Ameliyat Sonrası Beslenme
Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olur?
Ameliyat sonrasında hastanın hem beslenme açısından hem de yaşamsal faaliyetler açısından kendisine dikkat etmesi gerekir. Bu sebeple ameliyat olan kişilerin en merak ettikleri nokta nasıl beslenmeleri gerektiği konusudur. Ameliyat sonrası beslenme programının doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Doğru beslenme programı ile yeterli kalori alımı hastanın iyileşme süresi hızlandırılır. Bu sebeple gerekli olmadıkça ameliyat sonrası beslenme sırasında zayıflama programlarından kaçınılmalıdır.
Ameliyat Sonrası Beslenmede Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Ameliyat sonrasında vücudun daha çabuk eski haline dönmesi ve ameliyat yaralarının daha hızlı iyileşmesi için doğru beslenme çok önemlidir. Ameliyat sonrası beslenme yapılan ameliyata göre farklılık gösterebilir. Her yiyecek her ameliyattan sonra tüketilemez, bu sebeple beslenme listesi diyetisyen ve doktor eşliğinde oluşturulmalıdır. Ameliyat sonrası beslenme listesi, ilk günlerde sıvı ve sindirimi kolay besinleri içermelidir.
Hastanın iştahı yerine geldikten sonra adım adım her gıdadan yeterli miktarda tüketmek gerekir. Bu süreçte ek vitamin, mineral ve protein takviyeleri doktor önerisi ile alınabilir. Protein ağırlıklı bir beslenme tarzına geçilir. Özellikle sindirim sistemini harekete geçirecek armut, elma, portakal, koyu yeşil yapraklı sebzeler vb. lifli besinler tüketmek gerekir. Çünkü ameliyat sonrasında oluşabilecek kabızlık hastanın zorlanmasına neden olabilir ve böyle bir durumda ameliyat yaraları hasar görebilir ve vücudun toparlanma süreci gecikir.
Ameliyat sonrası beslenme sırasında özellikle aşırı yağlı, baharatlı ve tuzlu besinler tüketmekten kaçınmak gerekir. Tüketilen besinler, vitamin ve minerallerin depolanması açısından önemlidir. Ameliyat sonrası beslenme programında işlenmemiş gıdalar tüketilmeli, hazır paketli gıdalar bulundurulmamalıdır.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Safra kesesi ameliyatından sonra bulantı ve kusma gibi şikayetler meydana gelebilir. Bu şikayetlerin olduğu durumlarda hastanın besin ve mineral kaybının önlenmesi, safra taşı oluşumunun tekrarlamaması, komplikasyon gelişmemesi için hastaya safra diyeti uygulamak gerekir. Safra diyeti listesi, besin yetersizliğinin önlenmesi için diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır.
Safra diyeti hastanın yaşam kalitesini artırmak için yaşı, cinsiyeti, boy ve ağırlık durumu göz önüne alınarak hazırlanmalıdır. Ameliyat sonrasında hasta gaz çıkarana kadar ağız yolu ile beslenme yapılmamalıdır.
Safra kesesi ameliyatı sonrasında hastalar kademeli olarak beslenme gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası beslenme sırasında diyetisyenin önermediği besinler tüketilmemeli ve özellikle yağlı besinlerden kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrasında ishali önlemek için lif kaynağı besinler tercih edilmelidir. Özellikle taze sebze ve meyveler önerilir. Safra diyeti listesinde günlük kalorinin %45-55’i karbonhidrat, %12-15’i protein ve %20-25’i yağ kaynağı besinlerden oluşabilir.
Safra kesesi ameliyatı sonrasında tüketilmemesi gereken besinler şunlardır:
- Tüm yağlı yiyecekler, kızartılmış yiyecekler,
- Et, tavuk ve balık çeşitleri,
- Yağlı kuruyemişler,
- Şarküteri ürünleri,
- Hazır paketli gıdalar,
- Yumurta ve yumurta içeren besinler,
- Gaz yapma özelliği bulunan sebzeler ve kurubaklagiller,
- Kaymak ve krema,
- Baharatlar,
- Koyu çay ve kahve, hazır içecekler, alkol, maden suyu,
- Turşu, sirke, sarımsak, limon tuzu.
Safra kesesi ameliyatı sonrasında tüketilebilen besinler şunlardır:
- Açık çay, ayran, ıhlamur, salep ve bitki çayları,
- Süt, yağsız peynir ve yoğurt,
- Bitkisel sıvı yağlar (zeytinyağı)
- Beyaz ekmek, makarna, pirinç, sade kraker, irmik, şehriye gibi tahıllar,
- Baharat çeşitlerinden sadece tarçın, nane ve kekik,
- Çiğ ve kabuksuz meyveler (özellikle muz, elma, şeftali kayısı, çekirdeksiz üzüm, kiraz)
- Pekmez, reçel, bal, sütlü tatlılar,
- İyice ezilmiş sebze çorbaları, domates çorbası, şehriye veya pirinçli çorbalar, acısız tarhana, yayla çorbası.
Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme önerileri ise şu şekilde maddelendirilebilir:
- Ameliyat sonrasında günde 3 ana öğün yapılmalıdır.
- Günde 2 veya 3 kere ara öğün yapılmalıdır.
- Öğün aralarında 2-3 saatlik aralar bulunmalıdır.
- Yemek porsiyonlarına uyulmalı ve tüketilmemesi gereken besinlere özen gösterilmelidir.
- Midede şişkinlik ve gaz yapabilecek besinlerden uzak durulmalıdır.
Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Sindirim sisteminde gerçekleşen sorunların birçoğu mide kaynaklıdır ve bu sorunların çözümü için mide ameliyatı gerçekleştirilir. Bu ameliyatlar midenin beslenme düzeninde de değişiklikler meydana getirmektedir. Özellikle spor ve diyet ile fazla kilolarından kurtulamayan kişiler mide ameliyatlarına başvururlar. Bu ameliyatlar ile hastanın kilo vermesi mümkündür ancak bu ameliyatlar sonsuza kadar kilo almama garantili değildir. Bu sebeple ameliyat sonrası beslenmede günlük kalori miktarı kontrol altında olmalıdır. Mide ameliyatının hassas etkileri ilk 3 ay devam etmektedir.
Mide ameliyatı sonrasında kişinin kilo verebilmesi için doğru beslenme programı oluşturulmalıdır. Ameliyat sonrasında ilk 3-4 gün sadece sıvı gıdalarla beslenme önemlidir. Daha sonra yavaş yavaş ek gıdalara geçiş yapılır. Ek gıdalara geçiş sürecinde özellikle çorba, yoğurt, beyaz peynir ve bisküvi önerilir. Ameliyat sonrası beslenme ilk 1 ay yumuşak gıdalar, özellikle yumuşak sebzeler ve meyve püreleri ile yapılmalıdır. 1 ayın sonuna doğru kahvaltılarda yumurta tüketimi başlayabilir.
Akşam yemeklerinde ise ızgara balık önerilir. İlk 1 ay bu şekilde tamamlandıktan sonra 3. aya kadar mideyi koruma dönemi devam etmelidir. Bu süreçte sebze ve et yemekleri tüketilmeye başlanır. Daha sonra ise baklagil tüketimine başlanır. Et ve tavuk ürünleri ise haşlanarak yemeklere eklenebilir. İlk 3 ay tamamlandıktan sonra mide normal düzenine döner ancak hasta yine de ameliyat öncesi beslenme düzenini uygulamamalıdır. Özellikle yağlı ve şekerli gıda tüketimi en aza indirilmelidir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Mide ameliyatı sonrasında beslenme programı diyetisyen ve doktor eşliğinde hazırlanmalıdır. Tüp mide ameliyatı ile hastanın midesi küçültülür ve açlık hissi veren Ghrelin hormonunun salgılandığı kısım alınır. Böylece hasta daha az yiyecek tüketerek daha çabuk doyar ve daha az acıkarak kilo kaybeder. Ancak bu kilo kaybının sağlıklı bir şekilde devam etmesi için hastanın beslenme programına uygun beslenmesi gerekir.
Ameliyat sonrası beslenme için diyetisyen desteği şarttır ve uygulanacak diyet listesi kişiye özel olmalıdır. Ameliyat sonrasında vitamin ve protein takviyeleri alınmalıdır. Tüketilen besinlerin yağsız ve kalorisi düşük besinler olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca ameliyat sonrası beslenme ile tekrar kilo alımını önlemek için günlük kalori hesabı ve yiyeceklerin yağ oranı hesaplanmalıdır.
Ameliyat sonrasında hasta ilk hafta tamamen sıvı gıdalarla, ikinci haftadan sonra ise püre haline getirilmiş gıdalarla beslenmelidir. İlk ayın sonuna doğru yavaş yavaş ek gıdalar ve katı gıdalara geçiş yapılır. Midenin normal düzenine dönmesi yaklaşık 3 ay sürer ve bu süreçte mutlaka doktor ve diyetisyen tavsiyeleri uygulanmalıdır.
Ameliyat sonrası beslenme önerileri şöyle sıralanabilir:
- Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek,
- Kalorisiz ve şekersiz içecekler tercih etmek,
- Basit karbonhidratlardan uzak durmak,
- Paketli gıdalardan ve şeker içeren besinlerden uzak durmak,
- Yemeklerle beraber sıvı tüketmemek,
- Yemekten sonra en az 30 dakika su içmemek,
- Katı gıdaları iyice çiğneyerek ve yavaş yavaş tüketmek,
- Vitamin, protein ve mineral takviyesi almak.
Apandisit Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Apandisit ameliyatından 6 saat sonra hasta beslenmeye başlayabilir. Eğer hastanın özel bir durumu yok ise hastaya apandisit ameliyatı sonrasında özel bir diyet listesi uygulamaya gerek yoktur. Ancak hastanın sağlıklı ve dengeli beslenerek vücudun ihtiyacı olan gereksinimler karşılanmalıdır.
Apandisit ameliyatı sonrası günlük beslenme programında protein takviyeleri, meyve, sebze ve doğal ürünler yer almalıdır. Özellikle vitamin, mineral ve kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmeye özen gösterilmelidir. Bu beslenme önerileri ile vücutta oluşabilecek komplikasyonlar önlenmiş olur. Apandisit ameliyatından sonra; alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulması tavsiye edilir.
Ameliyat ardından kabızlığı önlemek üzere günlük beslenmede lif tüketimine yer verilmesi gerekir. Lif bakımından zengin yağlı tohumlar, taze sebze ve meyveler, kuru baklagiller ve tam tahıllı ekmekler günlük beslenmeye eklenebilir. Ancak ameliyat ardından gelen ilk günlerde fazla lif tüketimi gaz oluşumuna sebebiyet verebileceğinden lif içeren besinler belirli miktarlarda günlük beslenmeye eklenmelidir.
Yapılan araştırmalar apandisit ameliyat ardından C vitamini alımının iyileşme sürecini hızlandırdığı yönünde bulgulara ulaşmıştır. İç yaraların hızlı bir şekilde desteklemesini sağlayan C vitamini kaynaklarının günlük beslenmeye eklenmesi önerilir. Çilek, kivi, yeşil biber, portakal ve mandalina gibi turunçgiller günlük beslenmeye eklenebilir.
Çinko açısından zengin besin tüketimi de yine iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler. Kişilerde rahatsızlık uyandırmaması halinde yumurta sarısı günlük beslenmeye eklenebilir. Diğer çinko kaynağı olan bitki tohumları, yer fıstığı ve süt ürünlerinde yine günlük beslenmede yer verilmelidir. Süt ürünleri tüketiminde az yağlı süt ürünlerinin tercih edilmesi önerilir.
Apandisit Ameliyatından Kaç Gün Sonra Yemek Yenilebilir?
Standart bir apandisit ameliyatı geçirilmesi ardından hastalar aynı gün içerisinde besin tüketimine başlayabilir. Hafif besinler olacak şekilde ameliyat ardından gelen 4 veya 6 saat sonrasında ağızdan gıda alımı sağlanabilir. Hastanın özel bir sağlık probleminin olmaması halinde dengeli ve ideal bir beslenme planı ile kişi günlük yaşamını devam edebilir. Apandisit ameliyatının özel bir diyet listesi bulunmamaktadır. Ancak bazı besinlerin günlük beslenmeye eklenmesine özen gösterilerek iyileşme süreci desteklenebilir.
Apandisit Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Katı Yemek Yenilebilir?
Apandisit ameliyatından sonra gelen 4 veya 6 saat içerisinde hastalar ağız yoluyla besin alımına başlar. Ameliyat sonrasında rejim1 diyet tipi uygulanmakta olup bu tür diyetlerde genellikle hastalara püre şeklinde gaz yapmayacak kabak havuç ve patates gibi sebze püreleri verilir. Pürenin yanında yağsız yoğurt tüketilebilir. Kişide herhangi bir rahatsızlık gelişmemesi halinde bir sonraki öğün hasta direkt olarak taneli katı gıdaya geçiş yapabilir.
Apandisit Ameliyatından Sonra Hangi Yiyecekler İyi Gelir?
Apandisit ameliyatından sonra iyileşme sürecini desteklemek üzere C vitamini, çinko ve lif alımına özel gösterilmelidir. C vitamini kaynağı olarak çilek, kivi, yeşil biber, turunçgiller sayılabilirken çinko kaynağı olarak yumurta, yağlı tohumlar ve kuru baklagiller sayılabilir. Taze sebze ve meyve tüketimiyle çeşitli vitamin ve minerallerin alımı desteklenebilir. Özellikle lif alımı için meyve ve sebzeler büyük bir öneme sahiptir. İhtiyaç duyulan lif alımının karşılanması sayesinde kişilerin kabız olması probleminin önüne geçilebilir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kabak, brokoli gibi diğer sebzeler, armut, kayısı ve elma gibi meyveler lif içeriği bakımından zengin besinlerdir.
Apandisit Ameliyatı Olanlar Hangi Yiyeceklerden Uzak Durmalı?
Apandisit ameliyatı olan kişilerin sağlıklı beslenme alışkanlığı benimsemesi son derece önemlidir. İyileşme sürecinde belirli gıdalardan uzak durulması gerekir. Bu gıdalar aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
- Fast Food Yiyecekler
- Dondurulmuş Hazır Gıdalar
- Şeker İlaveli Paketli Gıdalar
- Yağlı Süt Ürünleri
- Kahve
- Hazır Soslar
- Sigara
- Alkol
Apandisit Ameliyatı Sonrası Süt İçilir Mi?
Apandisit ameliyatı sonrasında kişilerin sütü tolere edilip edemediği küçük denemeler ile denenebilir. Sınırlı porsiyonlarda süt ürünü tüketilmesi ardından kişinin vücudunda gelişen semptomlar takip altına alınır. Semptom gelişmemesi halinde kişiler rahat bir şekilde süt ürünü tüketebilir. Süt ürünü tüketimi sırasında az yağlı süt ürünlerinin tercih edilmesi önerilir. Laktoz hassasiyetinin karşı da önlem alınması adına az yağlı ve laktozsuz süt ürünleri daha kolay sindirilebilir olacaktır.
Apandisit Ameliyatı Sonrası 1 Haftalık Diyet
Apandisit ameliyatı sonrasında spesifik olarak bir beslenme programı uygulamaktadır. Ancak hastanın komplikasyon riskini önlemek veya çeşitli sindirim problemlerini yaşamasını minimalize etmek için örnek beslenme planları oluşturulabilir.
1.Gün
Kahvaltı:
- Yağsız omlet
- Yağsız beyaz peynir
- Zeytin
- Şekersiz reçel
- Tam buğday ekmek
Öğle Yemeği:
- Haşlanmış sebze tabağı
- Yağsız yoğurt
- Tam buğday ekmeği
Ara Öğün:
- Şekersiz komposto
Akşam Yemeği:
- Izgara tavuk göğsü
- Pirinç pilavı
- Yağsız yoğurt
2.Gün
Kahvaltı:
- Yağsız beyaz peynir
- Zeytin
- Şekersiz reçel
- Tam buğday ekmek
Öğle Yemeği:
- Zeytinyağlı taze fasulye
- Yağsız yoğurt
- Tam buğday ekmeği
Ara Öğün:
- Yağsız süt
- Meyve (armut, kayısı veya elma tercih edilebilir)
Akşam Yemeği:
- Izgara köfte
- Makarna
- Yağsız yoğurt
3.Gün
Kahvaltı:
- Haşlanmış yumurta
- Yağsız beyaz peynir
- Zeytin
- Domates- salatalık
- Tam buğday ekmek
Öğle Yemeği:
- 1 kase mercimek çorbası
- Izgara tavuk
- Yağsız yoğurt
- Tam buğday ekmek
Ara Öğün:
- Meyve
Akşam Yemeği:
- Zeytinyağlı enginar
- Pirinç pilavı
- Yağsız yoğurt
- Mevsim yeşilliklerinden salata
4.Gün
Kahvaltı:
- Tam buğday ekmek ile yapılmış tost
- Çay
Öğle Yemeği:
- Zeytinyağlı bezelye
- Yağsız yoğurt
- Tam buğday ekmeği
Ara Öğün:
- 1 ince dilim peynir
- Etimek
Akşam Yemeği:
- Izgara et
- Pirinç pilavı
- Yağsız yoğurt
- Mevsim yeşilliklerinden salata
5.Gün
Kahvaltı:
- Yulaf lapası
- Meyve
- Fındık veya badem
Öğle Yemeği:
- Nohut yemeği
- Yağsız yoğurt
- Pirinç pilavı
Ara Öğün:
- Meyve
- Ceviz
Akşam Yemeği:
- Izgara balık
- Patates salatası
6.Gün
Kahvaltı:
- Yağsız omlet
- Yağsız beyaz peynir
- Zeytin
- Şekersiz reçel
- Tam buğday ekmek
Öğle Yemeği:
- Sebze köftesi
- Haşlanmış sebze
- Yağsız yoğurt
- Makarna
Ara Öğün:
- Laktozsuz kefir
- Meyve
Akşam Yemeği:
- Izgara tavuk göğsü
- Pirinç pilavı
- Yağsız yoğurt
- Mevsim yeşilliklerinden salata
7.Gün
Kahvaltı:
- Menemen
- Yağsız beyaz peynir
- Tam buğday ekmek
Öğle Yemeği:
- Izgara köfte
- Makarna
- Kefir
- Mevsim yeşilliklerinden salata
Ara Öğün:
- Yağsız süt
- Meyve
Akşam Yemeği:
- Tarhana çorbası
- Zeytinyağlı enginar
- Yağsız yoğurt
- Tam buğday ekmek
Diğer Ameliyat Sonrası Beslenme Yazıları İçin:
Böbrek Nakli Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Bağırsak Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR