Çocuklarda Obezite Belirtileri Nelerdir?
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Obezite, insan vücudunda bulunan yağ kütlesi miktarının kas, kemik ve su bileşenlerine oranla daha fazla olması sonucunda oluşur. Obezite tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülme olasılığı yüksek olan obezite tedavi edilmediği takdirde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Obezite hastalığının en büyük nedenleri arasında çok fazla yemek tüketmek ve hareketsiz yaşamak yer alır. Çocuklarda obezite hastalığının anlaşılmasını sağlayacak birden fazla belirti mevcuttur. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:
- Çocuklarda aşırı gıda ve sağlıksız gıdalar (çikolata, cips, gazlı içecekler vs.) tüketmek fazla kilo alımına sebep olduğundan obezite hastalığına yakalanma oranları yüksektir.
- Fiziksel aktivitelerden uzak olan çocuklar fazla hareketsiz kaldıklarında daha az kalori yaktıkları için yüksek kiloya sahip olabilirler.
- Çocukların gece uykularında düzensizlik görüldüğünde ve horlama durumunun oluşması obezite belirtileri arasındadır.
- Oyun süreleri uzadığında ya da uzun yürüyüşler sonrasında nefes alıp verirken zorlanmalar ve nefes kesilmeleri yaşamak da obezite belirtilerinden biridir.
- Özellikle erken görülen ergenlik dönemlerinde aşırı terleme ve yorgunluk, eklem ağrıları, özgüven kayıpları, güvensizlik ve kaygı sorunları çocuklarda görülen obezitenin en büyük belirtileri arasında yer alır.
Çocuklarda Obezitenin Nedenleri
Günümüzde aşırı şişmanlık olarak bilinen obezite, hastalığı çocukların vücudunda olması gerekenden fazla yağ kütlesinin oluşması ile bilinir. Çocuklarda görülen obezitenin oluşumuna neden olacak pek çok neden vardır. Bu nedenlerin oluşmasında beslenme alışkanlıklarının yanı sıra çevresel ve aile faktörleri de etkilidir. Çocuklarda görülen obezite hastalığının başlıca sebepleri şunlardır:
Obezite hastalığının en büyük etkilerinden biri genlerdir. Ebeveynlerden en az birinde obezite problemi var ise çocuklarda da obezite olma olasılığı yüksektir. Anne-babanın en az biri ya da her ikisi fazla kilolardan şikayetçi ise çocuklarında da kilo problemleri görülebilir.
- Çocukların çok fazla sağlıksız gıdaları ve ihtiyacı olan besin kalorisinden daha fazla kalori tüketmesi obezite nedenleri arasında yer alır. Ayrıca özellikle yemek yerken televizyon ya da bilgisayar gibi teknolojik cihazları kullanmaları daha fazla yemek yemelerini sağlar. Bir şeyler izledikleri süre boyunca çok fazla hareketsiz kalmaları da obezite sebeplerinden biridir.
- Çocuklar oyun oynamak için park alanlarını değilde sanal ortamları tercih etmeleri ve özellikle bu esnada tükettiği sağlıksız, yüksek yağ oranına sahip yiyecekler daha fazla kilo almalarına neden olmaktadır. Çok fazla sabit durdukları için alınan kalori miktarını yakmaları zorlaşırken bu durum zamanla obeziteye doğru evrilmektedir.
- Özellikle ergenlik dönemlerinde yaşanan psikolojik sorunlardan dolayı kullandıkları antidepresan ilaçları ve diğer ilaçlar da hormon seviyesini etkilediği için kilo alımını kolaylaştırmaktadır.
- Ayrıca çocuklarda görülen genetik sendromlar ve çeşitli hormon rahatsızlıkları da obeziteye yol açabilir.
Çocuklarda Obezite Nasıl Önlenir?
Çocuklarda obezite hastalığı giderek artan bir durumdur. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümeleri için doğru ve yeterli besinleri almaları çok önemlidir. Fakat beslenme alışkanlıklarının kötü olması, çok fazla karbonhidrat ve yağ ağırlıklı beslenmeleri hızlı kilo artışına ve obezite sorununa yol açmaktadır. Çocuklarda oluşan bu obezite sorununu önlemek için daha bebeklik çağında beslenmelerine dikkat edilmesi gerekir. Bilindiği üzere anne sütünün önemi oldukça büyüktür. Özellikle bebeklik dönemlerinin ilk 6 ayında anne sütü ile beslenen çocuklar hem daha sağlıklı hem de bağışıklıkları daha güçlü olur. Bu dönemlerde bebeğin ihtiyacı olan enerji ve besin miktarını anne sütü karşılamaktadır. Bu süreçte bebeğe ek gıda ve mama desteğinin verilmemesi önemlidir. Obezitede beslenme önemli konuların başında gelir.
Çocuklarda obezite sorununa erken müdahale oldukça önemlidir. Çocuğunuzda çok hızlı ve sağlıksız bir kilo artışı görüyorsanız vakit kaybetmeden bir doktora danışmanız gerekmektedir. doktor desteği ile çocuğunuzun ihtiyacı olan besin ve kalori miktarı hesaplanmalı ve bu bilgiler doğrultusunda diyet uygulanmalıdır. Çocuğun zayıflaması için evde besin kısıtlamasına gidilmeden önce mutlaka uzman görüşü alınmalıdır. Eğer çocuğunuz çok fazla atıştırmalık ürünlerden tüketiyor ve uzun süre hareketsiz kalıyor ise önce bu durumları önlemelisiniz. Yetişkinler için uygulanan diyetler çocuklar için uygun değildir. ebeveynler özellikle bu konuda oldukça dikkatli olmalılardır. Çocuğun kilo almasına sebebiyet açan durum belirlenmeden kilo vermesi için diyet belirlenmemelidir. Yanlış uygulanan bir diyet çocukta başka rahatsızlıkların oluşmasına neden açabilir.
Çocuklarda obezite sorununu önlemek için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralayabiliriz:
- İleriki yaşlarda hareket etmenin önemini kavrayabilmeleri için çocukluk dönemlerinde hareket etmelerine özen gösterilmelidir.
- Her yaşta atıştırmalık gıdaların zararlı olduğu konusu bilinçlendirilmelidir. Çocuklar bu gıdalardan uzak tutulurken ebeveynleri de onlara örnek olmalılardır.
- Düzenli beslenmenin ilk adımı doğru sabah kahvaltısından geçer. Sabahları çocukların gelişimine destek olacak besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. İşlenmiş gıdalardan ya da yüksek yağda hazırlanan kızartmalardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
- Sağlıklı bir bireyin bir gün içerisinde 3 ana öğün beslenmesi gerektiğini unutmayın. Sebze ve et ürünlerini öğünlerden ihmal etmeyin. Hem çocukların hem de ebeveynlerin sağlığı açısından işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Yemekleri çocukların davranışlarına göre ceza ya da ödül olarak kullanmayın.
- Düzenli uyku sağlıklı beslenmenin en önemli adımlarından biridir. Çocuğunuzun kaliteli ve verimli bir uyku süresi geçirdiğinden emin olun.
- Yemek öğünleri arasındaki sürenin uzamamasına dikkat edin. Öğün aralarında süt, yoğurt, meyve ya da yeteri miktardaki kuruyemişler ile hem çocuğuna farklı besinler hem de sağlıklı atıştırmalıklar sunun.
- Spor yapmayı çocuklar için eğlenceli hale getirin. Çocuklar ile birlikte sizlerde spor yaparak onları hareket etme konusunda teşvik edin.
- Besinlerin içerikleri kadar miktarları da önemlidir. Porsiyonlarınızı normal seviyede tutmaya özen gösterin. Fazla yemek çocuğunuz için yararlı değil aksine zararlıdır.
- Son olarak zayıflamak için kullanılan hiçbir ürünü çocuklarınızın tüketmesine müsade etmeyin. Onları zorlayıcı ve şok diyetlere maruz bırakmayın. Fazla kiloları olan çocuklar için uzman doktorlardan destek alın.
Çocuklarda Obezite Nasıl Tedavi Edilir?
Obezite rahatsızlığı görülen çocuklarda derhal uzman doktor görüşüne başvurulmalıdır. Çocuğun beslenme davranışı, sağlık durumu, gün içerisindeki fiziksel aktiviteleri ve aile öyküsü göz önünde bulundurularak özel diyet programı oluşturulmalıdır. Çocuğun normal bir günde tükettiği besinler incelenmeli ve ne kadar kalori aldıkları hesaplanmalıdır. Ayrıca mevcut rahatsızlıkları ve psikolojik durumları da bir diyet programı oluşturulmadan önce bilinmesi gereken noktalardan biridir. Sadece çocuğun beslenme alışkanlığı değil tüm ailenin beslenme alışkanlığı bu süreçte önemlidir. Ebeveynler çocukları ile birlikte sağlıklı beslenme düzenine geçmelilerdir.
Ailede genetik faktörlerden kaynaklanan başka obezite sorunu olan kişiler var ise onların da bu soruna neden olan durumları araştırılmalıdır. Çocuklarda beslenme alışkanlıklarının yanı sıra hareket durumları da değerlendirilmelidir. Teknolojik cihazlar başında geçirdiği zaman gerekirse kısıtlanmalı ve daha fazla hareket edebileceği ortamlar oluşturulmalıdır. Çocukların gelişme çağı olduğu da unutulmamalıdır. Büyümeye devam ettikleri için ihtiyaçları giderek değişmektedir. Bu yüzden sürekli bir kontrol içerisinde olmalıdır. Özellikle obezite sorunu yaşayan çocuklar diğer akranlarına oranla daha hızlı büyüme gösterirler.
Bebeklik döneminden başlayarak çocukluk dönemlerinde de devam eden yanlış beslenmek ve uzun süre hareketsiz kalmak çocuklarda obezite sorununa yol açmaktadır. Bu sorunun oluşmasını önlemek ve oluştuğu takdirde doğru tedavi yöntemlerini uygulamak için uzman doktor görüşüne başvurulması oldukça önemlidir. Erken ve doğru teşhis ile obezite sorunu tedavi edilebilen bir hastalıktır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR