Boğaz Ağrısı Nedir? Boğaz Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Boğaz ağrısı, her yaş grubunda görülebilen dönemsel veya sıkça karşılaşılan şikayetlerden biri olabilir. Boğaz ağrısı farklı nedenlerden kaynaklı olarak gelişebilir. Altta yatan nedene göre boğaz ağrısı tedavi edilmeden geçebileceği gibi bazı durumlarda tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Bir enfeksiyon gelişimi sonucu ağrı hissedilmesi halinde ilaç tedavileri ile bu durum kontrol altına alınabilir. Çeşitli faktörlere maruziyet sonucunda gelişmesi halindeyse yapılacak olan çeşitli müdahaleler ile semptomun şiddeti azaltılabilir.
Boğaz Ağrısı Nedir?
Boğaz ağrısı, genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen bir semptomdur. Boğaz bölgesindeki rahatsızlık veya acı hissiyle karakterize olan bu semptom tahriş edici maddelere maruziyet, alerjiler, ses tellerinin zorlanması veya kuruluk nedeniyle gelişebilir. Altta yatan ana nedenin tespit edilmesi ve bu nedenin tedavi edilmesi halinde boğaz ağrısı şikayetleri iyileşebilir.
Boğaz ağrısı semptomunun şiddetlenmesi veya uzun süreli olması halinde bir sağlık uzmana danışılması önerilir. Özellikle ciddi boğaz ağrılarında bu durum aksatılmamalı ve altta yatan ana neden tedavi edilmelidir.
Boğaz Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Boğaz ağrısı, genellikle üst veya alt solunum yollarında gelişen enfeksiyonel durumlar sonucu açığa çıkan bir semptomdur. Hastalığın türüne göre boğaz bölgesinde gelişen rahatsızlığın şiddeti veya yarattığı ağrı değişkenlik gösterebilir. Boğaz ağrısının çeşitli belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Boğazda acı veya yanma hissi
- Yutkunma sırasında ağrı veya rahatsızlık
- Ses tonusunda değişiklikler veya ses kısıklığı
- Boğaz bölgesinde şişkinlik
- Boğazda kızarıklık
- Bakteriyel enfeksiyon gelişmesi halinde boğazda beyaz beyaz sarı lekeler oluşması
- Yorgunluk ve halsizlik
Boğaz Ağrısı Neden Olur?
Boğaz ağrısı, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. En sık karşılaşılan nedenleri arasında viral ve bakteriyel enfeksiyonlar yer alır. Soğuk algınlığı, grip ve viral boğaz enfeksiyonları boğaz ağrısına yol açabilir. Bu tür enfeksiyonlar genellikle boğazın iltihaplanmasına neden olarak ağrı ve rahatsızlık hissi yaratır. Benzer bir şekilde Streptokok boğaz enfeksiyonu gibi bakteriyel enfeksiyonlar da tedavi edilmemeleri halinde boğaz ağrısına neden olabilir.
Bademciklerin iltihaplanması olarak tanımlanan tonsilit, boğaz ağrısına neden olabilen sıkça karşılaşılan hastalıklardan bir diğeridir.
Boğaz Ağrısına Sebep Olan Durumlar
Enfeksiyonlar nedeniyle boğaz ağrısı gelişmesinin yanı sıra bazı durumlar da boğazlarda tahribat ve ağrı yaratabilir. Çeşitli faktörlere alerjisi olan kişilerde alerjen etki gösteren materyallere maruz kalmak boğaz ağrısının sıkça karşılaşılan belirtileri arasındadır. Polen, ev tozu akarları, hayvan tüyleri gibi alerjenlere maruz kalmak, boğazın tahriş olmasına ve ağrıya yol açabilir. Sigara içmek veya hava kirliliğine maruz kalmak da boğazın tahriş olmasına ve ağrı gelişmesinde rol alabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), mide asidinin yemek borusuna geri akması ile karakterize bir hastalıktır. Mide asidi boğazın tahriş olmasına neden olarak boğaz ağrısı gelişiminde rol alabilir.
Susuzluk veya ağız solunumu nedeniyle boğaz kuruluğu yaşanması ağrı oluşturabilir. Benzer bir şekilde bulunulan ortamın kuru olması da yine boğazların nem dengesinin bozulmasına ve ağrı hissedilmesine neden olabilir.
Ses telleri üzerinde aşırı baskı veya zorlanma gelişmesi, ses kısıklığı ve boğaz ağrısı ile sonuçlanabilir.
Nadir olarak boğaz kanseri veya lenf bezlerinde gelişen kanserler sonucunda da boğaz ağrısı semptomu yaşanabilir.
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Boğaz ağrısı şiddetli olması veya uzun sürmesi halinde müdahale edilmesi gereken bir semptoma dönüşebilir. Boğaz ağrısı tedavisinde, ağrıya sebep olan ana nedenin tedavi edilmesi gerekir. Viral veya bakteriyel bir enfeksiyon olması halinde çeşitli ilaçlara başvurulabilir. Bakteriyel bir enfeksiyon söz konusu ise antibiyotiklere başvurulurken, semptomları hafifletmek için ağrı kesici ilaçlardan, gargara veya pastillerden faydalanılabilir.
İlaç kullanımı dışında boğaz ağrısına hafifletecek çeşitli öneriler sunulabilir. Öncelikle bol su tüketimi, boğazın nemli kalmasına ve iyileşmesine yardımcı olabilir. Kuruluk, ağrının şiddetini arttırabilir. Bu noktada aşırı sıcak olmayacak şekilde sıcak bitki çayları veya su bazlı içeceklerden de yararlanılabilir.
Vücudun enfeksiyonla mücadele etmesini desteklemek adına dinlenmek çok önemlidir. Kişiler kendilerine dinlenecek alanlar yaratmalıdır.
Boğazlarda kuruluk gelişmesi boğaz ağrısına neden olabilir veya mevcuttaki ağrının şiddetini arttırabilir. Hava kuruluğunu önleyecek nemlendirici cihazlar kullanılarak ortamın nem seviyesi ayarlanabilir.
Boğaz ağrısı hissedilmesi halinde sigara içmekten kaçınılması veya tahriş edici maddelerden uzak durulması gerekir.
Boğaz Ağrısı Ne Kadar Sürede Geçer?
Boğaz ağrısının açığa çıkma nedeni ve uygulanan tedaviye göre iyileşme süreci değişkenlik gösterir. Ağrının şiddetine göre tedaviye yanıt alma ve ağrının tamamıyla iyileşme süreci de değişebilir. Viral enfeksiyonlar söz konusu ise boğaz ağrısı 3 ile 7 gün içinde kendiliğinden geçebilir. Bu süre içerisinde semptomları hafifletmek için uygulanan yöntemler iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar söz konusu ise antibiyotik tedavisiyle semptomların bir hafta içerisinde iyileşmesi sağlanabilir.
Herhangi bir tahriş edici madde veya alerjene maruz kalınması halinde bu durumlardan kaçınılması kısa bir sürede boğaz ağrısının geçmesini sağlar.
Ses telleri zorlanmasına bağlı ağrılar veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) gibi altta yatan sağlık sorunlarına bağlı boğaz ağrısı, tedaviye ve bireysel duruma bağlı olarak farklı sürelerde iyileşebilir.
Boğaz Ağrısı Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Boğaz ağrısı genellikle geçici bir semptom olarak açığa çıkar. Ancak bazı durumlarda boğaz ağrısı ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Boğaz ağrısının dayanılmayacak şiddette bir ağrıya dönüşmesi ve beraberinde nefes alma zorluğu gibi semptomlar gelişmesi halinde acil tıbbi bir desteğe ihtiyaç duyulabilir.
Boğaz ağrısının yüksek ateş, titreme veya şiddetli halsizlik gibi semptomlarla görülmesi halinde tüm belirtiler ciddi bir hastalığın belirtisi sonucu açığa çıkıyor olabilir.
Boğaz ağrısının haftalarca veya aylarca devam etmesi halinde bu durum göz ardı edilmemeli ve bir doktordan destek alınmalıdır. Boğaz bölgesinde şişlik hissedilmesi halinde de bu durum ciddi bir tıbbi sorunun belirtisi olabilir.
Sürekli olarak tekrarlayan boğaz enfeksiyonları gelişmesi halinde de bu konu hakkında detaylı bir inceleme yapılması önerilir.
Boğaz Ağrısı İçin Hangi Durumlarda Hastaneye Gidilmesi Gerekilir?
Boğaz ağrısı çoğu zaman kendiliğinden geçen bir semptom olarak açığa çıkar. Ancak bazı durumlarda ağrıya eşlik eden semptomların gözlemlenmesi halinde mutlaka bir hastaneye gidilmelidir. Boğaz ağrısına eşlik eden ve ihmal edilmemesi gereken diğer belirtiler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Nefes darlığı
- Yüksek ateş
- Boğaz bölgesinde şişlik hissedilmesi
- Toplardamar problemleri
- Tekrarlayan enfeksiyonlar
- Kronikleşen ağrı
Boğaz Ağrısı İçin Evde İyi Gelebilecek Şeyler
Boğaz ağrısı semptomu hafifletmek ve tedavi sürecinde desteklemek için evde bazı rahatlatıcı yöntemler uygulanabilir. Aşırı sıcak olmayacak şekilde çaylar, ılık su veya bitki çayları boğaz ağrısını hafifletebilir. Düzenli olarak su içilmesine özen gösterilmesi boğazın nemli kalmasını sağlayarak tahriş hissini azaltabilir.
Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz eklenerek tuzlu gargara yapılabilir. Boğaz bölgesinde bulunan mikropları öldürmek adına tuzlu su faydalı olabilir.
Altta yatan nedene göre bazı durumlarda soğuk içeceklerden de faydalanılabilir. Doktorun önerileri dahilinde buzlu su veya buzlu içecekler tüketilebilir.
Bal, doğal bir yatıştırıcı etkiye sahiptir. Bir çay kaşığı balı yavaşça emmek veya sıcak bir bitki çayına eklemek ağrının şiddetinin azalmasında faydalı olabilir.
Boğaz ağrısını hafifletmek üzere pastilden yararlanılabilir.
Sıcak bir buharlı banyo yapmak veya buhar makinesi kullanmak, boğaz ağrısını hafifletebilir ve nefes almayı kolaylaştırabilir.
SIK SORULAN SORULAR
Boğaz Ağrısı Neyin Habercisi?
Boğaz ağrısının uzun süreli olması ve şiddetlenmesi bazı sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Üst veya alt solunum yollarında gelişen enfeksiyonlar, tonsilit ve reflü sonucunda boğaz ağrısı semptomu ile karşılaşılabilir.
Boğazda Yutkunma Zorluğu Neden Olur?
Boğaz enfeksiyonları, reflü hastalığı, boğaza yabancı bir cisim takılması, tonsil taşları ve nadir olarak boğaz veya gırtlak kanseri gelişimi yutkunma zorluğu yaratabilir. Bazı durumlarda yutma kaslarında gelişen işlev bozukluğu (disfaji) da yutkunmada güçlüğe neden olabilir.
Boğaz Ağrısına Pekmez İyi Gelir Mi?
Pekmez, boğazın rahatlamasına ve boğaz nemlenmesine katkıda bulunabilir. Pekmez tüketimi tek başına bir tedavi yöntemi olarak kabul edilemez ancak boğaz ağrısı semptomunun hafiflemisini destekleyebilir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR