Whatsapp

Adenovirüs Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Anasayfa » Blog » Adenovirüs Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Adenovirüs vücutta enfeksiyon gelişimine neden olan sıkça karşılaşılan virüsler arasında yer alır. Genellikle üst solunum yollarını etkileyen grip gibi hastalıklar ile karıştırılan adenovirüs sadece üst solunum yolları ile sınırlı kalmayabilir. Enfeksiyon geliştiği yere bağlı olarak sindirim sistemi göz sağlığı ve idrar yolları da adenovirüslerden etkilenebilir. Adenovirüs hastalıkları genellikle hafif seyrederken bazı belirtileri beraberinde getirebilir. Bağışıklık sisteminin düşük olduğu durumlarda veya çocuklarda veya yaşlılarda bu belirtiler şiddetli bir şekilde gözlemlenebilir. Adenovirüs belirtisi gözlemlenmesi halinde belirtilerin şiddetinin artmasının önüne geçmek adına sağlık kuruluşlarından destek alınabilir.

Adenovirüs Nedir?

Adenovirüs hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde enfeksiyon hastalıklarına neden olabilecek bir virüs çeşididir. 49 çeşit adenovirüs türü, yüzden fazla hisse adenovirüs alt türü bulunur. Bu virüs çeşitlerinden bazıları bireylerde ciddi hastalıklara neden olabilir. Adenovirüs nedeniyle gelişen hastalıkların bazıları asemptomatik olurken bazıları ise şiddetli derecede semptomlar açığa çıkarabilir.

Adenovirüs genellikle üst solunum yollarını etkiler. Ancak vücuda alınma şekline bağlı olarak bazı durumlarda sindirim sistemi ve idrar yollarında da belirtiler açığa çıkarabilir.

Adenovirüs Tehlikeli Midir?

Adenovirüs genellikle tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçen, hastalık sürecinde ise hafif semptomlar açığa çıkmasına neden olan bir virüstür. Ancak bazı vakalarda nadir de olsa adenovirüs nedeniyle ciddi semptomlar gelişebilir veya hastalık ilerleyerek farklı hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu nedenle semptomların bir hafta içinde iyileşmemesi aksine şiddetlenmesi halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna danışılmalıdır. Bağışıklık sistemi genel olarak zayıf olan kişilerde özellikle 5 yaş altı çocuklarında başlangıç semptomları gözlenmesi halinde yine bir tıbbi destek alınarak semptomların şiddetinin artması önlenebilir.

  Gıda Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Adenovirüs Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Adenovirüsler genellikle asemptomatiktir. Ancak bazı vakalarda hafif belirtiler açığa çıkabilir. 5 yaşın altındaki çocuklarda veya yaşlı bireylerde ise adenovirüs nedeniyle şiddetli belirtiler gözlemlenebilir. Enfeksiyon nedeniyle gelişen semptomlar virüsün bulaşma şekline ve bulaşan virüs miktarına göre değişkenlik gösterebilir. Adenovirüs nedeniyle çıkabilecek belirtiler aşağıdaki şekildedir.

Adenovirüs Enfeksiyonları Kaç Gün Sürer?

Adenovirüs enfeksiyonlarının iyileşme süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ancak virüsle temas edilmesi halinde 2 veya 14 gün içerisinde enfeksiyon belirtileri açığa çıkabilir. Bu belirtiler genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçerler. Yoğun miktarda virüs ile temas olan durumlarda ise belirtiler 2 haftaya kadar gözlemlenmeye devam edebilir. Bu süreç içerisinde semptomları kontrol altına almak üzere doktor kontrolünde reçetelenen ilaç tedavilerinden destek alınabilir.

Adenovirüs Kendiliğinden Geçer Mi?

Adenovirüs çoğu zaman kendiliğinden geçen genellikle ilaç tedavisi gerektirmeyen bir virüs çeşididir. Bir hafta içerisinde adenovirüs nedeniyle açığa çıkan semptomlar azalarak geçebilir. Semptomların şiddetinin artması veya sürenin bir haftadan uzun sürmesi halinde tıbbi bir destek alınarak semptomları iyileştirmeye yönelik destek alınabilir. Doktor tarafından gerçekleştirilen klinik muayene ardından doktor hastanın ek bir tedaviye ihtiyaç duyup duymadığına karar verebilir.

Adenovirüs Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Adenovirüs genellikle gözleri, üst ve alt solunum yollarını etkiler. Hafif veya şiddetli hastalıkları beraberinde getirebilen virüs nedeniyle gelişebilen hastalıklar da bu bölgelerde ağırlıktadır. Semptomların iyileşmemesi aksine ciddileşmesi takdirinde bu durum enfeksiyonun ciddi düzeyde olduğunu ve farklı hastalıklara evrilebileceğinin göstergesi olabilir. Bu noktada gelişebilecek hastalıklar aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Soğuk algınlığı
  • Bronşit
  • Zatürre
  • Kırmızı göz

Adenovirüs Nasıl Bulaşır?

Adenovirüs damlacık yolu ile kişiden kişiye bulaşabilir. Halihazırda enfekte olmuş biriyle öpüşmek sarılmak veya tokalaşmak gibi yakın temas içeren hareketlerde bulunmak virüsün bulaşmasına neden olabilir. Hasta birinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında havaya saçılan partiküller nedeniyle virüs başka bir bireye geçebilir. Adenovirüsler temas ettikleri yüzeyde belirli bir süre boyunca canlı kalırlar. Virüs bulaşan yerlere temas edilmesi ardından ellerin ağza, burna veya gözlere sürülmesiyle virüs insan vücuduna geçebilir.

  Yaz Diyeti

Yapılan çalışmalar adenovirüsün yeteri kadar klor bulundurmayan havuzlardan da geçebileceğini göstermiştir. Adenovirüs fekal oral yol nedeniyle dışkı yoluyla da kişiden kişiye bulaşabilen bir virüstür.

Adenovirüs Teşhisi Nasıl Konulur?

Boğaz ağrısı, burun akıntısı, kusma, ishal veya gözlerde kızarıklık gibi semptomlar ile sağlık kuruluşuna başvuran bireyler detaylı inceleme altına alınır. Doktor tarafından gerçekleştirilecek müdahale sırasında bu semptomların nedeni olabilecek ana nedenin tespit edilmesi gerekir. Bu sayede hem semptom hafifletmeye hem de tedavi sağlamaya yönelik planlamalar yapılabilir. Klinik muayene ardından doktor semptomların değerlendirmesini yapar. Ardından laboratuvar tetkikleri almak üzere hastayı laboratuvar birimini sevk eder. Adenovirüs tanısı konulabilmesi için burun veya boğazdan alınan sürüntü örnekleri laboratuvar ortamında incelenir. Hastadan alınan kan ve gaita örneği ile vücutta adenovirüs varlığı tespit edilebilir. Tüm bu tetkiklerin ardından kişiye adenovirüs teşhisi konulabilir.

Adenovirüs Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adenovirüs tedavisindeki kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Genellikle tedavide amaç semptonların hafifletilmesini sağlamak ve hastalığın kendiliğinden iyileşme sürecinde hastanın yaşam kalitesini artırmaya yöneliktir. Yüksek ateş, ciddi kas ağrısı gibi problemler olması halinde semptomları hafifletmeye yönelik ilaçlar reçete edilir. Bağışıklık sisteminin düşük olduğu durumlarda ise sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi ve çeşitli gıda takviyeleri önerileri ile hastanın bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hedeflenir. Bazı durumlarda da uzmanlar antiviral ilaçlardan da faydalanabilir.

Adenovirüs Aşısı Var Mıdır?

Adenovirüs aşısı mevcuttur. Özellikle Covid-19 aşıları üzerinde adenovirüs materyallerine rastlamak mümkündür. Covid-19 aşılarında adenovirüsün genetik materyali ile bir hedef hastalığını antijenlerin taşıyan vektör aşı sistemi kullanılmıştır. Bu aşılarda hastalığa neden olan patojenin genetik materyalini içeren başka bir virüs veya zararsız organizma kullanılarak vücutta bağışıklık tepkisi oluşturulması sağlanır. Direkt olarak adenovirüse yönelik aşı üretimi üzerinde günümüzde hala daha çalışılmaktadır. Adenovirüsün çeşitli türlerini içeren aşılar günümüzde mevcut olmasına rağmen tıp dünyası bu alan üzerinde çalışmaya devam etmektedir.

  Diyet Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar

Adenovirüs Enfeksiyonlarından Nasıl Korunmalısınız?

Adenovirüs enfeksiyonlarından korunmak için çeşitli önlemler alınabilir. Birçok viral veya bakteriyel hastalıkta olduğu gibi adenovirüs korunma yöntemleri arasında ilk sırada el hijyeni gelir. Ellerin sık sık sabun ve akan su altında yıkanması yıkanamadığı takdirde alkol bazlı el antiseptiği ile temizlenmesi gerekir. Ellerle yüze, ağza veya göze dokunmaktan kaçınılmalıdır.

Adenovirüsten korunmak için temas önlemleri alınabilir. Özellikle enfekte kişilerle temasın sınırlandırılması gerekir. Ateş, öksürük veya burun akıntısı gibi semptomlara sahip bireylerden uzak durulmalıdır. Enfekte kişilerle beraber ortak bir araç gereç kullanılmamalıdır.

Adenovirüs partiküller halinde yayılabilen bir virüs çeşidi olduğundan kapalı alanlarda adenovirüsle karşılaşma oranı daha yüksektir. Kalabalık ve kapalı alanlardan uzak kalınarak veya bu tür alanlarda uzun süre durmaktan kaçınılarak virüse karşı yine önlem alınabilir.

Okul, askeriye veya kişisel bakım tesislerinde yaşayan kişiler gibi yüksek risk grubu bölgelerde bulunan kişiler adenovirüs aşısı yaptırabilir.

Hijyenik yaşam tarzı benimsenmeli, sağlıklı yaşam tarzı sürdürerek bağışıklık sisteminin güçlenmesi desteklenmelidir. Dengeli beslenme, düzenli uyku ve düzenli egzersiz ile bağışıklık sistemi verimli bir şekilde desteklenebilir. Tüm bunların yanı sıra solunum hijyenini sağlamakta oldukça önemlidir. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız veya burun bir mendil ile kapatılarak hem şahsi hem de çevresel hijyen desteklenebilir.

Adenovirüs Hangi Yaş Aralığında Daha Sık Görülür?

Adenovirüs her yaş grubunda görülebilir. Ancak görüldüğü yaş grubuna göre açığa çıkarttığı semptomların şiddeti değişkenlik gösterir. Kreşe veya okula başlayan 5 yaş altındaki çocuklarda adenovirüsünün görülme riski daha yüksektir. Çocukların bağışıklık sisteminin daha düşük olması nedeniyle açığa çıkarttığı semptomlar daha şiddetli olabilir. Yetişkinlik döneminde ise özellikle öğrenci yurtları veya askeriye gibi kalabalık ortamlara giren bireylerde adenovirüsle temas etme oranı daha yüksek olabilir. Yaşlılık döneminde ise enfekte olunması halinde yine çocuklara benzer bir şekilde şiddetli semptomlar açığa çıkabilir.

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR