Fıtık Ameliyatı
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Fıtık Nedir?
Toplum içerisinde fıtık olarak adlandırılan Herni, oran, kas ve doku üçgenindeki kaymalardan veya yerinden çıkmalardan oluşur. Herni, ilk etapta hayati tehlike arz etmese de zamanla kötüleşebilir ve kendiliğinden yok olmaz.
Yaygın olarak görülen fıtığın tek tedavi yöntemi cerrahi ameliyatlardır. Vücutta oluşabilecek tehlikeli komplikasyonları engellemek için cerrahi ameliyat önemlidir. Fıtık insan vücudunda çeşitli bölgelerde görülebilir.
Fıtık Türleri Nelerdir?
Fıtığın vücutta görüldüğünü bölgelere göre türleri vardır. İnsan vücudunun her yerinde fıtık oluşabilir. Temelde yaygın olarak karşılaşılan 4 tür bulunmaktadır.
Kasık Fıtığı
Halk arasında en yaygın görülen fıtık çeşididir. Kasık fıtığı; bağırsakların dokuya zarar vermesi ve dokudan sıyrılmasına denir. Bu tür erkeklerde daha fazla görülür.
Mide Fıtığı
Mide fıtığı, midenin yükselerek diyaframdan yukarı doğru çıkması ve göğüs boşluğuna doğru gitmesidir. Bu tür özellikle 50 yaş üzeri kişilerde görülür. Çocuklarda ise doğuştan olabilir. Mide fıtığı çoğu zaman reflüye sebep olmaktadır. Bu sebeple reflüsü olan kişiler mide fıtığı olup olmadığını kontrol ettirmelidir.
Göbek Fıtığı
Göbek deliği etrafındaki duvarlardan ilerleyen bağırsak, bu fıtık tipine neden olur. Bu herni türü bebek veya çocuklarda ağlarken karın kısmında oluşan yumrudan tespit edilebilir. Bebeklerde ve çocuklarda abdominal duvar güçlendirilirse herni kendiliğinden yok olabilir. Kendiliğinden geçmez ise cerrahi müdahale gerektirebilir.
Kesi Yeri Fıtığı
Halk arasında ameliyat fıtığı olarak da bilinen bu türleri genellikle, ameliyat sonrası kesi açılan yerinin zamanla hissizleşip güçsüz kalmasından dolayı görürüz. Kesik sebebiyle zayıflayan kas dokusu, zamanla organları yerinde tutmakta zorlanır ve fıtığa sebep
Fıtık Belirtileri Nelerdir?
Her fıtık çeşidi farklı belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Kasık Fıtığı Belirtileri
En sık görülen belirtisi kasık bölgesinde ve testislerde oluşan şişliklerdir. Şişlik bölgesinde ağrı durumları meydana gelebilir. Kasık fıtığı zor dışkılamaya da neden olabilir. Çok sık görülmese de bulantı, kusma, iştahsızlık, gaz, karın şişliği, ateş, fıtığın oluştuğu bölgede kızarma ve morarma gibi belirtiler görülebilir.
Mide Fıtığı Belirtileri
Mide fıtığının en büyük belirtisi reflüdür. Bunun yanı sıra bulantı, tüketilen yiyeceklerin dokunması, az yenmesine rağmen tokluk hissi, sırt ağrısı, yemekten sonra rahatsızlık hissetmek, nefes darlığı gibi belirtiler de görülebilir. Çok nadirde olsa kalpte baskı hissi, çok hızlı doyma, yutma güçlüğü şeklinde belirtilerle de ortaya çıkabilir.
Göbek Fıtığı Belirtileri
Göbek yakınında yumuşak bir şişlik veya çıkıntı şeklinde ortaya çıkabilir. Bu şişkinlik bebek ve çocuklarda ağladıklarında, öksürdüklerinde veya zorlandıklarında görülebilir. Bebek ve çocuklarda oluşan göbek fıtığı genelde ağrısızdır. Yetişkinlerde ise karın ağrısına sebep olabilir.
Kesik Yeri Fıtığı Belirtileri
Bu herni türünün en belirgin belirtisi eski kesi yerinde görülen şişlik ve ağrılardır. Bazen ayakta durmak, ıkınmak, öksürmek bu fıtık türünü arttırır. Oluşan şişlikler sırt üstü yatmakla birlikte kaybolabilir.
Fıtık Mide Bulantısı Yapar Mı?
Mide bulantısı, genellikle mide ve kasık fıtığı türlerinde belirti olarak ortaya çıkabilir. Ancak tüm herni türleri için mide bulantısı yapar şeklinde kesin bir yargı yanlış olacaktır.
Fıtık Ameliyatı Sonrası Yaşam Tarzımız Nasıl Olmalıdır?
Hastaların en çok merak ettiği konulardan birisi de ameliyat sonrası sürecin nasıl ilerleyeceğidir. Fıtık ameliyatları sonrasında öncelikli olarak doktorunuzun tavsiyelerine ve uymak ve belirlediği egzersizleri yapmak oldukça önemlidir. Özellikle ameliyat sonrası egzersizleri ihmal edilmemelidir. Ameliyat sonrasında hastalığın tekrarlamaması için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Özellikle ağır iş yüklerinden kaçınmak, ani ve ters hareketler yapmamak çok önemlidir. Hastanın kendine uygun bir programla, kendini zorlamadan belirlenen egzersizleri yapması önemlidir. Ancak bu egzersizleri bir uzmandan yardım alarak yapmak çok önemlidir. Ameliyat sonrası egzersizleri oldukça büyük bir önem taşımaktadır.
Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Fıtık ameliyatları nasıl yapılır sorusu ameliyat olacak kişiler için merak konusudur. Bu operasyonlar açık ve kapalı olarak iki türde gerçekleşir. Açık fıtık tedavisi sırasında fıtığın olduğu kısma kesi işlemi uygulanır. Bu kesiden girilerek tedavi işlemi gerçekleştirilir ve dikiş atılır. Dokuların zayıflığından dolayı dikiş atılan bölgenin üzerine bir fıtık yaması yerleştirilir. Ancak son yıllarda herni yaması yerine dikiş gerektirmeyen, kendiliğinden yapışan yamalar kullanılmaktadır. Kapalı ameliyatta ise fıtık olan bölgeye delikler açılarak işlem yapılır. Herni bölgesine delikten yerleştirilen kamera ile fıtığa ulaşılır ve tedavi uygulanır. Sonrasında o bölgeye fıtık yaması uygulanır.
Son yıllarda herni tedavisi lazer yöntemi ile de yapılıyor. Ameliyat sırasında iğne deliği gibi küçük bir delikten lazer ile fıtık tedavisi yapılıyor. Lazer yönteminde fıtığın yüksek ısı ile buharlaştırılarak iğne deliğinden dışarı atılması işlemi gerçekleştirilir. 10-15 dakika gibi kısa bir sürede yapılan lazer tedavisi, hastaların ameliyat korkusu sebebi ile tedavi olmaktan vazgeçme sorununu ortadan kaldırıyor. Böylelikle lazer tedavisi sıklıkla tercih edilen bir tür oluyor.
Fıtık Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi fıtık ameliyatlarında riskler bulunur, ama günümüz teknolojileri ile yapılan herni ameliyatlarında risk çok düşüktür. Bu tür ameliyatlarda hayati risk yok denecek kadar azdır. Ancak ek hastalıkları olan hastaya, fıtık boğulması sebebiyle acil olarak yapılan ameliyatlarda riskli durumlar ortaya çıkabilir. Bu risk özellikleri ileri yaşlardaki hastaları kapsamaktadır. Eğer fıtık boğulması bağırsaklarda beslenme bozukluğuna yol açıyorsa ve bağırsakların bir kısmının kesilip çıkarılması zorunlu bir hal almış ise hayati risk söz konusu olur. Tüm risklerlere rağmen boğulmuş fıtığa acil müdahale gereklidir. Yapılan herni tedavileri sonrasında fıtığın tekrar nüks etmesi sık rastlanılan durumlar arasındadır.
Kasık fıtığı tedavisi, iç organların dışa sarkması ve sıkışması durumlarında risk taşır. Yukarıda da bahsedildiği üzere burada da genellikle fıtığın boğulması durumu gerçekleşir. Bel fıtığı ameliyatı ardından enfeksiyon gibi komplikasyonlar oluşması riskleri söz konusudur. Ancak bu riskler bel fıtığı ameliyatının diğer ameliyatlardan daha riskli olduğu anlamına gelmez.
Mide fıtığı ameliyatı az riskli herni grubunda yer alır. Her cerrahi operasyonda olduğu bu ameliyatta da çok nadirde olsa anesteziye bağlı olarak kanama, bağırsak düğümlenmesi gibi ciddi problemlerde görülebilir.
Kesik yeri fıtığı ameliyatının en büyük riski tedavi edildikten sonra yeniden nüks etme olasılığının çok yüksek olmasıdır. Günümüzde bu risk aza indirilmiş olsa da nüks etme olasılığı %20 ile %45 arasında değişmektedir.
Karın fıtığı ameliyatı için hastanın sağlık geçmişi oldukça önemlidir. Ancak operasyon sırasında ve sonrasında problem oluşma ihtimali çok düşüktür. Ameliyatın nadir olarak görülen riskleri dolaşım bozukluğu nedeni ile pıhtı oluşması, enfeksiyon, kanamadır.
Fıtık Ameliyatı Ücretleri
Fıtık ameliyatı ücretleri belirlenirken; hastanın sigortalılık durumuna, tercih ettiği hastaneye, kullanılacak ekipmanların kalitesine, doktorun deneyimi ve uzmanlığına göre farklılık gösterebilir. Herni ameliyatı ücretleri konusunda en doğru bilgiyi hastanenizden ve doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Hemen ameliyat ile ilgili detaylı bilgi ve profesyonel yardım almak için buraya tıklamanız yeterli.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Bizimle İletişime Geçin!
Sizlere daha fazla bilgi verebilmek için bizimle iletişime geçin.
Teşvikiye Mh. Sezai Selek Sk.
Tayman Ap. No:16 D:7 Şişli,İstanbul,TR