Whatsapp

Bulimia Nervoza

Anasayfa » Blog » Bulimia Nervoza

Bulimia hastalığı tıbbi adıyla bulimia nervoza, görülme sıklığı artmaya başlayan, psikolojik sağlığın ve beslenme alışkanlıklarının bağlantılı olduğu bir hastalıktır. Bulimia nervoza hastaları, kısa süre içerisinde aşırı miktarda yiyecek tüketimi davranışı sergileyen ve bu davranışı sık sık tekrarlayan, yemek yemenin hemen ardından da kusma, uzun süre yemek yememe veya yoğun miktarda egzersiz yapma gibi telafi edici davranışlar sergileyen kişilerdir. Gelişen ani yemeğe atağının durdurulmaması ardından ise suçluluk duygusu ile kilo alma korkusunun bir araya gelerek kilo alma endişesinden kaynaklı olarak çeşitli hareketlerin uygulandığı bir döngüdür. Bulimia nervoza hastalığında kişiler genellikle ideal kilolarındadır. Ancak sergiledikleri bu yanlış hareketler beraberinde çeşitli sağlık problemleri getirebilir. Bulimia hastalığında hem psikolojik hem de beslenmeye yönelik destek alınması önerilir. 

Bulimia Nervoza Nedir?

Bulimia nervoza, yoğun miktarda yemek yeme atakları geçirilmesi ve ardından kişinin kilo almaya karşı korku duymasına bağlı olarak telafi edici davranışlar göstermesi durumudur. Bulimia hastalığı bir yemek yeme bozukluğudur ve uzun vadede hastanın psikolojik ve beden sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bulimia nervoza hastalarında atak halinde çok yüksek kalorili yiyecekler tüketme davranışı gözlemlenir ve ardından hasta kusma, müshil veya diüretik ilaç kullanma, oruç tutma veya aşırı miktarda egzersiz yapma gibi telafi edici davranışlar yapma eğilimine girer.

Bulimia nervoza günümüzde ergenlik dönemindeki kadınlarda çok sık görülen bir yemek yeme bozukluğudur. Ergenlik dönemindeki kişilerin yaklaşık olarak %2’ sinde bulimia nervozaya rastlamak mümkündür. Popüler çağla birlikte erkeklerde de bulimia görülme oranı artmıştır.

  Detoks Diyeti Nedir?

Bulimia Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Bulimia nervozada anoreksia nervozada olduğu gibi gözle görülür bir belirti görmek başlangıç için zordur. Bulimia nervoza hastaları genellikle ideal kilolarında olduğundan kilolarına yönelik bir belirti göstermezler. Ancak uzun vadede gerek yeteri kadar besin alınamaması veya sergilenen duygusal ve davranışsal değişimler hastanın yakınları tarafından anlaşılabilir.

Bulimia nervoza fiziksel belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Cilt kuruluğu oluşması
  • Konsantrasyon ve uyku problemleri
  • Yorgunluk hissi ve gözlerde kızarıklık
  • Sürekli kusmaya bağlı olarak eller üzerinde dişlerden kaynaklı yaralar oluşması

Bulimia nervoza hastalarında fiziksel değişimlerden ziyade davranışsal değişimler daha dikkat çekicidir. Bu davranışsal değişimler aşağıdaki şekildedir.

  • Hastanın planlanan aktivitelerinden öncesinde bile egzersiz yapmaya çalışması
  • Hastanın yemeklerden sonra duş alma ihtiyacı olması, hastanın evinde müshil veya idrar söktürücü ürünlere yönelik paketler bulma
  • İştah bastırmak adına sürekli detoks çay tüketimi
  • Alınan kalorinin yakılması için yoğun bir egzersiz yapma
  • Diyete yönelik ve alınan kaloriler yönelik çok fazla konuşma ihtiyacı
  • Sürekli tartılma veya bel ve bileklerine yönelik çimdikleme veya ölçü alma gibi takıntılı hareketler
  • Sık sık özeleştiri yapma veya onay alma ihtiyacı hissetme
  • Yemek yedikten sonra suçluluk ve depresif hissetme

 

Bulimia Nervoza Tanı Kriterleri Nedir?

Bulimia nervoza olduğunu düşünen veya yakınları tarafından bulimia nervozaya yönelik destek almaya yönlendirilen kişiler bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Doktor ile yapılacak olan görüşmede doktor hastanın tıbbi öyküsünü öğrenmek üzere sorular sorar ve fiziksel muayeneler gerçekleştirir. Bulimia nervoza tanısı için direkt olarak bir test bulunmaz. Ancak hastanın vücut kitle indeksi, kan değerleri, hormon seviyelerini incelemek üzere kan tahlili veya özel tartı ölçümleri yapılır. Doktorun gerek görmesi halinde idrar testleri, karaciğer veya tiroit fonksiyonunu ölçen testler, kemik yoğunluğu incelemesi ve EKG çekimlerine başvurulur. Hastanın tıbbi öyküsü sırasında verdiği cevaplarda bulimia nervozaya yönelik davranışlar olması, hormon seviyelerinde dengesizlikler veya kan parametrelerinde anormallikler olması halinde hastaya bulimia nervoza tanısı konulabilir.

  Obeziteden Korunmak İçin 10 Öneri

Bulimia Nervoza Beslenme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bulimia nervoza tedavisinde diyetisyenden destek almak oldukça önemlidir. Beslenme tedavisiyle beraber psikolojik destek de alınması tedavinin başarı oranını artırır. Beslenme danışmanlığı kapsamında hastanın sağlıklı bir beslenme planına uyması sağlanır. Hastaların aşırı yemek yeme ihtiyaçlarının önüne geçilmesine yönelik uygulamalar yapılır. Bu tür hastalara genellikle sağlıklı bir yemek yeme alışkanlığının nasıl olduğu, günlük alması gereken kalori miktarı ve bu kalorinin sağlıklı öğünlere nasıl dağıtılabileceği öğretilir. Bu sayede hastaların yemek yedikten sonra kendilerini suçlu hissetmelerinin önüne geçilir.

Bulimia Nervoza Neden Olur?

Hastanın bulimia nervoza yeme bozukluğuna sahip olmasının tek bir nedeni olmayabilir. Yaşadığı çevreye bağlı olarak fiziksel görünüşüne karşı takıntılı olması, ailenin etkileri, genetik faktörler, geçmiş yıllarında yaşadığı travmatik olaylar, nörokimyasal veya gelişimsel olgular ve karşılaştığı sosyal tutumlar bulimia nervoza gelişimiyle sonuçlanabilir. Aşağıda bulunan nedenler bulimia hastalığına sebep olabilir.

  • Depresyon
  • Anksiyete atakları
  • Geçmişte dış görünüşüne yönelik travma tik bir olay yaşaması
  • Aşırı stres
  • Sürekli diyet yapılması
  • Aile bireylerinden dış görünüşüne yönelik uyarı veya eleştiri alma
  • Hormonsal değişimler
  • Kültürel faktörler

Bulimia Nervoza Kilo Yapar Mı?

Bulimia nervoza, hastaları genellikle ideal kilolardadır. Ancak yemek yeme atağını çok sık yaşayan ve beraberinde telafi edici davranışı minimal oranda sergileyen kişilerde kilo artışı gözlemlenebilir. Bu tür kişilerde genellikle kan değerlerinde de bozukluklar görülebileceğinden hasta meydana gelen fizyolojik değişimlere bağlı da kilo alabilir.

Bulimia Nervoza Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

Bulimia nervoza hastalarında yetersiz beslenme ve bağışıklık sisteminde zayıflamalar sıkça karşılaşılan tıbbi sorunlar arasında yer alır. Bulimia hastalığına bağlı olarak gözlemlenebilecek hastalıklar bulimianın tedavi edilmesiyle geri döndürülebilir. Ancak hastalıkların boyutunun ilerlememesi adına bulimia teşhis edilmesi halinde tedavi planlanması aksatılmamalı ve hasta tedavi sürecine yönelik bilinçlendirerek desteklenmelidir. Bulimia nervoza hastalığının sebep olabileceği sağlık problemleri aşağıdaki şekildedir.

  • Kronik boğaz ağrısı
  • Reflü
  • Yemek borusu rüptürü
  • Gıda intoleransı
  • Kabızlık veya ishal
  • Depresyon
  • Bipolarlık
  • Kalp yetmezliği
  • Dişeti hastalıkları veya diş çürüğü
  Yüksek Ateş Nedir? Yüksek Ateş Sebepleri Nelerdir?

Bulimia Nervoza Geçer Mi?

Bulimia nervoza doğru beslenme tedavisi ve psikolojik destek ile geçebilen bir hastalıktır. Tedavi planına sadık kalınması ve terapi seanslarının atlanmaması tedavi başarısı için oldukça önemlidir. Hastanın bulimia nervozaya yönelik gerekli tüm bilgilere sahip olması ve beslenme şeklinin sağlıklı olmadığını öğrenmesi de hasta için motive edicidir. Bulimia hastalığına bağlı olarak kişilerde vitamin ve mineral eksiklikleri oluşmuş olması hâlinde mutlaka vitamin ve mineral takviyeleri ile hastaya destek sağlanmalıdır. Hastanın sosyalleşmesine yönelik teşvikler sağlanmalı ve sürekli tartılmasının önüne geçilmelidir. Bilinçli egzersizler ile fiziksel aktiviteleri sağlıklı düzeyde tutması gerektiği konusunda hasta aydınlatılmalıdır. Sağlıklı beslenme davranışlarının nasıl olduğu hastaya öğretilmeli ve bu sayede kilo alma endişesini geride bırakması sağlanmalıdır. Tüm bu adımlar ile bulimia nervoza geçmişte bırakılabilecek bir hastalıktır.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR