Whatsapp

Fibroadenom Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Anasayfa » Blog » Fibroadenom Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Meme dokusunda gelişen fibroadenomlar genellikle iyi huylu olan kitlelerdir. Bağ dokusu ve bez dokusunun anormal büyümesi sonucu oluşan fibroadenom oluşumu görülme sıklığı oldukça yüksektir. Genellikle tedavi edilmesi gerekmeyen ve ciddi belirtiler açığa çıkarmayan bu durumun kontrol altında tutulması önem taşır. Nadir de olsa fibroadenomlar kanserleşme riski taşıyabilir ve erken müdahale şansı ile bireyin sağlığının olumsuz yönde etkilenmesinin önüne geçilebilir. 

Fibroadenom Nedir?

Fibroadenom, kadınların meme dokusunda yaygın olarak görülen iyi huylu bir tümördür. Meme bezlerinin bağ dokusu ve bez dokusunun anormal büyümesiyle gelişen bu tümörler genellikle genç kadınlarda görülür. Özellikle ergenlik döneminde veya doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda görülme sıklığı fazladır. Fibroadenomlar, genellikle bir semptoma neden olmazlar veya ağrı geliştirmezler. Her iki memede de açığa çıkabilen bu durumda tek bir tümör veya birden fazla küçük, yuvarlak veya oval şeklinde kitle gelişebilir. Fibroadenomların boyutları değişebilir ve 1 ila 3 cm aralığında olabilirler. Fibroadenomlar genellikle hareketlidir ve cilt altında rahatlıkla kaydırılabilirler.

Fibroadenomlar genellikle iyi huyludur. Nadir olarak büyüyebilen fibroadenom var yine nadir vakalarda kanserleşebilirler. Bu nedenle tespit edilmeleri halinde düzenli kontrol altında tutulmaları önerilir.

Fibroadenom Türleri Nelerdir?

Fibroadenomların farklı alt tipleri bulunur. Bulundukları tiplere göre kontrol altında tutulan veya müdahale edilen fibroadenomlar 4 farklı kategoride değerlendirilebilir.

Basit fibroadenomlar, en sık görülen fibroadenom türüdür. Genellikle tek bir kitle olarak ortaya çıkarlar ve düzenli bir şekle sahiplerdir. Bu fibroadenomlar genellikle küçüktür ve kanserleşme riskleri düşüktür. Basit fibroadenom genellikle herhangi bir ağrıya neden olmamaktadır.

  Huzursuz Bacak Sendromu ve Beslenme

Kompleks fibroadenomlar ise daha karmaşık bir hücre düzeni vardır. Bazı kompleks fibroadenomlar içerdikleri kistik bölgeler veya kalsifikasyonlar nedeniyle görüntüleme testlerinde daha belirgindirler. Basit fibroadenomlara göre kompleks fibroadenomların kanserleşme riski daha yüksek olabilir.

Jiant fibroadenomlar bir diğer deyişle dev fibroadenomlar, diğer çeşitlere göre daha büyük boyutlarda olan tümörlerdir. Genellikle 5 santimden daha büyük boyutlara sahiptirler. Bu tür fibroadenomların genç kadınlarda görülme oranı yüksektir ve büyüme potansiyelleri vardır.

Phyllodes tümörleri ise fibroadenomların hücrelerinin daha anormal büyümesiyle karakterizedir. Phyllodes tümörleri daha büyük boyutlarda olabilir ve bazı durumlarda malign (kötü huylu) hale gelebilir. Bu nedenle, tanı konduğunda ve takip edildiğinde yakından izlenmeleri önemlidir.

Fibroadenom Neden Oluşur?

Fibroadenom oluşumunun kesin nedeni günümüzde tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı etkenlerin fibroadenomların oluşumunda rol aldığı düşünülür. Bu etkenler arasında ilk sırada hormonal etkiler yer alır. Östrojen hormonu, fibroadenomların büyümesini teşvik edebilir. Östrojen hormonunun bu etkisinden kaynaklı olarak genç kadınlarda özellikle de ergenlik dönemindeki kadınlarda fibroadenom gelişme oranın daha yüksek olduğu düşünülür.

Fibroadenomlar genetik faktörler doğrultusunda da gelişebilir. Aile geçmişinde fibroadenom geliştirmeye yatkın olan bireylerin kız çocuklarında da fibroadenom gelişimi gözlemlenebilir. Ancak genetik faktörlerin fibroadenom gelişimindeki etkisi tam olarak aydınlatılamamıştır.

Meme dokusunun yapısal özelliklerinden kaynaklı da fibroadenomlar gelişebilir. Meme dokusunun yoğunluğu, fibroadenom riskini etkileyebilir.

Yapılan çalışmalar, sigara içme, obezite hastalığı ve beslenme faktörlerinin de fibroadenom geliştirme riski olduğunu gösteren niteliktedir.

Fibroadenom Belirtileri Nelerdir?

Fibroadenomun yaygın belirtisi meme dokusunda tek veya birden fazla kitle hissedilmesidir. Fibroadenom genellikle semptom açığa çıkarmaz. Ancak bazı kadınlarda fibroadenomlar nedeniyle semptomlar açığa çıkabileceği gözlemlenmiştir. Fibroadenom belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Ağrı
  • Meme şeklinde değişimler
  • Göğüste hassasiyet 

Fibroadenom Teşhisi Nasıl Konulur?

Fibroadenom teşhisi, genellikle bir dizi tanısal yöntem kullanılarak konulur. Kişinin meme dokusunda bir kitle hissetmesi halinde doktora başvurması gerekir. Sağlık uzmanı tarafından yapılacak olan gerekli değerlendirmeler ardından fibroadenom tanısı konulabilir. İlk aşama olarak meme muayenesi yapılır. Fibroadenomlar genellikle dokunularak hissedilebilen sert, hareketli ve düzgün sınırlara sahip kitlelerdir. Fiziki muayene sırasında elle hissedilebilen kitleler fibroadenomun bir habercisi olabilir. Bu hissedilen kitlelerin ne olduğunun anlaşılması üzerine görüntüleme testlerine başvurulur. Meme ultrasonu, meme monografisi gibi görüntüleme teknikleriyle fibroadenomun karakteristik özellikleri gözle görülebilir. Görüntüleme testlerinde şüpheli bir durumla karşılaşılması halinde ise iğne biyopsisine başvurulabilir. İğne biyopsisi ile kitlelerden hücre örnekleri alınır. Laboratuvar ortamında yapılan incelemeler ile fibroadenom doğrulanabilir.

  Yaz Diyeti

Görülen kitlenin çok büyük olması durumunda ise cerrahi biyopsi uygulanabilir. Bu uygulama kapsamında kitlenin tamamı cerrahi olarak çıkarılır ve patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir.

Tüm tetkikleri ardından hastada görülen kitlelerin fibroadenom olup olmadığının tanısı konulabilir.

Fibroadenom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Fibroadenomlar genellikle tedavi gerektirmez ve takip edilebilir. Ancak, büyümeleri veya semptomlara neden olmaları durumunda cerrahi olarak çıkarılabilirler. Cerrahi yöntemler arasında lumpektomi (kitlenin çıkarılması) veya eksizyonel biyopsi (kitle ve çevresindeki sağlam doku çıkarılması) yer alabilir.

Fibroadenom Ağrısı Nasıl Olur?

Fibroadenomlar genellikle ağrısızdır. Çoğu kadın, fibroadenomları fark etmeden geçirebilir ve herhangi bir semptom veya rahatsızlık yaşamaz. Ancak kitleye baskı uygulanması veya kitlenin hızlı büyümesi gibi durumlarda hafif bir ağrı hissedilebilir. Fibroadenomlarla ilişkili ağrı genellikle hafiftir ve sıkıcı veya baskı hissi şeklinde tarif edilebilir. Ağrı genellikle dönemsel olarak ortaya çıkabilir ve genellikle menstrüel siklusla ilişkili olmadığı görülür.

Fibroadenom Zamanla Geçer Mi?

Fibroadenomlar genellikle kendiliğinden geçmez. Bunlar genellikle kalıcı olan iyi huylu tümörlerdir. Ancak bazı durumlarda, fibroadenomlar kendiliğinden küçülebilir veya değişebilir. Bazı kadınlarda fibroadenomlar büyüme dönemlerinde ortaya çıkabilir ve zamanla stabil hale gelebilir veya küçülebilir. Özellikle ergenlik döneminde veya doğum kontrol hapı kullanımı sırasında oluşan fibroadenomlar, hormonal değişikliklerin etkisiyle zamanla azalabilir.

Diğer durumlarda, fibroadenomlar değişmeyebilir veya hatta büyüyebilir. Bu durumda, fibroadenomların boyutu veya semptomlarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi ve takip edilmesi önemlidir.

Fibroadenomlara Ne İyi Gelir?

Fibroadenomlar genellikle iyi huylu ve rahatsızlık vermeyen tümörlerdir ve çoğu zaman tedavi gerektirmezler. Bununla birlikte, bazı durumlarda semptomların hafifletilmesi veya genel sağlık için destekleyici önlemler almak faydalı olabilir. Bu noktada bireylere öncelikle sağlıklı beslenme alışkanlığı benimsemeleri önerilir. Antioksidan bakımından zengin bir beslenmeyle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde katkıda bulunulabilir.

  Apandisit Nedir?

Siz stres vücuttaki hormonal dengeleri etkileyeceğinden fibroadenoma sahip bireylerin stresten kaçınması ve stres yönetim teknikleri uygulaması önerilir.

Genel sağlık durumunu destekleyici bazı doğal takviyeler alınabilir. E vitamini, Omega 3 yağ asitleri, yeşil çay, probiyotik ve kurkumin gibi takviyeler bağışıklık sistemi fonksiyonlarını artırabilir. Ancak bu tür gıda takviyeleri kullanılmadan öncesinde mutlaka fibroadenom takibini sağlayan doktora danışılmalıdır.

Düzenli egzersiz yapma ve iyi uyku düzenine sahip olma da yine bağışıklık sistemini destekleyerek fibroadenomun ilerlemesi üzerinde etkiye sahip olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, destekleyici önlemler fibroadenomların kendisinin küçültme veya yok etme gücüne sahip değillerdir.

Fibroadenomlar Nasıl Küçülür?

Vücutta gelişen hormonal değişimler, büyüme faktörü veya doğum kontrol hapı kullanımının bırakılması gibi durumlardan kaynaklı olarak fibroadenomlar küçülebilir. Ancak bu durum kontrol edilebilen bir durum değildir ve fibroadenomların küçülmesi kendiliğinden gelişebilir.

Fibroadenom Kaç Cm Olursa Alınır?

Fibroadenomların tedavisi genellikle tümörün boyutuna, semptomlara ve hastanın tercihlerine bağlıdır. Genel olarak, fibroadenomların çoğu iyi huylu ve kanserleşme riski düşüktür. Bu nedenle, çoğu durumda tedavi gerekli olmayabilir ve takip edilebilir. Ancak aile geçmişinde meme kanseri olan 40 yaş üstü kadınlarda kitle boyutunun 2 cm üzerinde olması halinde kitlenin alınması önerilebilir. Ergenlik dönemindeki bireylerde fibroadenomun 5 cm üzerinde olması durumunda yine kitle alınması gündeme gelebilir. 

Fibroadenom Ele Gelir Mi?

Fibroadenomlar elle hissedilebilen sert kitlelerdir. Şekilleri sınırlı olan bu kitleler meme içerisinde hareket edebilir. Bir ağrı oluşumuna genellikle neden olmadığından kadınlar, rutin olarak yapmaları gereken meme kontrolleri sırasında fibroadenomu fark edebilirler. 

Fibroadenom Koltuk Altı Ağrısı Yapar Mı?

Fibroadenom boyutunun büyümesi ile nadir de olsa koltuk altı bölgesinde ağrı gelişebilir. Bu durum mutlaka doktor ile paylaşılmalı ve fibroadenom takip altına alınmalıdır. Kitle büyümeye devam etmesi halinde cerrahi müdahale ile alınabilir. 

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR