Whatsapp

Bölgesel Zayıflama Diyeti Nedir ?

Anasayfa » Blog » Bölgesel Zayıflama Diyeti Nedir ?

Bölgesel Zayıflama Diyeti

Özellikle kadınlarda olmak üzere erkeklerde de baş gösteren, günden güne hayatı kişiye zindan eden kilo problemini oldukça dikkate almak gereklidir. Günlük yaşamda  çeşitli zayıflama yöntemleri denenmektedir. Buna rağmen kimi zaman başarısızlıkla sonuçlanabiliyor.  Çoğu insan, diyetlere uymadığından dolayı kilo almaya oldukça müsait. Vücudun yağı yakabilmesi için harekete geçiren birtakım diyetler mevcut. O diyet türlerinden biri de; bölgesel zayıflama diyeti olarak ön plana çıkmakta.

Bölgesel Zayıflama Nedir?

Diyet yapmak kişiler için zorlayıcı olabiliyor. Bazı yöntemlerde amaç kilo vermek olmuyor. Vücudun bazı bölgeleri diğer kısımlara göre fazla kalori miktarından, genetik faktörlerden gelen yağ birikintilerinden bir araya gelmektedir. Yağ yakımını gerçekleştirerek, vücudun hareketlenmesini ve fit görünüme kavuşmak için adım atmasını sağlayan, oranlı hatlara sahip olma çabası bölgesel zayıflama olarak geçmektedir.

Diğer bir deyişle; pek çok insanda meydana gelip deformasyon yaratarak vücutta lokal yağ birikimi yapan ve zayıflamaya elverişli yönteme bölgesel zayıflama adı verilir. Göbek, basen, kalça gibi bölgelerde daha sık olarak görülen, rahatlıkla tedavi edilebilen bölgesel zayıflama, diğer diyet yöntemlerinden daha zordur. Hangi bölgeleri etkilediği tam olarak bilinmeyen diyette, çözüm spor egzersizlerini düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Önce egzersizler, ardından takip eden diyet ortak bir anlaşmadan ibarettir.

Genetik ve çevresel faktörler bölgesel zayıflamanın ortaya çıkmasının en büyük sebeplerinden oluyor. Her bir bireyin vücut yapısı birbirinden farklıdır. Kilo alımlarında ise yağ homojen olarak dağılmadığından bölgesel yağ birikintilerinin toplanmasına yol açmaktadır. Amacı kilo vermek olmayan sağlık probleminde, önemli olan; göbek, bel çevresi, kalça bölgelerine odaklanan; çeşitli yöntemlerle geçirilebilen bölgesel zayıflama, yağ dağılımını düzenleyen bir yaşam biçimi olabilmektedir.

Bölgesel Zayıflama Nasıl Olur?

Kalça, göbek, bel çevresinde sorun yaratan yağ birikintileri, vücutta hem kişinin aynadaki görünümünde hem de fiziksel özelliklerinde uyumsuzluk yaratmaktadır.  Bu bölgelere uygulanan çeşitli yöntemler ile bölgelerde yağ birikintisinin homojen olarak dağıtılması, yeniden yorumlanması ve problemli bireyin düzenli hayatına dönüş yapmasını gerektirir.

  Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme

Egzersiz yapmak başta olmak üzere diyetlerle de bölgesel zayıflama gerçekleşebilir. Kimi zaman da tek başına yeterli olmayabilir. Hekim desteği gereken, planlı ve programlı diyet listeleri, bölgesel cihaz uygulamaları da yardımcı olmaktadır.

Bir yandan bilimsel açıklamalarda; su, idrar, ter, gözyaşı, dışkı yöntemleriyle vücuttan yağın atılması, bölgesel zayıflamanın temel ihtiyaçlarla ve fonksiyonel özellikleriyle sağlanmaktadır.  Vücut enerjisinin büyük bir çoğunluğu, karbondioksit ve su maddelerinin atılımını kapsamaktadır.

Bölgesel Zayıflama Mümkün Mü?

Bölgesel zayıflama birçok sağlık uzmanı arasında tartışma yaratan bir yöntemdir. Oldukça sık görülen, çözümleri bilimsel açıklamalarla sürdürülen bu yöntemi uygulamak mümkün hale gelmektedir. Vücudun karbondioksit ve su maddeleriyle yağı çözelti durumuna getiren spor egzersizleri, diyetler; idrar, ter, dehidrasyon gibi özel vücut atılımları yeterli olmaktadır. Ayrıca medikal müdahaleler de bu yönde gelişmektedir. Cihazların yardımıyla bu yöntem kolaylıkla da uygulanabilmektedir. Diğer uygulamalara göre daha zor olsa da imkansız değildir.

Bölgesel Zayıflama Yöntemleri Nelerdir?

Bölgesel zayıflama denildiğinde aslında çözüm yolları oldukça fazladır. Bu yöntemler cerrahi ve cerrahi olmayan olarak iki türe ayrılmaktadır. Cerrahi olan bölgesel zayıflama yöntemleri ise şu şekildedir;

  • Liposuction( Yağ Aldırma): Göbek, kalça, bel çevresinde biriken yağ birikintilerini yakmayı, emmeyi ve sıkılaşmayı sağlayan cerrahi bir işlemdir.
  • Lazer Lipoliz: Vücuda uygun lazer tipinin ve derecesinin belirlenerek, biriken yağlara uygulanan, frekans ve dalgayla gerçekleşen; vücudu sıkılaştıran ve gerginleştiren bölgesel zayıflama yöntemidir.
  • Mezoterapi: Yağ birikintilerinin kırılarak kan dolaşımını artıran, istenilen bölgeye iğne enjeksiyonu ve ilaçla tedavi sağlanan girişimsel tedavi, bölgesel zayıflamaya yararlıdır.

Cerrahi olan yöntemlerin dışında, cerrahi olmayan bölgesel zayıflama yöntemleri de mevcuttur. Bu yöntemler;

  • Soğuk Lipoliz,
  • Kavitasyon,
  • Radyofrekans,
  • G5 Masajı,
  • Isı Battaniyesi,
  • Pasif Jimnastik,
  • Thinning Plate,
  Ülser Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Olarak çeşitlendirilmektedir. Bu yöntemlerin yanı sıra peşi sıra ve düzenli egzersizler oldukça yeterlidir. Vücuttan karbondioksit ve su atılımını idrar, ter, dehidrasyon yöntemiyle gerçekleştirebilirken bir takım özel diyetler de desteklenmesinde fayda vardır.

 

 

Bölgesel Zayıflama Ne Kadar Etkili?

Vücutta kilo alımı eğer dengeli bir şekilde gerçekleşiyorsa kilo vermek de bir o kadar kolaylaşır. Kimi zaman kilo verme sürecinde vücudun bazı bölgeleri için bu durum geçerli olmayabilir. Özellikle zayıflama döneminde kalça, basen, göbek gibi genetik veya sonradan oluşan bölgeler, her ne kadar dikkat edilirse edilsin incelmesi kolay olmayan bölgelerdir. Buna rağmen birçok yöntemle bölgesel zayıflama mümkündür.

Özel diyetlerin uygulanmasının yanı sıra en çok dikkat edilmesi gerekenler egzersizlerdir. Bölgesel çalışmalara uyumlu egzersizlerin bu bölgelerde değişikliklere kapı açması deneyimsel tecrübelere göre olağandır. Sağlık biliminde egzersizin önemli bir yeri olduğu gibi alternatif yöntemler de göz ardı edilmediğinde bölgesel zayıflama vücutta oldukça etkin olabilmektedir.

Cerrahi ya da diğer bir adıyla işlemsel yöntemler ve cerrahi olmayan yöntemlerle bölgesel zayıflama süreci ilerlemektedir. Çözümü fazlaca olan yöntemin etkili olması için kişinin gayreti ve medikal tedavilere uygunluğu orantılı vücut hatlarına kavuşulmasını yakınlaştıracaktır.

Bölgesel Zayıflama Hareketleri Nelerdir?

Bölgesel zayıflama yönteminde en çok şikayet edilen bölgeler; göbek, basen ve kalça olarak sıralanmaktadır. Bu sebeple bel çevresi ve aşağı taraflar birebir egzersizlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgelerin yağ yakılmasına yardımcı olabilmek için çeşitli spor hareketleri, istenen hedef bölgeye fazlaca yoğunlaştırılmaktadır.

Bazı egzersizler evde basit hareketlerle yapılabileceği gibi kimisi de spor salonlarında aletler aracılığıyla da sağlanabilir. Özel hareketler, her yaştan bireyin kendi fiziksel özelliğini hesaba katarak yorumlayabilmesine açıktır. Bu hareketler şu şekildedir;

  • Hayali Sandalye Oturuşu: Kalça kaslarını çalıştırmaya yarayan bu egzersiz, düz bir duvara sırtın yaslanma pozisyonuna işaret etmektedir. Kolların vücudun ön bölgesine uzatılarak, duvardan herhangi bir destek almadan dizlerin doksan derecelik açıyla kırılması ve kalçanın da oturur halde yer almasına imkan sağlayan bir egzersizdir. Yarım dakika ile bir dakika arasında gerçekleşmesi beklenen bu egzersizde karın bölgesinin kasılmasına ihtiyaç duyulur.
  • Triseps Kasları Egzersizi: Kol kaslarının çalışmasını sağlayan bu egzersiz, triseps egzersizi olarak da adlandırılmaktadır. Bacaklar kalça genişliğinde açılır, kollar duvara yaslanır, ön omuz hizasında duvara bastırılır.
  • Karın Kasları Egzersizi: Ayakları dizden kırarak ön bölgeye uzatılması ve yanal görünümün oluşmasıyla temel amacı karın kaslarını çalıştırmak olan bu egzersiz, kalkılabilecek kadar yukarı doğru pozisyon alınması, bir süre kaldıktan sonra sık nefes verip alma ile beraber bölgenin çalıştırılmasıyla tamamlanmaktadır.
  • Üst Kalça ve Alt Kalça Kas Egzersizi: Bacakları sağlı ve solları kırarak gerçekleştirilen bu uygulama, üst ve alt kalça kaslarının çalışmasına yardımcı olur.
  • Şınav: Kol kaslarını ve göğüs kaslarını aynı anda çalıştıran bu egzersiz, temel spor hareketlerinden biridir. Omuzların biraz açılarak, avuçların yere koyularak, ayakların kalça genişliğinde durarak; kol ve göğüs yardımıyla kişinin kendini kaldırıp indirmesiyle devam eden egzersizdir.
  Fosfor Nedir? Ne İşe Yarar?

Bölgesel Zayıflama Diyet Listesi Nelerdir?

  • Gün:

Kahvaltı: 1 porsiyon muzlu müsli.

Ara öğün: 1 adet yeşil elma.

Öğle: 1 porsiyon muz eklenmiş müsli.

Ara öğün: 1 avuç kuru üzüm.

Akşam: 1 parça göğüs (ızgara) ya da tavuk kanat, yanında bol limonlu yeşil salata ve 1 adet mevsim meyvesi.

  • Gün:

Kahvaltı: 1 porsiyon muzlu müsli.

Ara öğün: 1 adet yeşil elma.

Öğle: 1 porsiyon muz eklenmiş müsli.

Ara öğün: 1 avuç kuru üzüm.

Akşam: 2 yumurta ile hazırlanmış omlet ve havuçlu domatesli salata.

  • Gün:

Kahvaltı: 1 porsiyon muzlu müsli.

Ara öğün: 1 adet yeşil elma.

Öğle: 1 porsiyon muz eklenmiş müsli.

Ara öğün: 1 avuç kuru üzüm

Akşam: Yarım paket spagetti ve 1 adet mevsim meyvesi. 

  • Gün:

Kahvaltı: 1 porsiyon muzlu müsli.

Ara öğün: 1 adet yeşil elma.

Öğle: 1 porsiyon muz eklenmiş müsli.

Ara öğün: 1 avuç kuru üzüm.

Akşam: 1 parça haşlanmış tavuk eti ve haşlanmış sebzeler.

  • Gün:

Kahvaltı: 1 porsiyon muzlu müsli.

Ara öğün: 1 adet yeşil elma.

Öğle: 1 porsiyon muz eklenmiş müsli.

Ara öğün: 1 avuç kuru üzüm.

Akşam: Ton balıklı yeşil salata üzerinde bir adet haşlanmış yumurta ve 1 adet mevsim meyvesi.

Bölgesel zayıflama diyetlerinden sağlığınıza en uygun olanına uzman yardımlarıyla rahatlıkla karar verebilirsiniz.

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR