Whatsapp

Regl Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Anasayfa » Blog » Regl Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Regl dönemi, şişkinlik, karın ağrısı, baş ağrısı, sindirim problemleri ve ruh hali değişimi gibi semptomları açığa çıkarabilen bir dönemdir. Günlük hayatta beslenme üzerine yapılacak olan davranışsal değişimler ile regl dönemlerinin daha rahat bir şekilde atlatılması sağlanabilir. Dengeli beslenme ve besin çeşitliliğine özen gösterme genel olarak sağlıklı bir yaşamın parçası kabul edilirken regl dönemi için de önemli etkilere sahiptir. Bazı besinler ve bitki çayları regl semptomlarını hafifletebilir. Sağlıklı beslenmeye ek olarak bu tür besinlerin beslenmeye eklenmesiyle regl dönemlerinde gelişen semptomların şiddeti azaltılabilir. 

Regl Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Regl döneminde beslenmeye dikkat edilerek başta ödem problemi olmak üzere regliyle ilişkilendirilebilecek çeşitli problemlerin şiddeti azaltılabilir. Daha rahat bir adet döngüsü geçirebilmek adına günlük sıvı alımını arttırmak, tuz tüketimini kontrol etmek veya şeker alımını sınırlandırmak gibi davranışlar benimsenebilir.

Regl döneminde dikkat edilmesi gereken ilk başlık günlük tüketilen su miktarıdır. Su içmek vücudun hidrate olmasını destekleyerek vücudun ödem tutma oranını azaltabilir. Başlangıçta su tüketerek yeterli sıvı alımı desteklenirken bitki çayları, taze meyve suları gibi diğer sıvı kaynaklarından da destek alınabilir.

Regl döneminde yaşanan kanama nedeniyle kadınların demir ihtiyacı artabilir. Bu noktada günlük beslenmeye demir kaynağı olan; kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveler eklenebilir. Böylece günlük ihtiyaç duyulan demir alımı desteklenebilir ve uzun vadede kan yetmezliği oluşumunun gelişmesi önlenebilir. Demir alımıyla beraber C vitamini alımına da özen gösterilmelidir. C vitamini antioksidan özellikli bir vitamin olarak vücut için birçok faydaya sahip olurken demir emilimini arttırıcı özelliği sayesinde ihtiyaç duyulan demir alımını da destekleyici özelliğe sahiptir.

  Düzenli İlaç Kullanan Kişiler Nasıl Beslenmelidir?

Regl dönemi ile tatlı tüketme isteği artabilir. Rafine şeker içeren ürünler vücutta ödem oluşumuna neden olabilir ve uzun vadede şeker nedeniyle çeşitli sağlık problemleri açığa çıkabilir. Tatlı isteğini paketli ürünler tüketmek yerine taze veya kuru meyveler ile kontrol altına almak atılması gereken önemli adımlardan biridir.

Aşırı tuz tüketimi ödem tutumunu arttırabileceğinden regl dönemlerinde ve genel olarak sağlıklı bir yaşam sürülmesi adına kaçınılması gereken bir davranıştır.

Sağlıklı besinlere yönelim sağlandığı gibi regl dönemlerinde öğün düzeni de önemlidir. Halsizlik veya yorgunluk hissinin önüne geçilmesi adına uzun süreli açlıklardan kaçınılmalıdır. Ara öğünler ile kan şekeri seviyesinin düzenli aralıklarda tutulması desteklenebilir. Kadınlar kendi bedeniyle iletişimini güçlü tutarak bu tür dönemlerde ekstra ihtiyaç duyduğu davranışları gözlemlemelidir.

Regl Döneminde Demir ve Vitamin Eksikliği Nasıl Önlenir?

Özellikle şiddetli regl dönemleri geçiren kadınlarda uzun vadede vitamin ve mineral eksiklikleri gelişebilir. Bu tür eksikliklerin önüne geçilmesinde besin çeşitliliğinden zengin bir diyet planı uygulanması ve günlük ihtiyaç duyulan vitamin ve mineral alımının desteklenmesi son derece önemlidir. Regl dönemleri nedeniyle gelişebilecek en büyük mineral eksikliklerinden biri demir eksikliğidir. Demir eksikliğini önlemek adına doktor kontrolünde demir takviyeleri kullanılabileceği gibi demir bakımından zengin besinler günlük beslenmeye eklenerek ciddi derecede eksiklik gelişiminin önüne geçilebilir. Tavuk, kırmızı et, balık, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zengin besinlerdir. Bu tür besinler günlük beslenmeye eklenerek demir alımı desteklenebilir.

C vitamini veya E vitamini alımını desteklemek de önemlidir. C vitamini kaynağı olarak taze sebze ve meyve tüketimlerine günlük beslenmede yer verilebilir. E vitamini alabilmek içinse; badem, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlardan, avokadodan, yeşil yapraklı sebzelerden ve buğday tohumu içeren besinlerden faydalanılabilir.

  Vücut Tipleri

Regl Döneminde Sıvı Alımı ve Hidrasyon Neden Önemlidir?

Regl döneminde gerçekleşen semptomlardan biri şişkinlik hissidir. Vücutta tutulan ödem nedeniyle meydana gelen bu his regl döneminin tamamlanmasıyla azalarak genellikle geçer. Regl döneminde yeterli miktarda sıvı alımının sağlanması bu şikayetlerin azalmasını destekleyebilir. Kişiler yeterli miktarda su tüketerek vücutta gelişen ödem miktarını azaltabilir. Günlük ihtiyaç duyulan kadar su tüketimi sağlanırken, günlük sıvı alımı bitki çayları tüketimiyle de desteklenebilir.

Regl Döneminde Kafein ve Şeker Tüketimi Zararlı Mıdır?

Regl dönemiyle beraber gelen tatlı isteği toplumda oldukça yaygın karşılaşılan bir durumdur. Ancak tatlı tüketimi bir ihtiyaç gibi kabul edilse de şeker alımı regl semptomlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Şekerli gıdaların vücuttaki su tutumunu arttırması regli dönemlerinde hissedilen şişkinlikte artış yaratabilir. Benzer bir şekilde yoğun kafein alımı da sinir hücrelerini uyararak regl ağrılarını tetikleyici etki gösterebilir. Çikolata içerisinde bulunan kafein miktarı da günlük kafein alımının artmasına neden olabilir. Bu nedenle regli dönemlerinde aşırı kafein tüketiminden kaçınılması, tatlı isteğinin meyveler ile atlatılması önerilir. 

Regl Döneminde Neden Tuzlu Gıdalardan Uzak Durmalısınız? 

Tuz, genel olarak vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri barındırır. Belirli miktarda tuz tüketimi sağlıklı olarak kabul edilirken yoğun tuz tüketimi nedeniyle çeşitli sağlık problemleri beraberinde gelebilir. Regl döneminde tuz tüketimini sınırlandırmak ödem riskinin azalmasına katkıda bulunur. Ödem ve tuz arasındaki ilişkinin regl dönemlerinde göz önünde bulundurulması gerekirken, özel dönemlerde tuzdan uzak durulmasının diğer nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Tuzlu gıdaların aşırı tüketimi karın ağrısı, şişkinlik ve rahatsızlık gibi regl semptomlarını şiddetlendirebilir.
  • Tuz tüketimi kan basıncını arttırarak yüksek tansiyon gelişimine neden olabilir.
  • Tuz, kişilerde duygusal durumu olumsuz yönde etkileyebilir.

Regl Döneminde Hangi Bitkisel Çayları Tüketebilirsiniz?

Bitkisel ürünler ve çaylar düşünüldüğünden çok daha güçlü etkilere sahiptir. Alternatif tıp kapsamında birçok bitkisel çaydan faydalanılması günümüzde her geçen gün popülerleşen bir yaklaşımdır. Bitkilerin gücünden regl dönemlerinde de faydalanabilmek mümkündür. Çeşitli bitkiler psikolojik olarak rahatlamayı destekleyebilir, kramp ve rahatsızlık hissini hafifletebilir, bağırsak hareketlerini düzenleyebilir ve genel olarak regl semptomlarını hafif iletebilirler. Regl dönemine katkı sağlayabilecek bitki çayları aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Papatya çayı
  • Nane çayı
  • Belirli miktarda ada çayı
  • Zencefil çayı
  • Kırmızı ahududu yaprağı çayı
  • Kamomilla çayı
  • Lavanta çayı
  • Rezene çayı
  Dengeli Beslenme Nedir? Dengeli Beslenmenin Önemi?

Regl Dönemi Ağrılarını Azaltan Besinler Nelerdir?

Bazı besinlerin düzenli olarak tüketilmesi regl dönemi ağrılarını azaltabilecek etki yaratabilir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının içerisine dahil edilebilecek olan besinler açıklamalarıyla beraber aşağıdaki gibidir.

  • Balık: somon, sardalye ve uskumru gibi yağlı balıklar omega 3 yağ asitleri açısından zengindir. Anti inflamatuar etki gösteren omega 3 asitleri ağrıyı azaltmada da yardımcı olabilir.
  • Zencefil: zencefil önemli bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra regl dönemlerinde ağrı azaltıcı etkileriyle de ön plana çıkan bir kök bitkisidir.
  • Karpuz: karpuz içerisinde bulunan sitrülin, ağrıyı hafifletmede etkili olabilir.
  • Yaban mersini: anti inflamatuar etkisi ve ağrı azaltıcı etkisiyle yaban mersini regl dönemleri için yardımcı bir meyve olabilir.
  • Kuru meyveler: kuru kayısı, incir ve hurma gibi meyveler demir ve lif içeriği bakımından zengindir. Enerji sağlamalarının yanı sıra içeriğinde bulunan lif sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyen bu meyveler regl dönemlerinde yaşanan sindirim problemlerini hafifletebilirler.
  • Tam tahıllar: tam tahıllar içerisinde bulunan B vitaminleri enerji seviyelerini yükselterek regl döneminin daha dinç bir şekilde atlatılmasını destekleyebilir.
  • Su: yeterli miktarda su içmek ödem gelişimini azaltarak, regl semptomlarını hafifletebilir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR