ve beraberinde obezite gibi ciddi bir hastalığa sebep olabilen bir sağlık problemidir. Bu durumun önüne geçmek isteyen kişiler beslenme alışkanlıklarını düzenleme ve günlük hayatlarına egzersiz ekleme gibi davranışsal değişimlere yönelebilir. Ancak bazı durumlarda kişiler yeteri kadar çaba sarf etse bile hedefledikleri miktarda kilo kaybedemeyebilirler. Bu durum kişilerde uzun vadede sağlıklı beslenmeye yönelik önyargı oluşmasına sebep olabilirken kişilerin zayıflamaktan vazgeçmesi gibi olumsuz bir senaryo ile sonuçlanabilir. Bu noktada pes edilmeden öncesinde kişilerin bir sağlık değerlendirmesi altına girmesi gerekir. Özellikle kişilerin ne tür bir beslenme programı uyguladığı incelenmelidir. Bazı durumlarda düşük kalorili beslenmek avantajlı bir durum gibi görülürken uzun vadede bu kilo vermeyi yavaşlatan bir sebebe dönüşebilir. Bu kilo vermeyi yavaşlatan sebepler arasında en sık karşılaşılan sebeplerden biri olurken kilo vermeye yavaşlatan çok sayıda etken bulunabilir.
Kilo Vermeyi Zorlaştıran Faktörler
Kilo vermeyi zorlaştıran faktörlerde ilk sırada genetik yatkınlık yer alır. Aile içerisinde yüksek kilolu bireylerin bulunması özellikle bu kişilerin direkt olarak anne ve baba olması çocuğun da genetik olarak kilo almaya yatkınlığı ile sonuçlanabilir. Özellikle birinci derecede akrabalarda obezite söz konusu olması halinde çocukta da obezite görülme oranı oldukça yükselir. Bu durum beraberinde kilo vermede zorlukları getirir. Genetik olarak aktarılan karbonhidrat ve yağ depolanmasındaki bozukluklar kişilerde iştahın açılmasına ve yemek yeme miktarının artması ile sonuçlanabilir. Ailenin kilo kaybetmeye yönelik tutumu da kişiyi olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle daha öncesinde diyet konusunda başarısızlığa uğramış ebeveynler istemsiz bir şekilde evlatlarının da diyet sürecini olumsuz yönde etkileyebilir.
Düşük kalorili diyet uygulama da düşünülenin aksine zayıflamayı olumsuz yönde etkileyen bir başlıktır. Yukarıda da bahsedildiği gibi en sık karşılaşılan problemlerden biri olan bu durum diyetisyen gözetiminde olmadan hızlı kilo vermek için yapılır. Kişiler düşük kalorili bir diyet sayesinde başta hızlı bir şekilde kilo verirken belirli bir süre ardında kilo vermeleri durur. Hatta belirli bir sürenin sonrasında kişiler diyet yapmasına rağmen kilo almaya başlayabilir. Bunun temelinde vücudun açlık sendromuna girmesi yer alır. Açlık sendromunda vücut, metabolizma hızını düşürmeye başlar ve tükettiği her bir besini depolama eğilimine girer. Bu durum kilo vermeyi zorlaştırdığı gibi beraberinde günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyecek olan çeşitli sağlık problemleri de getirir. Düşük kalorili diyetlere bağlı olarak kişiler; kabızlık, düşük tansiyon, kalp ritminde bozukluk, kansızlık ve depresyon gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilir. Zayıflamanın aksine düşük kalorili diyetler yaşamı ciddi oranda olumsuz yönde etkiler.
İlaç Kullanımı Kilo Vermeyi Etkiler Mi?
Her bir ilaç kullanımı kilo verme veya alma mekanizması üzerinde etkili değildir. Ancak özellikle antidepresan ve kortizol türevi ilaçlar kilo alımı ve kaybıyla ilgili ciddi etkilere sahiptir. Depresyon tedavisinde tercih edilen ilaçların trisiklik ve monoamin oksidaz inhibitörü türünde olması halinde ilaçlar kilo vermeyi zorlaştırabilir. Benzer bir etki kortizol içinde gözlemlenir. Kortizolün ilacı kullanan kişilerde, vücut yağ depolama eğilimine girerek daha zor kilo kaybedebilir veya kişilerde iştah artışı görülebilir. Bu tür durumlarda beslenme planına ekstradan dikkat edilmeli ve sağlık durumunun uygun olması halinde egzersiz yapılmalıdır.
Menopoz Döneminin Kilo Verme Üzerinde Etkisi Nedir?
Kadınlarda ilerleyen yaşlarla birlikte menopoz dönemi gerçekleşir. Menopozda östrojen ve progesteron hormonunun azalmasıyla menstrüasyon döngüsü tamamen sona erer. Menopoz vücut için doğal bir süreç olup hastalık olarak görülmemelidir. Ancak menopoz ardından bazal metabolik hızda azalmalar gözlemlenir. Özellikle bel çevresinde yağlanma oranı artar ve kişilerin ihtiyaç duyduğu besinler farklılaşabilir. Kilo verememe veya kilo alma menopoz döneminde sıkça karşılaşılan bir durum olup kişilerin bir diyetisyen desteği alarak zayıflaması önerilir.
Kadınsal hormonlar kilo verme üzerinde genel olarak etkilidir. Günümüzde görülme oranı artan polikistik over sendromunda da kişilerin kilo vermesinin zorlaştığı gözlemlenmiştir. Kronik bir endokrin hastalığı olan polikistik over sendromu adet düzensizliklerine ve kilo alma belirtilerine sebep olabilir. Vücuttaki yağ dokusunun artmasına bağlı olarak kilo alımıyla beraber hormon dengesizliği artabilir. Bundan dolayı polikistik over sendromlu bireylerin mutlaka beslenme alışkanlığını düzenlemesi ve mümkünse bir diyetisyenden desteği alması gerekir.
Hormonsal Düzensizlikler ve Kilo Verememe Arasındaki İlişki
Hormonlar vücuttaki birçok fizyolojik fonksiyonun doğru bir şekilde işlemesi üzerinde etkilidir. Hormonlar sayesinde her bir organ uyum içerisinde çalışabilir ve vücut metabolik döngüsünü sürdürebilir. Ancak bazı hormon seviyelerinde dengesizlikler olması beraberinde metabolizma hızını etkileyebilir ve kişilerin kilo alıp vermesine neden olabilir. Aldosteron, progesteron, kortizol, östrojen, prolaktin, büyüme hormonu ve ACTH gibi hormonlar kilo alıp verme mekanizmasıyla ilişkilidir. Bu hormonların seviyelerindeki dengesizlikler metabolizma hızında değişimlere sebebiyet vererek kişinin kilo almasına neden olabilir. Tiroit bezinin az çalışması durumu olan hipotiroidide metabolizma hızı ciddi oranda yavaşlayabilir. Bu durum beraberinde kilo artışını getirebilir veya kilo vermeyi zorlaştırabilir.
Vitamin ve Mineraller Eksikleri
Bir diyetisyen kontrolüne başlanıldığında diyetisyenler genellikle ilk muayeneden öncesinde kişilerden bazı kan tahlilleri ister. Açlık kan şekeri, kolesterol veya ürik aside bakılan bu kan değerlerinde bazı vitamin ve minerallere de yer verilir. Bunlar B12 vitamini, D vitamini ve demirdir. Bu vitamin ve mineraller kilo verme mekanizması üzerinde oldukça önemli rollere sahiptir. Eksikliklerinin olması halinde kişiler sıkı bir diyet programı uygulasa bile hedefledikleri kilo kaybına ulaşamayabilir. Herhangi bir vitamin veya mineral eksikliğinin olması halinde bu eksikliğin bir uzman kontrolünde gıda takviyeleri ile kapatılması gerekir. Doktorunuz tarafından reçete edilebilecek takviyeler ile vitamin mineral açıkları kapatılabilir. Uygulanacak olan diyette bu vitamin ve mineral kaynaklarına sahip besinlere yer verilmelidir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR