Whatsapp

Anal Fissür Ameliyatı Sonrası Beslenme 

Anasayfa » Blog » Anal Fissür Ameliyatı Sonrası Beslenme 

Anal fissür bir diğer adıyla makat çatlağı hem kadın hem de erkekler de yaygın olarak görülen sağlık problemlerinden biridir. Uzun süreli ishal veya kabızlık durumları ardından gelişebilen anal fissür makat bölgesindeki yırtılmalar ile karakterize olmuş bir rahatsızlıktır. Anüs bölgesi yoğun sinir ucuna sahip olan bir bölge olduğundan bölgede gelişen bu rahatsızlık ciddi ağrılara ve rahatsızlıklara yol açabilir. Yırtıkların ilerlemesi halinde ve kişilerin ağrı nedeniyle dışkılama eyleminden kaçınması nedeniyle hastalık kısır bir döngüye girebilir. Bu tür durumlarda fissür ameliyatı ile rahatsızlığın tedavisinin sağlanması hedeflenir. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken başlıklar bulunduğu gibi makat çatlağı ameliyatı sonrası beslenme kuralları mevcuttur. Beslenmeye dikkat edilmesiyle ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci desteklenebilir.

(Anal Fissür) Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Anal fissür ameliyatı sonrasında ilaç kullanımı ve beslenme düzeninin sağlanması gerekir. Beslenme düzeni hastalığın başından beri dikkat edilmesi gereken bir başlık olurken beslenmeye ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin olabildiğince kolay atlatılması için ekstra özen gösterilmelidir. Ameliyat sonrası beslenmede bölgenin zorlanmasını önlemek adına dışkılamanın olabildiğince yumuşak olması sağlanmalı ve ishal olmanın önüne geçilmesi gerekir. Bu noktada günlük alınması gereken lif miktarı yeterli miktarda sağlanmalıdır.

Ameliyat ardından yumuşak gıdalardan oluşan bir beslenme planı uygulanmalıdır. Bu noktada sindirimi zor yiyeceklerin tercih edilmesi yerine sindirim olabildiğince kolay gıdalara yönelinmelidir. Taze sebze ve meyvelere ameliyat sonrasında beslenmede mutlaka yer verilmelidir.

  İstemsiz Kilo Kaybı Neden Olur?

Anal fissür ameliyatı sonrası beslenmede hastaların su tüketimine dikkat etmesi gerekir. İhtiyaç duyulan kadar su alımı son derece önemli olup dışkılama düzeninin sağlanmasını destekler.

Anal fissür ameliyatı sonrasında aşırı baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Özellikle aşırı acı gıdalar bölgede yanma hissiyatının artıracağından mutlaka beslenmeden çıkarılmalıdır. Benzer bir şekilde asit düzeyi fazla olan meyve ve meyve sularının tüketiminden de kaçınılması önerilir. Asitli içecekler tüketilmemelidir.

Anal fissür ameliyatı sonrasında hastalar alkol almaktan kaçınmalıdır.

Anal Fissür Nedir?

Anal fissür, farklı nedenlerden kaynaklı oluşabilen, makat bölgesinde meydana gelen çatlaklardır. Uzun süreli ishal veya kabız, dışkılama sırasında zorlanma veya sürekli olarak ıkınma gibi nedenlerden kaynaklı makat bölgesinde çatlamalar meydana gelebilir. Başlangıçta bölgede oluşan çatlaklar basit görünümlüdür. Ancak bu bölgenin son derece hassas olmasından kaynaklı olarak küçük çatlaklar bile ciddi ağrılara sebebiyet verebilir. Ağrılar genellikle dışkılama sırasında makat bölgesinde cam batmasına benzer acı hissiyatı yaşatır. Çatlakların genişlemesiyle beraber ise kanama meydana gelebilir. Dışkılama sırasında ağrı hissi arttığında hastalar tuvalete gitmekten kaçınmaya başlar. Bu durum kabızlığın şiddetini artırabilir ve kabızlığın şiddetin artması ise makat çatlaklarının artırabilir. Kısır bir döngüye girilmesi ve çatlakların ilerlemesi noktasında ise hastalar makat çatlağı tedavisi için cerrahi müdahale altına alınır. 

Anal Fissür Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Anal fissür ameliyatı sonrasında hastaların günlük sıvı alımına dikkat ettiği liften zengin bir beslenme planı uygulaması gerekir. Taze sebze ve meyveler günlük beslenmeye eklenerek hastaların ihtiyaç duyduğu lif alımı desteklenmelidir. Böylece tuvalet düzeni ve dışkı yapısı iyileşme sürecini destekleyecek şekilde olabilir.

Beslenme düzeninde de yapılacak olan değişimler sayesinde sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması ve ameliyat sonrasında gelişebilecek olan komplikasyon riskinin azalması desteklenebilir.

  Mide Yanması Nedir?

Kişiler dengeli bir beslenme planı uygulamalı ve ihtiyaç duyduğu tüm besin içeriklerini ve enerji miktarını almalıdır. İdeal beslenme programı hazırlanırken tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken çeşitli besin grupları yer alır.

Fissür Ameliyatı Olanlar Ne Yemeli? 

Fissür ameliyatı ardından bağırsak hareketlerinde değişiklikler olabileceğinden kişilerin olabildiğince tuvalet düzenini sağlaması gerekir. Bu noktada lifli besinlerden faydalanılabilir. Bazı lifli besinler vücutta gaz oluşumuna neden olabileceğinden kişinin iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyebilir veya yoğun miktarda lif tüketilmesi kişilerde ishal problemine neden olabilir. Bu nedenle fissür ameliyatı sonrası beslenmede kişilerin dışkılama yapısına göre tüketilmesi gereken besinler değişkenlik gösterebilir.

Ameliyat sonrasında kişilerin dışkılama düzenin sağlanması, dışkı yapısının sertleşmesini veya kişilerin dışkılamada zorluk çekmesini önlemek adına beslenmede liften zengin gıdalara yer verilmesi önerilir. Bu kapsamda aşağıdaki besinlerden faydalanılabilir.

  • Kabak
  • Havuç
  • Enginar
  • Kuşkonmaz
  • Ispanak
  • Armut
  • Nektarın
  • Kivi
  • Mango
  • Kiraz
  • Tavuk, hindi ve balık gibi daha kolay sindirilebilen protein kaynakları
  • Zeytinyağı
  • Avokado
  • Tam tahıllı ekmek veya hamur işleri

Dışkıda istenilenden daha fazla bir yumuşama gelişmesi halinde veya kişilerin ishal belirtisi göstermesi halinde ise aşağıdaki yiyecekler tüketilebilir. 

  • Patates
  • Pirinç pası
  • Makarna
  • Muz
  • Şeftali
  • Kabuksuz elma
  • Beyaz ekmek
  • Yoğurt
  • Tanesiz komposto
  • İyi pişmiş et
  • Balık

Makat Çatlağı Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Anal fissür ameliyatı ardından hastaların dikkat etmesi gereken çeşitli başlıklar bulunur. Ameliyat sonrasında doktor hastaya çeşitli ilaçlar reçete edecek ve günlük yaşamda dikkat edilmesi gereken konulara değinecektir. Bu konular kapsamında öncelikle reçete edilecek olan kremlerin ve ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerektiği yer alır. Diğer dikkat edilmesi gereken başlıklar ise günlük yaşama yöneliktir.

Ameliyat sonrasında gelen ilk günler içerisinde ılık su içerisinde oturma önerilir. Ilık su ile bölgedeki hassasiyetin azalması desteklenir. Kişiler beslenme planlarına dikkat etmeli sebze ve lifli gıdalardan yoğun bir diyet listesi uygulamalıdır. Bununla beraber alkol tüketiminden kaçınmalıdır.

  Tiroid Hastalığı Nedir?

Yoğun kahve tüketimi kabızlığı tetikleyebileceğinden kişilerin yoğun miktarda çay, kahve, kola ve çikolata gibi kafein içeren kaynakları tüketmesi önlenmelidir.

Hastalar günde tükettiği su miktarına dikkat etmeli ve bol su içtiğinden emin olmalıdır.

Hastalar ameliyat sonrasında ıkınmasını veya makat bölgesinin zorlanmasına neden olabilecek hareketlerden kaçınmalı uzun bir süre boyunca ağır eşyalar kaldırılmamalıdır.

Bağırsak hareketlerini desteklemek üzere hafif tempolu yürüyüşlerin yapılması önerilir. Ancak kas güçlendirme ve bölgedeki kasları uyarmaya yönelik egzersizler yapılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Makat Çatlağı Olan Ne Yememeli? 

Makat çatlağı olan hastalar sağlık problemlerini olumsuz yönde etkileyebilecek çeşitli gıdaların tüketiminden kaçınmalıdır. Belirli gıdaların tüketilmeye devam etmesi dışkı yapısını olumsuz yönde etkileyerek anal fissür şikayetlerini de tetikleyebilir. Makat çatlağı olan hastaların dışkı yapısının yumuşak olması ve kişilerin rahat bir şekilde tuvalete çıkması gerekir. Dışkı yumuşamasına yönelik gıdalar tüketilirken hastaların ishal olması da önlenmelidir. Bu nedenle belirli besinlerin günlük beslenmede bulunması gerekirken aşağıda bulunanların ise tüketilmemesi önerilir.

  • Aşırı yağlı yiyecekler
  • Kırmızı et
  • İşlenmiş hayvansal etler
  • Aşırı baharatlı yiyecekler
  • Acı soslar veya turşular
  • Turunçgiller
  • Fast food gıdalar
  • Çikolata
  • Yoğun miktarda kahve veya siyah çay
  • Yağlı süt ürünleri
  • Alkol

Sık Sorulan Sorular

Zeytinyağı Makat Çatlağına İyi Gelir Mi?

Zeytinyağının makat çatlağına iyi geldiğine yönelik çeşitli gözlemler bulunur. Anal fissür problemine sahip kişiler zeytinyağını pamuk yardımıyla anüse sürebilir. Uygulama kişilerin rahatlamasını ve daha rahat bir şekilde tuvalete çıkmasını destekler. Zeytinyağı antienflamatuvar özellikte bir içeriğe sahip olduğundan bölgedeki iltihaplanma riskinin azalmasını destekler.

Hangi Yiyecekler Makatta Yanma Yapar?

Tüketilen yiyecekler makatta yanma miktarını etkileyebilir. Acı ve baharatlı yiyecekler, turşu gibi ekşi yiyecekler, asit oranı yüksek turunçgil meyveler ve domates makatta yanma hissiyatını arttırabilir.

Makat Çatlağı Olanlar Hangi Ekmeği Yemeli?

Makat çatlağı olan hastaların günlük lif alımına dikkat etmesi gerekir. Ekmek tüketimleri sırasında yoğun lif içeriği olan ekmekler tercih ederek günlük lif alımını destekleyebilirler. Bu nedenle hastaların tam tahıllı veya kepekli ekmekler tüketmesi önerilir. 

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR