Candida Diyeti
Candida Diyeti Nedir?
Candida diyeti hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilen bir mantar olan ve Candida Albicans olarak bilinen mantarın oluşturduğu enfeksiyon durumunda tercih edilen bir diyet çeşididir. Bu mantar genelde el, ağız, ayak, kadın üreme organları ve sindirim sisteminde oluşur. Bu diyetin amacı ise mantarın vücuda alınan besinlerle beslenmesini engellemektir.
Normal şartlarda her insanın vücudunda bulunan kandida mantarı çoğaldığı durumlarda oldukça tehlikeli bir hal almaktadır. Vücutta çoğaldığı durumlarda enfeksiyon oluşturmaktadır. Belirtileri ise mantarın görüldüğü yere ve yaygınlığına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu enfeksiyon zamanla bedeni etkilerken sindirim sistemine de zarar verebilir. Kandida enfeksiyonun oluştuğu durumlarda yapılan Candida diyeti ise bu hastalığa sahip insanların uyguladığı bir diyettir.
Candida Diyeti Nasıl Yapılır?
Candida diyetinin başlıca iki amacı vardır. Biri vücutta artmış olan Candida mantarının seviyesini normal seviyeye indirmek ve diğeri ise bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlamak. Bunu sağlamak için diyet belirli aşamalarla ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. İlk olarak en önemli adım öğünlerden yasaklı besinlerin çıkartılmasıdır. Özellikle Candida diyetinde şeker kullanımı kesinlikle yasaktır. Çünkü şeker bu mantarın vücuttaki etkinliğini arttırmaktadır.
Sonraki adım olarak ise Candida diyetinde tüketilmesi önerilen besinler öğünlere eklenmesi gerekir. Bu besinler genel olarak mantarın beslenmesini engelleyen ve bağırsak florasını düzenleyen besinlerdir. Bu aşama mantarın belirtileri sonlana kadar devam eder.
Candida mantarı belirtileri iyice azaldığında veya artık bu enfeksiyonun sonlandığı düşünüldüğünde son adıma geçilir. Bu adımda yavaş yavaş Candida diyetinin başında tüketimi bırakılmış besinler öğünlere dahil edilmeye başlanır. Ve yavaş bir şekilde Candida diyeti sonlanır.
Candida Diyeti Listesi
Candida diyeti listesi kişiden kişiye değişebilmektedir. Ama diyet esnasında genel olarak tüketimi tercih edilen besinler bulunmaktadır. Candida diyetinde bağırsakların düzgün çalışmasının önemini vurguladık. Candida diyeti uygulanırken, sabahları içine birkaç damla sirke damlatılmış su içmek bağırsakların güne başlaması için onları hazırlayacak faydalı bir başlangıçtır.
Kahvaltıda ise genel olarak yumurta, keçi peyniri, zeytin ve bol yeşillikli salata tüketilebilir. Yumurta ile keçi peyniri kahvaltı için tercih ediliyorsa bir dilim keçi peyniri ile bir yumurta yenilebilir. Yumurtanın yanında sadece salata ve zeytinin tercih edildiği durumlarda ise yumurta sayısı ikiye çıkartılabilmektedir.
Ara öğün her diyette olduğu gibi Candida diyetinde de önemli bir öğün. Bu öğünde özellikle yeşil çay olmak üzere çeşitli bitki çayları tercihen fındık ve badem tüketilebilir. Öğle öğününe gelindiğinde ise ızgara olarak pişirilmiş hindi veya tavuk eti ya da tercihe göre balık ek olarak haşlanmış mevsim sebzeleri tüketilebilecek besinler arasındadır. Bunların yanında bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile yapılmış bol yeşillikli salatalar eklenebilir. Öğle yemeği ile akşam yemeği arasına bir ara öğün daha konulmalıdır. Bu ara öğünde bir bardak kefir veya probiyotikli yoğurt tercih edilebilir. Yanında yine badem, fındık gibi kuruyemişler tüketilebilir.
Son öğün olan akşam yemeğinde öğle yemeğinde benzer olarak ızgara et, tavuk, balık tüketilebilir. Ayrıca ilave olarak zeytinyağlı veya haşlanmış sebzeler tercih edilebilmektedir. Akşam yemeği yenirken yoğurt tüketimi Candida diyetinde sıkça önerilmektedir. Tercihe bağlı olarak yine yoğurt gece yatmadan önce bir kâse yoğurta bir tatlı kaşığı keten tohumu eklenerek tüketilebilir.
Candida Diyeti Yapanlar
Candida diyeti yapanlar, bu diyetteki asıl amacın kilo vermek olmadığını bilmelidir. Candida diyeti vücudunda candida mantarı seviyesinde artış olan kişiler tarafından uygulanır. Mantarın daha az beslenerek çoğalmasını engellemek ve en sonunda bitirmek için tercih edilmektedir. Her ne kadar diyet esnasında kilo vermek mümkün olabilse de bu sadece yeme düzeni ve içeriğindeki değişiklikten kaynaklanmaktadır. Bu yüzden Candida diyeti, sadece zayıflamak isteyenlerin yapması için uygun bir diyet değildir.
Candida Diyetinde Neler Yasak?
Candida diyetinde mantar oluşumunu etkileyebilecek bazı besinlerin tüketimi yasaktır. Bunlar şu şekilde listelenebilir:
- Yüksek Şekerli Besinler: Şekerin kandida mantarının yakın bir dostu olduğu bilinmektedir. Şeker üretimi bu mantarın beslenmesini böylece de çoğalmasını sağlar. Bu yüzden kandida diyeti esnasında şekerli besinler, özellikle de yüksek şeker oranına sahip muz, üzüm ve hurma gibi meyvelerin tüketilmemesi gerekmektedir.
- Glüten İçeren Tahıllar: Glüten içeren tahıllara diyet boyunca ara verilir. Buğday, çavdar ve arpa gibi glüten içeren tahılların olduğu besinlerin tüketilmemesi önemlidir.
- Yağlar: Candida diyeti boyunca kullanılan yağlar çok önemli olan ve dikkat edilmesi gereken başka bir noktadır. Candida diyeti sırasında margarin, kanola yağı, Ayçiçek yağı gibi yağların tüketilmemesi gerekmektedir.
- Bazı Süt Ürünleri: Süt ve krema gibi süt ürünlerini kullanımı da bu dönemde tüketimi sonlandırılması gereken besinlerdendir.
- İşlenmiş Et Ürünleri: Çiftliklerde yetiştirilen balıkların yanı sıra salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin de kesinlikle öğünlerden çıkarılması gerekmektedir.
- Soslar: Ketçap, soya sosu, mayonez, beyaz sirke, yaban turpu ve günlük hayatta severek kullandığımız diğer sosların da Candida diyeti boyunca kullanılmaması gerekmektedir.
- Şeker Kaynakları: Bu diyet boyunca şeker kullanımının kısıtlanmasının ne kadar önemli olduğunu birçok kere vurguladık. Aynı nedenlerden dolayı şeker kaynağı olan aspartam, agav, şeker kamışı, sofra şekeri gibi şeker kaynaklarının kullanımı da diyet boyunca yasaktır.
- Yağlı Tohumlar: Candida diyeti boyunca ceviz ve fındık tüketimi ara öğünlerde tercih edilebilir olsa da yer fıstığı, kaju fıstığı, Antep fıstığı gibi kuruyemişlerin tüketimi yasaktır.
- İçecekler: Günlük hayatta düzenli olarak tüketilen birçok içecek diyet boyunca yasaktır. Özellikle kahve, çay ve şeker oranı açısından çok yüksek değerlere sahip olan asitli ve gazlı içecekler, meyve suları gibi meşrubatların yanında alkol kullanımı da yasaktır.
Yasak olan besinler listesi oldukça uzun olsa da Candida diyeti boyunca rahatlıkla yiyebileceğiniz besinler de bulunmaktadır.
Candida Diyetinde Neler Yenmeli?
Candida diyeti boyunca özellikle bağırsağı çok yormayacak, şeker oranı açısından oldukça düşük değerlere sahip besinler tüketilebilmektedir.
- Az Şekerli Meyveler: İçerisindeki şeker oranı düşük olan limon ve çilek gibi meyveler tüketilebilmektedir. Yalnız bu meyvelerin tüketimi sırasında dikkatli olunmalı ve az miktarlarda tüketimin sağlanmasına özen gösterilmelidir.
- Yüksek Kaliteli Protein: Somon, hindi, sardalya, yumurta ve tavuk gibi yüksek kaliteli protein değerlerine sahip besinlerin tüketilmesi oldukça faydalı olacaktır.
- Nişastalı Olmayan Sebzeler: Diyet süresince brüksel lahanası, kuşkonmaz, lahana, brokoli ve salatalık gibi sebzelerin tüketimi sürdürülebilir. Özellikle bu sebzelerin buharda pişirilerek yenilmesi fayda oranını arttıracaktır.
- Bazı Süt Ürünleri: Bazı süt ürünlerinin yasak olmasının yanı sıra bazı süt ürünlerinin tüketimi devam ettirilebilmektedir. Tereyağı, ghee yağı, organik kefir öğünlere eklenebilecek süt ürünlerindendir. Yoğurt ise yine öğünlerde tüketilmesi yasak olmayan ama tüketimi sırasında dikkatli olunması ve çok tüketiminden kaçınılması gerekilen süt ürünleri arasındadır.
- Yağlı Tohumlar: Aynı süt ürünlerinde de olduğu gibi bazı yağlı tohumların tüketimi önerilmezken bazı yağlı tohumların tüketilmesi herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Bu tohumlara badem, ayçiçeği tohumu ve chia tohumu örnek olarak verilebilir.
- Baharatlar: Karabiber, tuz, tarçın, dereotu ve sarımsak gibi baharatların tüketimi Candida diyetine uygundur.
- Şekersiz Tatlandırıcılar: Stevia ve eritritol gibi tatlandırıcı kullanımı da özellikle şekersiz beslenmeye alışkın olmayanlar için tercih edilmektedir ve diyet açısından hiçbir sakıncası bulunmamaktadır.
- Kafeinsiz İçecekler: Bitkisel çaylar, limonlu su, badem sütü gibi içerisinde kafein bulunmayan içecekler ara öğünlerde veya tercihe göre diğer öğünlerde içilebilir.
Candida Diyeti Kaç Gün Sürer?
Candida diyetinin genel olarak belirli bir süresi yoktur. Vücutta bulunan mantarlar normal seviyeye düşene ve şikayetler bitine kadar uygulanması uygundur. Bu süreç genel olarak bir ay sürse de mantarın yaygınlığına veya bünyeye göre daha uzun da sürebilmektedir. Şikayetler azaldıktan veya bittikten sonra yasak olan besinler yavaş yavaş diyete eklenerek bu süreç sonlandırılır.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR