Whatsapp

Dudak Kanseri Nedir?

Anasayfa » Blog » Dudak Kanseri Nedir?

Dudak Kanseri Nedir?

 

Dudak kanseri özellik açısından ağzın boşluk olan kısmında en çok rastlanan kanser türü olarak bilinmektedir. Baş boyun kanserleri arasında yerini alan dudak kanseri, konum olarak da dudak derisinin üzerine yerleşmektedir. Sıklıkla görülen kanser çeşitlerinden olan dudak kanseri genellikle alt dudakta gözlenmesinin yanı sıra; üst dudak üzerinde de dudak kanserine rastlamak mümkün olmaktadır. Ölümcül kanser türlerinden birisi olan ağız kanserinin bir çeşidi olarak da dudak kanseri öne çıkmaktadır. Dudak kanseri ağız kanseri çeşitlerinden birisi olmasına ek olarak sıklıkla görülmektedir. Bireylerin dudak derisine yerleşen kanserli hücre, yapı olarak skuamoz hücreli karsinom şeklinde kendisini göstermektedir.

Skuamoz hücreli karsinom denildiğinde, dudak derisinin ortasına ya da derinin dış yüzeyine konumlanan, şekil olarak da yassı formda duran ve ince hücrelerin bulunduğu alan şeklinde ifade edilmektedir. İlgili kanser türünün çoğunlukla kişinin alt dudağında ortaya çıkmasına ek olarak; bireylerin dudaklarının köşesinde ve üst dudak üzerinde çıkma ihtimali düşük olmaktadır. Kadın ve erkeklerde görülebilen dudak kanseri, cinsiyete göre bakıldığında kadınlara kıyasla erkeklerde daha fazla dudak kanseri gözlenmektedir.

Yaş itibariyle bakıldığında ise dudak kanserine yakalanan bireylerin 60 yaş ve üzerinde oldukları anlaşılmaktadır. 60 yaş ve üzeri erkeklerde sıklıkla görülmesine ek olarak; kadınlarda da dudak kanseri riski bulunmamaktadır. Dudak kanserine yakalanan bireylerin genellikle erkeklerdir ancak, güneş altında uzun süre zaman geçiren meslek elemanlarında daha fazla görülmektedir. Öldüren kanser türlerinden olan ağız kanserinin bir çeşidi olarak öne çıkan dudak kanseri de tehlikelidir. İlgili diğer kanser türlerinde belirtildiği gibi dudak kanserinde de erken teşhis büyük öneme sahiptir. Bireylerin dudak kanseri olup olmadığının erkenden belirlenmesi bireyin iyileşmesinde etkili bir detay olarak öne çıkmaktadır.

  Kolajen Nedir? Görevleri Nelerdir?

 

Dudak Kanseri Neden Olur?

 

Bireylerin dudak kanserine yakalanmasına neden olan asıl etkenler tam olarak bilinmemektedir. Fakat diğer kanser türlerinde olduğu dudak kanserinde de ilgili kanserin oluşmasını tetikleyen risk faktörleri bulunmaktadır. Dudak kanserine neden olan bir diğer ifade ile dudak kanserini tetikleyen risk faktörleri şu şekilde sıralanmaktadır:

 

  • Bireylerin uzun süre boyunca tütün ve tütün ürünlerini tüketmeleri dudak kanseri riskini arttırmaktadır. Diğer bir ifade ile tütün ve tütün ürünlerini kullanan bireyler kullanmayanlara kıyasla daha fazla dudak kanseri riski taşımaktadır.
  • Dudak kanserini tetikleyen risk faktörlerinden bir diğeri de bireylerin açık bir ten rengine sahip olmalarıdır. Koyu ten rengine sahip bireylerde de görülebilen dudak kanserine açık tene sahip bireylerde daha sık rastlanmaktadır. Diğer bir ifade ile açık tenli bireyler koyu tene sahip kişilere kıyasla daha fazla dudak kanseri riski taşımaktadır.
  • Cilt kanserlerinin hemen hepsinde güneşten gelen zararlı ışınlara aşırı maruz kalmak bulunmaktadır. Bireylerin dudak kanserine yakalanma riskini arttıran bir diğer faktör ise aşırı güneş ışığına maruz kalmak olarak belirtilmektedir. Bu açıdan bakıldığında meslek itibariyle güneş altında çalışan bireyler güneş altında çalışmayanlara kıyasla dudak kanseri açısından risk teşkil etmektedir.
  • Ağız kanseri türlerinden olan dudak kanseri riskini arttıran faktörlerden bir diğeri de bireyin bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Diğer bir ifade ile bağışıklık sistemi güçlü bireyler dudak kanserine yakalanma konusunda diğer faktörlerde göz önünde bulundurularak bağışıklığı zayıf kişilere göre daha az risklidir.
  • Dudak üzerinde kendisini gösteren dudak kanserini tetikleyen risk faktörlerinden birisi de bireylerin ağız ve diş sağlığına önem vermemeleri olarak bilinmektedir. Bir başka ifade ile ağız ve diş sağlığına önem veren bireylerde diğer bireylere kıyasla daha az dudak kanseri riski bulunmaktadır.

 

Dudak Kanseri Belirtileri Nelerdir?

 

Dudak kanseri olan bireylerde gözlenen bazı belirtiler bulunmaktadır. Diğer kanser türlerine kıyasla dudak kanserinde dudak üzerinde yaşanan olumsuzluklar direkt gözle görülebilir yapıdadır. Dudak kanseri belirtileri arasında sayılabilecek durumların ağız ve diş sağlığı problemlerinde de görüldüğü unutulmamalıdır. Aşağıda sıralanan belirtilerle karşılaşan bireylerin doktora başvurmaları büyük önem arz etmektedir. Dudak kanserine yakalanan bireylerde görülen belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:

  Glisemik İndeks Nedir? Nasıl Ölçülür?

 

  • Bireylerin dudaklarında ortaya çıkan kaşıntı ve dudak bölgesinde meydana gelen kabuklanma hali dudak kanseri belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Dudak kanseri belirtilerinden bir diğeri de kansere yakalanan kişilerin dudak çevresinin soyulması ile ortaya çıkan kırmızı lekelerdir. Diğer bir ifade ile dudakların soyulması ile beraber kırmızı kan lekelerinin gözlenmesi durumu dudak kanserinin habercisi olabilmektedir.
  • Bireyin dudak üzerinde ya da dudak çevresinde uzun süre geçmeyen siğillerin meydana gelmesi de dudak kanseri belirtileri arasında sıralanmaktadır. Diğer bir ifade ile bireylerde uzun süre geçmeyen dudak yaraları, siğillerin varlığı kanser belirtisidir.
  • Dudak kenarı ve çevresinde meydana gelen gözle görülür küçük kitleler de dudak kanserinin habercisi niteliğinde olabilmektedir.

 

Dudak kanseri belirtileri hastalığın ilk döneminde ortaya çıktığı için çoğunlukla erkenden teşhis edilmektedir. Dudak kanserinin ilk evresi ya da erken safhasında dudakların üzerinde ya da kenarlarında ortaya çıkan ilk belirti lezyon şeklinde kendisini göstermektedir. Dudak çevresi, dudak üzeri ve kenarında görülen lezyonlar yapı olarak beyaz ve kabuklu formda olmasına ek olarak; lezyonların kabarcıklı ve sulu bir yapıda olduğu da görülmektedir. Erken safhada ortaya çıkan lezyon üzerinde kabuklanma hali bulunmaktadır. İlgili bölümde meydana gelen kabuklanmanın kaldırılmasıyla beraber kanama meydana gelmektedir.

 

Dudak Kanseri Nasıl Geçer?

Dudak kanseri bir çeşit ağız kanseri türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireylerde sıklıkla görülen hastalık en erken döneminde belirtilerini göstermeye başlamaktadır. Bu sayede de erkenden teşhis edilmekte ve tedaviye başlanabilmektedir. Dudak kanseri belirtileri arasında sıralanan hususlarla karşılaşan bireylerin ağız ve diş sağlığı rahatsızlığı olup olmamasına da dikkat etmesi gerekir. Çünkü ilgili belirtilerin birçoğu diş sağlığı ile ilgili olumsuzluklarda da ortaya çıkmaktadır. Dudak kanseri belirtilerinin uzun süre bireyin dudağında kendisini göstermesi halinde bireyin doktora başvurması gerekmektedir. Dudak kanserine yönelik uygulanan tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  Diyet Listesi Neye Göre Hazırlanır?

 

  • Dudak kanseri tedavi yöntemlerinden ilki, cerrahi tedavi olarak öne çıkmaktadır.
  • Radyoterapi dudak kanserine yönelik uygulanan tedavilerden bir diğeri olarak bilinmektedir.
  • Diğer kanser türlerinde olduğu gibi dudak kanserinin tedavisinde de kemoterapi uygulanabilmektedir.
  • Doktorlar tarafından belirlenebilecek dudak ve dudak çevresi ile ilgili tedaviler de dudak kanserine yönelik uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi olmaktadır.

 

Yukarıda sıralanan dudak kanseri tedavi yöntemleri, bireyde hastalığın hangi evresinin gözlendiği ve kanserli hücrenin büyüklüğüne bağlı olarak tek başına kullanılabildiği gibi birlikte de kullanılabilmektedir.

 

Dudak Kanseri Ameliyatı Sonrası Yaşam Nasıl Olur?

 

Dudak kanseri en sık rastlanan kanser türlerinden olmasına ek olarak; her kanser türünde olduğu gibi tekrarlama riskine sahiptir. Bu yüzden de bireylerin ameliyat sonrasında da dikkatli olmaları gerekmektedir. Dudak kanseri ameliyatı olan bireylerin ilgili ameliyat sonrasındaki ilk günlerde ağızdan beslenmemesi önemlidir. Diğer bir ifade ile ağız kanseri ameliyatından sonra bireylerin ilk başta ağız yolu ile beslenmesinde sıkıntılar çıkabilmektedir. Kişinin burnundan midesine kadar olan bir tüp aracılığı ile beslenmesi sağlanmaktadır. İlk günlerin atlatılmasının ardından bireyler ağız yolu ile beslenmeye başlamaktadır.

 

Dudak Kanserine Hangi Bölüm Bakar?

 

Dudak kanseri belirtilerinin gözlendiği bireylerin uzun süre belirtilerin kendisini göstermesi durumunda doktora gitmeleri teşhis açısından önemlidir. Kişinin dudak kanseri olduğuna dair tanıyı koyan bölüm ise, patolojidir. Oral patoloji uzmanları sayesinde bireylerin vücudundaki belirtilerin kanser olup olmadığına yönelik teşhis konmaktadır. Ağızda gözlenen hastalıklardan birisi olması nedeniyle dudak kanseri ile ilgili bölüm Oral Diagnoz ve Radyoloji olarak isimlendirilmektedir. Ayrıca ilgili kanser türünün tedavisinde öne çıkan uzmanlığın ismi ise ağız, diş ve çene cerrahisi olarak adlandırılmaktadır. İlgili cerrahi içerisindeki ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanları dudak kanseri tedavisinde büyük rol üstlenmektedir.

 

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR