Whatsapp

Tüp Mide Ameliyatı

Anasayfa » Bariatrik Cerrahi » Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Midenin büyük bir kısmının alınarak, midenin kalan kısmına tüp şeklinin verildiği cerrahi işleme tüp mide ameliyatı denir. Tüp mide ameliyatı, tıp dilinde Sleeve Gastrektomi olarak yer almaktadır. Toplumda bu operasyon mide küçültme ameliyatı olarak da bilinir.  Bu operasyon ile midenin yaklaşık %80’i alınır. Bu ameliyat ile midenin büyük bir kısmı alındığı için alınan gıda miktarı ileri derecede azalır ve kolay doyma hissi sağlanır, beyin daha az açlık hisseder ve hasta böylelikle kilo vermeye hemen başlar.

Bu ameliyat türü kısıtlayıcı bir operasyon olduğundan temel olarak az miktarda gıda ile kolayca doyma hissine ulaşılır. Ancak “Ghrelin” adı verilen ve mideden salgılanan bir hormonun da miktarı azaldığından hastada iştah kontrolü de kısmen sağlanır. Dolayısıyla ameliyat sonrası süreçte hastanın çok az gıda ile tokluk hissetmesi amaçlanır. Tüp mide ameliyatı, obezite tedavisinde en çok tercih edilen cerrahi ameliyatlardan biridir.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Operasyon, laparoskopik yöntem olarak adlandırılan kapalı ameliyat tekniği ile yapılır. Açık ameliyatlardaki gibi büyük kesikler bu ameliyatta söz konusu değildir. Laparoskopik ameliyatta yaklaşık 0,5 santimetrelik birkaç delik açılarak bu deliklerden kamera ve diğer tedavi araçları karın bölgesine gönderilir.

Tüp mide ameliyatı yapan cerrah, bir yandan ekrandan ameliyat alanını izlerken, bir yandan da tedaviyi gerçekleştirir. Laparoskopik ameliyat, açık ameliyatlara göre daha konforlu ve güvenlidir. Hastaya genel anestezi uygulanarak yapılan bu ameliyatta midenin yaklaşık %80’i alınır.

Tüp Mide Ameliyatının Riski Var Mı?

Tüp mide ameliyatı sonrası süreçte, tüm operasyonlarda olduğu gibi belirli risk faktörleri mevcuttur. Bu nedenle hasta operasyon öncesi ve sonrası hekimler tarafından kontrol altında tutulmalıdır. Hasta, kendisine iletilen yönergeleri özenle takip etmeli ve uygulamalıdır. Tüp mide ameliyatının riskleri şöyle sıralanabilir:

Stapler Hattı & Kaçak Oluşumu

Bu riskleri en aza indirgemek amacı ile hem hava hem de sıvı kaçak testleri uygulanır. Bu testlerin sonucunda midede herhangi bir kaçak olup olmadığının anlaşılmasına yarar. Bu testlerle kaçak oluşum riskleri en aza indirilmiş olur. Operasyon sırasında yapılan bu testlerde herhangi bir kaçak gözlenirse çeşitli tekniklerle mide onarılır. Ayrıca ameliyatta kaliteli malzeme kullanılması kaçak riskini oldukça azaltmaktadır.

Mide Yaralanma Riskleri

Tüp mide ameliyatı sonrası olan süreçte nadir de olsa görülebilen, stapler hattında meydana gelebilecek mide yaralanmaları söz konusu olabilir. Bu yaralanmalar midenin çok kalın bir yapıya sahip olmasından dolayı sorun oluşturmaz. Ancak midenin iç tabakalarında gerçekleşen bir yaralanma söz konusu ise fark edilmezse midede kaçaklar ortaya çıkabilir.

Operasyon Görüşü

Karaciğer muayeneleri detaylı olarak yapılmalıdır. Cerrahi mide operasyonlarında yağlı ve büyük karaciğer ameliyat için büyük bir sorun teşkil eder. Bu tip operasyonlarda en çok rastlanan risklerden biri de karaciğerin çok büyük olmasına bağlı olan görüş kısıtlılığıdır. Bu riskleri ortadan kaldırabilmek için hastaya operasyon öncesinde iki hafta boyunca karaciğere yönelik yoğun diyet programı olan preop diyet uygulanmalıdır. Preop diyet, görüş kısıtlılığını riskini büyük ölçüde azaltır.

Dalak Yaralanması

Mide dokusu dalak ile yakın ilişki içindedir. Mide dalaktan ayrılırken çok düşük olasılıkta dalakta yaralanmalar meydana gelebilir. Küçük yaralanmalar hemen kontrol altına alabilirken daha büyük yaralanmalar dalağın alınması ile sonuçlanabilir.

Kanama Riskleri

Her ameliyatta kanama riski bulunur. Ancak ameliyat sonrası kanama problemi yaşamamak için her kanamanın ameliyat esnasında kontrol altına alınması gerekir. Buna rağmen çok nadir de olsa ameliyat sonrası kanama görülebilir. Bu tür kanamalar genellikle alınan tedbirlerle kendiliğinden durabilir ya da nadiren ikincil ameliyatlar gerekebilir.

Anestezi Riskleri

Cerrahi operasyonlar çok seyrek görülen bir risk türüdür. Anestezi içerisinde bulunan bileşenlere karşı oluşan alerjik durumları ifade eder.

Kardiyovasküler Riskler

Kardiyovasküler risk; hastanın sağlık geçmişini gizlemesi, yapılan tetkiklerin yetersizliği, sonuçların dikkatle incelenmemesi gibi durumlardan kaynaklanan risklerdir. Genellikle bu tür riskler operasyon sonrası süreçte oluşur.

Karaciğer Yaralanmaları

Genellikle vücut kitle indeksi çok büyük olan hastalarda karaciğerde ve karın içinde aşırı derecede yağlanmalar görülebilir. Aşırı derecede büyük karaciğer olması ameliyat esnasında yaralanma riskini artırır. Ancak fark edilmeyen yaralanmalar ameliyat sonrası dönemde ciddi problemlere yer açabilir. Bu nedenle ameliyatı sonlandırmadan önce kanama kontrolünün iyi bir şekilde yapıldığından emin olunmalıdır. Devam eden kanamalar aşırı kan kaybına sebep olabilirken ayrıca ileri dönemde vücutta çeşitli enfeksiyonların oluşmasına da sebep olabilir.

Tüp Mide Ameliyatının Kendisine Ait Riskler

Ameliyat sonrasında ileri evrede reflü sorunu ortaya çıkabilir. Tüp şekline sokulan mide ameliyat sonrasında genişleyebilir. Midenin genişlemesi sonucunda verilen kilolar geri alınabilir. Hasta, karında şişkinlik, bulantı veya kusma gibi sorunlar yaşayabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Tüp mide ameliyatlarında nasıl yapıldığından sonra en çok merak edilenlerden birisi de  ameliyatın kimlere yapılabileceğidir. Ameliyatın kimlere yapılabileceğinin cevabı ise şöyledir: mide küçültme ameliyatı 18-65 yaş aralığındaki kişilere uygulanabilir. Ayrıca kişinin vücut kitle indeksinin 35 ve üzerinde olması gerekir.

18 yaş altındaki kişilere ameliyat yapılabilmesi için kişinin obezite derecesi ve hastalık sebepleri değerlendirilmelidir. Bu değerlendirmeler sonucunda doktorun kararı ve ebeveyn onayı alınarak ameliyat yapılabilir. Böylece kimlere ameliyat yapılabileceği üzerinde etkili son kararı doktor vermektedir. 65 yaş üstü kişilere ise kişinin sağlık durumu ve ameliyatın gereklilik durumuna göre (kiloya bağlı olarak yaşadığı sorunlar) değerlendirme yapılır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Yaşam Nasıl Olmalıdır?

Mide küçültme ameliyatı sonrasında hastalar yeni bir hayata başlar. Dolayısıyla hasta kendisi için yeni bir yaşam stili oluşturmalıdır. İyileşme sürecinin hızlanması ve hastanın kilo vermeye başlayabilmesi için uygulanması gereken belirli adımlar vardır. Öncelikli olarak ameliyat sonrasında doktorların önerdiği beslenme düzenine kesinlikle uyulmalı ve doğru gıdalar tüketilmelidir. Ameliyat sonrası beslenme sürecinde doktor tarafından tavsiye edilen protein, vitamin ve kollajen takviyeleri doğru şekilde kullanılmalıdır.

Tüp mide ameliyatı sonrasında hastaya mutlaka bir egzersiz programı uygulanmalıdır. Uygulanan egzersiz programı hastanın durumuna göre sık sık güncellenmelidir. Ameliyat sonrası hastaya moral ve motivasyon açısından destek olunmalıdır. Hasta mucizevi zayıflama beklentisi içine sokulmamalıdır. Operasyon sonrasında su tüketimi asla ihmal edilmemelidir. Ameliyat sonrasında ilk 1 ay kesinlikle sigara içilmemeli ve ilk 6 ay alkol tüketilmemelidir. Hastanın ameliyat sonrası sosyalleşme algısını da değiştirmesi gerekir. Özellikle dışarıda yemek tüketilirken sağlıklı tercihler yapılmalıdır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olur?

Tüp mide ameliyatı sonrası hasta mutlaka beslenme konusunda uzman bir diyetisyenden yardım almalıdır. Uygulanacak beslenme listesi diyetisyen tarafından kişiye özel hazırlanmalıdır. İlk 2 ay boyunca aşamalı olarak sıvı gıdadan katı gıdaya yavaş yavaş geçiş sağlanır. Ameliyatın hemen ardından hasta sıvı gıdalarla beslenmeye başlar.

İlk aşamada doktor tarafından tavsiye edilen vitamin ve protein gibi takviyeler kullanılmalıdır.  Hasta normal yemek düzenine geçtiği zaman beslenme düzeni diyetisyen tarafından yeniden düzenlenmelidir. Özellikle kalorisi düşük ve şekersiz içecekler tüketilmesi önemlidir. Ameliyat sonrasında yemek ile birlikte sıvı tüketilmesi tavsiye edilmez.

Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?

Tüp mide ameliyatı fiyatları hastanın tercih ettiği hastaneye ve kullanılacak ekipmanların kalitesine göre değişiklik gösterir. Ayrıca ameliyat fiyatları doktorun deneyimi ve uzmanlığına göre de farklılaşmaktadır. Tüp mide operasyonu fiyatları için en doğru bilgiyi kliniğinizden öğrenebilirsiniz. Hemen ameliyat fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi edinerek profesyonel bir şekilde destek almak isterseniz buraya tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR