Whatsapp

Dışkıda Kan Ne Anlama Gelir?

Anasayfa » Blog » Dışkıda Kan Ne Anlama Gelir?

Dışkıda kan ile karşılaşılması kişilerde panik yaratabilen bir semptomdur. Bu semptomun gelişiminde çeşitli sağlık problemleri veya hastalıklar yer alıyor olabilir. Gastrointestinal sistemde gelişen bir sağlık probleminin sonucu olarak görülen dışkıda kan, göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Birçok vakada ciddi bir durum ile karşılaşılmazken bazı vakalarda kanama şikayetleri bir hastalığın habercisi olabilir. Yapılan tıbbi değerlendirmeler ardından kanamanın neden gerçekleştiği ve müdahaleye ihtiyaç duyulan bir sağlık probleminin olup olmadığı tespit edilebilir.

Dışkıda Kan Ne Anlama Gelir?

Dışkıda kan görülmesi her cinsiyette ve her yaş grubunda görülebilen, gastrointestinal sistem başta olmak üzere vücutta çeşitli sistemlerde gelişen bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Dışkıda kan kırmızı veya siyah renkte ve katrana benzer bir görünümde olabilir. Kan görülme miktarı ve şekli altta yatan sağlık sorununa göre değişebilir. Kırmızı renkte kan genellikle bağırsakların alt kısımlarında meydana gelen sağlık problemleri neticesine gelişir. Kalın bağırsak veya rektumda açığa çıkan bir problem kanamayla sonuçlanabilir. Bu problemler arasında; hemoroid, anal çatlağı, ülseratif kolit, Crohn hastalığı veya polipler yer alabilir. Kolon kanseri de bu renkte kanamaya sebep olabilir.

Siyah renkte ve katran görünümüne benzer bir dışkı ise üst gastrointestinal sistem kaynaklı bir problemin sonucu olabilir. Mide ülseri, özofageal varis, gastrit, peptik ülser gibi problemler bu tür kanamalar ile sonuçlanabilir.

Dışkıda kan her zaman ciddi bir sağlık durumunun habercisi olmayabilir. Ancak dışkıda kan görülmesi ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Bu nedenle görülmesi halinde mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

  Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

Dışkıda Kan Tehlikeli Midir?

Dışkıda kan görülmesi, altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve bu durum genellikle ciddiye alınmalıdır. Ancak, dışkıda kanın tehlikeli olup olmadığı, kanamanın nedenine, miktarına ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.

Sürekli ve büyük miktarlarda kanama gelişmesi halinde hastalarda ciddi miktarda bir kan kaybı ile karşılaşılabilir. Yoğun kan kaybı şok durumuna yol açabilir veya anemi problemiyle karşılaşmasını tetikleyebilir.

Kanamanın ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi bir inflamatuar hastalık nedeniyle gelişmesi halinde kanama sürekli gelişebilir. Bu durumda benzer bir şekilde anemi ile sonuçlanabilir. Hastalığın gelişiminde rol alan iltihaplanmalar ise vücutta ciddi bir inflamasyon yaratabilir ve inflamasyon beraberinde bağışıklık sistemi olumsuz yönde etkilenebilir.

Dışkıda kan görülmesi bazı vakalarda kolon kanserinin habercisi olabilir. Her kanser türünde olduğu gibi kolon kanserinde de erken teşhis hayati öneme sahiptir. Dışkıda kanın tekrarlaması ve ihmal edilmesi kanser teşhisini de geciktirebilir.

Üst veya alt gastrointestinal sistemdeki kanamalar, tehlikeli olabilir. Özellikle siyah ve katran benzeri dışkı, mide veya üst bağırsaklardan kaynaklanan kanamayı gösterebilir.

Ancak dışkıda kan görülmesi her zaman ciddi bir durumun habercisi olmayabilir. Hemoroit veya anal çatlaklar nedeniyle zorlanmaya bağlı olarak kanama gelişebilir. Bu tür sağlık problemleri yaşam değişiklikleriyle müdahale edilebilen ve çoğu zaman ciddi komplikasyonlara sebep olmayan problemlerdir.

Bağırsak Kanaması Nasıl Belli Olur?

Bağırsak kanaması nedeniyle gelişen belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak en sık açığa çıkan belirtileri arasında dışkıda kan görülmesi yer alır. Dışkıda kırmızı, kahverengi veya siyah renkte kan görülmesi bağırsak kanamasının bir habercisi olabilir. Bunun yanı sıra melena olarak adlandırılan katran benzeri siyah bir dışkı ile karşılaşılabilir. Mide veya üst bağırsaklardan gelen kan mide asidi ile temas ederek siyah renge dönüşebilir.

  Eklem İltihabı (Artrit) Nedir Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak kanaması sıklıkla karın bölgesinde ağrıya neden olur. Bağırsak bölgesinde gelişen kanamanın şiddetine göre ağrı yeri ve şiddeti de değişebilir.

Kan kaybının yüksek miktarda olduğu vakalarda nefes darlığı ve hızlı kalp atışı gibi semptomlar ile karşılaşılabilir. Kan kaybı vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin azalmasıyla sonuçlanır. Bu durumun beraberinde ise hücreler oksijensiz kalabilir ve nefes darlığı gibi semptomlar gelişebilir. Benzer bir şekilde kansızlık nedeniyle hastalar kendilerini halsiz veya yorgun hissedebilir.

Bağırsak kanaması bağırsak hareketlerinde değişiklik yaratabilir. Hastalarda ishal veya kabızlık gibi semptomlar açığa çıkabilir.

Dışkıdan Kan Gelmesi Durumunda Hangi Aksiyonlar Alınmalıdır?

Dışkıda kan gelmesi ihmal edilmemesi gereken bir durum olduğundan kişilerin belirli aksiyonlar alması önerilir. Kanama problemi ile ateş, kusma veya ağrı gibi semptomlar izlenmesi halinde derhal bir acil servise başvurulmalıdır. Kanamanın hafif şiddette görülmesi halinde ise bu durum aksatılmadan bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Kanamanın kaynağını belirlemek adına çeşitli değerlendirmeler yapılır. Doktor tarafından gerçekleştirilecek olan fiziki muayene ardından, kan testleri, endoskopi ve kolonoskopi gibi görüntüleme teknikleriyle ana sağlık problemi teşhis edilebilir. Doktor tarafından gerçekleştirilecek muayene kısmında doktora sağlık durumuyla ilgili ayrıntılı bilgi verilmesine özen gösterilmelidir.

Sağlık kuruluşuna başvurana kadar evde gerçekleştirilecek müdahaleler arasında ise öncelikle sakin kalmak yer alır. Sakin bir şekilde oturmak veya yatmak, bunun yanı sıra bacakları yüksekte tutmak ağır kan kaybını önleyebilir. Ciddi kanama olmayan durumlarda ise sıvı kaybını önlemek adına bol su içilmesi önerilir. Herhangi bir üst gastrointestinal sistem hastalığı olması durumunu göz önünde bulundurarak kafein ve alkol gibi mideyi tahriş eden maddelerden uzak durulmalıdır. 

Dışkıdan Kan Gelme Durumunda Hangi Doktora Gidilmelidir?

Dışkıda kan görülmesi halinde bu durumun temelinde yer alan ana sağlık problemi tespit etmek üzere bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. İlgili sağlık kuruluşunda genel cerrah veya gastroenteroloji uzmanı ile görüşülmelidir. Gerekli durumlarda doktorlar farklı tıbbi birimler ile multidisipliner bir çalışma gerçekleştirebilir.

  Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Dışkıda Kan Kendiliğinden Geçer Mi?

Dışkıda kan belirli bir süre içerisinde kendiliğinden geçebilir. Anal çatlak veya hemoroit nedeniyle gelişen kanamalar bölgenin iyileşmesi ile kesilebilir. Ancak farklı bir hastalığın varlığı söz konusu olması halinde bu tür kanamalar kendiliğinden geçmez. Kanamanın devam etmesi halinde altta yatan sorunun ne olduğunu belirlemek bu nedenle son derece önemlidir. Kanamanın devam etmesi tedavi edilmesi gereken bir sağlık durumu olduğunun göstergesi olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Dışkıda Kan Kanser Belirtisi Midir?

Dışkıda kan görülmesi bazı vakalarda kolon kanseri belirtisi olabilir. Özellikle kırmızı renkte bir kan ile karşılaşılması kanamanın alt gastrointestinal sistemde geliştiğini bir diğer deyişle kalın bağırsak veya rektumda bir problem olduğunu gösteriyor olabilir.

Dışkıda Kan Zehirlenme ile Olur Mu?

Dışkıda kan görülmesi zehirlenme belirtileri arasında yer alır. Ancak zehirlenme nedeniyle gelişen kanamaya genellikle mide krampı, kusma ve ishal gibi semptomlar da eşlik etmektedir. 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR