Whatsapp

Su Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Anasayfa » Blog » Su Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Su diyeti, hızlı bir şekilde kilo vermek isteyen kişilerin tercih ettiği, akademik olarak geçerli bir diyet yöntemi olarak kabul edilmeyen bir diyet şeklidir. Su tüketiminin yoğun olduğu ve katı gıda tüketiminin az olduğu bu diyet şeklinde amaç hızlı bir şekilde yüksek kilo kaybetmektir. Spesifik gıdalara yönelik diyet yapmak sağlık uzmanları tarafından eleştiriler toplar. Su diyeti de bunlardan biridir ancak popüler kültürle beraber su diyetinin de yoğun ilgi görmesi birçok kişinin su diyeti yapmasını sağlar.

Su Diyeti Nedir?

Günlük yaşamın temel öğelerinden biri olan su, vücuttaki neredeyse her fizyolojik süreç için gerekli olan bir öğedir. Fizyolojik süreçlerin verimli bir şekilde çalışmaya devam etmesi için insan vücudunun günlük ortalama 2- 2.5 litre su tüketimine ihtiyacı vardır. Özel sağlık durumlarında veya çocukluk ve yaşlılık dönemi gibi dönemlerde bu miktar değişkenlik gösterebilir. 

Su diyetinde ise günlük tüketilen besinler sıvı besinler ve su üzerine şekillendirilir. Vücutta bir detoks etkisi yaratmak ve ciddi kilolar kaybetmek isteyenlerin başvurduğu bir diyet şeklidir. Bol miktarda sıvı tüketimin sayesinde kalori yakımını artırmayı hedefleyen su diyeti, kilo vermeyi sağlayan bir diyet türü olarak bilinir.

Su Diyeti Nasıl Uygulanır?

Su diyeti, günlük tüketilen besinlerin sadece sıvı olduğu bir beslenme şeklidir. Günde en az 2 lt su veya sıvı alımı yapılması gereken diyette, su, meyve suyu ve sebze sularından faydalanılır. Sıvı tüketimi sayesinde vücutta tokluk hissi yaratılması sağlanır. Tokluk hissi beraberinde gelen düşük kalorili beslenme ise ortaya ciddi bir kalori açığı çıkaracağından kişiler hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar.

  Huzursuz Bacak Sendromu ve Beslenme

Su diyetinde sadece su tüketimi yanlış bir uygulamadır. Su besin içeriği açısından vücut için yeterli olmayan bir sıvıdır. Bu nedenle sıvı tüketimi meyve ve sebze suları ile mutlaka desteklenmelidir. Kişiler diyet süresi boyunca; taze sıkılmış elma suyu, ev yapımı portakal suyu, şekersiz ev yapımı limonata, maden suyu, papatya çayı gibi bitki çayları, domates ve salatalık suyu gibi çeşitli sıvılardan faydalanabilir.

Su diyeti uygulayan kişilerin 3 günden fazla bu beslenme şeklini uygulamaması önerilir. Ciddi kısıtlamalara sahip bir diyet şekli olduğundan uzun süreli uygulamalar beraberinde çeşitli sağlık problemleri getirebilir.

Su Diyeti Ne Zaman ve Kimler Tarafından Uygulanabilir?

Su diyeti genellikle yetişkinlik dönemindeki kişiler tarafından uygulanan bir diyettir. 3 gün gibi kısa bir süre için uygulanması önerilen bu diyet şekli çocuklar ve yaşlılar için sakıncalı olabilir. Kan sulandırıcı veya kalp ilaçları, bağışıklık sistemine yönelik ilaçlar veya kanser tedavisi gibi ağır ilaç tedavileri gören kişiler için kesinlikle önerilmeyen bir diyet şeklidir. Genel sağlık durumu yerinde olan ve herhangi bir ilaç kullanmayan bireylerin 3 gün kadar sıvı diyet ile beslenmesinin ciddi bir sağlık problemi açığa çıkarmayacağı düşünülmektedir.

Su Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Su diyeti yararları ve zararları üzerine tartışmalar bulunur. Ancak suyun genel olarak vücuda sağladığı katkılar göz önünde bulundurulacak olursa su diyetinin de önemli faydaları olduğu düşünülebilir. Özellikle, gündelik hayatında su tüketimini ihmal eden bireyler için sıvı tüketimini artırmak vücutlarında gelişen dehidrasyon oranını ve beraberinde gelen ödemi azaltabilir. Su diyetinin faydaları aşağıdaki şekilde listelenebilir.

  • Su diyeti detoks etkisi sayesinde vücudun daha fazla yağ yakmasını sağlayabilir.
  • Su vücudun toksinlerden arındırılmasını sağlayarak vücuttaki oksidatif stresi azaltabilir.
  • Vücuttaki su oranının düzelmesi ile kan dolaşımının daha sağlıklı bir hale gelmesi sağlanabilir.
  • Böbrekleri bol miktarda sıvı gitmesi sayesinde vücuttaki zararlı maddeler idrar yolu ile daha kolay atılabilir.
  • Kan basıncını azaltabilir.
  • Hücrelerin ihtiyaç duyduğu oksijene erişim sağlamasını destekleyerek cildin yaşlanmasını yavaşlatabilir.
  • İnsülin hassasiyetini olumlu yönde iyileştirebileceği için kan şekerini düzenlemeye katkı sağlayabilir.
  Çinko Nedir? Ne İşe Yarar?

Su Diyetinin Olası Riskleri Nelerdir?

Su diyeti yapılma süresi ve diyet sırasında tercih edilen sıvılara göre bazı risklere sahip olabilir. Genellikle 3 gün, tercih edilen besinlere göre maksimum 7 gün kadar yapılabileceği söylenen su diyeti insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek etkilere sahip olabilir. Öncelikle yoğun miktarda kalori kısıtlaması içeren bir diyet şekli olduğundan kişiler gün içerisinde kan şekeri veya tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler açığa çıkarabilir. Su diyetinin meyve ve sebze sularıyla desteklenmesiyle kan şekeri seviyelerinin daha düzenli olması sağlanabilir. Yoğun tansiyon düşüklüğü yaşayan bireyler ayran gibi sıvılardan da faydalanabilir. Tansiyon düşüklüğü kronik olan bireyler ise su diyeti uygulamak için ideal adaylar olmayabilir.

7 günden daha uzun süreli uygulanması halinde diyet vücutta ciddi besin eksikliği yaratmaya başlayabilir. Kas kayıplarını önlemek ve vücudun genel işleyişini bozmamak adına uzun süreli su diyeti yapmaktan kaçınılmalıdır. Böbrek sağlığı ve sindirim sistemi de su diyetinden ilerleyen dönemlerde olumsuz yönde etkilenebilir. 

Su Diyetinin Yan Etkileri Nelerdir?

Su diyeti, sıvı tüketimine odaklanan bir diyet şekli olduğundan vücutta detoks etkisi yaratabilir ve vücudun kısa bir süre içerisinde hızlı bir şekilde kilo vermesine neden olabilir. Açığa çıkan bu kalori açığı ve beraberinde gelen besin kısıtlılığı çeşitli yan etkilere neden olabilir.

Fazla sıvı tüketimin nedeniyle böbrekler daha fazla çalışacağından bir süre sonra böbrek fonksiyonları bu durumdan olumsuz yönde etkilenmeye başlayabilir. Yoğun sıvı tüketimi nedeniyle böbrek taşı oluşumu riski artabilir.

Düşük kalorili beslenme nedeniyle kan şekeri seviyelerinde düşme kişilerin hipoglisemi atakları geçirmesine yol açabilir. Kan şekeri seviyesinin düşmesi beraberinde düşük tansiyon ve mide bulantısı semptomlarını geliştirebilir.

Yine ihtiyaç duyulan besinlerin alınamaması nedeniyle kişilerde; saç dökülmesi, koordinasyon kaybı, güçsüzlük veya ciddi durumlarda bayılma gibi semptomlar açığa çıkarabilir.

Yeme bozukluğu problemi olan kişilerde düzensiz beslenme alışkanlığı gelişmesine neden olabilir.

Su Zehirlenmesi Nedir?

Su tüketiminin ihtiyaç duyulandan çok daha fazla olması halinde vücutta su zehirlenmesi gelişebilir. Yoğun sıvı tüketimi sonucu kandaki su miktarı artabilir ve beyin fonksiyonları bu durumdan olumsuz yönde etkilenebilir. Kandaki başta sodyum olmak üzere çeşitli elektrolitlerin dengesini bozan aşırı su tüketimi, kan basıncını da olumsuz yönde etkileyerek tansiyon düzensizliği gibi semptomları açığa çıkarabilir. Bu semptomlarla beraber mide bulantısı, baş ağrısı ve halsizlik de gelişebilir. Su zehirlenmesinin uzun süreli olması halinde vücutta istenmeyen ciddi senaryolar açığa çıkabilir. Sodyum yoğunluğunun ciddi derecede düşmesi ve kısa süre içerisinde takviye sağlanmaması takdirinde beyin bir süre sonra hayati tehlike oluşturan sağlık problemleri geliştirebilir.

  Gıda Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Su Diyeti Sürecinde Su Zehirlenmesi Riski Nasıl Önlenir?

Su diyeti sürecinde su zehirlenmesinin önüne geçilebilmesi için yoğun miktarda su tüketiminden kaçınılmalıdır. Su tüketimi 2- 2.5 litreyi geçmemeli günlük su tüketimi miktarı 8 su bardağı olacak şekilde sınırlandırılabilir. Bu miktar kişinin boyu ve mevcut kilosuna göre artabilir veya azalabilir. Su diyeti süresince diğer sıvılardan da mutlaka faydalanılmalıdır. Diyet süresi 3 gün ile sınırlandırılmalıdır. Böylece su diyetinin su zehirlenmesi gibi risklerinden korunulabilir.

Su Diyetinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Su diyeti uygulamaya karar veren kişilerin dikkat edilmesi gereken çeşitli başlıklar bulunur. Bu başlıklardan ilki su diyetinin, sadece sudan değil sebze ve meyve sularından da oluştuğudur. Kişiler gün içerisinde sıvı beslenirken taze sebze ve meyve sularından da faydalanmalıdır. Düşük tansiyon problemi ile karşılaşılması halinde ayrandan faydalanılabilir. Kan şekeri seviyelerinin ciddi derecede düşmesi veya tansiyon seviyelerinde denge sağlanamaması halinde su diyeti sonlandırılmalıdır. Su diyeti genellikle 3 günden fazla yapılmaması önerilen bir diyet şeklidir. Daha uzun süreli yapılan diyetler besin yetersizlikleri, böbrek fonksiyonlarında olumsuzluklar yaratabilir.

Su Diyeti Yağ Yakar Mı?

Su diyeti bilimsel olarak doğruluğu ispatlanmamış bir diyet şeklidir. Ancak su tüketiminin üzerine yapılan araştırmalar belirli miktarda su tüketen bireylerin vücutlarındaki yağ yakımının daha yüksek olduğunu gösterir. Suyun metabolizmayı hızlandırıcı etkisi yağ yakımını da etkileyerek, vücuttaki yağ yakımı da artabilir. 

Su Diyeti Metabolizmayı Hızlandırır Mı?

Su, böbrek fonksiyonlarının daha hızlı çalışmasını sağlayarak, vücuttaki kan akışı dengesini destekleyip hücrelerin oksijen ihtiyacını karşılamasında görev alarak, sinir hücrelerini uyararak vücudun metabolizma hızını arttırır. Suyun metabolizma üzerindeki etkisi su diyetinin çıkış noktası olarak düşünülebilir. Bu nedenle su diyetinin de metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu söylenebilir. Ancak su diyeti ve metabolizma üzerindeki etkisine yönelik sınırlı sayıda çalışma bulunur.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR