Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı Sonrası Beslenme
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı sonrası beslenme ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan önemli bir başlıktır. Hastalığın ciddiyeti ve ameliyatın kapsamına göre beslenme üzerine yoğunlaşılması gereken süre uzayabilir. Beslenmenin önemini anlayabilmek için ise ameliyatın hangi durumlarda ve ne kapsamda yapıldığının bilinmesi büyük bir öneme sahiptir.
Bağırsak düğümlenmesi, bağırsakların farklı nedenlerden kaynaklı olarak kendi etraflarında anormal şekilde dönmesiyle karakterizedir. Gelişen dönmeler sonucunda bağırsağın katlanmasına neden olarak farklı semptomlar açığa çıkaran bir hastalıktır. Bağırsak düğümlenmesi ardından bağırsaklar boşaltım fonksiyonlarını tam olarak gerçekleştiremeyeceği için bağırsak tıkanıklıkları meydana gelebilir. Bu durum ciddi komplikasyonlara sebep olabileceği gibi uzun vadede kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. Hastanın iyileşmesini sağlamak ve komplikasyonların ciddileşmesini önlemek adına genellikle cerrahi müdahalelere başvurulur. Ameliyat ile düğümlenen bölgenin düzeltilmesi sağlanır. Bazı durumlarda sadece düğümün çözülmesi yeterli olurken bazı durumlarda ise bağırsağın belirli bir kısmının çıkarılması (kolektomi) gerekebilir. Operasyonun kapsamına göre beslenmede dikkat edilmesi gereken başlık sayısı artacaktır.
Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı sonrasında hastalarda ishal ve sıvı kaybı gibi şikayetler gelişebilir. Bu tür şikayetlerin önlenebilmesi için beslenmeye dikkat edilmelidir. Böylece hem iyileşme sürecini hızlandırmak hem de hastanın vücudunun besinsiz kalmasının önüne geçmek mümkün olabilir. Kişilerin ishal semptomuyla karşı karşıya kalmasının en büyük nedeni operasyon öncesinde bağırsakların yeteri kadar fonksiyon göstermemesi ve ameliyat sonrasında ise göstermeye başlamasıdır. Bu nedenle bağırsak düğümlenmesi ameliyatı sonrasında ishal ile uyumlu bir diyet planı uygulanması önerilir.
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı sonrası beslenmede hastaların; muz, şeftali ve kavun gibi sindirimi kolay meyveler yemesi önerilir. Lif içeriği daha kısıtlı bir beslenme planı uygulanmalı bu nedenle karbonhidrat kaynağı olarak haşlanmış pirinç, patates, makarna ve beyaz ekmek tüketmesi gerekir.
Yağsız protein kaynakları tüketilmesi önerilir. Kişilerde yumurta tüketimine karşı herhangi bir hassasiyet bulunmaması halinde beslenme programlarına yağsız şekilde pişirilmiş yumurta da eklenebilir.
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı sonrası beslenme programında süt ürünlerine de yer verilir. Süt ürünlerinin yağsız olması önerilir.
Ameliyat sonrasında kişilerin sıvı alımına ekstra özen göstermesi gerekir. Özellikle diyare (ishal) gibi bir semptom gelişmesi halinde kişiler ekstradan sıvı kaybedeceğinden ameliyat sonrası sıvı alımı da sağlanmalıdır.
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı sonrasında ilk 6 hafta boyunca yumuşak gıdaların tüketilmesi önerilir. Aşamalı olacak şekilde eski beslenme düzenine dönüş sağlanmalıdır. Beslenme şekli az az sık sık olacak şekilde önerilmektedir ve günde 6 öğün olacak şekilde beslenme planı yapılabilir. Bağırsak düğümlenmesi ameliyatından sonra bir diyetisyen desteği alınarak beslenme süreci daha rahat bir şekilde planlanabilir.
Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatından Sonra Neler Yenilmeli?
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatının ardından protein alımı iyileşme sürecini destekleyeceğinden günlük beslenmede mutlaka sağlıklı protein kaynaklarına yer verilmelidir. Tavuk, balık, hindi gibi yağsız etler ızgara veya haşlama yöntemiyle pişirilerek tüketilebilir.
Karbonhidrat alımı enerji üretimi açısından gereklidir. Ameliyat sonrasında kişiler yeteri kadar karbonhidrat almaya özen gösterirken günlük karbonhidrat ihtiyacını patates, beyaz ekmek, haşlanmış pirinç ve makarnadan temin edebilir.
Kişiler sebze ve meyve tüketirken dikkatli olmalıdır. Muz ve şeftali gibi çözünür liflerden zengin meyvelerin tüketimi tercih edilmelidir. Kişiler kabuksuz elma da tüketebilir. Diğer meyvelerin tüketimi bu süreç içerisinde önerilmemektedir.
Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatından Sonra Neler Yenmez?
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatından sonra kişilerin bağırsak fonksiyonlarını hızlandıracak yüksek lifli gıdalardan uzak durması önerilir. Lifli gıdaların yanı sıra aşırı yağlı yiyecekler de ishal problemi geliştirebileceğinden kişilerin yağdan sınırlandırılmış bir diyet planı uygulaması önerilir. Bu noktada bazı gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
Bağırsak dönmesi ameliyatı ardından çiğ sebze tüketiminden kaçınılmalıdır. Ispanak gibi sebzeler tüketilebilirken lahana, karnabahar, kabak gibi lif içeriği zengin sebzeler tüketilmemelidir.
Kuru baklagiller de benzer bir şekilde gaz oluşumunu artırabilir ve sindirim sistemini daha çok çalıştırabilir. Kuru baklagillerin bu etkisi ameliyat sonrası gelişebilecek semptom şiddetini arttırarak hastaların iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kuru baklagiller de ameliyat sonrasında tüketiminden kaçınılması gereken besinler arasında yer alır.
Tam tahıllı unlar ile hazırlanmış hamur ve hamur işleri de yine sakıncalı olabilmektedir. Bu noktada iyileşme süresi tamamlanana kadar beyaz un ile yapılmış olan ekmek tüketilmelidir.
Aşırı baharatlı ve yağlı yiyeceklerin tüketiminden uzak durulması gerekir. Paketlenmiş ürünlerin tüketiminden kaçınılmalı, kızartma yöntemiyle pişirilmiş yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Kuru meyve, yoğun miktarda taze meyve, mısır, mantar ve kuruyemişler de bu süre içerisinde uzak durulması gereken gıdalardır.
Bağırsak ameliyatı sonrasında hastalar sigara ve alkol kullanmamalıdır.
Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken ilk başlık beslenme olurken kişilerin farklı başlıklara da dikkat etmesi gerekir.
Ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci içerisinde ağrı ve rahatsızlık yaratabilecek aktivitelerden kaçınılması gerekir. Hastalar hafif tempolu yürüyüşlere devam edebilirken merdiven çıkma ve seyahat etme gibi aktiviteler de yapabilir. Ameliyat ardından 3 ay kadar ağırlık kaldırılmaması önerilir. Bu süreç içerisinde karın kaslarını kuvvetlendirici veya zorlayıcı hareketlerden uzak durulmalıdır.
Ameliyat sonrasında idrar yapmada zorluk çekilmesi halinde hastalar sıcak suda otururken idrar yapmayı deneyebilir. Bu şikâyetin devam etmesi halinde mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
Ameliyat sonrasında gelen 24 saat içerisinde 3 defadan fazla ishal şeklinde dışkılama söz konusu ise laksatif etkiye sahip ilaçların kullanımı doktor kontrolünde sınırlandırılabilir.
Ameliyat sonrasında doktorun verdiği ağrı kesici, antibiyotik vb. ilaçların tüketimi ihmal edilmemelidir.
Sık Sorulan Sorular:
Bağırsak Düğümlenmesi Tekrar Olur Mu?
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatında kullanılan tekniğe göre bağırsak düğümlenmesinin tekrarlama ihtimali olabilir. Genelde kullanılan yöntemlerden biri olan, bağırsağa tüp yardımıyla hava verilerek bükülen bölümün çözülmesi sağlanan ameliyatlarda tedavi kalıcı bir çözüm olmayabilir. Bu tür yöntemler ardından çeşitli nedenler doğrultusunda bağırsak düğümlenmesi tekrarlayabilir.
Bağırsak Düğümlenmesi Röntgende Çıkar Mı?
Bağırsak düğümlenmesi tanısı konulurken faydalanılan yöntemlerden biri röntgen ile görüntüleme tekniğidir. Röntgende bağırsak pozisyonu ve duruş şekli incelenebilir. Tıkanıklık gelişmesi halinde bağırsak yapısındaki katlanmalar röntgen sayesinde görülebilir.
Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı hastanın bağırsak dokusunda kayıp olup olmamasına ve düğümlenme miktarına göre değişkenlik gösterebilir. Ekstra bir durumla karşılaşılmadığı müddetçe ameliyat süresi genellikle 2 veya 3 saat uzunluğundadır.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR