Detoks Diyeti Nedir?
Detoks Diyeti
Detoksifikasyon diyeti ya da daha çok bilinen adıyla detoks diyeti vücutta çeşitli yollarla giren ve zamanla biriken toksinleri yani zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmak için yapılan diyettir. Kısa veya uzun zaman dilimleriyle uygulanabilen bu diyet birçok insan tarafından kilo vermek için tercih edilmektedir.
Ne kadar dikkatli olsak da toksinler zamanla vücutta birikir ve kilo almaya sebep olma ya da vermeyi zorlaştırma, cilt problemlerine yol açma, bağışıklık sistemini zayıflatma ve en son raddede kansere sebebiyet verme gibi ciddi problemlere yol açar. Hem zararlı maddelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlayan hem de kilo vermeye yardımcı olan detoks diyeti ise diğer diyetlere göre daha kısa süreli bir diyettir. Vücudun daha sağlıklı olması için gerekli temelin atılmasına yardımcı olur.
Detoks Diyeti Nasıl Yapılır?
Detoks diyeti yaparken amaç vücudu tazelemek olduğu için özellikle belirli besinlerden tüketilmemesi gerekmektedir. Bu besinler şu şekilde listelenebilir;
- İşlenmiş gıdalar: Cips, çikolata, tatlandırılmış içecekler hazır çorbalar ve türevleri yiyeceklerden detoks diyeti esnasında kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Beyaz un ve beyaz unla yapılan besinler: Beyaz unla yapılmış ekmek öncelikle olmak üzere beyaz un ile yapılmış bütün besinlerden uzak durulmalıdır. Ekmek olarak tam tahıllı ekmekler ya da kepekli ekmekler az miktarda tüketilebilir.
- Alkol, kahve ve sigara: Detoks diyeti boyunca alkol, sigara ve kahve tüketiminin sonlandırılması gerekmektedir. Böylece vücut tamamen zararlı maddelerden arınma fırsatı bulur. Bunların yerine detoks sürecine yardımcı olabilecek yeşil çay, ıhlamur gibi sağlıklı ve doğal içecekler içilebilmektedir.
- Mevsimine meyve ve sebze tüketimi: Detoks diyeti süresince ne önemli noktalardan bir tanesi doğal beslenmektir. Bu yüzden hormonlu olabilecek mevsimi olmayan meyve ve sebzelerin tüketilmesi kesinlikle önerilmez.
- Tatlılar: Çoğu insanın günlük hayatta severek tükettiği tatlılar da detoks diyeti süresince rafa kalkması gerekenler arasında yer alıyor. Tatlı ihtiyacını gidermek için ise yine mevsimi olan meyvelerin taze sıkılmış suları tercih edilebilir.
- Su tüketimi: Düzenli su tüketimi detoks diyeti için oldukça önemlidir. Günde en az iki veya iki buçuk litre su tüketilmesi gereklidir.
- Yağ kullanımı: Hayvansal yağ kullanımı detoks diyeti boyunca tavsiye edilmeyen başka bir besin grubudur. Bu dönemde zeytinyağı gibi bitkisel yağların tüketilmesi oldukça faydalı olacaktır.
- Kızartılmış yiyecekler: Patates kızartması gibi kızartılmış yiyecekler bu dönemde tüketilmemesi gereken besinlerden. Kızartma yerine yemekler yapılırken buğulama, haşlama ve ızgara gibi daha az yağın kullanıldığı ve yemeklerin daha hafif olmasını sağlayacak yöntemler tercih edilmeli.
Detoks Diyeti Faydaları Nelerdir?
Detoks diyetinin vücuda çeşitli faydaları bulunmaktadır. Ama bu faydaları ve detoksun etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bu faydalar genellikle şu şekildedir;
- Vücuttan ödemin atılmasını sağlar, hazımsızlığın ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olur.
- Kanın temizlenmesi ve hücre dokularının yenilenmesini sağlar.
- Bağışıklığı kuvvetlendirir ve zindelik kazandırır.
- Vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
- Detoks diyeti kısa sürede kilo verilmesine yardımcı olabilir.
- Detoks ciltteki leke, siyah nokta ve sivilce gibi oluşumların yok edilmesinde etkin rol oynayabilmektedir.
- Detoks diyeti bütün organlara fayda sağlar ve daha iyi çalışmalarına yardımcı olur.
- Detoks saçlara parlaklık verir ve saçın canlılığını artırır.
3 Günlük Detoks Diyeti Kaç Kilo Verdirir?
Detoks diyeti, vücutta ödem, şişkinlik yapan ve yağın vücutta tutulmasını sağlayan bütün maddelerden arınmayı sağlar. Detoks diyetinin yapılış düzeni ve yapan kişinin bünyesi diyet boyunca verilen kiloyu etkilemektedir. Ama genel olarak 3 günlük düzenli ve sistemli bir şekilde ve yanında kısa süreli yürüyüşler gibi spor aktiviteleri eklenerek yapılan 3 günlük detoks diyeti 3 kilo verilmesini sağlar.
Detoks Diyeti Tarifleri
Detoks diyeti boyunca yapılabilecek değişik tarifler vardır. Bu tarifler genelde içecek tarifi olsa farklı yiyecek tarifleri de bulunmaktadır.
- Detoks Suyu: Detoks diyeti yaparken sıvı alımı en önemli unsurlardandır. Detoks suyu da bu diyette en çok kullanılan tariftir. Çok basit malzemelerle kolayca yapılabiliyor olması detoks suyunu daha çok tercih edilmesini sağlıyor. İki litre suyun içine dilimlediğimiz bir limonu ve istediğiniz kadar taze zencefil koyun. Sonrasında bir salatayı dilimleyin ve hazırladığınız suyun içine atın. Son olarak güzelce yıkadığınız nanenizi de ekleyin. Tercihe göre detoks suyunuza çubuk tarçın da ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz tarçın tatlı ihtiyacınızı da gidermeye yardımcı olacaktır.
- Kabak Detoks Tarifi: Bir buçuk veya boyutuna göre iki kabak rendeleyin. Rendelenen kabakları tavaya alıp üstüne çeyrek çay bardağı su ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Kabak iyice suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan aldığınız kabakları kabaklar soğuduktan sonra bir tatlı kaşığı chia tohumu, bir tatlı kaşığı keten tohumu, iki çeri domates, yarım demet iyice yıkanmış dereotunu de ekleyerek en son 4 yemek kaşığı yoğurt ekleyerek karıştırın. İsteğe göre kabakları bir tabağa alıp karıştırmadan bu malzemeleri üst üste koyarak da tüketebilirsiniz.
Detoks Diyeti Ne İşe Yarar?
Detoks diyetinde sebze, su ve meyve tüketimi arttırılmasıyla yağ yakımı daha kolay ve hızlı olur. Böylece hızlıca kilo vermeyi sağlarken vücuttaki zararlı maddelerden de arınılmasına yol açar. Bunun yanında ödem atmaya ve şişkinliği gidermeye yarar. Ayrıca detoks diyeti nefes egzersizleri ve sporla bilinçli bir şekilde yapıldığında kilo vermenin ve vücuttaki ödemden kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yollarından olmaktadır.
Detoks Diyeti Listesi Nasıldır?
Detoks diyet listesi farklı besin gruplarına ağırlık verilerek çeşitli şekillerde hazırlanabilmektedir. En doğru diyet listesi kişiye özel hazırlanmış olanlardır. Genel olarak ise detoks diyet listesinde sabah öğünü için güne bir bardak sıcak ve limonlu suyla başlanması tavsiye edilmektedir. Kahvaltıda ise bir dilim yağsız beyaz peynir, kepekli veya tam tahıllı ekmek tüketilebilir. Fakat ekmek tüketimi kesinlikle iki dilimi geçmemelidir. Peynir ve ekmeğin yanına eğer mevsimi ise çok iyi yıkanmış domates ve salatalığın eklendiği bol yeşillikli bir salata eklenebilir. Siyah çay yerine yeşil çay ya da farklı bitki çaylarının içilmesi tavsiye edilir.
Ara öğün detoks diyeti yaparken atlanmaması gereken oldukça önemli bir öğündür. Bu öğünde taze mevsim meyveleri yenilebilir. Ya da tercihe yine taze mevsim meyvelerinden ya da sebzelerinden yapılmış detoks suları içilebilir.
Öğlen öğünü olarak detoks diyetinde de çoğu diyette olduğu gibi önemli olan salata tüketilebilir. Bu salataların bol yeşillikli olması önemlidir. Salataya zeytinyağından başka yağ eklenmemesi ve zeytinyağının da az kullanılması gereklidir. Bu öğüne ayrıca çorba da eklenebilir.
Öğle yemeği ile akşam yemeği arasına tekrar bir ara öğün koymakta fayda vardır. Bu ara öğün sabah kahvaltısı ve öğle yemeği arasında olan ara öğünle benzerlikle göstermekle birlikte daha hafif detoks suları veya kuruyemiş tüketimi tercih edilebilmektedir.
Günün son öğünü olan akşam yemeğinde ise taze sebzelerle hazırlanmış buğulama ve ızgara gibi pişirme yöntemleriyle pişirilmiş yemekler tercih edilmelidir. Ayrıca bu yemekler çok az yağ kullanılarak ve sadece zeytinyağı ile yapılmalıdır.
Akşam yemeğinin saat 19:00’dan daha geç bir saatte tüketilmesi gerekir. Bunun yanında yine saat 19:00’dan sonra bitki çayları dışından hiçbir şeyin tüketilmemesi gerekmektedir.
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR