Whatsapp

Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme

Anasayfa » Blog » Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme

Bademcik ameliyatı sonrası beslenme, hastanın ameliyat sonrası şikayetlerini azaltma ve iyileşme sürecini desteklemek üzere planlanır. Ameliyat sonrası beslenmeye dikkat edilmemesi halinde ameliyat bölgesinde ciddi tahrişler meydana gelebilir ve hastalar ciddi şikayetleriyle karşılaşabilirler. Bu nedenle hastanede konaklanılması gerektiği durumlarda hastane rejim bir tipi diyet planı uygularken kişilerin hastaneden ayrıldıktan sonra beslenme planına dikkat etmesi gerekir. Bademcik ameliyatı sonrası beslenmede yeteri kadar kalori alındığından emin olunması gerektiği gibi tüketilen besinlere karşı da hassas davranılmalıdır.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Bademcik ameliyatı sonrasında bademciklerin alındığı bölgede doku zedelenmeleri meydana gelir. Bu durum bölgede şişkinlik veya hassasiyet oluşmasına neden olur ve kişiler yutkunma gibi eylemleri yaparken zorluk çeker. Bölgedeki tahribata uğramış bölgenin daha fazla hasar almaması adına tüketilecek olan gıdaların da özenle seçilmesi gerekir.

Bademcik ameliyatı sonrasındaki ilk iki gün kişilerin tamamıyla sıvı bir diyet planı uygulaması gerekir. Bu noktada tanesiz yumuşak gıdalar beslenmeye eklenebilir.

İlk iki gün

  • Kaynamış soğutulmuş su,
  • Süt,
  • Soğuk çay,
  • Tanesiz komposto suyu,
  • Meyve suları,
  • Dondurma,
  • Ayran ve yoğurt gibi süt ürünleri ve meyve püreleri tüketilebilir.

Üçüncü günde ise beslenme planına

  • Sulu muhallebiler,
  • Soğuk tanesiniz çorbalar veya un çorbaları,
  • Ezilmiş patates püresi,
  • Sütte ezilmiş bisküviler veya ekmek içi eklenebilir.
  Kramp Nedir? Neden Olur?

Hastalar üçüncü gün rafadan yumurtayı ezerek tüketebilir veya oda sıcaklığında omlet yiyebilir.

Dördüncü gün bu gıdalara;

  • Ekmek içi,
  • Pilav ve makarna eklenir.

Beşinci günden itibaren ise ezilmiş köfte, haşlanmış tavuk gibi yumuşak yiyecekler tüketilmeye başlanabilir.

Bademcik ameliyatından sonra gelen ilk hafta içerisinde hastaların kesinlikle sıcak yiyecek tüketiminden kaçınması gerekir. Tüketilen yiyecekler veya içecekler oda sıcaklığında veya soğuk olmalıdır.

Bademcik Ameliyatından Sonra Ne Zaman Normal Yemek Yenir?

Bademcik ameliyatından sonra gelen ilk hafta kişilerin soğuk veya oda sıcaklığı yiyecekler tüketmesi gerekir. İlk haftadan sonrasında yiyeceklerin sıcaklığı artırılmaya başlanabilir ancak yine de aşırı sıcak yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. İlk iki hafta kadar ameliyattan kaynaklı gelişebilecek olan şikayetler ve semptomlar gözlemlenmeye devam edebilir. İki haftanın ardından ise kişiler kontrollü bir şekilde normal yemek yemeye başlayabilir.

Bademcik Ameliyatı Olan Kişi Ne Yemeli?

Bademcik ameliyatı olan kişiler gün ve gün farklı gıdaları tüketmeye başlar. Ameliyatın ilk günlerinde hastalara komposto suları, dondurma, ayran veya yoğurt gibi süt ürünleri, meyve suları, tanesiz meyve püreleri ve soğuk çay gibi içecekler verilir. Üçüncü gün bu liste muhallebi, tanesiz çorbalar, sebze püreleri ve sütte bekletilmiş bisküvi ve ekmek gibi yiyeceklerle desteklenir. Hastalar üçüncü günden itibaren omlet veya rafadan yumurtayı ezerek de tüketebilir.

Dördüncü günle listeye ekmek içi, pilav ve makarna gibi karbonhidrat kaynakları eklenir. Beşinci gün ise ezilmiş köfte veya haşlanmış tavuk gibi yumuşak yiyeceklerle günlük alınan proteinin desteklenmesi üzerine çalışılır. İlk iki hafta kadar beslenme planı bu şekilde idame edilirken iki haftanın sonrasında kişiler kontrollü bir şekilde eski beslenme düzenine geri dönebilir.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Ne Yenmemeli?

Bademcik ameliyatı sonrasında kaçınılması gereken yiyecekler bulunur. Ameliyat bölgesinin tahrişini önlemek üzere kişilerin aşırı sıcak, ekşi ve baharatlı yiyeceklerden kaçınması gerekir.

  Vegan Diyeti Nedir?

Kola, gazoz gibi asitli içecekler veya asit içeriği yüksek portakal ve limon gibi meyvelerden elde edilen meyve sularının tüketiminden kaçınılmalıdır. Tüketilen sıvılar biberon veya pipetle tüketilmemelidir. Sıvıların tüketimi sırasında hastanın emme veya vakum gibi bir eylemi gerçekleştirmesi halinde bu durum ameliyat bölgesindeki kanama riskini arttırabilir.

Yumuşak diyete geçilmesiyle beraber hastalar işlenmiş hayvansal etlerden uzak durmalıdır. Baharatsız köfteler veya haşlanmış tavuk gibi yumuşak protein kaynakları tercih edilmelidir.

Yumurta tüketilmeye başlanması halinde yumurtanın iyi pişmiş olduğundan emin olunmalıdır. Ameliyat süreci içerisinde bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyebilecek hijyenik olmayan bir gıdanın tüketiminden kaçınılmalıdır.

Bademcik Ameliyatından Kaç Gün Sonra Ekmek Yenir?

Bademcik ameliyatını ilk 2 günü tanesiz püreler veya meyve suları gibi sıvı gıdalar tüketilir. Üçüncü gün bu gıdalara çorba, ezilmiş patates püresi veya sütte bekletilmiş ekmek içi gibi yumuşak gıdalar eklenir. Üçüncü günden itibaren ekmek yemeye başlayan kişiler sadece ekmeğin iç kısmını tükettiğinden emin olmalıdır. Ameliyattan sonra gelen dördüncü günden itibaren ekmek içi sütte bekletilmeden de tüketilebilir. Ekmeğin sert ve kabuklu kısımların tüketiminden ameliyat sonrasında gelen ilk 2 hafta kadar kaçınılması önerilir.

Bademcik Ameliyatı Olduktan Sonra Neden Dondurma Yenir?

Bademcik ameliyatı olduktan sonra ilk iki gün tanesiz, yumuşak gıdalar ile beslenilmesi gerekir. Genellikle sıvı ağırlıklı bir beslenme diyeti uygulanırken dondurma ve yoğurt gibi süt ve süt ürünlerinden de faydalanılır. Ameliyat sonrasındaki bölgedeki tahrişi önlemek ve semptomları artırmamak için hastaların soğuk veya ılık yiyecekler yemesi gerekir. Bademcik ameliyatından sonra özellikle dondurma gibi soğuk gıdaların verilmesinin temelinde ise fiziksel bir açıklama yatar. Dondurma gibi soğuk gıdalar bölgedeki damarları büzerek kanama riskini azaltır. Bu nedenle ameliyat olunduktan sonra gelen ilk öğününde genellikle hastalara dondurma verilir.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Hangi Çorbalar İçilir?

Bademcik ameliyatı sonrasında ilk hafta tüketilen her yemeğin oda sıcaklığında olması gerekir. Ameliyatın üçüncü gününden itibaren hastaların günlük beslenmesine soğuk tanesiniz çorbalar ve un çorbası gibi çorba çeşitleri eklenebilir. Tüketilen çorbaların sıcak olmadığına dikkat edilmelidir. 5. güne kadar taneli çorba tüketiminden kaçınılmalıdır. Taneli gıdalar ameliyat bölgesinde tahriş yaratabileceğinden ameliyat sonrasında gelişebilecek şikayetleri ve semptomları olumsuz yönde etkileyebilir.

  Obezite Doğurganlığı Etkiler mi?

Bademcik Ameliyatı Kilo Verdirir Mi?

Bademcik ameliyatı sonrasında hastalar yutma güçlüğü veya iştah kaybı gibi durumlar ile karşılaşabilir. Bu durum günlük tüketilen besin miktarının azalmasına ve kişinin vücudunda kalori açığı meydana gelmesine neden olur. Oluşan kalori açığıyla beraber bademcik ameliyatı sonrasında kilo kaybı ile karşılaşılabilir. Ancak yetersiz beslenme gibi bir durum gelişmesi halinde bu durum, iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyebileceğinden kişilerin ihtiyaç duyduğu kalori almaya özen göstermesi gerekir.

Sık Sorulan Sorular:

Bademcik Ameliyatı Sonrası Yutkunma Zorluğu Ne Zaman Geçer?

Bademcik ameliyatı sonrasında yutkunma zorluğu çocuklarda 3 veya 4 gün içerisinde azalarak geçmeye başlar. Yetişkinlerde ise bu süre 2 haftaya kader uzayabilmektedir. 

Bademcik Ameliyatı Sonrası Ağız Kokusu Olur Mu?

Bademcik ameliyatı sonrası ağız kokusu karşılaşılan şikayetlerden biridir. Bademciklerin alındığı ameliyat bölgesinde beyaz veya kirli gri renkli bir zar yapısı oluşur. Bu zar yapısı iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. Hastanın yetersiz beslenmesi veya yeteri kadar sıvı tüketmesi halinde meydana gelen zar koku oluşumuna neden olabilir. Gelişen zar yapısı iyileşmenin gerçekleştiği 2 hafta içerisinde kaybolur ve koku şikâyeti ortadan kalkar.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Öksürük Neden Olur?

Bademcik ameliyatı sonrasında soğuk algınlığı belirtileri gibi öksürük ve tıkanıklık semptomları görülmesi sıkça karşılaşılan bir durumdur. Öksürüğün gelişim nedenleri arasında ameliyat alanındaki şişkinlikler ve ameliyat sonrası kullanılan burun sonrası damlalar yer alır. İyileşme sürecinde öksürük azalarak kaybolur.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Omlet Yenir Mi?

Bademcik ameliyatı sonrasında gelen 2 gün içerisinde aşırı sıcak yiyeceklerden uzak durulması gerekir. İlk 2 gün sıvı ve püre odaklı bir diyet planı uygulanır. Üçüncü günden itibaren ise ılık olma koşulu ile omlet tüketilebilir. 

Bademcik Ameliyatından Sonra Konuşulur Mu?

Bademcik ameliyatı sonrasında konuşulabilir ancak hastanın sesinin genizden gelmesi veya ses tonunda küçük değişiklikler gelişmesi gibi durumlar ile karşılaşılabilir. Bu durum ses tellerinin zarar gördüğü anlamına gelmemektedir. Ses yapısındaki değişiklikler iyileşme süreci içerisinde azalır. Ancak bazı hastalarda bademcik boyutunun büyük olması durumunda boğazdaki hava boşluğunun hacmi değişeceğinden ses tonunda kalıcı değişimler görülebilir. 

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR