Mide Bypass’ı
Mide Bypass’ı Nedir?
Mide Bypass’ı, mide hacminin küçültülmesi ve bağırsak fonksiyonlarının değiştirilmesi esasına dayanan bariatrik cerrahi yöntemdir. Bu yöntem ile besin alımı ve besin emilimi azaltılarak hastanın kilo vermesi sağlanır. Mide Bypass’ı ameliyatında midede küçük bir kese oluşturulur ve bu kese doğrudan ince bağırsağa bağlanır. Ameliyat sonrası hastanın yediği besinler önce küçük hacimde kalan mideye, daha sonra da ince bağırsağa ilerler.
Mide Bypass’ı ameliyatı hem açık hem de kapalı teknikle yapılabilir ancak son yıllarda kapalı teknik tercih edilmektedir. Kapalı teknik ile yapılan Mide Bypass’ı operasyonu iki aşamadan oluşur. İlk aşamada karın bölgesine açılan küçük deliklerden cerrahi aletler yardımıyla karın boşluğuna girilerek midenin küçük bir kısmı odacık haline getirilir.
Daha sonra bu küçük odacık ve midenin büyük kısmı (yaklaşık olarak %90’ı) birbirinden ayrılır ancak midenin büyük kısmı vücuttan çıkarılmaz, sadece devre dışı bırakılır. İkinci aşamada ise ince bağırsak 50-75 cm kısaltılır ve oluşturulan küçük mide ile bağlantısı sağlanır. Ameliyat yaklaşık olarak 1-2 saat sürer. Bu ameliyat ile obezite hastalarının besin alımı ve besin emilimi azaltılmış olur.
Mide Bypass’ı ameliyatları ameliyatın yapılış çeşidine göre 3 çeşittir. Bu ameliyat çeşitleri şunlardır:
- Roux-En-Y (Proksimal): En sık kullanılan Mide Bypass’ı operasyonu yöntemidir. Bu yöntem ile ince bağırsağın emilim fonksiyonlarının büyük bir kısmı korunur ve ameliyat sonrasında kişi yemek yediğinde çok kısa sürede doyduğunu hisseder. Beslenme açısından yan etkileri çok azdır.
- Roux-En-Y (Distal): Bu yöntemde ince bağırsağın yapısı değiştirilir. Bu yapı değişikliği yağ ve nişastaların, bazen de vitaminlerine yetersiz emilimine neden olur. Beslenme açısından yan etkilerin fazla görüldüğü yöntemdir.
- Loop Gastrik Bypass (Mini Gastrik Bypass): Bu yöntemle mide kapasitesi azaltılır ve ince bağırsak emilimi azaltılır. Bu yöntem ile yapılan ameliyatların süresi kısadır.
Mide Bypass’ı Ameliyatının Avantajları:
- Ameliyat sayesinde mide küçültüldüğü için hem besin alımı kısıtlanır hem de besin emilimi azaltılır. Böylece özellikle yağ ve şeker emilimi engellenmiş olur ve hastanın kilo verme süreci hızlanır.
- Ameliyat sonrasında mide küçültüldüğü için hasta daha az yiyerek daha çabuk tokluk hisseder.
- Aşırı kiloya bağlı ortaya çıkan şeker hastalığı, kalp hastalıkları riski, uyku apnesi, yüksek tansiyon gibi hastalık riskleri azalır veya ortadan kalkar.
- Ameliyat sırasında küçültülen midenin bağırsağa bağlandığı alan geniş olmadığından hasta uzun süre tokluk hissi duyar.
Mide Bypass’ı Ameliyatının Dezavantajları:
- Ameliyat sonrasında beslenme programına uymayan hastalarda vitamin ve mineral eksiklikleri meydana gelebilir. Bu eksiklerden kaynaklanan kansızlık, saç dökülmesi, kas kütlesinde azalma gibi durumlar ortaya çıkabilir.
- Mide Bypass’ı operasyonu sonrasında hastalarda mide bulantısı, kabızlık ve bağırsak sorunları ortaya çıkabilir.
- Ameliyat giriş bölgelerinde fıtıklar oluşabilir.
- Mide Bypass’ı, kilo vermeyi ya da tekrar kilo almamayı garanti etmez.
Mide Bypass’ı Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Mide Bypass’ı ameliyatı 18-65 yaş arasında belirli şartları taşıyan kişilere yapılabilir. Mide Bypass’ı operasyonu için ilk şart hastanın vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olması veya vücut kitle indeksi 35-40 arasında olup obeziteye bağlı yandaş hastalıkların olması gerekir. Ameliyatın ikinci şartı ise hastanın şeker, reflü gibi hastalıklarının olması ve daha hızlı kilo vermesi gerekliliğinin olmasıdır. 18 yaş altı hastalara ameliyat yapılabilmesi için ebeveyn onayı gereklidir.
Mide Bypass’ı Ameliyatı Sonrası Beslenme
Mide Bypass’ı ameliyatı sonrasında beslenmede dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde maddelendirilebilir:
- Günde en az 3 öğün beslenilmeli ve iyi besinler tüketilmelidir.
- Yemeklerde protein, meyve ve sebze, tam buğdaylı tahılların tüketimine önem verilmelidir.
- Özellikle ameliyat sonrasında ilk 2 hafta sıvı beslenme, 3-5. haftalarda püre beslenme çok önemlidir.
- Günde en az 1.5-2 litre su tüketilmelidir.
- Basit şekerlerden ve tatlılardan kaçınılmalıdır.
- Yiyecekleri çok iyi çiğnemek, özellikle püre olduktan sonra yutmak gerekir. İyi çiğnenmeyen besinler ağrı ve kusmaya neden olabilir.
- Her gün yeterli miktarda protein alındığından emin olmak gerekir.
- Katı ve sıvı gıdaları birlikte tüketmemek gerekir. Yemeklerle birlikte tüketilen sıvılar çabuk doymaya veya doygunluk hissini engelleyerek daha çok yemeye neden olabilir.
- Yemeklerden en az 30 dakika önce ve sonra sıvı tüketilmemelidir.
- Besinler çok yavaş tüketilmelidir. Bir öğün ortalama 20 ila 45 dakika arasında tüketilmelidir.
- Doygunluk hissedildiğinde fazla besin tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Tüketilen besinlerin not edilmesi ve doktor ile paylaşılması önemlidir.
- Ameliyat sonrasında özellikle taze ekmek, pirinç pilavı, saf et, lifli (kereviz, tatlı mısır) ve çiğ meyveler, asitli meyveler (portakal, greyfurt vb.) tüketilmemelidir. Bu besinler yerine kızarmış ekmek, kraker, pirinç çorbası, küçük parçalı ve yavaş pişmiş etler, kabuksuz ve iyi pişirilmiş brokoli, karnabahar ve domates, kabukları soyulmuş meyve veya sulandırılmış meyve suları tüketilebilir.
Ameliyat sonrasında haftalara göre tüketilebilecek besinler şunlardır:
- 1. Hafta: Et suyu, tavuk suyu, elma suyu (sulandırılarak), sebze suyu (sulandırılarak), şekersiz komposto, yağsız süt ve yağsız yoğurttan yapılmış ayran, protein tozu ve şekersiz bitki çayı tüketilebilir.
- 2. Hafta: İlk haftadaki besinlere ilave olarak blenderdan geçirilmiş, tanesiz çorbalar tüketilebilir. Baharatsız çorbalar, balık çorbası, tavuk suyuna şehriye çorbası (tanesiz), domates çorbası (salçasız), yoğurt çorbası ve mercimek çorbası tüketilebilir.
- 3. Hafta: İlk iki haftanın besinlerine ek olarak yumuşak ve ezilmiş yiyecekler tüketilebilir. Püre besin tüketiminde protein-kalsiyum ağırlıklı besinler olmasına dikkat edilmelidir. Yumurta, sebze püreleri, yağsız yoğurt ve lor peynir, meyve püreleri (süt veya yoğurt ile tüketilebilir), ton balığı, tavuk, patates püreleri tüketilebilir.
- 4 ve 5.Hafta: Diğer haftalara ek olarak çatalla ezilebilecek kıvamdaki besinler önerilir. Mantarlı sebze püresi, düğün çorbası, terbiyeli sulu köfte ve peynirli omlet tüketilebilir.
- 6. Hafta: Artık protein açısından zengin, kalori açısından düşük diyet ürünleri tüketimine başlanmalıdır. Katı gıda tüketimine geçiş yapılabilir. Her gün protein tüketilmelidir. Yemekleri tavuk ve et suyunda pişirmek protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.
Mide Bypass’ı Ameliyatı Riskleri
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi Mide Bypass’ı ameliyatı da bazı riskler taşır. Bu riskler şu şekilde sıralanır:
- Ameliyat sırasında kanama, enfeksiyon ve ameliyat sonrasında bağırsak tıkanıklığı, fıtık ve genel anestezi komplikasyonları görülebilir.
- Mide Bypass’ı operasyonunun en büyük riski mide ve ince bağırsak bağlantısında kaçak oluşmasıdır. Bu kaçak ikinci bir ameliyat gerektirebilir. İkinci olarak Mide Bypass’ı ameliyatları bacaklarda ve akciğerde kan pıhtısı oluşumuna ve kardiyak problemlere neden olabilir.
- Ameliyat olan hastaların yaklaşık %10-15’i bu komplikasyonların bazılarını yaşar. Bu ameliyat sırasında veya sonrasında ciddi komplikasyonlar çok nadir görülür. Genellikle ortaya çıkan ve sık görülen komplikasyonlar daha basit ve tedavi edilebilenlerdir.
Mide Bypass’ı İle Tüp Mide Arasındaki Farklar
Mide Bypass’ı ve tüp mide ameliyatları obezite hastalarına uygulanması yönüyle benzerlik gösterse de temel olarak farklı ameliyatlardır. Bu iki ameliyatın farkları şöyledir:
- Tüp mide ameliyatında bağırsaklara müdahale edilmez iken Mide Bypass’ı ameliyatında mide bağırsaklara kısa yoldan bağlanır.
- Tüp mide ameliyatında mide küçültülür ve bir muz şeklinde bırakılır ancak Mide Bypass’ı ameliyatında neredeyse midenin %90’ı devre dışı bırakılır ve yiyecekler küçültülen mideden geçerek doğrudan ince bağırsağa gider.
- Tüp mide ameliyatı sonrasında sindirim sistemi düzenli çalışırken, Mide Bypass’ı operasyonu sonrasında bazı sindirim aşamaları atlanır.
Mide Bypass’ı Fiyatları
Mide Bypass’ı fiyatları belirlenirken ameliyatın yapılacağı hastane, ameliyatı yapacak doktorun uzmanlığı, ameliyat sırasında kullanılacak ekipmanlar gibi faktörler fiyatın değişmesine neden olur. Mide Bypass’ı ameliyatı için en doğru fiyat bilgisine kliniğinizle görüşerek ulaşabilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR