Whatsapp

Alkali Diyeti

Anasayfa » Blog » Alkali Diyeti

Alkali Diyeti Nedir?

Alkali diyet son zamanların en meşhur diyetlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Alkali diyete dair birçok bilgi internette, sosyal medyada, haber sitelerinde, gazetelerin sağlık köşelerinde sık sık yer alıyor. Bu da günümüzde alkali diyetin popülaritesini önemli ölçüde artırıyor.

Alkali diyeti temel et, şeker, kafein, süt, alkol gibi yapay ve işlenmiş gıdaları tüketmemek üzerine kuruludur. Bu diyetin temelinde bazı besinleri diğerlerine göre daha az bazılarını ise diğerlerine kıyasla daha fazla tüketmek yer almaktadır. Alkali diyeti, et süt ve benzeri ürünlerin, bunlarla birlikte yumurta, tam tahıl ve işlenmiş besinlerin tüketilmesinin kesilmesini önerir. Aynı şekilde diyet, sebze, bakliyat ve meyve gıdalarının daha fazla tüketilmesini önerir. Alkali diyet aynı zamanda şeker, et ve tuz gibi gıdaların tüketimini tamamen yasaklamaz ancak miktarını azaltmayı tavsiye eder.

Alkali diyetin en önemli amaçlarından biri vücudun asidik oranını azaltmak ve dengeye getirmektir. Bunun için de vücudu alkali hale getiren besinlerin tüketilmesini arttırmak amacıyla diyet içerisindeki asitli yiyecekler elimine edilir. Alkali diyeti genel olarak sağlığı düzeltmek ve iyileştirmek için uygulanan bir diyet olsa da fazla kilolardan kurtulma amacıyla da oldukça fazla tercih edilir.

Alkali Diyeti Nasıl Yapılır?

Alkali diyeti içerisinde asit oranı fazla olan besinler çok fazla tüketilmemelidir. Siyah çay, süt ürünleri, hardal, şekerli ve gazlı içecekler, ketçap, mayonez, yumurta kahve, un ve şekerli gıdalar asit oranı yüksek gıdalar arasında kendine yer buluyor, dolayısıyla alkali diyeti yaparken bu gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Ayın şekilde asite sahip diğer bir besin grubu da genel olarak meyvelerdir.

  Dudak Kanseri Nedir?

Alkali diyeti yaparken meyve tüketimine oldukça dikkat edilmelidir. Ancak bu meyveler arasında nar, greyfurt, vişne ve limon gibi meyveler alkali değerleri yüksek meyvelerdir ve bu meyveler diyet içerisinde rahatlıkla tüketilebilir. Fakat diyet içerisinde tüm bu sebzeler tüketilirken bunların çiğ şekilde tüketilmesi gerekir. Bu sebzelerin pişirilerek tüketilmesi alkali diyetine aykırıdır. Çiğ halde tüketilecek sebzelerde de besin değerlerinin ve su oranının yüksek olması önemli derecede dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

Alkali Diyet Listesi

Alkali diyetine sabah kahvaltıdan önce içilecek bir bardak ılık su ile başlamak faydalı olacaktır. Alkali diyet içerisinde sabah kahvaltıdan önce tüketilmesi gereken bu bir dak ölçüsündeki ılık alkali su evde rahatlıkla hazırlanabilir. Bu suyu hazırlamak için bir şişe (tercihen cam şişe) içerisine iki litre civarında bir su dökülür. Ardından dökülen bu suya bir yemek kaşığı ölçüsünde karbonat katılır. Bu şekilde rahatlıkla yapılan alkali suyu aynı zamanda çay veya yemeklerin içinde de kullanılabilir. Alkali suyunun evde hazırlanamadığı durumlarda ise bu su aktar veya eczanelerde rahatlıkla bulunabilir. Örnek diyet listesi ise şu şekildedir;

  • Kahvaltı: 3- 4 tane fındık, ceviz veya badem, 1 kase yağsız yoğurt, 1 tane muz veya 3- 4 tane çilek ve küçük kase yulaf ezmesi.
  • Öğle: Izgarada pişirilmiş bir porsiyon balık veya tavuk, sebze yemeği veya sebze çorbası ve yağsız salata.
  • Akşam: Izgarada balık veya tavuk türler ile z pişmiş ve yapımında zeytinyağı kullanılan sebze içeren yemekler.

Alkali Diyeti ile Zayıflayanlar

Alkali diyeti de benzeri diğer birçok diyet gibi temelinde sağlık amacını taşısa da birçok kişi tarafından kilo verme amacıyla kullanılıyor. İnternet üzerinde, sosyal medyada, medyada bu şekilde kilo verdiğini söyleyen birçok kişi mevcuttur.

Alkali Diyeti Emziren Anneler Yapabilir Mi?

Alkali diyeti, bu işin uzmanları tarafından sadece yetişkin bireylere tavsiye edilen bir diyet türüdür. Bu diyet türünü çocukların yapması kesinlikle önerilmez. Bunlar ile birlikte alkali diyeti kalp hastalarına, damar sertliği olanlara ve şeker hastalarına da tavsiye edilmez. Bu kişilerin alkali diyetini yapacaklarsa bir uzman kontrolünde yapmaları gerekmektedir.  Çocukların bu diyet türünden uzak durması tavsiye edildiğinden ve emzirme döneminde bebekler, annelerin yedikleri ile beslenebildiğinden, yeni doğacak bebeklerin sağlığı açısından alkali diyeti emziren annelere tavsiye edilmez.

  Mide Kanseri Nedir?

Alkali Diyeti Ne Yenir?

Alkali diyetinde yukarıda da bahsettiğimiz gibi alkali ürünler tüketilmeli, asidik ürünlerden kaçınılmalıdır. Alkali diyetinin içinde yenecek bu alkali gıdaları alkali oranlarına kategorileştirecek olursak;

  • Çok düşük alkali besinler: Kuru üzüm, kinoa, yaban mersini, marul, çilek, pancar, brüksel lahanası, bamya, portakal, frenk üzümü, avokado yağı, muz, ay çekirdeği, keten yağı, kereviz, zeytinyağı, üzüm ve salatalık.
  • Düşük alkali besinler: Yeşilçay, badem, lahana, kabak, bıldırcın yumurtası, karnabahar, mantar, patlıcan, turp, kiraz, karalahana, böğürtlen, patates, avokado, şeftali, enginar, armut, dolmalık biber ve yumurta sarısı.
  • Orta derecede alkali besinler: kivi, elma, soya sosu, kayısı, kaju fıstığı, brokoli, roka, kırmızı biber, kuşkonmaz, greyfurt, kavun, sarımsak, taze fasulye, narenciye, havuç ve kestane.
  • Yüksek alkali besinler: karpuz, karbonat, deniz yosunu, mercimek, mandalina, şeftali, limon, soğan, tatlı patates, misket limon, ahududu, maden suyu, ananas.

Alkali Diyeti Neler Yasak?

Alkali diyetinde nasıl alkali oranı yüksek besinler yenmesi gerekiyorsa aynı şekilde de asidik oranı yüksek olan besinler yasak olarak yer almakta ve yenmesi tavsiye edilmemektedir. Asidik oranı yüksek olan besinler şöyle ayrılabilir;

  • Çok düşük asidikte olan besinler: ayçiçek yağı, börülce, koyun peyniri, esmer pirinç, ıspanak, tereyağ, organ etleri, hindistan cevizi, kabak çekirdeği, kabak, kanola yağı, incir, köri, keçi peyniri, kuru meyve çeşitleri, bal ve bakla.
  • Düşük asidikte olan besinler: Domuz eti, hindi eti, badem yağı, balzamik sirke, karabuğday, pazı, koyun eti, pazı, erik, domates, buğday, barbunya, kırmızı fasulye, susam yağı, kabuklu balıklar, soya peyniri, vanilya, kuru fasulye, beyaz pirinç.
  • Orta asidikte olan besinler: kuru erik, kızılcık, çavdar, süzme peynir, soya sütü, tavuk eti, ketçap, bezelye, mısır, nar, yulaf kepeği, dana eti, hardal, kalamar, midye, bakliyatlar, midye, yer fıstığı ve makarna.
  • Yüksek asidikte olan besinler: Esmer şeker, yoğurt, yapay tatlandırıcılar, yoğurt, kakao, likör, kızartılmış gıdalar, arpa, maya, reçel, sığır eti, dondurma, fındık, şekerli meyve suları, şarap, beyaz ekmek, beyaz un, şerbetçi otu, ceviz, tuz, kepekli gıdalar ve soya fasulyesi.
  Nabız Nedir? Normal Nabız Kaç Olmalı?

Alkali Diyeti ile Kaç Kilo Verilir?

Alkali diyetinin temel amacı, insan vücudundaki ph değerinin asit oranını düşürüp bunu alkali oranını artırarak bu asidik yönü alkali yöne çevirmektir. Günümüzde tüketilen beyaz un, çeşitli kızartmalar, rafine ve paketlenmiş gıdalar gibi asidik değeri yüksek ve alkali değeri düşük besinlerden dolayı insan vücudundaki ph değeri alkaliden asidik yöne doğru değişmektedir. Günümüzde bir insan vücudunun ortalama ph değeri 7.4tür. Yani bu oran insan vücudunun az derecede alkali olduğunu göstermektedir.

Alkali diyeti ile, diyeti uygulayanlar vücutlarındaki bu oranı koruyacak ve kilo verebileceklerdir. Aynı şekilde alkali diyetinde önemli bir yer tutan alkali suyu içerek insanlar vücutlarındaki kan dolaşımında yer alan problemleri düzeltebilir ve dengeleyebilir. Çünkü alkali suyun içinde insan vücuduna faydalı birçok birçok doğal mineral vardır. Bu mineraller insan vücudunun iyi bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve bu şekilde bir aylık bir alkali diyeti ile yaklaşık olarak ortalama 5-7 kilo arasında kilo verilebilir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR