Whatsapp

Fazla Kilonun Zararları

Anasayfa » Blog » Fazla Kilonun Zararları

Her bünyenin ideal kilosu değişse de sağlıklı kilo değerleri aralığında bulunmak sağlıklı bir bedenin yapı taşıdır. İdeal kilo değerlerine sahip olmak iç organ yağlanma riskini azaltır. Vücutta işleyen yaşamsal faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar. Organ sağlığı optimum düzeylerde korunarak çeşitli hastalıkların oluşumunun önüne geçilir. Ancak kilo artışıyla beraber bu fonksiyonlarda aksaklıklar oluşur. Uzun vadede başta kalp damar sağlığı olmak üzere çeşitli organlar olumsuz yönde etkilenir. Kilo artışına “dur” denilmesi gerekir. Fazla kilonun zararları olduğu bilinmeli ve buna yönelik önlemler alınmalıdır. Fazla kilonun zararları ciddiye alınmalıdır. 

Kadınlarda Fazla Kilonun Zararları Nelerdir?

Hormonlar, yağ dokuyla bağlantılı bir şekilde sentezlenir. Yağın içerisinde bulunan bileşenlerden ve vücuda yaydığı enerjiden yararlanılarak hormonlar üretilir. Kadınlarda yağ dokusundan direkt olarak etkilenen ilk hormon östrojendir. Östrojen, yağ dokuyla bağlantılı şekilde sentezlenir. Yağ dokusunun artması östrojen salınımında dengesizlikler yaratır. Başta adet düzensizlikleri görülmesiyle, meme dokuda kist oluşumuna kadar ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Son dönemlerde artan Polikistik Over Sendromu (PKOS) ile fazla kilonun arasında bir ilişki olduğu görülmektedir. 

Fazla kilonun zararları hamilelik dönemini de etkiler. Hamilelikte oluşan gebelik diyabeti görülme sıklığını arttırır. Kadınlarda stres faktörünü arttırarak kadınlarda depresyon oluşumu riskini arttırır. Obez kadınların emzirme döneminin zor olduğunu gösteren çalışmalar bulunur. Çalışmalara göre obez kadınlar emzirme eylemine yatkın değildir. Emziren fazla kilolu annelerde süt oluşumu daha azdır. Bu sayede emzirme dönemi sağlıklı kilo değerlerine sahip annelere göre daha kısa sürelidir.

  Hangi Diyet Çabuk Kilo Verdirir?

Fazla kilo, kadınlarda dış görünüşe yönelik mutsuzluk oluşumuna neden olur. Kadınlar dış görünüşüne takıntılı hale gelerek Binge eating sendromu gibi fazla yemek yeme bozuklukları oluşturur. Yemek yeme ardından kusma eğilimi gerçekleşir. Uzun vadede ciddi sağlık problemlerine neden olan bu sendrom hem beden hem de ruh sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Erkeklerde Fazla Kilonun Zararları Nelerdir?

Fazla kiloyla birlikte oluşan fazla yağ dokusu, hormonsal bozukluklara neden olabilir. Yağ artışı ile erkeklerde östrojen salınımı artabilir. Östrojenin artması yeteri kadar testosteron salgılanmamasına ve yeteri kadar sperm üretilememesine neden olur. Bu durum başta ereksiyon sorunlarına neden olmakla birlikte üreme sistemini de olumsuz yönde etkilemektedir. 

Yağ dokusunun artarken kas kütlesinin azalması halinde fiziksel güçte gözle görülür bir düşüş olur. Bu durum erkeklerde özgüven eksikliği yaratabilir. Daha öncesinde rahatça kaldırılabilen kütlelerin kaldırılamaması veya kişilerin çabuk yorulması erkek ile özdeşleşen fiziksel hareketlerin yapılamamasına neden olur. Bu durum psikolojiyi olumsuz yönde etkiler. 

Erkeklerin vücut tipi elma tipi kilo almaya daha çok yatkındır. Karın çevresinde biriken yağlar çeşitli kalp damar hastalıkları riskini arttırır. Fazla kiloya bağlı oluşan hormonsal değişimler erkeklerin bir dönem sonrasında armut tipi kilo almasına da neden olur. Basen bölgesinde artan yağlanmalar erkek vücut tipinin bozulmasıyla sonuçlanır.

Fazla Kilo Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Fazla kiloya bağlı en sık görülen hastalık diyabettir. Kan şekeri değerinin sürekli yüksek olması vücutta insülin direnci yaratır. Kanda dolaşan yüksek glikoz, yüksek kan şekerine bu durum da diyabete sebebiyet verir. Diyabet ile çeşitli kalp damar hastalıkları görülmeye başlanır. Kanda bulunan yüksek glikoz karaciğerde depolanmaya gider. Karaciğer, glikozu glikojene çevirerek depolar. Ancak bu depolamanın belirli kapasitesi bulunur. Fazla glikoz karaciğer yağlanmasına neden olarak karaciğer fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler.

  Holozoik Beslenme Nedir? Kimler Yapar?

Fazla kilodan böbrek sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilir. Böbreklerin filtrasyon kapasitesi bulunur. Fazla kiloyla yorulmaya başlayan böbreklerde bir süre sonra fonksiyon bozuklukları oluşur. Böbrek yetmezliğine kadar ciddiyeti artabilen bu durum diyabet ile de ilişkilidir. 

Fazla kiloya bağlı olarak kötü huylu kolesterol olarak adlandırılan LDL değerlerinde artış görülür. Yüksek kolesterol değerleri kalp damar tıkanıklıklarına neden olarak, felç veya kalp krizi gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Fazla Kilonun Psikolojik Zararları Nelerdir?

Fazla kilonun zararları insan psikolojisini de etkiler. Yarattığı hormonsal dengesizlikler psikolojiyi olumsuz yönde etkileyebilir. Fazla kilolu kişilerde anksiyete krizine eğilim ve depresyon semptomları görülebilir. Vücuda zindelik veren endokrin ve serotonin gibi hormonların gıdaya bağlı sentezlenmeye başlanması halinde vücutta serotonin yoksunluğu görülebilir. Yoksunluk halinde kişilerde kendilerini mutsuz ve yorgun hissetme sıkça görülen semptomlardır. 

Kişiler fazla kiloya bağlı olarak bedenlerinde değişimler görür. Oluşan değişimler kişinin bedeni ile mutsuz olmasını sağlayabilir. Kişilerde kendilerini dış dünyaya kapama veya daha çok yeme isteği oluşabilir. Partnerlerine karşı özgüven problemi yaşamaya başlayarak kendilerine yalnızlığa itebilirler. Tüm bunlarla beraber kişiler depresyona girebilir. 

Fazla Kilo Beyne Zarar Verir Mi?

Fazla kilo beyin sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Yapılan çalışmalar fazla kilonun beynin sağ lobu ve sol lobu arasında iletişim sağlayan corpus callosum bölgesinde hasar oluşumuna neden olduğunu göstermiştir. İştah, duygu ve bilişsel işlemlerin denetimini gerçekleştiren beyin bölgeleri, fazla kilo ile hasara uğrayabiliyor. Oluşan hasara bağlı olarak açlık ve tokluk hormonu salınımının olumsuz etkilendiği düşünülüyor.

Fazla kiloya bağlı olarak beyin damarlarında sıkıntılar olabilir. Beyine giden kan akışının yavaşlaması veya tıkanıklara bağlı olarak beyinde pıhtı atma durumu gerçekleşebilir. 

Fazla Kilonun Kalbe Zararları Nelerdir?

Fazla kiloya bağlı olarak kan değerlerinde değişimler görülür. Karaciğer enzimlerinde yükselme, böbrek fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesine bağlı olarak kanda fazla miktarda toksik madde bulunması, vücuttaki oksidatif stresin artması, trigliserit değerlerinin yükselmesi ile iç organ yağlanmasının artması gibi etkenler kalp sağlığını da olumsuz etkiler. Tüm bunların yanı sıra damarlarda fazla kiloya bağlı olarak tıkanıklıklar oluşabilir. Damar tıkanıklıkları kalbin daha fazla efor sarf etmesine neden olur. Beraberinde veya farklı sebeplerden kalp yetmezliği gelişebilir. Kalp ritminde bozulmalar görülebilir. Kalp krizine kadar ciddi sorunlara neden olabilen tıkanıklar ve yetmezlik için kalp damar sağlığını korumaya yönelik ilaçlar kullanılmalıdır. Fazla kiloya bağlı olarak koroner arter hastalığı görülme sıklığı oldukça fazladır. 

  Mide Şişkinliği Nedir?

Fazla Kilonun Cinselliğe Etkisi Nedir?

Fazla kilo cinsel sağlık üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Üreme sistemini etkileyerek kısırlığa kadar çeşitli üreme problemlerine neden olabilir. Kadın ve erkek üreme sistemi üzerinde farklı olumsuz etkiler yaratır. Erkeklerde fazla kiloya bağlı olarak sperm ve semen yapısında değişiklikler görülür. Semen yapısında hacim düşmesi, az sayıda sperm üretimi ve düşük sperm kalitesi sıkça karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Yağ kütlesinin yarattığı hormonsal değişimler bu sorunun temelini oluşturur. Yağ kütlesi ile artan vücut ısısı da sperm kalitesini olumsuz yönde etkiler. 

Kadınlarda ise fazla kilo adet döngüsünde problemlere yol açabilir. Östrojen seviyelerinin yükselmesi ile adet döneminde gecikmeler veya periyot arasındaki sürede kısalmalar görülür. PKOS görülme ihtimalinin artması uzun vadede üreme sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Yumurta kalitesinin düşmesine bağlı olarak kadınlarda kısırlık oluşumuna neden olabilir. 

Hem kadın hem de erkeklerde fazla kiloya bağlı olarak vücutlarından hoşnutsuzluk ve buna bağlı olarak utanma gerçekleşebilir. Bu durum psikolojik olarak kişilerin cinsellikten uzaklaşmasına neden olur. Bedensel çekinceler kişilerin cinsel birliktelik yaşamasını önleyebilir.

Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Yazı Sayısı: 343

Profili Gör
Mücteba Gündüz
Mücteba Gündüz

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Articles: 343

Bizimle İletişime Geçin!

Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.

Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.

Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR