Whatsapp

Atkins Diyeti

Anasayfa » Blog » Atkins Diyeti

Atkins Diyeti Nedir?

Atkins Diyeti, 1960’larda kardiyolog Robert C. Atkins tarafından geliştirilen popüler bir düşük karbonhidratlı beslenme planıdır. Atkins Diyeti, protein ve yağları vurgularken karbonhidratları kısıtlar.

Atkins Diyeti, çok düşük karbonhidratlı bir beslenme planıyla başlayarak, kilo verme ve koruma için birkaç aşamaya sahiptir. Resmi olarak Atkins Beslenme Yaklaşımı olarak adlandırılan Atkins Diyeti, birçok kitapta detaylandırılmıştır ve düşük karbonhidrat diyeti trendini başlatmasıyla itibar kazanmıştır.

Atkins Diyetinin amacı, kilo vermenize ve kilo vermenize yardımcı olmak için yeme alışkanlıklarınızı değiştirmektir. Atkins Diyeti ayrıca, kilo vermek, enerjinizi artırmak, yüksek tansiyon veya metabolik sendrom gibi belirli sağlık sorunlarının iyileştirilmesine yardımcı olmak için yemek yemeye yaşam boyu sağlıklı bir yaklaşımdır.

Atkins Diyeti Yararları Nelerdir?

Atkins Diyeti, beslenme planının metabolik sendrom, diyabet, yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalık gibi ciddi sağlık koşullarını önleyebileceğini veya iyileştirebileceğini söylüyor. Aslında, fazla kilo vermenize yardımcı olan hemen hemen her diyet, kardiyovasküler hastalık ve diyabet için risk faktörlerini azaltabilir veya hatta tersine çevirebilir.

Ve çoğu kilo verme diyeti – sadece düşük karbonhidratlı diyetler değil – en azından geçici olarak kan şekeri seviyelerini iyileştirebilir. Bir çalışma, Atkins Diyetini takip eden kişilerin trigliseritleri iyileştirdiğini ve bu da kalp sağlığının daha iyi olduğunu gösterdi. Ancak, bu tür faydaların uzun vadede geçerli olup olmadığını veya yaşam sürenizi artırıp artırmadığını gösteren büyük bir çalışma yapılmamıştır.

Bazı sağlık uzmanları, Atkins Diyetinde izin verildiği gibi, hayvansal kaynaklardan büyük miktarda yağ ve protein yemenin kalp hastalığı veya bazı kanser riskinizi artırabileceğine inanmaktadır. Bununla birlikte, eğer varsa, Atkins Diyetinin uzun vadede ne gibi riskler oluşturabileceği bilinmemektedir çünkü bu konudaki çalışmaların çoğu iki yıl veya daha kısa sürmüştür.

  Bağırsak Çalıştıran Yiyecekler

Atkins Diyeti Zararları Nelerdir?

Atkins Diyeti, programın erken aşamasında karbonhidratı büyük ölçüde kesmenin aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı yan etkilere neden olabileceğini kabul eder:

  • Baş ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Zayıf bağışıklık,
  • Tükenmişlik,
  • Kabızlık.

Ayrıca bazı çok düşük karbonhidratlı diyetler karbonhidratları o kadar çok kısıtlar ki, beslenme eksiklikleri veya yetersiz lif ile sonuçlanır ve bu da kabızlık, ishal ve mide bulantısı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Yüksek lifli, tam tahıllı ve besleyici yoğun karbonhidratlar yemek, Atkins Diyeti gibi programların sağlık profilini iyileştirebilir. Ek olarak, Atkins Diyeti sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olmak için zamanla değişmiştir ve artık vitaminler veya takviyelerle birlikte az miktarda ekstra tuz alınması önerilmektedir.

Karbonhidratları günde 20 gramdan daha aza (diyetin 1. aşaması için önerilen seviye) indirmenim ketozis ile sonuçlanması da mümkündür. Ketoz, enerji için yeterli şekere (glikoz) sahip olmadığınızda meydana çıkar, bu nedenle vücudunuz depolanmış yağları parçalayarak ketonların birikmesine neden olur. Ketozun yan etkileri arasında mide bulantısı, baş ağrısı, zihinsel yorgunluk ve ağız kokusu sayılabilir.

Atkins Diyeti Nasıl Yapılır?

Atkins Diyetinin dört aşaması vardır. Kilo verme hedeflerinize bağlı olarak, ilk üç aşamadan herhangi birinde başlayabilirsiniz.

  • Başlangıç Evresi (1. Aşama); Bu katı aşamada, ağırlıklı olarak sebzelerden olmak üzere günde sadece 20 gram net karbonhidrat yiyerek, neredeyse tüm karbonhidratları diyetinizden çıkarırsınız. Çoğu beslenme kılavuzunda önerildiği gibi günlük kalorilerinizin yüzde 45 ila 65’ini karbonhidratlardan almak yerine, yalnızca yüzde 10’unu alırsınız. Kuşkonmaz, brokoli, kereviz, salatalık, yeşil fasulye ve biber gibi “temel” sebzeler, günlük net karbonhidratınızın 12 ila 15 gramını oluşturmalıdır. Her öğünde balık ve kabuklu deniz ürünleri, kümes hayvanları, et, yumurta ve peynir gibi protein tüketmelisiniz. Sıvı ve katı yağları kısıtlamanız gerekmez, ancak meyvelerin, şekerli unlu mamullerin, ekmeklerin, makarnaların, tahılların, kuruyemişlerin veya alkolün çoğuna sahip olamazsınız. Günde sekiz bardak su içmelisiniz. Kilo kaybınıza bağlı olarak bu aşamada en az iki hafta kalırsınız.
  • Dengeleme Evresi (2. Aşama); Bu aşamada, temel sebzeler olarak minimum 12 ila 15 gram net karbonhidrat yemeye devam edersiniz. Ayrıca ilave şeker içeren yiyeceklerden kaçınmaya devam edersiniz. Kilo vermeye devam ederken, daha fazla sebze ve çilek, fındık ve tohum gibi besin açısından zengin karbonhidratları yavaş yavaş geri ekleyebilirsiniz. Hedef kilonuzdan yaklaşık 10 pound (4.5 kilogram) çıkana kadar bu aşamada kalırsınız.
  • Ön Bakım Evresi (3. Aşama); Bu aşamada, meyveler, nişastalı sebzeler ve kepekli tahıllar da dahil olmak üzere yiyebileceğiniz gıda çeşitlerini kademeli olarak artırmaya devam edersiniz. Her hafta diyetinize yaklaşık 10 gram karbonhidrat ekleyebilirsiniz, ancak kilo kaybınız durursa kesmelisiniz. Hedef kilonuza ulaşana kadar bu aşamada kalırsınız.
  Nasıl Kilo Verilir?

Atkins Diyeti Kaç Kilo Verdirir?

Atkins Diyeti, 1. aşamanın ilk iki haftasında 15 kilo (6,8 kilogram) kaybedebileceğinizi söylüyor, ancak bunların tipik sonuçlar olmadığını da kabul ediyor. Atkins Diyeti ile ayrıca başlangıçta su ağırlığını kaybedebileceğinizi de kabul edersiniz. Vücudunuzun tahammül edebileceğinden daha fazla karbonhidrat tüketmediğiniz sürece 2. ve 3. evrelerde kilo vermeye devam edebilirsiniz.

Çoğu insan, en azından kısa vadede, kalorileri kısıtlayan hemen hemen her diyet planında kilo verebilir. Ancak uzun vadede, araştırmalar Atkins Diyeti gibi düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo vermede standart diyetlerden daha etkili olmadığını ve çoğu insanın diyet planına bakılmaksızın kaybettikleri kiloları geri kazandığını gösteriyor.

Karbonhidratlar genellikle tüketilen kalorinin yarısından fazlasını sağladığından, Atkins Diyetinde kilo vermenin ana nedeni, daha az karbonhidrat yemekten kaynaklanan genel kalori alımının daha düşük olmasıdır. Bazı araştırmalar, Atkins Diyeti ile kilo vermenin başka nedenleri olduğunu öne sürüyor. Yiyecek seçenekleriniz sınırlı olduğu için kilo verebilirsiniz ve ekstra protein ve yağ sizi daha uzun süre tok hissettirdiği için daha az yersiniz. Bu etkilerin her ikisi de daha düşük genel kalori alımına katkıda bulunur.

Atkins Diyeti Neler Yenir?

Aşamaya bağlı olarak, insanlar şunları tüketebilir:

  • Brokoli, salata yeşillikleri ve kuşkonmaz gibi lif ve besin açısından zengin sebzeler,
  • Düşük şeker, yüksek lifli meyveler, örneğin elma, narenciye ve çilek,
  • Baklagiller ve tam tahıllar dahil olmak üzere karmaşık karbonhidratlar,
  • Fındık, avokado, zeytinyağı ve tohumlar gibi bitkisel yağlar.
  • Uygun içecekler arasında su, kahve ve yeşil çay bulunur.

Atkins Diyeti Örnek Menü

Atkins Diyetinin 1. aşamasında tipik bir gün boyunca neler yiyebileceğinize bir göz atın:

  • Kahvaltı; Sote soğan ve çedar peynirli omlet. Kabul edilebilir içecekler arasında; kahve, çay, su, diyet soda ve bitki çayı bulunur.
  • Öğle yemeği; İzin verilen bir içecekle birlikte ızgara tavuk ve avokado soslu salata.
  • Akşam yemeği; İzin verilen bir içecekle birlikte fırında biftek, kuşkonmaz ve roka salatası, domates ve salatalık.
  • Atıştırmalıklar; Genellikle günde iki atıştırmalık yiyebilirsiniz. Atıştırmalıklar, çikolatalı shake, granola bar veya kereviz gibi basit bir atıştırmalık içerebilir.
  Reflü

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR